Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης 4 στρεμάτων


Recommended Posts

Κληρονόμησα μία έκταση 4 στρεμάτων.

Ενώ εκτελούσα κάποιες εργασίες (ξεχορτάριασμα...) εμφανίστηκε το δασαρχείο και με ενημέρωσε οτι η έκταση είναι δασική, χαρακτηρισμένη με κάποιες αεροφωτογραφίες του 1960, και για την ακρίβεια τα 2700τμ είναι δασικό και τα 1300τμ μη δασικό.

Το 1983 τους δόθηκε η δυνατότητα να το δηλώσουν, δε ξέρω ως τι αλλά για κάποιο λόγο δε το έκαναν.

Εγώ οι τίτλοι που έχω στα χέρια μου αναφέρουν αγροτεμάχιο και ξεκινάναι από το 1880, πουλήθηκε ως αγροτεμάχιο το 1932, το 1960 και το 1994. είναι ακριβώς εκτός ορίων οικισμού.

 

Ποια είναι η διαδικασία αποχαρακτηρισμού. το οικοπεδο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Ωροπού.

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχεις τόσο παλαιό τίτλο... μή φοβάσαι τίποτα.

Κατ' αρχή κάνε ένα εξαρτημένο τοπογραφικο όπως το θέλουν στο Δασαρχείο, κατόπιν βρες α/φ του 1945 ένα στερεοζεύγος καλύτερα και εντόπισέ το. Κατέθεσε αίτηση στο δασαρχείο για τον χαρακτηρισμό της επίμαχης έκτασης με τα συνημμένα. Στη περίπτωση που στην απορρίψουν και στο βγάλουν δασικό προσφεύγεις στην Β'βάθμια.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι

αυτή την χρονοβόρα και ιδιότυπη διαδικασία που όλες αυτές οι περιπτώσεις καταλήγουν στην β΄βάθμια για να δικαιωθεί (και αν) ένας ιδικτήτης δεν την καταλαβαίνω.

Κάποια γεωτεμάχια αφού έχουν εγκαταληφθεί προφανώς θα έχουν αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά και έχουν δασικό ΄χαρακτήρα-μορφή΄αυτό τι σημαίνει ότι τελικά ο ιδιοκτήτης ενός αγροτεμαχίου,είναι πλέον ιδιοκτήτης δασικής έκτασης!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Θα προσθέσω και τις δικές μου σκέψεις σ' εκείνες των καλών συναδέλφων. Εγώ εστιάζω το πρόβλημα στο ότι το δασαρχείο βασίστηκε στις ΑΦ του 1960 και όχι του 1945, ως συνήθως. Το μόνο που ζητήθηκε το 1983 (επί Τρίτση) να δηλωθεί ήταν τα αυθαίρετα κτίσματα και όχι τα αγροτεμάχια (και όχι οικόπεδο, όπως το περιγράφεις το δικό σου). Έχεις εξετάσει την πιθανότητα να είναι κληροτεμάχιο, δηλαδή να έχει παραχωρηθεί από το Κράτος ως γεωργική αποκατάσταση;

 

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ με τη σκέψη του ΘΕΟΧΑΡΗ, ως προς την απαράδεκτη διαδικασία του χαρακτηρισμού μιας έκτασης και της ταλαιπωρίας που υφίσταται κάποιος για να αποδείξει ότι δεν είναι ...ελέφαντας. Η πρόταση του GRTOPO είναι η μόνη που απομένει αλλά είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αν πράγματι φαίνεται δασική η έκταση στις ΑΦ του 1960.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός ορισμός του δάσους , είναι ένας από τους λόγους των πυρκαιών .

Οταν κάθε εγκατελειμμένη αγροτική έκταση στην οποία φυτρώνουν 2 πουρνάρια , χαρακτηρίζεται εύκολά δασική χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψη οι τίτλοι ιδιοκτησίας και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται με διάφορους νόμιμους και "νόμιμους" τρόπους , καταλαβαίνουμε πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα .

 

Θα σας αναφέρω και ένα παράδειγμα συναδέλφου στην Ηπειρο . Ο πατέρας του το 1947 φύτεψε πεύκα σε ένα κτήμα γιατί τότε είχε οικονομικό ενδιαφέρον η ρητινοσυλλογή . Τώρα καταλαβαίνεται ότι αυτό είναι δασικό . Ενα δάσος 10 στρεμματων ανάμεσα σε καλλιέργειες .

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολλά είναι τα στραβά που διέπουν τη νομοθεσία περί δασών και έχουν διαμορφώσει νοοτροπίες και δεν τα έχω καταλάβει τόσο χρόνια απλά τα δέχομαι de facto.... απλά γιατί υπάρχουν.!!!

Δεν μπορώ να δεχθώ για παράδειγμα, πως με τα οικονομικά μεγέθη των μεταπολεμικών δεκαετιών, όπου η μισή Ελλάδα διασκορπίσθηκε στα 4 σημεία του ορίζοντα ως οικονομικοί μετανάστες... και φυσικά οι καλλιέργειες που ανθούσαν (τρόπος του λέγειν) απλά τότε αυτό ήταν το μέσο επιβίωσης, εγκαταλείφθησαν είτε γιατί δεν ήταν προσοδοφόρες είτε γιατί δεν υπήρχε κύριος και νομέας για ασκήσει διακατοχικές πράξεις νομής..... και που ως φυσικό επακόλουθο ήταν η φύση να δηλώσει τη παρουσία της...... να έρχεται το Δασαρχείο και ο αρμόδιος υπεύθυνος που ίσως έχει και τις γνώσεις ίσως όχι .... με την απόφασή του ανατρέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τις προσδοκίες εκμετάλευσης του απότερου κληρονόμου.!!!

Και μετά τι??? Για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκλεκτός συνάδελφος ΜΑΚΑΡ... πρέπει να τρέχεις από β' θμια σε δικαστήρια ... με αμφίβολο απότέλεσμα.

Βέβαια εδώ χωρεί και το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρχε κτηματολόγιο... δασολόγιο.....

χωροταξική πολιτική ... μια οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία τέλος πάντων.

Γι αυτό βλέπουμε και τα φαιδρά (επιοικής κόσμιος χαρακτηρισμός που μπορώ επίσημα να εκστομίσω, αν και η πρώτη λέξη που μου έρχεται είναι ... πολύ πεζοδρομιακή) τώρα στο κτηματολόγιο εκτάσεις δεκαετιών εντός σχεδίου πόλεως !!!! να χαρακτηρίζονται δασικές και το ελληνικό δημόσιο να προβάλλει δικαιώματα κυρίου στο κτηματολόγιο φυσικά εκτοπίζοντας τους έως τώρα ιδιοκτήτες...... Εχω και άλλα να πώ αλλά πρέπει να είμαι και σύντομος και εντός θέματος... που τώρα μάλλον ξέφυγα.

Link to comment
Share on other sites

@ vkoumoul : Σωστή η διαδικασία που σου προτείνει ο GRTOPO , αλλά καλό ειναι να συνεργαστείς με ΑΤΜ ή Δασολόγο που ομως να εχουν εμπειρία στη σύνταξη πράξεων αποχαρακτηρισμού (φωτοερμηνεία - έκθεση κ.λ.π.) . Καλό ειναι να μην χρειασθεί να φτάσεις σε 2βάθμια επιτροπή γιατί τραβάει σε μάκρος η δουλειά και μπορεί να σου βγεί ανάποδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.