Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη άρτιο και κατ' εξαίρεση οικοδομήσιμο


Recommended Posts

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αναθέσεις σε ένα καλό συνάδελφο μηχανικό την υπόθεση.

 

Διότι,όπως τα λες τώρα,παίζουν κ άλλα στη μέση:

 

1.Το κτίσμα πότε ανεγέρθηκε?

2.Το οικόπεδο όταν ανεγέρθηκε το κτίσμα αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης ιδιοκτησίας?

3.Το κτίσμα ανεγέρθηκε νόμιμα?

4.Αν έγινε κατάτμηση μετά την ανέγερση,τότε ποια είναι η χρονολογία κύρωσης του Σχεδίου Πόλεως και ποια η χρονολογία των κατατμήσεων?

5.Προφανώς μιλάς για Σχέδιο Πόλης προ του 83.Υπάρχει ρυμοτόμηση στο οικόπεδο?Έχασε την αρτιότητά του για λόγους ρυμοτομίας?Υπάρχει πράξη αναλογισμού?

 

Και άλλα πολλά.Πίστεψέ με,μόνο η διερεύνηση μπορεί να πάρει αρκετό καιρό........οπότε οι σίγουρες κ υπεύθυνες απαντήσεις στην περίπτωσή σου δεν μπορούν να δοθούν μέσω ιντερνετ.

Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι 63 τ.μ. οικόπεδο ΟΠΩΣ Κ ΝΑ'ΧΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ είναι ΜΗ οικοδομήσιμο.Κοίτα μήπως καταφέρεις κ αγοράσεις ένα όμορο.

 

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

zavi

το οικοπεδο αποτελουσε τμημα μεγαλυτερης ιδιοκτησιας.ειναι παλιο προ του 1955. δεν τιθεται τμημα ρυμμοτομιας. Βρηκα τις οικοδομικες γραμμες οπου ειναι πανω στο οικοπεδο μου.Δεν μπορω να αγορασω ομορο γιατι ειναι πλεον κτισμενα ολα.Τωρα για κατατμηση θα πρεπει να διαβασω τα συμβολαια παλι καλα για να δω αν ειναι.Τι αλλο μπορω να κανω?Που να ψαξω?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις ίσως αίτηση στην πολεοδομία και να στο χαρακτηρήσουν οικοδομήσιμο αλλά με μικρότερο συντελεστή δόμησης?

 

Αν βρισκόμασταν πχ στην Αγγλία, αυτό πιθανά θα γινόταν, αλλά εδώ δεν γίνεται γιατί ένα οικόπεδο δομείται ΜΟΝΟΝ εάν είναι άρτιο κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση ή εάν εγγράφεται σ' αυτό κτίσμα εμβαδού 50 τμ.

 

Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι 63 τ.μ. οικόπεδο ΟΠΩΣ Κ ΝΑ'ΧΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ είναι ΜΗ οικοδομήσιμο.Κοίτα μήπως καταφέρεις κ αγοράσεις ένα όμορο.

 

Εκτός από τη σωστή συμβουλή του zavi, προτείνω να εξετάσεις τη δυνατότητα συνένωσης με όμορο με στόχο τη σύσταση κάθετης.

Link to comment
Share on other sites

@constantina78

 

....προτείνω να εξετάσεις τη δυνατότητα συνένωσης με όμορο με στόχο τη σύσταση κάθετης.

 

Οκ,

 

ΟΜΩΣ

 

αν δεν έχεις ένα καλό συντελεστή δόμησης,τουλάχιστον πάνω από 3,καθώς τα όμορα θα είναι οικοδομημένα (εικάζω με εξάντληση του Σ.Δ. τους),τότε προφανώς κ δεν συμφέρει να κτίσεις.Διότι η κάθετη ναι μεν θα δώσει οικοδομησιμότητα,όμως τα τετραγωνικά της δόμησης θα είναι απευθείας πλέον εξάρτηση του Σ.Δ. στο σύνολο του τελικού οικοπέδου μείον την υπάρχουσα δόμηση.

 

Και σημειωτέον,ότι σε τέτοια λύση που προτείνει ο εξαιρετικός ΜΑΚΑΡ,που είναι κ η μοναδική για οικοδομησιμότητα,σε περίπτωση που υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες κ συνεπώς πολλαπλοί ιδιοκτήτες,θα πρέπει να πάρεις τη συνέναιση ΟΛΩΝ παμψηφεί,συν τη φορολογική επιβάρυνση των ανταλλαγών (πάλι εικάζω,διότι αν ήμουν εγώ στη θέση τους αυτό θα σου έλεγα),η οποία επιβάρυνση είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό.

 

Σε διαφορετική περίπτωση

 

1.πηγαίνεις στην Πολεδομία να επισπεύσεις τη διαδικασία προσκύρωσης = μικρή αποζημίωση.Οι όμοροι σε αυτή την περίπτωση ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την απόφαση της Πολεδομίας (επαγγελματικό μυστικό)

2.πιάνεις έναν έναν τους όμορους κ προσπαθείς να τους πουλήσεις το οικόπεδο = πάλι μικρή αποζημίωση αλλά σαφώς καλύτερη από την 1.

 

Αυτά και ΜΟΝΟΝ μπορείς να κάνεις,κ αυτά κ ΜΟΝΟΝ μπορούμε να σε συμβουλεύσουμε με τα δεδομένα που μας δίνεις.

