Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστοχία υλικού σε δάπεδο (αποκόλληση πλακιδίων)


zouboulidis

Recommended Posts

Αν θελει καποιος να κανει χρηση περλομπετον σε καποιους χωρους του σπιτιου και σε αλλους απλο τσιμεντο και τσιμεντοκονια γινεται; Η επειδη θα εχουμε διαφορετικα υλικα με διαφορετικη διαμηκης διαστολη συστολη των υλικων δημιουργειται προβλημα;

Ενδεικνυται αυτος ο τροπος εφαρμογης με σκοπο μειωση των τελικων εξοδων;

 

Ευχαριστω εκ των προτερω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το περλομπετόν. Καταρχήν σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω σε δάπεδο υφιστάμενης κατοικίας η οποία θα ανακαινιστεί ριζικά και άρα θα περάσει ΚΕΝΑΚ. Πρόκειται για πέτρινη κατοικία το δάπεδο της οποίας πατάει σε βράχο. Στο δάπεδο υπάρχει πλάκα αλλά μόνο αυτό καθώς το κτίριο είναι του 50 περίπου. Μάλλον δε θα γίνει αποξήλωση της πλάκας αλλά θα τοποθετηθούν πάνω σε αυτή η μόνωση και το υπόλοιπο δάπεδο. Η ερώτησή μου αφορά στο εξής:

- Ενδείκνυται το περλομπετόν για μόνωση δαπέδου επί εδάφους και μήπως στην περίπτωση αυτή πρέπει να διασφαλίσουμε πολύ καλά την υγρομόνωση γιατί ξέρω ότι ο περλίτης απορροφά νερό και διογκώνεται πολύ..Οπότε βάζει πολύ καλή υγρομόνωση από κάτω?

- Πάνω από το περλομπετόν κολλάω το δάπεδο? Μήπως πρέπει να τοποθετηθεί υλικό που απορροφά τις συστολοδιαστολές του μπετού και αυτό τι μπορεί να είναι/

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα σας,

 

Διάβασα με προσοχή το σύνολο των μηνυμάτων του θέματος αυτού. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί ιδιαίτερα. Είμαι στη διαδικασία να επιλέξω πλακά καθώς και υλικό υποστρώματος για την τοποθέτηση πλακιδίων σε νέα οικοδομή. Έχω ήδη μιλήσει με 3 επαγγελματίες του είδους και μου πρότειναν το περλομπετό ως υπόστρωμα και μετά κόλλα και πλακάκι. Τί θα πρέπει να επιλέξω εγώ ως ιδιοκτήτης? Θα πρέπει να επιλέξω υπόστρωμα-γέμισμα με περλομπετόν ή κάτι άλλο?

 

Όσον αφορά τα πλακάκια έχουμε σχεδόν καταλήξει σε ολόμαζο γρανιτοπλακάκι 1,2cm πάχους, όπου λόγω επεξεργασίας θέλει από μηδενικό έως 2mm αρμό.

 

Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ κυρίως στον Alex Pap αλλα και στο πρόβλημα

 

Εχουμε την δημιουργία mositure vapor transission λόγω α) παραμένουσας υγρασίας στο γέμισμα σε νέες κατασκευές ή β) υγρασίας που προέρχεται απο θερμογέφυρες σε υφαστάμενα.  

 

Η κίνηση των ατμών είναι απο το επίπεδο με την υψηλότερη πίεση στο επίπεδο με την χαμηλότερη πίεση. Η μεταφορά των ατμών γίνετε μέσω των πόρων του γεμίσματος (capillary network). Χωρίς την κόλλα και το πλακάκι αυτοί εμφανίζονται στην επιφάνεια του γεμίσματος σαν μικροσκοπικοί κρατήρες. Με την τοποθέτηση της κόλλας οι μικροσκοπικοί αυτοί κρατήρες μπλοκάρονται σε κάποιο ποσοστό. Ας πούμε οτι είχαμε 5000 κρατήρες Φ10μm σε μια επιφάνεια 30χ30 εκ. Ας υποθέσουμε οτι εκλύονται 120ml/hour σε κατάσταση ισορροπίας. Με λίγα λόγια ο λόγος 5000 χ εμβαδό κρατήρων προς την επιφάνεια 30χ30 είναι 1,74 Χ10-7.

