Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή από HATT σε ΕΓΣΑ 87


Recommended Posts

Bασικά συμφωνώ με τα όσα έγραψε παραπάνω ο sdtopo (παρακολουθώ τις τοποθετήσεις του).

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποτυπώνεται, με καλή ακρίβεια, όλη η υφιστάμενη κατάσταση. Συνήθως τα ρυμοτομικά σχέδια, ίσως τα περισσότερα, είτε είναι αναθεωρημένα είναι όχι δεν έχουν μαθηματικά μοντέλα για τον προσδιορισμό τον Ο.Γ _ Ρ.Γ. Άρα "προσδιορίζονται" γραφικά. Εδώ θέλουμε μία καλή & πυκνή αποτύπωση στο σύστημα αναφοράς.

Υπάρχουν Πολεοδ. σχέδια που οι τομές των Ρ.Γ. ορίζονται με συντεταγμένες Χ. Υ. Τέτοια είναι οι Πράξεις εφαρμογής στο σύστημα, συνήθως, ΤΜ3 (τριών ζωνών). Εδώ μεγαλύτερο ρόλο παίζει η καλή εξάρτηση στο σύστημα αναφοράς της μελέτης. Αν δεν "πατήσουμε" πιστά στα στοιχεία της μελέτης τότε η αποτύπωσή μας θα "κλωτσήσει". 

Έχουμε και τα Ρυμ. σχέδια όπου οι Ρ. Γρ. Προσδιορίζονται με "εξισώσεις ευθειών", όπως για παράδειγμα τα Ρ.Σχ. του πολεοδομικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης (οι τομές τω ευθειών ορίζονται κάνοντας επίλυση συστήματος των δύο εξισώσεων). Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ρ. Σχέδιο , εντελώς ανεξάρτητο, με Υ-> Βορρά & Χ-> ανατολή και με ένα πολύ πυκνό - καλό δίκτυο από στάσεις για καλή εξάρτηση (στην προηγούμενη σελίδα (16) αυτού του θέματος ανέβασα ένα πρόγραμμα excel που δίνει την σχέση αυτού του συστήματος αναφοράς με το σύστημα ΕΓΣΑ87).

Αν λοιπόν και εδώ, ΔΕΝ εξαρτηθεί κάποιος από το το σύστημα αναφοράς της μελέτης αυτής, δύσκολα θα εφαρμόσει τις εξισώσεις ευθειών των Ρ. Γρ.   

  

Link to comment
Share on other sites

On 2/3/2022 at 1:09 ΜΜ, the_topo said:

Συντάσσω ένα τοπογραφικό διάγραμμα για οικόπεδο εντός πόλης για το οποίο μου έχει δωθεί από τη πολεοδομία το ρυμοτομικό απόσπασμα σε hatt. Δίνοντας ένα προσχέδιο του ΤΔ στη πολεοδομία μου είπαν ότι το απόσμασμα του ρυμοτομικού που έχω πάνω από τη πινακίδα μου θέλει επεξήγηση πως μετατράπηκε από hatt σε εγσα και χρησιμοποιήθηκε για τις ρυμοτομικές/οικοδομικές γραμμές που αποτύπωσα..

Εγώ αυτό που έχω κάνει ως προς τη μετατροπή, είναι ότι χρησιμοποίησα ένα τυχαίo link online το οποίο μου μετέτρεψε αυτόματα τις συν/νες.

Η μετατροπή συντεταγμένων από links του διαδικτύου κάνει μόνο για χονδρικό εντοπισμό.

Πάλι καλά που ο συνάδελφος από την πολεοδομία σε έβαλε στη διαδικασία διερεύνησης, Σκέψου ότι με βάση την εφαρμογή της ρυμοτομίας που έκανες αρχικά, με την μετατροπή συντεταγμένων μέσω internet, θα μπορούσε να τοποθετηθεί νέα οικοδομή σε επαφή με την οικοδομική γραμμή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας.. Θα ήθελα να ρωτήσω και συγνώμη, αν η ερώτηση έχει επαναληφθεί και προηγουμένως απλά θα ήθελα να ρωτήσω:

1) Αν έχω καταλάβει, για να κάνεις ένταξη μέσω του coordgr, πρέπει να κάνεις αλλαγή κέντρου φύλλου παλαιού HATT σε νέο. Αυτό πως γίνεται;;

2)Προσπάθησα να βγάλω συντεταγμένες μέσω του coords αλλα υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Αυτό λογικά θα οφείλεται στο ότι στο cooordsgr εισάγωγη συντεταγμένες ΤΥΥΓ 6x6 και οχι 30x30, σωστα;

Επειδή έψαξα στο φορουμ, δεν βρήκα κάτι άμεσα. Απλά το χρειάζομαι για την μετατροπή συντεταγμένων από διανομές ΤΥΥΓ σε ΕΓΣΑ...Αν μπορεί κάποιος να με οδηγήσει σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο κάποιου thread σχετικά με αυτό, θα του ήμουν ευγνώμων..Επισης να σημειωσω οτι προκειται  για διανομη ετους 1982 Νομου Δραμας....Ευχαριστώ...