Link to comment
Share on other sites

Την στιγμη που ειναι προσκυρωτεο στα ομορα και αυτα εχουν οικοδομησει τι κανω? Ζηταω προσκυρωση στα ομορα?Επειδη το οικοπεδο των 63.00τμ εχει μεσα ενα κτισμα μπορω με αυτο να κανω κατι?

 

αν το οικόπεδο έχει κτίσμα δεν αλλάζουν τα δεδομένα; Πόσα τετραγωνικά, σε τι κατάσταση, μπορεί να αξιοποιηθεί, μπορεί να επισκευσθεί;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

έχετε βεβαίως μεγαλύτερη εμπειρία από μένα,

όμως δε θα πρεπε να διερευνηθεί η εφαρμογή του Ν.Δ. 690/1948

και συγκεκριμένα του άρθρου 3 (αν βρίσκεται σε παλαιό σχέδιο πόλεως) ?

Link to comment
Share on other sites

.........

όμως δε θα πρεπε να διερευνηθεί η εφαρμογή του Ν.Δ. 690/1948

και συγκεκριμένα του άρθρου 3 (αν βρίσκεται σε παλαιό σχέδιο πόλεως) ?

 

 

''...ανταποκρίνεται εις το απαιτούμενον εν εκάστη περιπτώσει ελάχιστον εμβαδόν...''

 

κατά ΓΟΚ 85,που είναι και το απαιτούμενο ελάχιστον εμβαδό στην περίπτωσή μας,η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται στο 0,70.Κατά την ευεργετική διάταξη του άρθρου 25,πρέπει να εγγράφεται κάτοψη κτιρίου 50 τ.μ. και πρέπει να απομείνει ο ελάχιστος ακάλυπτος χώρος(δεν συζητάμε ΚΑΝ την περίπτωση η κάλυψη της περιοχής στην περίπτωσή μας να είναι μικρότερη από 0,70...........).

 

Άρα 50/0,70 = περίπου 72 τ.μ.

 

Οπότε,με 63 τ.μ. είναι προσκυρωτέο στα όμορα.........

 

Θα μπορούσε όμως να είναι οικοδομήσιμο από το 1983 έως το 1999,ακόμα και με 36 τ.μ.!!!!!!!!!!!!Αλλά τώρα δεν είναι.....Υπάρχει τέλος και μια τελευταία περίπτωση,η τελευταία κατάτμηση να έγινε σε οικισμό,με χρονολογία συμβολαίου πριν το 1908 (δεν θυμάμαι καλά),οπότε ΟΣΗ επιφάνεια κ αν είχε,τότε είναι οικοδομήσιμο!!!!!:lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

 

αναρτώ εδώ τη δική μου ερώτηση γιατί μου φάνηκε ότι ταιριάζει καλύτερα:

 

Πελάτης μου ενδιαφέρεται να αγοράσει δύο συνεχόμενα οικόπεδα διαφορετικών σήμερα ιδιοκτητών, το ένα 75 τ.μ. και το άλλο 90 τ.μ. και τα δύο μη άρτια αλλά οικοδομήσιμα με τον 1337/83 καθώς εγγράφεται κτίριο κάτοψης 5 μ κ.λ.π. Η αρτιότητα στην περιοχή καθορίζεται στα 200 τ.μ. κατά κανόνα και στα 115 τ.μ. στην περίπτωση της παρέκκλισης για οικόπεδα προ του 1973.

 

Σύμφωνα με τις γνώσεις μου, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο διαφορετικών οικοπέδων μετά την αγορά τους από τον πελάτη μου, θα είναι πάλι μη άρτιο (75+90=165<200), αλλά οικοδομήσιμο με τον 1337/83 με επιτρεπόμενη δόμηση που θα έχει απομειωθεί κατά 10% (αφού το οικόπεδο υπολείπεται της αρτιότητας μέχρι 20%) τουτέστιν ΣΔ=2*0,9=1,8 (αφού η συνένωση θα γίνει το 2010-2011, άρα μετά το 1973)

 

Ο μηχανικός των πωλητών υποστηρίζει και επιμένει ότι το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση μετά την αγορά (75+90=165 τ.μ.) δεν θαν έχει μείωση του ΣΔ λόγω του ότι υπερβαίνει την επιφάνεια της παρέκκλισης (!)

 

Σας παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να γνωμοδοτήσετε:

1) Αν έχει δίκο ο συνάδελφος ή εγω

2) Αν υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς από την πολεοδομία ένα έγγραφο το οποίο με σφραγίδα και υπογραφή της υπηρεσίας θα βεβαιώνει τα πόσα τετραγωνικά χτίζει το οικόπεδο

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Εσύ έχεις δίκιο. Υπάρχει μείωση του συντελεστή δόμησης κατά 10%. Τώρα για την Πολεοδομία δοκίμασε να υποβάλλεις ερώτημα στο Τοπογραφικό Τμήμα μήπως σου απαντήσουν συγκεκριμένα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα σου πουν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν παρά μόνο στην περίπτωση που υποβληθεί φάκελος Άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Η μείωση του συντελεστή δόμησης αφορά το κάθε ένα οικόπεδο ξεχωριστά πριν τη συνένωση! Άρα τελικά η μείωση είναι παραπάνω από 10%.!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.