 

Τώρα βάζουμε την κόλλα με το πλακάκι. Μέσα σε λιγότερο απο 48 ώρες οι 5000 πόροι γίνονται 1500. Αυτό σημαίνει οτι η ισορροπία δεν υφίσταται και πλέον έχουμε αύξηση της πίεσης υδρατμών. Η αύξηση της πίεσης δεν έχει να κάνει μόνο με την μπλοκάρισμα των πόρων αλλα και με το γεγονός οτι η σχετική υγρασία/θερμοκρασία της επιφάνειας του γεμίσματος έχει αλλάξει. Για να επανέλθει ισορροπία θα πρέπει οι πόροι να αλλάξουν διάμετρο. Με λίγα λόγια το χείλος των πόρων (διεπιφανειακή ρωγμή) μπαίνει σε διάτμηση Mode II. Επειδή το Fracture toughness και το μέτρο Ελαστικότητας της κόλλας είναι μεγαλύτερο απο αυτό του γεμίσματος θα δημιουργηθεί ένας κώνος εφελκυσμού στο γέμισμα. Ο κρατήρας λοιπόν θα πάρει ένα σχήμα V με την μεγάλη διάσταση να είναι στην διεπιφάνεια.  Οι διαστάσεις του V έχουν να κάνουν κατα βάση με α) τα 120ml/hour ή με την παραμένουσα υγρασία και β) με των αριθμό των αρχικών πόρων. Με λίγα λόγια το α) είναι time dependent και το β) material dependent (πόσους πόρους μπορεί να βγάλει και τι μεγέθους). Δεν είμαι σίγουρος αλλα θεωρώ οτι το περλομπετόν μάλλον θα βγάλει περισσότερα και μεγαλύτερα. Θα μου πείτε εφόσον θα βγάλει περισσότερα και μεγαλύτερα προφανώς το time dependency θα είναι μικρότερο (θα στεγνώσει γρηγορότερα). Δεν το ξέρω σίγουρα διότι επειδή, σαν υλικό, έχει πολλές air pockets που γίνονται κορεσμένες με την υγρασία, θεωρώ οτι μάλλον στεγνώνει με άλλο μηχανισμό και άρα αργότερα. Η διάχυση υγρασίας μέσα απο υγρασία είναι πολύ πιο αργή διαδικασία ενω δεν ξέρω την φυσική στάθμη της υγρασίας κορεσμού του υλικού. 

 

Καταλήγοντας θεωρώ οτι

 

α) Η θεωρία στα κλασσικά κονιάματα οτι η υγρασία επιφανείας θα πρέπει να είναι κάτω απο 2% σε εύρος θερμοκρασίας τουλάχιστον 10 βαθμών πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων, μπορεί να μην ισχύει στο περλομπετόν διότι έχει άλλο μηχανισμό. Μπορεί να χρειαστεί υγρασιόμετρο βάθους.

 

β) Τα πολλά V μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση μεταξύ κόλλας και γεμίσματος και καθολική αποκόλληση σε περίπτωση crack coalescence.

 

