Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Ανακοινώθηκε ο οδηγός για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»


  Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

  Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.

  Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

  Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

  Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, 23 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/

  Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά  και  αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.»

  Χαρακτηριστικά του Προγράμματος

  Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

  Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

  Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  1.  Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
  3. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
  4. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

  Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

  Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

  Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

  Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

  Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

  Ποσοστά Επιδότησης φωτοβολταϊκού σταθμού

  p1.jpg

  Ανώτατα ποσά επιδότησης

  p2.jpg

  Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

  Η προδημοσίευση θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.

  Προδημοσίευση-_ΟΔΗΓΟΣ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ-ΣΤΗ-ΣΤΕΓΗ_23.03.2023.docx

  GTnews

  User Feedback

  Recommended Comments

  Θα μπορουσαν να το διαφημιζαν ως και με επιδοτηση εως 100%.

  Δλδ αυτος που ειναι κοινονικο τιμολόγιο και δεν εχει μια θα πάει να κανει τετοια επένδυση. Ολοι οι αλλοι κατω απο το 30%.

  Κοινώς οι έχοντες μονοκατοικιες η τμήμα αυτων οπου η τοποθετηση και η εξοικονόμηση ειναι η πιο εύκολη και βέλτιστη , απλα εξαιρουνται καθως δεν κερδιζουν σχεδον τιποτα, αλλα μονο γραφειοκρατια.

  Τέλος πάντων ας πουμε οτι δεν υπαρχουν λεφτα. Ας μην το διαφημιζουν με έως  65%. Ελεος. Τρελή πολιτική.

  Link to comment
  Share on other sites

  Σύμφωνα με τον οδηγό: "Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός". 

  Για να έχει λάβει χώρα αυτή η προϋπόθεση θα πρέπει:

  - Ο ενδιαφερόμενος να έχει πληρώσει μηχανικό και να έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρία πώλησης και εγκατάστασης, αφού πρέπει να έχει συμπληρώσει στοιχεία μηχανικού και τα τεχνικά δεδομένα του σταθμού.

  - Επομένως θα πρέπει να έχει επιλέξει εταιρία και να έχει προπληρώσει προκαταβολές. Υπόψη ότι οι περισσότερες από αυτές ζητούν μεγάλες προκαταβολές και εξόφληση με την εγκατάσταση. 

  Και ερωτώ. Που θα βρει το ποσό άνω των 10.000 ευρώ κάποιος από την κατηγορία Α (ευάλωτο νοικοκυριό) για να προπληρώσει για έναν σταθμό =< 5 KWp, και μετά να πάρει (όποτε τα πάρει) το 65% πίσω από το Κράτος;

  Θα έπρεπε ο οδηγός να υποχρεώνει την εταιρία να λαμβάνει το αναλογούν από το κράτος επιδοτούμενο ποσό και το υπόλοιπο από τον ωφελούμενο. 

  Επίσης τα στοιχεία του μηχανικού και τα ακριβή τεχνικά δεδομένα του σταθμού στη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ να υπάρχει δυνατότητα να συμπληρώνονται μετά.

  Έτσι όπως είναι τώρα σε αναγκάζει να ξεκινήσεις το έργο μην γνωρίζοντας αν θα είσαι ωφελούμενος του προγράμματος ή όχι.   

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.