Jump to content
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Δασικοί χάρτες: Τριάντα χιλιάδες αντιρρήσεις περιμένουν να εξεταστούν


    Στον πάγο έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν υποβάλει ιδιοκτήτες εκτάσεων στα Χανιά για τους δασικούς χάρτες.

    Ο γιγαντιαίος αριθμός των ενστάσεων που πλησιάζουν τις 30.000, ο μικρός αριθμός των επιτροπών που τις εξετάζουν, η αποχή των δικηγόρων που σταμάτησε εντελώς την εξέταση των αντιρρήσεων και η υποστελέχωση της δασικής υπηρεσίας Χανίων για την οποία κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, έχουν φέρει σε τέλμα τη διαδικασία.

    Δύο κατηγορίες αντιρρήσεων

    Τεράστιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί. Οι δασικοί χάρτες είχαν αναρτηθεί σε δύο φάσεις. Για την πρωτη ανάρτηση του 2018, έχουν εξεταστεί 1063 και εκκρεμούν λίγο περισσότερες από 4000 αντιρρήσεις. Αλλά ο τρομακτικός αριθμός είναι στη δεύτερη φάση, η οποία αναρτήθηκε το 2021 και εκεί έχουν κατατεθεί 29.909 αντιρρήσεις, από τις οποίες δεν έχει εξεταστεί καμία!

    Τρεις επιτροπές έχουν σχηματιστεί για να εξετάζουν τις αντιρρήσεις της πρώτης φάσης, ενώ άλλες δύο θα είναι αρμόδιες για τη δεύτερη φάση. Στοχος της δασικής υπηρεσίας είναι, μόλις τελειώσουν οι αντιρρήσεις της πρώτης φάσης, όλες οι επιτροπές μαζί να συνεχίσουν με τις υπόλοιπες. Η διαδικασία όμως πάσχει.

    Οι επιτροπές αποτελούνται από έναν δικηγόρο που ορίζει ο οικείος δικηγορικός σύλλογος, έναν μηχανικό που ορίζει το ΤΕΕ και έναν δασολόγο της δασικής υπηρεσίας. Η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους είχε σταματήσει εντελώς τη λειτουργία των επιτροπών. Πλέον έχει υπάρξει συνεννόηση με τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων ώστε να εξαιρεθεί από την αποχή η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι επαφίεται στους ίδιους τους δικηγόρους που συμμετέχουν το αν θα προσέλθουν ή όχι.

    Είναι προφανές όμως πως, ακόμα και αν οι επιτροπές δουλέψουν… στο φουλ και «καθαρίζουν» 100 αντιρρήσεις ανά μηνα η καθεμιά – γιατί τόσο υπολογίζεται το θεωρητικό ανώτατο όριο, κι αυτό υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες – ο χρόνος που θα χρειαστεί για να εξεταστούν πάνω από 30.000 αιτήσεις, καθαρά μαθηματικά ξεπερνάει τα 5 έτη. Καθώς σε αυτό δεν υπολογίζονται τα απρόοπτα, οι άδειες και το ότι η ταχύτητα προφανώς δεν θα είναι η μέγιστη, αλλά θα είναι η ταχύτητα του ελληνικού δημοσίου, μπορεί κανείς να προβλέψει πως η διάρκεια της διαδικασίας θα ξεπεράσει τη δεκαετία.


    Πηγή: https://www.zarpanews.gr/trianta-chiliades-antirriseis-perimenoyn-na-exetastoyn-megalo-provlima-me-toys-dasikoys-chartes-sta-chania/



    Engineer

    User Feedback

    Recommended Comments

    Επίσης αργούν πάρα πολύ να πληρώσουν τις επιτροπές με αποτέλεσμα να υπάρχουν παραιτήσεις

    Link to comment
    Share on other sites

    Ακόμα γιατί πολλά γήπεδα να χαρακτηριστούν Δασικά??? Καθώς γνωρίζω στην Κρήτη πάλι, σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και εκτός ορίων οικισμού, γήπεδα, μεγάλες εκτάσεις να έχουν χαρακτηριστεί Δασικές και τα έχω δει. Χώμα πέτρες και μια μικρή χαρουπιά κάθε μερικά εκατοντάδες τμ, γιατί να χαρακτηριστούν αυτά δασικά?

    Link to comment
    Share on other sites

    Πως να μην μπάζει μια διαδικασία η οποία βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο τηλεπισκοπισης για να κρίνει εάν μια ιδιοκτησία είναι ιδιοκτήτη η όχι. Μια διαδικασία με 1 χρόνο για αιτήσεις για αντιρρήσεις, κάνεις δεν έχει πάρει χαμπάρι. Τώρα με το κτηματολόγιο θα κλάψουν μανούλες.

    Σου λέει το κράτος... μπορεί εσύ τόσα χρόνια να έκανες συμβόλαια (και να πλήρωνες φόρο), και εγώ να το δεχόμουν (μεταγραφή υλοθηκοφυλακα) αλλά τώρα τέλος, δεν ήταν απλά ποτέ δικά σου.

    Τι να κάνουμε πάντως... 800 χρόνια πίσω. Ίσως το 2050 ή το 2100 να δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα. Αν σκεφτείς ότι το 1923 βγήκε ο πρώτος νόμος για εντός σχεδίου κτλ κτλ, και ακόμα και τώρα παλεύουμε, υπάρχει μέλλον. Το 2123 θα μιλάνε για αυτές τι εποχές, που γινόντουσαν κάποτε οι δασικοί χάρτες.