γ) Σήκωμα τον πλακιδίων το βλέπω εφικτό μόνο σε περιπτώσεις υψηλής παραμένουσας υγρασίας και παρουσία θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα προβλήματα αποκόλλησης των πλακιδίων οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Συνηθέστερος είναι η έλλειψη αρμών διαστολής ανά 25 τετρ. μέτρα στους εσωτερικούς χώρους (καθώς και σε κάθε σημείο που διαφορίζονται οι συστολές και διαστολές) και ανά 20 στους εξωτερικούς. [σημειωτέον αυτός είναι ένας γενικός κανόνας που ανάλογα το μέγεθος του πλακιδίου και του αρμού του με τα γειτονικά καθώς και από την καταπόνηση από τις καιρικές συνθήκες μεταβάλλεται-πυκνώνει]. Σημαντικό είναι οι αρμοί διαστολής να κόβουν  και την τσιμεντοκονία υποστρώματος και ασφαλώς και τον οπλισμό της αν υφίσταται τέτοιος. Το περλομπετόν δεν είναι υλικό με ισχυρή συνοχή και αντοχή σε εφέλκυση για τούτο απαιτείται ως υπόστρωμα τσιμεντοκονία και μάλιστα υγιής. Σας παραθέτω εδώ ένα παλαιότερο άρθρο μου γύρω από αυτό το θέμα και όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα μπορεί να μου ζητήσει να του στείλω ένα δύο ακόμη άρθρα μου γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα:

 

 



Τι είναι ο αρμός διαστολής; Ουσιαστικά είναι ένα κενό που εσκεμμένα δημιουργούμε σε ένα δομικό στοιχείο ή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά στοιχεία, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη – ανεξάρτητη κίνηση των στοιχείων, δηλαδή η συστολή και διαστολή τους  που προκαλούνται κυρίως από τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Τα κενά αυτά συνήθως σφραγίζονται με ελαστικά σφραγιστικά υλικά ή ειδικά αρμοκάλυπτρα.

P9170053.JPG Χωρίς αρμούς διαστολής τα πλακίδια δεν άντεξαν τη δύναμη
διαστολής και αποκολλήθηκαν. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της έλλειψης ή της πλημμελούς εφαρμογής αρμών διαστολής, σε δάπεδα επιστρωμένα με πλακίδια ή πλάκες (από κεραμικό, από μάρμαρο, από τσιμεντοκονία κλπ) η θραύση τους ή η αποκόλληση τους - ίσως και με ανύψωση κάποιων από αυτά, -ες-  και η αποκόλληση και αποσάθρωση του μεταξύ τους αρμοκονιάματος .

Στα εξωτερικά δάπεδα επιστρωμένα με πλάκες ή πλακίδια απαιτείται η δημιουργία αρμών διαστολής  ανά 20 τετραγωνικά μέτρα, οι οποίοι θα πρέπει να αφορούν και το υπόστρωμα επικόλλησης τους. Εμείς θα προτείναμε για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, ειδικά στα δώματα, αρμούς διαστολής ανά 9 τετραγωνικά μέτρα. Οι αρμοί αυτοί πρέπει να παρακολουθούν, παράλληλα ει δυνατόν, την περίμετρο του δαπέδου σε απόσταση 30-50 εκατοστών (αναλόγως των διαστάσεων των πλακιδίων). Επίσης στην ίδια απόσταση πρέπει να δημιουργείται αρμός διαστολής γύρω από υποστυλώματα ή άλλα δομικά στοιχεία που διακόπτουν τη συνέχεια του δαπέδου.

Ιδιαίτερα για τα δώματα, η πρότασή μας για δημιουργία αρμών σε μικρότερα εμβαδά των 9 τετραγωνικών μέτρων από αυτά των 20 – 25 τετραγωνικών μέτρων αιτιολογείται στην ύπαρξη θερμομονωτικών υλικών κάτω από τα πλακάκια ή πλάκες. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερκείμενες στρώσεις δέχονται όλα τα θερμικά φορτία της ηλιακής ακτινοβολίας, τα οποία δε μπορούν να μεταβιβάσουν προς τα κάτω,  ακριβώς λόγω της ύπαρξης της θερμομόνωσης, και υπερθερμαίνονται.

Ασφαλώς, η αποκόλληση των πλακιδίων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παντελή ή μερική έλλειψη αρμών διαστολής αλλά αυτό θα εξετασθεί σε επόμενη ανάρτηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρμοί διαστολής απαιτούνται και στα σοβατεπί τα οποία μάλιστα πρέπει να είναι ανεξάρτητα από το δάπεδο. Δεν πρέπει να ενώνονται δηλαδή με αρμοκονίαμα με το δάπεδο προκειμένου οι συστολές και διαστολές του τελευταίου να μην τα τραβήξουν και  αποκολλήσουν από το υπόστρωμά τους.  Στα σοβατεπί ο αρμός διαστολής πρέπει να αφήνεται κάθε 3 μέτρα.

