Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Με 916 εκατ. ευρώ προχωρούν τα έργα επεξεργασίας λυμάτων σε μικρούς οικισμούς


    Εργα σε 385 οικισμούς ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθούν η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες. Στόχος η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ και άλλων ταμείων.

     

     

    Με χρηματοδότηση που προσεγγίζει τα 916 εκατ. ευρώ θα στηριχθεί η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία έργων διαχείρισης λυμάτων σε 385 οικισμούς με κατοίκους από 2.000 έως 15.000 (Γ’ προτεραιότητας με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς) ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Π. Σκουρλέτης (υπουργός Εσωτερικών), Αλ. Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας) και Σωκράτης Φάμελλος (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος) υποστήριξαν την Τετάρτη πως έχουν εκχωρηθεί 610 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ κατευθείαν στις Περιφέρειες. Επιπλέον, έχει εκδοθεί ειδική πρόσκληση για άλλα 262 εκατ. ευρώ για έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια των Περιφερειών, ενώ άλλα 44,4 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από το Εθνικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

     

    Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως αν οι δήμοι χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα αδειοδότησης δήμων 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ μπορούν να απευθυνθούν και στο Ταμείο Υποδομών. Ο κ. Φάμελλος είπε πως εκτός από την κάλυψη των κοινοτικών απαιτήσεων, με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων», «θα επιτύχουμε προστασία της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, των πόσιμων νερών και των υδροφορέων, των υδάτων κολύμβησης και γενικά της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής».

     

    Σήμερα 237 οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα δεν καλύπτουν τις κοινοτικές απαιτήσεις για λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Μέσω του ΕΣΠΑ προωθούνται έργα που θα οδηγήσουν στη συμμόρφωση 169 οικισμών. Οι υπόλοιποι 68 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη εντάσσονται 47 οικισμοί δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και απαιτούνται περί τα 210 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν τα έργα. Δεύτερον, 21 οικισμοί έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

     

    Η χώρα μας πληρώνει ήδη πρόστιμα στην Ε.Ε. επειδή δε λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί όπως για παράδειγμα για την Ανατολική Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

     

    Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1594016/me-916-ekat-eyro-prohoroyn-ta-erga-epexergasias-ly.html





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.