    Δασαρχείο αν πας σημερα, θέλουν 1 μήνα για να βγάλουν βεβαίωση για γήπεδο που δεν είναι δασικό όταν ήδη υπάρχει τελεσιδικια στη περιοχη. Σου ζητάνε 5 τοπογραφικά σε χαρτί (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί 5), απόσπασμα ΓΥΣ (προπολεμικο) και κάτι χαζές δηλώσεις. Και το ΓΥΣ το θέλουν και σε κλίμακα γιατί από ότι έχω καταλάβει το τυπώνουν σε ριζοχαρτο και το ραπορταρουν στο δικό τους σχέδιο. Προπολεμικο. 2 άτομα γράφουν μια τεχνική έκθεση, και περιμένουμε να τελειώσουμε με όλα αυτά γρήγορα;

    Link to comment
    Share on other sites

    14 ώρες πριν, Apollon said:

    ..... απόσπασμα ΓΥΣ (προπολεμικο) ...

    Δεν ξέρω αν η περιοχή σου βρίσκεται τόσο πίσω, πάντως σε μας (εδώ και αρκετά χρόνια) αρκεί η εξάρτηση από ΕΓΣΑ '87 συν αρχείο dxf (με email)

    Link to comment
    Share on other sites

    Ω τι έκπληξη, όταν κάναν αναρτήσεις χύμα μαζικά στην τύχη, αντί να πάνε ανα περιοχή, να εξετάζουν αντιρρήσεις και μετά να πάνε στην επόμενη περιοχή, δεν τα είχαν φανταστεί αυτά ε;

    Ειδικά όπου υπάρχει κτηματολόγιο ήθελε πολύ μυαλό να κάνεις μια υπέρθεση του δασικού χάρτη στα κτηματολογικά διαγράμματα, να υπολογίσεις αριθμό ΚΑΕΚ δασικών και να εκτιμήσεις πόσες αντιρρήσεις θα έχεις. Και ναι, δεν ξέραμε ότι θα είναι δεκάδες χιλιάδες ανά νομό και ότι οι επιτροπές θα υπολειτουργούν. Ούτε ξέραμε ότι θα πάρει δεκαετίες η εξέταση όλων των αντιρρήσεων. Ούτε ξέραμε ότι σε περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν οι χάρτες το 2011, ακόμα δεν έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις.

    Link to comment
    Share on other sites

    Και που να δείτε με τις ενστάσεις του κτηματολογίου τι έχει να γίνει.. μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Πλέον, με το νέο νόμο της επιτάχυνσης της κτηματογράφησης, το κτηματολόγιο μιας περιοχής γίνεται λειτουργούν πρωτού εξεταστούν οι ενστάσεις από επιτροπές. Όποιος έχει εκκρεμότητα στο ακίνητό του θα μείνει σε ομηρία πιθανώς για όσο ζει.

    Κατά τη γνώμη μου αυτά όλα έπρεπε να είχαν τρέξει την περίοδο 2010-2017, τότε που δεν είχαμε πολλή δουλειά σαν μηχανικοί. Άντε τώρα να βρούνε μηχανικούς και δικηγόρους να στελεχώσουν τις επιτροπές, με λεφτά ψίχουλα και διαθέσιμο χρόνο υπό του μηδενός.

    Link to comment
    Share on other sites

    είναι γνωστο ότι οι διαδικασίες στο ελλ δημόσιο τρεχουν πολύ αργά.... και φαίνεται πως κακός ζητάνε ακόμα πολλά έγγραφα....

    Link to comment
    Share on other sites

    On 2/16/2024 at 8:17 AM, tetris said:

    Δεν ξέρω αν η περιοχή σου βρίσκεται τόσο πίσω, πάντως σε μας (εδώ και αρκετά χρόνια) αρκεί η εξάρτηση από ΕΓΣΑ '87 συν αρχείο dxf (με email)

    Περιοχή, Αθήνα (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες). Υπάρχει η κλασσική αίτηση.

    On 2/16/2024 at 11:32 AM, ntanos said:

    Κατά τη γνώμη μου αυτά όλα έπρεπε να είχαν τρέξει την περίοδο 2010-2017, τότε που δεν είχαμε πολλή δουλειά σαν μηχανικο

    Ενω τώρα τρέχουμε με ταχύτητα. Αυτά έπρεπε να είχαν τρέξει από τότε που βγήκε ο ΟΚΧΕ.

    Τελος πάντων, κατηγορούμε και το δημόσιο, αλλά εδω παίζουν και οι ανάδοχοι. 

    Στο τέλος την ημέρας, και για να το συνδέσουμε με το άρθρο, αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι χωρίς προσωπικό, δουλειά δεν γίνεται. Καλά η τεχνική νοημοσύνη αλλά χωρίς προσωπικό αυτά δεν λύνονται. Και για να έχεις προσωπικό, πρέπει να ρίξεις και λίγο χρήμα. Έργα ανάπτυξης χωρίς λεφτά, δεν γίνεται... Δεν μπορείς να είσαι πάμε και όπου βγει.

    Λεφτά για rafale υπάρχουν, για ανάπτυξη, υγεία δεν υπάρχει. Ο πολίτης από την τσέπη του, και όποιος έχει...

    Link to comment
    Share on other sites

    Για τα περισσότερα πρόδηλα το Δημόσιο φταίει, όχι ο ανάδοχος. Βασικά οι Δήμοι (Τμήματα Σχεδίου Πόλεως, ΥΔΟΜ κλπ) έστειλαν τις διοικητικές πράξεις και τις αποτύπωσαν οι ανάδοχοι. Απλά έστειλαν άλλα αντί άλλων (λανθασμένες συντεταγμένες ρυμοτομικών, διανομών κλπ) οι Δήμοι και δημιουργήθηκαν τόσα πρόδηλα.

    Edited by leftkox
    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.