P9090010.JPG Το σοβατεπί αποκολλήθηκε γιατί από τη μία δεν προβλέφθη-
καν αρμοί διαστολής του από την άλλη ενώθηκε με το δάπεδο
 μέσω του αρμοκονιάματος καθώς δεν προβλέφθηκε ο διαχωρι-
σμός τους. Και στο σοβατεπί η αποκόλλησή τους δεν αφορά μόνο την έλλειψη αρμών διαστολής αλλά και άλλες παραμέτρους που κάποιες μάλιστα από αυτές θα εξετασθούν σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Αν η τσιμεντοκονία υποστρώματος, που μπορεί και  να είναι και γαρμπιλομπετόν, είναι οπλισμένη, τότε σε κάθε περίπτωση ο αρμός διαστολής πρέπει να κόβει και τον οπλισμό της. Σε διαφορετική περίπτωση ο αρμός διαστολής δε θα λειτουργήσει καθώς το υπόστρωμα που θα συμπεριφέρεται ως ενιαίο στοιχείο, θα συμπαρασέρνει στην κίνησή του τις επικολλημένες στρώσεις.

 Το πλάτος των αρμών διαστολής πρέπει να είναι από 4 - 6 χιλιοστά και πάνω στα πλακίδια και 1-2  εκατοστά στις πλάκες. Η σφράγιση του αρμού των πλακιδίων ή πλακών πρέπει να γίνεται με ελαστικά αρμοσφραγιστικά στεγανά υλικά ή έτοιμους αρμούς (σε προφίλ μεταλλικά ή πλαστικά). Ο τρόπος εφαρμογής των αρμοσφραγιστικών απαιτεί ιδιαίτερη επιμέλεια για την εξασφάλιση μακροβιότητας αλλά και αισθητικής ποιότητας.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους

 

Μια γνώμη θα ήθελα:

Σε φιλικό σπίτι, σήμερα ξαφνικά, άρχισαν να σπάνε και να ανυψώνονται τα πλακάκια λες και μπήκε φίδι μες στο δάπεδο...Τα πλακάκια δεν έχουν αρμούς απ'ότι μου είπε αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον πολύ σοβαρό γιατί ίσως θα πρέπει να ξηλωθεί όλο το δάπεδο. 

Αύριο θα πάω να το δω και θα ανεβάσω και φωτό αλλά μέχρι τότε υπάρχει καμία άποψη περί της αιτίας αλλά και της λύσης του προβλήματος? 

Link to comment
Share on other sites

Αιτία η "κλασική" διαστολή των πλακιδίων, που επειδή δεν υπάρχει αρμός, αναγκάζονται να αποκοληθούν.

 

Λύση, εκτός φυσικά της αποκόλησης όλων, να αποκοληθούν μόνο στο κέντρο, που συνήθως είναι εντονότερο το φαινόμενο, και εκεί να ξαναμπούν με αρμό με κάποια αλλαγή του μοτίβου εγκατάστασης για να φαίνεται σαν διακοσμητικό σχέδιο.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει ενδοδαπέδια θέρμανση να πω ότι θερμάνθηκαν ιδιαίτερα.

Είναι οροφή 1ου και από κάτω είναι ισόγειο (θερμαινόμενο) αλλά και πάλι δεν δικαιολογεί κάποια "εξαιρετική" διαστολή λόγω θέρμανσης. Ο ιδιοκτήτης βέβαια μου είπε τηλεφωνικώς ότι εκείνη την ημέρα (Πρωτοχρονιά) είχαν "πολλή καλή θέρμανση".

Τα πλακάκια δεν έχουν αρμούς.

Τι άλλο μπορεί να παίζει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.