Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός μονάδων air conditions


adadim

Recommended Posts

Σε μια μονοκατοικια θελω να τοποθετησω air conditions. Συγκεκριμενα σε ημιυπογειο χωρο εμβαδου ~36,00τ.μ. , σε καθιστικο εμβαδου ~50,00τ.μ. , σε καθιστικο-κουζινα εμβαδου 30,00τ.μ. και σε υπνοδωματιο με γκαρνταρομπα και λουτρο συνολικου εμβαδου ~40,00τ.μ. To καθιστικο με το καθιστικο - κουζινα ειναι στο ιδιο επιπεδο (ισογειο) , δεν ειναι διαχωρισμενα με τοιχο , απλως στο μεσο περιπου υπαρχει κλιμακα επικοινωνιας οροφων και ενα κενο εμβαδου περιπου 20,00τ.μ. Ολοι οι χωροι εχουν καθαρο υψος 2,70μ . Τι μοναδες μου προτεινετε ; Και αν επιτρεπεται και απο το forum για να μη θεωρηθει διαφημιση ποια μαρκα ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι μηχανολόγος στον οποίο σίγουρα πρέπει να απευθυνθείς για να σου κάνει ακριβείς υπολογισμούς αλλά θα σου απαντήσω βάσει εμπειρίας.

 

Αν θα τα χρησιμοποιήσεις ως κύριο μέσο θέρμανσης τα inverter είναι μονόδρομος.

Αν τα θέλεις για ψύξη θα σου πρότεινα πάλι inverter παρόλο που μπορεί να είναι πιο ακριβά κατά 50% γιατί έχουν πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας. Αν θα τα χρησιμοποιείς πολύ θα κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, ειδικά τώρα που η ΔΕΗ θα αυξήσει την τιμή της KWh.

Από μάρκες θα σου πρότεινα Hitachi, Panasonic, Daikin σε inverter που γνωρίζω.

Σε χώρους αντίστοιχους μ' αυτούς που έχεις με ίδιο καθαρό ύψος και σε παλιές οικοδομές χωρίς μόνωση αλλά με καλά κουφώματα, όχι σε τελευταίο όροφο ή πάνω από pilotis έχω τοποθετήσει 12.000BTU/h=3.51kW και 18.000BTU/h=5.27kW (1kW=3420BTU/h).

Δώσε προσοχή στις πραγματικές τιμές ψύξης/θέρμανσης και όχι στις ονομαστικές γιατί διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.

Πρόσεξε την ενεργειακή κλάση (Α, Β, C κλπ) που είναι διαφορετική για ψύξη και για θέρμανση.

Αν έχεις περιορισμούς στις διαστάσεις πρόσεξε κι αυτά τα στοιχεία.

Τη στάθμη θορύβου να την ελέγχεις για λειτουργία του ανεμιστήρα στο "Hi" και στο "Mid", οι τιμές που διαφημίζουν είναι για "Lo"

Επίσης, τα μεγαλύτερα κλιματιστικά θέλουν και την ανάλογη ηλεκτρολογική υποδομή.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 11 months later...

Για να σου προτεινει καποιος κλ. μοναδες θα πρεπει και να υπολογισει και τα ψυκτικα φορτια του χωρου.Τα στοιχεια που δινεις ειναι ελλιπη.Απαραιτητο ειναι το σχεδιο του σπιτιου αλλα και ο τυπος των ανοιγματων κ.α

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Όπως σωστά είπαν οι συνάδελφοι μια μελέτη μηχανολόγου είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Εμπειρικά και μόνο, ως μια τάξη μεγέθους μπορείς να θεωρήσεις περί τα 40-50 kcal ανά μονάδα όγκου, δηλαδή 40-50 kcal/m3 . Για τυπικές κατασκευές κατοικιών με ύψος έως 3μ και χωρίς μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (κλασσικά παράθυρα) μπορείς πολύ προσεγγιστικά να εκτιμήσεις περίπου 500-600 btu/h/m2.

 

Δηλαδή σαλόνι 50 m2 μπορεί να καλυφθεί με 50m2 x 500 btu/h/m2 = 25000 btu/h. Ο τρόπος αυτός βέβαια είναι εμπειρικός και δίνει μια εκτίμηση και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μέθοδος ακριβείας.

Link to comment
Share on other sites

Η Toshiba έχει στο site της ένα μικρό και ευχάριστο στη χρήση εργαλείο υπολογισμού απωλειών.

 

http://www.toshiba-aircon.gr/literature/software/Toshiba_2007_EL.exe

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.