Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβολή στατικής λειτουργίας προβόλου λόγω επιπλέον στηρίξεων


 
Nick D.

Recommended Posts

Έχεις δίκαιο cveng. Κάνοντας μεγέθυνση στη φωτογραφία είδα τα λοξά τούβλα. Το κενό θα μπορούσε να γεμίσει με πολυουρεθάνη. Σ' αυτή την περίπτωση όντως δεν θα άλλαζε το στατικό σύστημα του προβόλου αλλά θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος ανατροπής του τοίχου.

Δε νομίζω να κινδυνεύει η συγκεκριμένη τοιχοποιία σε ανατροπή Χάρη. Έχει μικρό μήκος, σενάζ, είναι σχήματος U, δηλαδή υπάρχει εγκάρσια στήριξη στα άκρα. Νομίζω ότι θα έπρεπε απλώς να αποφύγει το σφήνωμα. Όσο για τον πρόβολο, αν υπολόγισε το στηθαίο τότε no problem!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 93
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από οτι φαίνεται εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει πρόβλημα λόγω του τοίχου απο κάτω...εξαρτάται βέβαια από το που έχει θεμελιωθεί ο τοίχος σε πόσο μαλακό χώμα κλπ....και εγώ όπως είπε και ένας συνάδελφος πάντα "τρέχω" τα κάτω σίδερα της πλάκας στον πρόβολο και βάζω διανομές 8/20 πάνω κάτω.....θεωρώ είναι μηδαμινό το κόστος για να μην γίνεται....

Link to comment
Share on other sites

Έντεχνο σφήνωμα τοιχοποιίας σημαίνει αφήνεται ο τοίχος να πάρει τις παραμορφώσεις καμιά 15 μέρες και μετά μπαίνει το λοξό τούβλο, με πλήρωση των κενών με κονιάμα.

Επειδή κατά την εκτίμησή μου μάλλον δεν έχει γίνει έντεχνα (αν κάνετε ζουμ στη φωτό απλά ακουμπάνε λίγο οι μύτες των τούβλων στο πρόβολο) δεν υπάρχει ουσιαστικά και στήριξη και σιγά μην κωλώσει το σκυρόδεμα να πάρει τις παραμορφώσεις.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ακόμα κι αν το σφήνωμα έγινε έντεχνα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του σεισμού, αφού ο πρόβολος ταλαντώνεται πάνω - κάτω, ενώ ο τοίχος δεν έχει και πλευρικό σφήνωμα και αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση, επανέρχομαι με περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα που μας απασχόλησε:

 

imgerotima.th.jpg

 

Για να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα, σας στέλνω όπως ζητήσατε και τον ξυλότυπο, βάσει του οποίου έγινε η κατασκευή του προβόλου (Π4), όπως φαίνεται στο δεξί μέρος του σχεδίου.

 

katopsiorofou.th.jpg

 

Περιμένω τα σχόλιά σας και αν υπάρχουν απορίες θα προσπαθήσω να απαντήσω, όμως δεν υπόσχομαι, αφού στη συγκεκριμένη οικοδομή απασχολήθηκα σαν συντονιστής έργου και όχι αποκλειστικά μελετητής.

Link to comment
Share on other sites

Να αφήσει κενό κάτω από τον πρόβολο έτσι όπως είναι τα σίδερα. (Κανονικός πρόβολος δηλαδή). Σε περίπτωση έδρασης από κάτω έχεις λειτουργία μυκητοειδούς πλάκας. Και δεν έχει υπολογιστεί στατικά έτσι, οπότε να αφήσει κενό από κάτω.

Link to comment
Share on other sites

Μα από κάτω στον πρόβολο έχεις έδραση και τότε δεν έχεις λειτουργία προβόλου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλάζει δηλαδή η εντατική κατάσταση της πλάκας.

Με ένα πρόγραμμα FEM λύστε το παραπάνω παράδειγμα. Στο ένα χωρίς την τοιχοποιία θα έχεις λειτουργία προβόλου στο άλλο άλλη κατάσταση, αλλά όχι σίγουρα πρόβολος.

Το θέμα δεν είναι ο υπολογισμός της τοιχοποιίας, αλλά η έδραση της πλάκας στην τοιχοποιία.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως τα λέει ο Pappos είναι!

Ανεξάρτητος να γίνει γιατί θα έχεις ταραχές από κατακόρυφη συνιστώσα σεισμού, πέρα από την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προβόλου!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως τα Φ10/20 που εχει στην κάτω παρειά (αν εχουν τοποθετηθεί ) τον καλύπτουν για την περίπτωση έδρασης στον τοίχο ?

Link to comment
Share on other sites

Τα Φ10/20 καλά κάνει και τα τοποθετεί στην κάτω παρειά (αν και δεν βλέπω και αντίστοιχο διανομής κάτω) για να καλύψει αντιστροφή του σεισμού.

Όμως εδώ μιλάμε ότι αλλάζει το στατικό σύστημα και άλλη προσομοίωση για να είσαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.