Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασίες - Aλλαγή έδρας επιχείρησης


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

ζω σε επαρχιακή πόλη και σκέφτομαι να κάνω αλλαγή έδρας (από Χαλάνδρι στην Πρέβεζα).

  1. Γνωρίζετε αν πρέπει να πάω στην παλιά ΔΟΥ (Χαλάνδρι) και πόσες φορές?
  2. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον γονέα?
  3. Επίσης από τα προηγούμενα καταλαβαίνω ότι πρέπει να έχω μισθωτήριο συμβόλαιο που να αναγράφει γραφείο.Σωστά? γιατί το ήδη υπάρχων αναγράφει κατοικία. Θα πρέπει να γίνει καινούριο μισθωτήριο συμβόλαιο?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1. H όλη διαδικασία θα γίνει στην παλαιά ΔΟΥ (κυρίως στο τμήμα μητρώου)

2. Μπορεί να εξουσιοδοτηθεί οποισδήποτε τρίτος ώστε να ενεργήσει σχετικά.

3. Πρέπει να έχετε αποδεικτικό χρήσης για τη νέα έδρα δη. μισθωτήριο συμβόλαιο για περίπτωση μίσθωσης, ή συμβόλαιο αγοράς σε περίπτωση ιδιόκτητου ακινήτου, ή έγγραφο για δωρεάν παραχώρηση. Εσείς θα μεταφέρετε την έδρα σας στην κατοικία σας που είναι μισθωμένη ? Αν ναι πρέπει με κάποιο τρόπο ο ιδιοκτήτης να συμφωνεί με αυτό δηλ θα πρέπει να υπάρχει σχατική παράφραφος στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

4. Με το μισθωτήριο συμβόλαιο ανά χείρας θα πάρετε και μια απόφαση περί μη διενέργειας αυτοψίας (στη νέα έδρα) , δεδομένου ότι είστε μηχανικός , και κατόποιν συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο στο μητρώο της ΔΟΥ , θα καταχωρηθεί η σχετική μεταβολή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άκρως κατατοπιστική απάντηση Σωτήρη.

Αν πρέπει να κάνω τροποποίηση στο συμβόλαιο, ίσως να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης να βγάλει και ενεργειακό πιστοποιητικό, πράγμα που σίγουρα θα αρνηθεί. Υπάρχει περίπτωση η εφορία απλά να μην ασχοληθεί με το συμβόλαιο της κατοικίας μου και απλά να δηλώσω το διαμέρισμα που νοικιάζω ως έδρα της επιχείρησής μου?

Edited by vasilis81
Link to comment
Share on other sites

Αν ναι πρέπει με κάποιο τρόπο ο ιδιοκτήτης να συμφωνεί με αυτό δηλ θα πρέπει να υπάρχει σχατική παράφραφος στο μισθωτήριο συμβόλαιο.

 

Απλώς ήθελα να αναφέρω οτι στην περίπτωση μου δεν υπήρχε πρόβλημα με το τι έγραφε το συμβόλαιο. Τουναντίον, όταν είπα στο ιδιοκτήτη μου οτι χρειαζόμουν συμβόλαιο για να κάνω υποκατάστημα στην εφορία, πονηρεύτηκε κα έβαλε στο συμβόλαιο, αυτολεξεί, οτι το παρόν ενοικιάζεται μονο ως εξοχική κατοικία (το σπίτι ήταν στη Λεπτοκαρυά) και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό. Στην εφορία δεν είχα κανένα πρόβλημα, δεν ξέρω αν ήταν επειδή δεν έχει σημασία ή απλά δεν έδωσαν σημασία στη ΔΟΥ μου....

 

Και στην τελική, αν είναι να αλλάξεις χρήση ενα διαμέρισμα από κατοικία σε γραφείο έχει κάποιες επιπλοκες... πχ το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας? Νομίζω οτι στην περίπτωση των μηχανικών δεν χρειάζεται να αναγράφει το συμβόλαιο "γραφείο", αλλά πάλι, εσύ εισαι ο λογιστής, οχι εγώ.

