af.civileng Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 12:54 μμ Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 12:54 μμ (edited) Καλησπέρα σας, Μου έχει τύχει περίπτωση που λόγω αρχαιολογίας, για τα αρχαία πρέπει να γίνει κατάχωση τους με αμμοχάλικο και 3Α. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι αντίστοιχο. Τι πρέπει να προσέξω κατά την πραγματοποίηση της κατάχωσης και τι στην στατική μελέτη και επίβλεψή μου; Υπάρχει κάπου κάποια βιβλιογραφία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Edited June 15, 2025 at 09:52 μμ by Pavlos33 έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος
tetris Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 04:20 μμ Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 04:20 μμ Τίποτε ιδιαίτερο. Θα είναι παρόντες υπεύθυνοι της Υπηρεσίας και θα επιβλέπουν.
JohnnyHoliday Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 05:03 μμ Δημοσιεύτηκε June 13, 2025 at 05:03 μμ On 6/13/2025 at 3:54 PM, af.civileng said: Τι πρέπει να προσέξω κατά την πραγματοποίηση της κατάχωσης Πλέον των όσων ανέφερες, θα πρόσθετα και το γεωύφασμα (το οποίο θεωρώ βέβαιο ότι θα ζητήσουν).
ilias Δημοσιεύτηκε June 14, 2025 at 04:07 μμ Δημοσιεύτηκε June 14, 2025 at 04:07 μμ Αν καταλαβαίνω ρωτάει ο άνθρωπος τι πρεπει να προσέξει σε σχέση με τα στατικά καθώς θα θέλειωσει πάνω σε αρχαία και μπαζωμενο έδαφος... Σωστά;
JohnnyHoliday Δημοσιεύτηκε June 14, 2025 at 04:50 μμ Δημοσιεύτηκε June 14, 2025 at 04:50 μμ On 6/14/2025 at 7:07 PM, ilias said: Αν καταλαβαίνω ρωτάει ο άνθρωπος τι πρεπει να προσέξει σε σχέση με τα στατικά καθώς θα θέλειωσει πάνω σε αρχαία και μπαζωμενο έδαφος... Σωστά; On 6/13/2025 at 3:54 PM, af.civileng said: Τι πρέπει να προσέξω κατά την πραγματοποίηση της κατάχωσης και τι στην στατική μελέτη και επίβλεψή μου; Σωστά. Για την ακρίβεια ΚΑΙ για τη στατική μελέτη.
af.civileng Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 01:46 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 01:46 μμ (edited) On 14/6/2025 at 7:07 ΜΜ, ilias said: Αν καταλαβαίνω ρωτάει ο άνθρωπος τι πρεπει να προσέξει σε σχέση με τα στατικά καθώς θα θέλειωσει πάνω σε αρχαία και μπαζωμενο έδαφος... Σωστά; On 14/6/2025 at 7:50 ΜΜ, JohnnyHoliday said: Σωστά. Για την ακρίβεια ΚΑΙ για τη στατική μελέτη. Ακριβώς! Δεν μου έχει ξανατύχει! Υπάρχει κάπου κάποια βιβλιογραφία ή να μου επισημάνετε εσείς κάτι αν γνωρίζετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Υ.Γ.: Συγγνώμη για το διπλό ποστ! Δεν το κατάλαβα και δεν βρίσκω πως διαγράφεται! Edited June 15, 2025 at 01:47 μμ by af.civileng
ilias Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 02:32 μμ Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 02:32 μμ (edited) Δεν είναι τόσο απλό το πρόβλημά σου όσο αρχικά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχεις επί της ουσίας ένα εξυγιασμένο έδαφος και κάμποσα αρχαία ερείπια από κάτω και ενδιάμεσα, τη συμπεριφορά των οποίων δεν μπορείς να ξέρεις αρχικά και ειδικά κάτω από τα στατικά φορτία σου. 1. Ξεκίνα και κάνε εξυγίανση ανά στρώσεις 15-20 cm με κοκκομετρική διαβάθμιση από κάτω προς τα πάνω. Ακολούθησε τα πρότυπα που υπάρχουν και βλέπε ΠΕTΕΠ, Proctor. 2. Συνεργάσου με Γεωτεχνικό Μηχανικό ή κάποια εξειδικευμένη εταιρεία Γεωτεχνική η οποία εκτελεί δοκιμές πεδίου, καθώς πρέπει να κάνεις Δοκιμή Φορτιζόμενης Πλάκας προκειμένου να υπολογιστεί το μέτρο ελαστικότητας του εδάφους καθώς και το μέτρο παραμόρφωσης. Επί της ουσίας εφαρμόζεις σε μία πλάκα συγκεκριμένων διαστάσεων σταδιακή προφόρτιση και παρατηρείς-μετράς για την επιφάνεια που εδράζεται η πλάκα την καθίζηση αλλά και την επαναφορά μετά την απομάκρυνση της φόρτισης. Με κατάλληλα διαγράμματα και σχέσεις μπορεί να υπολογιστεί εάν έχεις ικανοποιητική συμπύκνωση ή όχι καθώς και το μέτρο ελαστικότητας. 