Arche Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 09:29 πμ Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 09:29 πμ Σε οικοδομή, άδεια το 1999, σε Δήμο στην Αθήνα, οχι στο κέντρο. Υπολόγισε ο Μηχανικός, parking στο ισόγειο κλειστό 40τμ περίπου και με μεγάλο ύψος, (5μ περίπου). Το υπολόγισε σαν δόμηση που υλοποιείται στο ακίνητο, ενώ νομίζω δεν θα έπρεπε. Το υπόλοιπο ισόγειο της πολυκατοικίας είναι καταστήματα. Σήμερα ζητάω και προκειμένου να βρω τα τμ ώστε να χτίσω στο βατό δώμα, με χιλιοστά, και αποκλειστική χρήση, η οποία ανήκει στον πελάτη μου. Να αφαιρέσω τα τμ του parking αυτοκινήτου στο ισόγειο, περίπου 40τμ ώστε να έχω την περίσσεια συντελεστή δόμησης, να τον βάλουμε στην ταράτσα με νέα άδεια. Υπόψη, το θέμα δεν είναι απλό 🙂 Το 2010, καθώς έχει γίνει το 2010 με τον 3843, χειρόγραφα, ρυθμίστηκε η αλλαγή χρήσης, γιατί το ισόγειο parking που λέμε, έχει συνενωθεί με άλλο κατάστημα 87τμ και έχει χρήση επαγγελματική (κατάστημα) και αυτό, από το 2001 που χτίστηκε η πολυκατοικία. Μπορώ όμως, εφόσον! Στην ρύθμιση αυθαιρέτων, το είχα βάλει με τον Ν.3843/10 ότι είχε γίνει υπέρβαση δόμησης 40τμ, δεν το είχα δει ότι ο μελετητής το είχε βάλει σαν δόμηση που υλοποιείται στο οικόπεδο το ισόγειο parking και το έβαλα πάλι, σαν δόμηση που υλοποιήθηκε, όταν δήλωσα πως τα 40τμ ισόγειο κλειστό parking, είχε γίνει μαγαζί. Μπορώ να κρατήσω την ρύθμιση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του χώρου, με την υπέρβαση δόμησης, που την υπολόγισα εκεί, ότι έγινε, όταν ο χώρος από χώρος Βοηθ. Χρήσης, έγινε χώρος κύριας χρήσης, να πω πως ΤΑ 40τμ ρυθμίζονται να υπάρχουν σαν κατάστημα με την δήλωση Ν.3843/2010 υπ. Αριθμ. ... Και να τα αφαιρέσω από το διάγραμμα κάλυψης, ότι αφού ρυθμίστηκαν, δεν θα έπρεπε να μετράνε 2 φορές σαν δόμηση που πραγματοποιείται στο ακίνητο, λέτε να μπορώ???
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 10:16 πμ Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 10:16 πμ @Arche Καλησπέρα. Συνήθως κατά την έκδοση Ο.Α κλειστοί χώροι στάθμευσης, δεσμεύονταν συμβολαιογραφικά και δεν προσμετρούσαν στη δόμηση. Άρα, εφόσον (για άγνωστο σε εμάς λόγο) ο χώρος στάθμευσης προσμέτρησε στη δόμηση (ορθώς από την στιγμή που δεν δεσμεύτηκε συμβολαιογραφικά για μια από τις υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνταν) ό,τι και να θεωρήσεις, έχεις ένα χώρο που προσμετρά στη δόμηση. Με τον Ν. 3843/10 ουσιαστικά ρύθμισες την αλλαγή χρήσης από θέση στάθμευσης σε κατάστημα. Δεν έχω αντιληφθεί με ποιο τρόπο θα προκύψει υπόλοιπο ΣΔ ώστε να τον χρησιμοποιήσεις για το δικαίωμα υψούν. Να το πούμε πιο απλά. Έστω ότι δεν υπήρχε ποτέ η ένταξη στον 3843 και υποθετικά μιλώντας, δεν είχε ενσωματωθεί στο χώρο του καταστήματος. Σε αυτή την (υποθετική) περίπτωση, υπήρχε υπόλοιπο Σ.Δ; Επιπροσθέτως, ακόμη και υπήρχε υπόλοιπο, το μέγιστο ύψος της πολυκατοικίας έχει εξαντληθεί με την υφιστάμενη δόμηση ή το πραγματοποιούμενο ύψος βρίσκεται κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο και υπάρχει περιθώριο κατασκευής ορόφου με το απαιτούμενο κατά ΝΟΚ ύψος χώρου κύριας χρήσης;
Arche Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 11:22 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 11:22 πμ Ναι Παύλο και σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, ξεκινάω με το ότι ζητάω και ρό να χτίσω τώρα με μεταφορά συντελεστή, το οποίο όμως νομίζω δεν άνοιξε και στο Περιστέρι, Περιστέρι Αθήνα είναι αυτό, δεν μπορούν να μας κάνουν δεκτό να πάρουμε συντελεστή. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος που επιτρέπεται στην πολυκατοικία το έχω δει και μπορώ να προσθέσω έναν όροφο ακόμα. Αν έχεις την καλοσύνη και μάλλον επειδή με άδειες ασχολείσαι πιο πολύ τελευταία, μπορείς να μου θυμίσεις ποιό είναι το minimum ύψος μέσα στον χώρο για χώρο ΒΧ και χώρο ΚΧ? Και ακόμα αγαπητέ μου Παύλο, το ύψος αν ελένξει ελεγκτής κάποια μέρα πρέπει να μετριέται ανά πάσα στιγμή στον χώρο? Πχ εγώ θυμάμαι όταν το ύψος για χώρο ΚΧ ήταν 2,65. Αν στην άδεια βάλουμε δάπεδο μέσα στο διαμέρισμα 7 εκ και μετράμε ύψος μέχρι το ταβάνι 2,66 βγάζουμε την άδεια για χώρο ΚΧ. Αν η πλάκα μας βγει όμως 20 και οχι 18εκ. Και δάπεδο μέσα στο διαμέρισμα πάρει 11 εκ, τότε με τελειωμένο διαμέρισμα μπορεί μέσα στο εσωτερικό να μετράμε ύψος 2,60 θα μου πει ο Χ ελεγκτής μια μέρα , δεν έχετε ύψος χώρου ΚΧ. Υπάρχει παράβαση. Μπορεί να μου βγεί πως δεν έχει ύψος χώρου ΚΧ αν στο τελειωμένο διαμέρισμα το ύψος είναι 2,60 και στα σχέδια φαίνεται 2,66?
Arche Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 04:34 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 04:34 μμ KATI NEOTEPO...?
Didonis Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 05:58 μμ Δημοσιεύτηκε July 15, 2025 at 05:58 μμ On 15/7/2025 at 2:22 ΜΜ, Arche said: ... τώρα με μεταφορά συντελεστή, το οποίο όμως νομίζω δεν άνοιξε και στο Περιστέρι,... ερώτηση.... Που "άνοιξε" η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης?? 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα