Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 412
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

γεια σας μου εχει τυχει μια πολυ περιπλοκη υποθεση και θα ηθελα την βοηθεια σας. ηρθε ενας πελατης και θελει να βγαλει αδεια καταστηματος απο τον δημο (μινι μαρκετ) δεν εχει ξανα βγει αδεια καταστηματος σε αυτο το οικημα. το κτιριο ειναι παλιο αλλα δεν εχει αδεια οικοδομης μου ειπε, αλλα πληρωνει στην δεη ρευμα ως οικημα παλιο.τι μπορω να κανω με αυτη την υποθεση????

Link to comment
Share on other sites

Απορία: Είσαι φοιτητής? Αν ναι , ποιος θα υπογράψει? (δε χρειάζεται να απαντήσεις)

Ξεκινάς με τα έγγραφα νομιμότητας του κτιρίου.Μπορεί να είναι προυφιστάμενο το 1955 και να έχει πάρει χαρτιά γιαυτό.Αν δεν έχει πάρει πρέπει να γίνει η διαδικασία τώρα. ρίξε μια ματιά παρακάτω μήπως δε χρειάζεται, μάθε περισσότερα για το κτίριο και επανερχόμαστε:

 

Εγκ-40446/90.

[ ΙΣΧΥΕΙ απο 19.9.1990 ]

"Χορήγηση βεβαιώσεων από Πολεοδομικές Υπηρεσίες προκειμένου

να δοθεί άδεια λειτουργίας καταστήματος".

Για τα προϋφιστάμενα του ΓΟΚ/55 κτίσματα είναι δυνατόν να χορηγείται η πιο πάνω βεβαίωση χωρίς να είναι απαραίτητο να προηγηθεί η έκδοση άδειας νομιμοποίησης, μόνο εφ' όσον ο χώρος αυτός λειτουργούσε αποδεδειγμένα σαν κατάστημα προ του ΓΟΚ/55 και η χρήση του αυτή παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Σχετ. α. Εγγρ-54661/8513/3-8-88 έγγραφό μας. β. Εγγρ-67657/11055/13-10-88 " .

Μετά από ερωτήματα Πολεοδομικών Υπηρεσιών καθώς και σχετική αλληλογραφία της Δ/νσής μας με την Γενική Αστυνόμευση του Υπ. Δημόσιας Τάξεως και σε συνέχεια του (α) σχετικού κωδικοποιώντας προγενέστερες μεμονωμένες απαντήσεις σας γνωρίζουμε ότι προκειμένου να χορηγηθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία βεβαίωση προβλεπόμενη από υγειονομική διάταξη για την έκδοση άδειας λειτουργίας καταστήματος πρέπει να εξετάζονται και τα ακόλουθα:

1.1. Για τα προϋφιστάμενα του ΓΟΚ/55 κτίσματα είναι δυνατόν να χορηγείται η πιο πάνω βεβαίωση χωρίς να είναι απαραίτητο να προηγηθεί η έκδοση άδειας νομιμοποίησης, μόνο εφ' όσον ο χώρος αυτός λειτουργούσε αποδεδειγμένα σαν κατάστημα προ του ΓΟΚ/55 και η χρήση του αυτή παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί η βεβαίωση μόνο εφ'όσον εκδοθεί προηγουμένως άδεια νομιμοποίησης, σύμφωνα με την Εγκ-128/86 και σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στο Αρθ-5 του ΓΟΚ/85.

(Σ.Σ. Βλέπε και Ερμηνευτική Εγκ-30350/91 )

1.2. Για τα κτίσματα τα οποία δηλώθηκαν σύμφωνα με το Ν-720/77 ή με το άρθ-15 του Ν-1337/83, ισχύει προσωρινή αναστολή από την κατεδάφιση οπότε είναι δυνατόν να δοθεί η βεβαίωση χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως απόφαση Νομάρχη για την εξαίρεση από την κατεδάφιση καθώς και άδεια νομιμοποίησης, εφ'όσον έχουν δηλωθεί σαν καταστήματα.

Ειδικώτερα όταν πρόκειται για αυθαίρετη χρήση υπογείου και με τη σχετική απόφαση Νομάρχη περί εξαιρέσεως έχει γίνει αποδεκτή η αυθαίρετη χρήση καταστήματος, πρέπει να αναγράφεται στη βεβαίωση ότι η χρήση του χώρου για κατάστημα είναι αποδεκτή με την συγκεκριμένη απόφαση Νομάρχη, κατά τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του Ν-1337/83.

2. Επίσης προκειμένου να χορηγηθεί η βεβαίωση θα πρέπει να γίνεται αυτοψία και επίσης να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο έκθεση μηχανικού για την αντοχή του κτιρίου, εφ' όσον δεν υπάρχει σχετική οικοδ. άδεια".

ΣΧΕΤ-ΝΟΜ Εγκ-128/86. Ν-1557/85 Αρθ-5 (ΓΟΚ/85). Εγκ-30350/91.