3. Με αυτά τα μεγέθη που θα πάρεις θα έχεις πλέον σοβαρά συμπεράσματα για το έδαφος θεμελίωσης και θα προχωρήσεις πολύ συντηρητικά στη στατική σου μελέτη. 4. Επειδή από την εμπειρία μου σε ανάλογα "παθήματα" με την Αρχαιολογία τα ευρήματα ήταν αρκετά ψηλά σε σχέση με τη στάθμη 0.00 m, να είσαι προσεκτικός στο σχεδιασμό σου και φυσικά παίζει ρόλο και το τι κτίριο θες να θεμελιώσεις......Αν είναι κανένα μονώροφο οκ, αν είναι πολυώροφο απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς δεν θα έχεις συνθήκες πάκτωσης. Εάν θεμελιώσεις ψηλά, εμένα αυτό θα με άγχωνε και όχι η εδαφική εξυγίανση που στο φινάλε μπορείς να την πετύχεις με τους τρόπους που προτείνει η διεθνής βιβλιογραφία, δεν είναι κάτι ανέφικτο. 5. ΜΗΝ πας να κάνεις στατικά και κυρίως να κατασκευάσεις έχοντας και την ευθύνη του επιβλέποντα ΧΩΡΙΣ να έχεις σοβαρά εδαφικά δεδομένα. Προχωρά παράλληλα με τις δοκιμές και σε σοβαρή γεωτεχνική μελέτη! Edited June 15, 2025 at 02:59 μμ by ilias
Tereres Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 03:24 μμ Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 03:24 μμ Καλησπέρα, σε όλο το εύρος της κάτοψης της θεμελίωσης υπάρχουν τα αρχαία; Την επίχωση τους με αμμοχάλικο και 3Α στην απαίτησε η Αρχαιολογία; Μου κάνει εντύπωση τι μπορεί να εξυπηρετεί η επίχωση τους συγκεκριμένα με 3Α και αμμοχάλικο. Επίσης σε τι βάθος από τη στάμθη 0,00 της θεμελίωσης έχουν βρεθεί τα Αρχαία;
Didonis Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 04:25 μμ Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 04:25 μμ (edited) On 15/6/2025 at 6:24 ΜΜ, Tereres said: ...απαίτησε η Αρχαιολογία; Μου κάνει εντύπωση τι μπορεί να εξυπηρετεί η επίχωση τους συγκεκριμένα με 3Α και αμμοχάλικο..... οι αρχαιολόγοι κατά βάθος είναι φιλόλογοι με ιστορικό υπόβαθρο.... και έχουν συνηθίσει τα αρχαία που εξετάζουν ή οτι κάνουν να βρίσκονται εκεί που βρέθηκαν πριν μερικούς έως αρκετούς αιώνες... Οπότε επειδή όλο δεν έχουν χρήματα να κάνουν τις πραγματικές ανασκαφές και τις διαδικασίες ανάδειξης πολλών απ αυτά έχουν την θεωρεία αφού σήμερα δεν έχουμε λεφτά.... και αφού αυτό είναι εδώ και Χ αιώνες. Οπότε δεν πειράζει να περιμένει μερικούς αιώνες ακόμα μέχρι να έχουμε χρήματα κάτι να κάνουμε ας κάνουν χώσουν μέσα.... Η διαδικασία αυτή την πληρώνει αυτός που κάνει το έργο όχι η αρχαιολογία οπότε δεν τους απασχολεί καν..... Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας και σε γνωστές πλατείες ακόμα...... δεκάδες χρόνια πριν και άγνωστο αν θα γίνει κάτι ποτέ .... Ενδεχόμενα στην δευτέρα παρουσία..... 'Ολα τα άλλα που ρωτάς δεν έχουν σημασία..... διότι υπάρχουν όλες οι παραλλαγές Edited June 15, 2025 at 04:27 μμ by Didonis 1
JohnnyHoliday Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 06:21 μμ Δημοσιεύτηκε June 15, 2025 at 06:21 μμ (edited) On 6/15/2025 at 4:46 PM, af.civileng said: Υπάρχει κάπου κάποια βιβλιογραφία ή να μου επισημάνετε εσείς κάτι αν γνωρίζετε; Τα αρχαία ήταν ούτως ή άλλως εντός έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από η στιγμή που βρέθηκαν, αποκαλύφθηκαν, τεκμηριώθηκαν και αποτυπώθηκαν, το επόμενο στάδιο είναι η επανάχωσή τους. Ζητείται λοιπόν, αμμοχάλικο και 3Α (ήτοι διαβαθμσμένο) προκειμένου να «αγκαλιάζει» όσο το δυνατόν καλύτερα, τα ευρήματα (και συνεπώς να ομοιομορμίζει τις ακούμενες υπερκείμενες τάσεις). Αυτό που δεν έχει διαευκρινιστεί όμως (εκτός και εμένα μου έχει διαφύγει), είναι εάν θα επαναχωθούν και επί αυτών, θα κατασκεαστούν φέροντα στοιχεία (μια πλάκα επί εδάφους π.χ.;) ή θα μείνουν εκτεθειμένα και οπτικά «προσβάσιμα» (π.χ. με μεταλλικό δάπεδο και υαλοπίνακες); Τα σενάρια που παίζουν, είναι πάρα πολλά. Τι προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη και τι έχει αποδεχτεί η αρμόδια Εφ.Α.; Edited June 15, 2025 at 06:22 μμ by JohnnyHoliday
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα