Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ήλιος, άνεμος και προσανατολισμός θα παίζουν καίριο ρόλο στην έκδοση αδειών


shelby

Recommended Posts

Αλλάζει ο τρόπος κατασκευής των νέων οικοδομών από τον επόμενο χρόνο. Η χώρα, αναλόγως με τις κλιματικές συνθήκες, θα χωρίζεται -πλέον- σε τέσσερις ζώνες. Τα νέα κτίρια θα κατασκευάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να περιορίζεται η ενεργειακή σπατάλη. Εντός των ημερών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, καθώς και το «Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος» για τις επιθεωρήσεις παλαιών και νέων κατασκευών. Ο ήλιος και ο άνεμος θα καθορίζουν πλέον τον τρόπο κατασκευής των νέων οικοδομών. Ο σωστός προσανατολισμός τους, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τις φυσικές πηγές θέρμανσης και κλιματισμού, θα αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής αδείας. Στις αρχές του 2010 καθιερώνεται μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αναλόγως με την περιοχή που θα βρίσκεται κάθε νέο κτίριο. Η χώρα θα χωριστεί σε 4 ζώνες. Μόλις τελειώνει η οικοδομή θα ελέγχεται από ενεργειακούς επιθεωρητές και σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις θα διορθώνονται μέσα σε έναν χρόνο, ειδάλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης θα αφορά και σε πολυκατοικίες που ανακαινίζονται. Παλαιά και νέα κτίρια θα ελέγχονται από ενεργειακούς επιθεωρητές, πριν πουληθούν ή ενοικιαστούν. Το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται θα ισχύει για 10 χρόνια. Για αλλαγή κουφωμάτων και για την διενέργεια ενεργειακών ελέγχων, θα επιδοτούνται μόνο όσοι θα έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, προβλέπονται φοροαπαλλαγές για μονώσεις, καυστήρες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, καθώς και δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να έχει μειωθεί στο μισό η ενέργεια που καταναλώνουν τα κτίρια στη χώρα μας.

 

ΠΗΓΗ ΝΕΤ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πότε πιστοποιήθηκαν οι ενεργειακοί επιθεωρητές ????....

Οταν λένε του χρόνου μήπως εννοούν 31/12 ????....

Τί γίνεται στην περίπτωση ενδιάμεσου οικοπέδου (πχ εντός πόλεως πλάτους 11m) που δεν έχει τον "σωστό" προσανατολισμό..... Τόσα χρόνια το "παιδεύουν" με την ενεργειακή επιθεώρηση και ξαφνικά είναι όλα έτοιμα ???....

Πολύ γενικά μου ακούγονται όλα αυτά.....

Link to comment
Share on other sites

σωστες οι σκεψεις και η λογικη αλλα να μην παμε σε σταλινικες πρακτικες του τυπου "προκειμενου να παρουμε καλο βαθμο ενεργειακα θα γινει ετσι και οχι ετσι" γιατι θα πρωτοτυπησουμε παλι παγκοσμιως. τι παει να πει "ο σωστος προσανατολισμος" θα ειναι προυποθεση για την εκδοση αδειας?

 

ασχολουμαι τωρα με οικοπεδο που ειναι τελειως λαθος προσανατολισμενες οι καλές θέες και η υπαρχουσα δομηση των ομορων με υποχρεωνει να παω σε συγκεκριμενες λυσεις. Την εξηγηση στον πελατη για τα συν και τα πλην την εκανα - οταν ο ανθρωπος λογικα προτιμαει θεα θαλασσα απο εξοικονομηση ενεργειας για να κτισει το σπιτι του για τα επομενα 20-30 χρονια, τι θα του πουμε?

Link to comment
Share on other sites

Εν τω μεταξύ, κάποιοι (μαζί και εγώ) σκέφτονται να δώσουν τα χρήματα για το σεμινάριο για ενεργειακός επιθεωρητής, αλλά ποιος μου λέει ότι η ύλη που σου μαθαίνουν τώρα θα καλύπτει το νόμο που θα βγει αύριο;

 

Μήπως είναι λόγια του αέρα, όπως αυτό που λέγανε ότι θα έχουν οι βουλευτές μόνο υβριδικά αυτοκίνητα μέχρι 1800cc, αλλά μετά συνειδητοποίησαν ότι υβριδικά υπάρχουν μόνο 1600cc ή κάτι lexus θηρία (και μάλιστα από τα μικρομεσαία το μόνο καθαρά υβριδικό ήταν το Prius γιατί στα honda ο ηλεκτροκινητήρας είναι μόνο επικουρικός)

Link to comment
Share on other sites

Ωραία τα μεγάλα τα λόγια τα παχιά.... προσανατολισμός my ash....

Οικόπεδο 200μ², με φάτσα 10μ και αριστερά, δεξιά και πίσω πολυκατοικίες 4όροφες. Δρόμος πλάτους 6μ. Τι προσανατολισμός και πράσινα άλογα.....

Αυτό είναι το οικόπεδο. Να το πάω στο βουνό για να έχω σωστό προσανατολισμό? ??

Link to comment
Share on other sites

Oταν νομοθετούν αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ , έτσι γίνεται .

 

Αντιγράφουμε κάτι που πιθανόν να ισχύει σε άλλη χώρα , με άλλο ανάγλυφο , υποδομές , χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα , κλιματικές συνθήκες και κουλτούρα διαβίωσης .

 

Υ.Γ.

Μην ξεχνάμε ότι ο Προκρούστης , δικός μας ήτανε , αλλά τον καθάρισε ο Θησέας χιλιετίες τώρα .

Link to comment
Share on other sites

Πάντως σαν γενικό σχόλιο, και συγχωρέστε μου την γενικότητα, το τί π@π@ρ*&!ες έχουμε ακούσει εδώ και 2 μήνες για νομοσχέδια, διαβούλευση, ιδέες, διαδίκτυο κλπ κλπ ΔΕΝ λέγεται! Δεν προλαβαίνουμε (εγώ τουλάχιστον) να ακούμε μπαρούφες και εξαγγελίες στο πόδι και στον αέρα (υβριδικά, Φωτοβολταικά και ΑΠΕ, φορολογία εισοδήματος, γ.γ υπουργείων με βιογραφικά στο ίντερνετ κλπ κλπ κλπ κλπ)..έλεος!!

Link to comment
Share on other sites

Καλά ρε παιδιά μην φρικάρετε κιόλας. Ο προσανατολισμός ενός κτιρίου είναι ένα απο τα κριτήρια. Δεν είναι το μοναδικό. Στο σύνολο θα εξετάζουμε το κτίριο...

Από την άλλη απέφυγε και συ να βάλεις ένα παράθυρο 3Χ3 στον βορά.

Link to comment
Share on other sites

 

ασχολουμαι τωρα με οικοπεδο που ειναι τελειως λαθος προσανατολισμενες οι καλές θέες και η υπαρχουσα δομηση των ομορων με υποχρεωνει να παω σε συγκεκριμενες λυσεις. Την εξηγηση στον πελατη για τα συν και τα πλην την εκανα - οταν ο ανθρωπος λογικα προτιμαει θεα θαλασσα απο εξοικονομηση ενεργειας για να κτισει το σπιτι του για τα επομενα 20-30 χρονια, τι θα του πουμε?

 

Πολλές φορές υπάρχει λύση συνάδελφε, ώστε να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (χρειάζεσαι 2 πίτες :wink: ).

 

Του λες ότι είτε θα επιλέξεις τον προσανατολισμό έτσι ώστε να βγει οικονομική η κατασκευή, είτε του το φτιάχνεις με απίστευτη θέα αλλά με πιο ακριβά υλικά και ειδικά τζάμια ώστε να πληρείς της απαιτούμενες προδιαγραφές.

 

Υπάρχουν υαλοπίνακες που έχουν καλύτερη θερμομονωτική ικανότητα από έναν διπλό τοίχο, κοστίζουν όμως αρκετά και αν μπουν σε λάθος προσανατολισμό χωρίς εξωτερικά σκίαστρα το καλοκαίρι θα βράζει το σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

ωραια μου τα λες συναδελφε - τα ξερω κι εγω τα πρακτικα, εχω και ενα μεταπτυχιακο σε βιοκλιματικη αρχιτεκτονικη -

 

το προβλημα μου δεν ειναι πώς θα κανω το κτιριο μου καλυτερο ενεργειακα, το προβλημα μου ειναι που για την ιδιωτικη δομηση απο την οποια ζουμε, εχουμε 5 εργαλεια για να σχεδιασουμε και 200 περιορισμους, και μετα απορουμε για τις μπουρδες κτιρια που βλεπουμε γυρω μας.

 

το να προσπαθουμε να ενταξουμε την βιοκλιματικη αρχιτεκτονικη στην καθημερινοτητα μας ειναι καλο - οπως καλο θα ειναι να πριμοδοτουν την ενσωματωση παθητικων ή ενεργητικων τεχνικων -

 

αλλα το να λεμε οτι θα ερχεται ο μπαμπουλας ο ενεργειακος επιθεωρητης (δηλαδη αυτος θα ξερει περισσοτερα απο εμενα που εχω ειδικο πτυχιο?) και να μου λεει οχι ετσι γιουβετσι, παρε επιβαρυνση οικονομικη για την μεταβιβαση και λοιπες χαζομαρες που θα τιμωρουν την διαφορετικοτητα στον σχεδιασμο για αλλη μια φορα, χωρις να σκεφτουν οτι εντος σχεδιου στην αθηνα και στις μεγαλες πολεις δεν μπορεις να μιλας για προσανατολισμο ετσι ευκολα και γενικα, ε αυτα ειναι απλοικες μπουρδες.

 

αλλα οψομεθα γιατι οντως προτρεχουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.