ΣΗΜ-ΣΥΝΤ Εγκ-30350/91. [ ΙΣΧΥΕΙ απο 12.6.1991]

"Διευκρίνηση στην παρ.1.1. του υπ'αρ. ΕΓΚ-40446/90 . Επ'αυτού διευκρινίζουμε ότι ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογιτικα για την απόδειξη της λειτουργίας των υπόψη χώρων ως καταστημάτων, μπορείτε να κάνετε χρήση των αναφερομένων στην παρ.1β της υπ'αρ.ΕΓΚ-61/85 διαταγής, όπως αυτή συμπληρώθηκε μεταγενέστερα με την υπ'αρ.8ΕΓΚ-7/88 όμοια.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις πληποφοριες

 

Εμαθα και αλλες πληροφοριες για το κτιριο δεν εχει καθολου χαρτια τιποτα που να απο αποδειχνει οτι είναι προυφιστάμενο 1955.ποια ειναι η διαδικασια?? και οτι ειναι και εξ αδιαιρετου, τι γινεται σε αυτην την υποθεση?για να

προσπαθησω να βγαλω αδεια καταστηματος χρειαζετε να ενημερωσουμε και τους αλλους?(ειναι δυο σπιτια και α καθενας εχει το μεριδιο του ειναι χωρισμενα, απλα ειναι εξ αδιαιρετου). γινεται τιποτα η να τα παρατησω...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, χρειάζομαι βοήθεια σε θέμα αλλαγής χρήσης.

Ο πελάτης μου διαθέτει κατάστημα (άδεια '83) και θέλει να το μετατρέψει σε ινστιτούτο ομορφιάς (μανικιούρ κ μασάζ). Η αλλαγή το κατατάσσει σε υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρέπει να αλλάξει η χρήση ή δεν χρειάζεται καθόλου να εμπλακεί πολεοδομία; Έχω ήδη ρωτήσει σε Πολεοδομία και Υγειονομικό τηλεφωνικά και ο κάθε φορέας λέει άλλα. Επίσης κάτι άκουσα περί "καταστήματα σε όροφο που χρειάζονται σίγουρα αλλαγή χρήσης". Όποιος γνωρίζει κάτι ή έχει παρόμοια εμπειρία, παρακαλείται να μου δώσει τα φώτα του! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ότι πει η πολεοδμία!

Αν σε πρήζουν κάνεις αίτηση για ΒΚΧ για τον συγκεκριμένο χώρο, οποτε ή θα σου τη δώσουν ως έχει ή θα σε υποχρεώσουν να κάνεις αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημερα σας

 

οπως σας εχω πει ειμαι νεα και μου ετυχε μια πολυ περιπλοκη υποθεση, δεν θα ειχα ασχοληθει αλλα ειναι φιλος και γνωστος ο πελατης μας. επανερχομαι με νεα στοιχεια και θα ηθελα την βοηθεια σας πολυ.

το κτιριο ειναι παλιο οπως αναφερει ο πελατης και εχει χαρτια οτι ειναι κτισμενο το 1952 και πληρωνει και δεη σαν παλιο κτιριο, τωρα θελει να το κανει καταστημα (μινι μαρκετ) για την ακριβια. ο χωρος δεν ηταν καταστημα ποτε ηταν σπιτι. μπορουμε να βγαλουμε αδεια???τι διαδικασιες πρεπει να αρχισω...??

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου.

 

Για αρχη οποιο κτισμα ειναι χτισμενο πριν το 1955 ειναι νομιμως υφισταμενο. Αφου μπορεις να αποδειξεις οτι ειναι χτισμενο το 1952 αυτο το ξεχναμε.

 

Το οτι ποτέ δεν ηταν σπιτι αλλα καταστημα δεν λεει και πολλα. Το θεμα ειναι να μπορει να διαμορφωθει το εσωτερικο του συμφωνα με τις απαιτησεις της διαταξης για τα καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος.

 

Για αρχη επισκεψου τον οικειο δημο, και ζητησε να σου δωσουν μια λιστα με τα απαιτουμενα δικαιολογητικα για καταστηματα υγ.ενδ, και ανεφερε οτι η περιπτωση σου ειναι μινι μαρκετ, μηπως και τα δικαιολογητικα διαφοροποιουνται λιγο σε σχεση με εστιατορια κτλ κτλ.

 

Τα δικαιολογητικα που σε ενδιαφερουν περισσοτερο ειναι η βεβαιωση χωρου κυριας χρησης, και το πιστοποιητικο πυρασφαλειας.

 

Για την πυρασφαλεια επικοινωνησε με την πυροσβεστικη υπηρεσια, τμημα μελετων πυρασφαλειας, και ρωτα τι χρειαζεται, ή ανεθεσε την σε μηχανολογο. Συνηθως αυτες οι περιπτωσεις ειναι κατι απλο

 

Για την βεβαιωση χωρου κυριας χρησης ζητα απο την πολεοδομια να σου πουν τι δικαιολογητικα χρειαζονται. Εδω σε μενα κανεις αιτηση, φτιαχνεις 4 σχεδια κατοψη+τομη στα οποια να φαινεται η υγειονομικη συγκροτηση του χωρου, ο εκμεταλλευτης της επιχειρησης κανει ΥΔ οτι ο χωρος ειναι οπως στα σχεδια, και για τυχον μελλοντικες αλλαγες υπευθυνος ειναι αυτος, και εφοσον τα σχεδια συμφωνουν με τα σχεδια της οικοδομικης αδειας ως προς το περιγραμμα του καταστηματος παιρνεις την βεβαιωση.

 

Τωρα για εργασιες διαμορφωσης του εσωτερικου κανονικα αναλογα με την εκταση τους βγαζεις κανονικη αδεια ή εφοσον οι εργασιες εμπιπτουν στις περιπτωσεις εργασιων μικρης κλιμακας βγαζεις μικρης κλιμακας.

 

Οτι αλλη απορια εχεις ξαναρωτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.