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Και γω σε κατοικια εκανα αλλαγη εδρας και με βαλλανε να παω απο την ιδιοκτητη ΥΔ οτι συμφωνει με τη χρηση ως γραφειο και οτι επιτρεπει τις εργασιμες ωρες και μερες να γινει ο οποιοσδηποτε ελεγχος στο χωρο απο τη ΔΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Terry,

 

Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να κάνεις αλλαγή χρήσης στο διαμέρισμα... Δηλαδή οι γονείς μου που μου έχουν παραχωρήσει ενα δωμάτιο και το έχω σαν έδρα μου, πρέπει να κάνουν αλλαγή χρήσης? Τώρα να πάρεις το ΟΚ του ιδιοκτήτη, αλλά να τον κάνεις να καταλάβει ότι δεν αλλάζει η χρήση του διαμερίσματος του και οτι παραμένει κατοικία. Απλά υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα με της δήλωση έδρας για του μηχανικούς (ίσως και με άλλους κλάδους, πχ δικηγόρους?).

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλησα για αλλαγη εδρας.

Και σε κατοικια μπορεις να κανεις εναρξη.

Απλα σου ειπα τι μου ζητησαν απο τη ΔΟΥ.

Link to comment
Share on other sites

Peace Bro, απλά διαφωνώ με τον SOTHRIS στο αν μπορεί στο μισθωτηριο συμβόλαιο να αναγραφει οτι θα έχει χρήση (και) γραφείου. Κατα εμέ, όχι μονο δεν χρειάζεται αλλά και δεν πρέπει.

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Peace Bro, απλά διαφωνώ με τον SOTHRIS στο αν μπορεί στο μισθωτηριο συμβόλαιο να αναγραφει οτι θα έχει χρήση (και) γραφείου. Κατα εμέ, όχι μονο δεν χρειάζεται αλλά και δεν πρέπει.

 

Kαλά κάνεις και διαφωνείς γιατί έχεις δίκαιο.Στην δημοσίευσή μου παραπάνω περιέγραψα τη σύνηθη διαδικασία που απαιτούν οι περισσότερες ΔΟΥ.

Το ζήτημα της επαγγελματικής έδρας εντός της μισθωμένης κατοικίας είναι πολύπλοκο από την άποψη των μισθωτικών σχέσεων γιατί στην επαγγελματική στέγη ισχύει άλλος χρόνος ελάχιστης μίσθωσης σε σχέση με την κατοικία και υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα κυρίως για τον ιδιοκτήτη.

Ωστόσο η το ΥΠ ΟΙΚ. από παλαιά έχει πεί στις ΔΟΥ , να μην υπισέρχονται στις μισθωτικές σχέσεις μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή, αλλά να αρκούνται στο μισθωτήριο συμβόλαιο (το οποίο είναι σε ισχύ ) , από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση άσκησης επαγγέλματος. Επομένως το πολύ-πολύ να ζητήσει η ΔΟΥ από τον μισθωτή σχετική υπεύθυνη δήλωση , ότι επιτρέπει να εισέρχεται εντός της οικίας-επαγγελματικής έδρας ο έλεγχος και αυτό γιατί στην περίπτωση της κατοικίας ισχύει το οικογενειακό άσυλο. Και έτσι πρέπει να γίνεται σε όσες περιπτώσεις δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προυποθέσεις για το χώρο άσκησης του επαγγέλματος όπως πχ σε γιατρούς, βιοτεχνικά εργαστήρα κλπ

Τελειώνοντας να μου επιτραπεί να κάνω μια παρατήρηση γιατί διάβασα παραπάνω ότι διάφορες ΔΟΥ χειρίσθηκαν διαφορετικά το ίδιο ζήτημα. Να ξέρετε ότι τα τμήματα μητρώου (αλλά και οι ΔΟΥ γενικότερα ) είναι σαν τα δικαστήρια. Αλλοτε για το ίδιο αδίκημα εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις και άλλοτε αθωώνουν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

η κατοικία και η επαγγελματική μου έδρα βρίσκονται στην ίδια περιοχή Α.

Θέλω να αλλάξω κατοικία η οποία υπάγεται σε διαφορετική ΔΟΥ (Β), διατηρώντας όμως την επαγγελματική μου στέγη στην περιοχή Α.

Θα πρεπει να αλλάξω και τη ΔΟΥ και να τη μεταφέρω στη Β επιεδή άλλαξα τόπο κατοικίας ή επειδή δεν αλλάζω την επαγγελματική στέγη το αφήνω ως έχει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.