Edited by Alex Spanidis
Link to comment
Share on other sites

Το coords μετατρέπει αυτόματα και από μικρό φύλο hatt και από μεγάλο από και προς όλα τα προβολικά.

Μετατροπή από HATT σε ΕΓΣΑ'87 μόνο με κοινά σημεία/βαθράκια, αλλιώς έχεις (μεγάλες) αποκλίσεις. 

Ζητάς από την τοπογραφική υπηρεσία τριγωνομετρικά που εξαρτήθηκε η διανομή και ελπίζεις να υπάρχουν ακόμη ώστε να τα δώσεις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την απάντηση.

Μάλλον χρησιμοποιώ λάθος το λογισμικό. Βάζω στα δεδομένα τα χ,y του μικρού φύλλου χάρτη της διανομής της ΤΥΥΓ. Το δλο, φο, είναι αυτά που βγάζει το λογισμικό όπως φαίνεται στην εικόνα. Επίσης έχω βάλει με τικ, την επιλογή 6΄ πάνω αριστερά. Αλλά δεν μου βγάζει κάποια αλλαγή στο σύστημα αποτελεσμάτων. Πράγματι κάνω κάποιο λάθος;;;;...Εν τω μεταξύ, στην διανομή, αναφέρονται τα ιδια φ0, λ0 με τα φ0,λ0 που βγαζει το λογισμικό για τον χάρτη 1:50000.

Χωρίς τίτλο.png

Link to comment
Share on other sites

Με τα μικρά βελάκια αλλάζεις τα φ και λ για να ταιριάζουν με την διανομή σου.

Αν είσαι σε μεγάλο φύλλο δεν τικάρεις το 6'

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι στην διανομή αναφέρονται οι ίδιες τιμές με το μεγάλο φύλλο. Φαίνεται και από την εικόνα

Χωρίς τίτλο.png

 

Eπίσης το άλλο χαρακτηριστικό που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής: Έχω δυο σημεία γνωστών συντεταγμένων ΕΓΣΑ σημείων της διανομής. Αν βάλω τις τιμές σε ένα μετατροπέα συντεταγμένων σε ΗΑΤΤ, μου δείχνει εντελώς άλλες συντεταγμένες από αυτές που δίνει η διανομή. Θα πει κάποιος προφανώς, θα είναι έτσι γιατί ο μετατροπέας σου δίνει συντεταγμένες μεγάλου φύλλου ΗΑΤΤ ενώ εσύ έχεις μικρού φύλλου. Όμως απ' ότι βλέπω, στην περίπτωση μου, συμπίπτουν το φο λο του μικρού και μεγάλου φύλλου χάρτη, άρα κανονικά θα έπρεπε να βγαίνουν κοντά σε αυτές τις τιμές..Τι μπορεί να συμβαίνει;

Edited by Alex Spanidis
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα αυτό «έπαιξε» εδώ στο φόρουμ αμέτρητες φορές. Δεν ξέρω πόσες.
Το σύστημα ΗΑΤΤ της ΓΥΣ δεν έχει σχέση με αυτό το ΗΑΤΤ που χρησιμοποίησε η τοπογραφική υπηρεσία για τις διανομές. 
Τζιαμπα παιδεύεσαι. 
αν ψάξεις σίγουρα θα τις βρεις τις συζητήσεις που έγιναν για το θεμα. Είναι τόςες πολλες που άρχισα να πιστεύω πως το λύσαμε το ζήτημα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αν ψάξεις στο φόρουμ θα δεις πως το θέμα συζητήθηκε πάρα -πάρα πολλές φορές.

Η τοπογραφική υπηρεσία χώριζε (μπακαλίστικα το λέω) το μεγάλο φύλλο χάρτου σε μικρότερα, χρησιμοποιώντας και τα τριγωνομετρικά της ΓΥΣ με τις τιμές που είχαν τότε που γινόταν οι διανομές (1932- έως ας πούμε 1955-60). 

Η ΓΥΣ όμως ξαναμέτρησε το δίκτυό της από 1980 έως 1985 και κατέγραψε νέες τιμές συντεταγμένων στα Χ &Υ. που έχουν όλα μία απόκλιση 5 έως 7 μέτρα.

Η Τ.υ. για τις δουλειές της για να μεταβεί από ένα φύλλο στο διπλανό ή παραδιπλανό του συνέταξε πίνακες, τους περίφημους "Πίνακες Ρίζου" που κάνουν manuel αυτή ακριβώς την δουλειά. (κάποτε τους ανέβασα εδώ στο φόρουμ αλλά τους μπλοκάρισαν γιατί θεωρήθηκε "υποκλοπή"(??) πνευματικών δικαιωμάτων).

Τώρα αν εσύ ,ντε και καλά, θες να πάρεις τιμές ΕΓΣΑ87 θα δόσεις τις τιμές Χ&Υ ΗΑΤΤ του αγροκτήματος σε τουλάχιστον δύο τρ. σημεία της ΓΥΣ και με μετασχηματισμό ομοιότητας θα μετασχηματίσεις τα τοποσταθερά σου στο σύστημα ΕΓΣΑ87.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.