Jump to content

teo_z

Members
 • Posts

  173
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,833 profile views

teo_z's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Week One Done
 • One Month Later
 • One Year In

Recent Badges

14

Reputation

 1. Είδες η κυβερνησάρα μας; Μας δίνει και δυνατότητα να χτίζουμε και κάτω από 4 στρέμματα. Μπράβο. Σόρρυ για το πολιτικό σχόλιο, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ με τέτοιο τίτλο του άρθρου της εφημερίδας.
 2. Μήπως η λύση στο πρόβλημά μου είναι εδώ: Άρθρο 33 παρ. 5 "5. Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ." Με προβληματίζει το "απομειώθηκε". Στους αναδασμούς δεν γίνεται συνήθως απομείωση αλλά δίνονται τεμάχια σε άλλο σημείο του αναδασμού. Δεν περιλαμβάνονται αυτές οι περιπτώσεις;
 3. Η αλήθεια είναι ότι, τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει να θεωρηθεί εκτός οικισμού γιατί τα πρόστιμα βγαίνουν ίδια ως προ του 1975 και έτσι κι αλλιώς είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γιατί δεν έχει δρόμο. Γλυτώνει τον παραδοσιακό οικισμό αν θεωρηθεί εκτός.
 4. (Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Σε οικόπεδο εν μέρει εντός παραδοσιακού οικισμού έχει χτιστεί αυθαίρετο στο ΕΚΤΟΣ οικισμού τμήμα. Εγώ καλούμαι να κάνω τακτοποίηση για το κτίριο, αλλά με προβληματίζει αν θα πρέπει να πάω με διαδικασία της επιτροπής του άρθρου 116 του 4495/2017, επειδή το οικόπεδο είναι (εν μέρει) εντός παραδοσιακού οικισμού ή όχι μιας και το κτίριο είναι εκτός. .
 5. Ναι για μεταβίβαση. Θεωρώ ποιο σωστό να γράψω τους όρους δόμησης. Δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτικό, αλλά αφού πληρώνει ο άνθρωπος ένα τοπογραφικό θεωρώ ότι πρέπει να ξέρει. Μέχρι τώρα έγραφα μόνο τους εντός οικισμού με τη λογική ότι αν χτίσει ο ιδιοκτήτης λογικά θα χτίσει με αυτούς. Τώρα σκέφτηκα ότι πιθανόν να έκανα λάθος τόσο καιρό. Μήπως πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης και τι ισχύει εκτός σχεδίου στην ιδιοκτησία του; Από την άλλη μου φαίνεται και υπερβολή. Γι' αυτό ρωτάω τι κάνουν και οι συνάδελφοι.
 6. Καλησπέρα, όταν ένα οικόπεδο είναι εν μέρει εντός οικισμού, στο τοπογραφικό αναγράφετε τους όρους δόμησης και του οικισμού και τους εκτός σχεδίου;
 7. Το είδα και αλλού που το ανεβάσατε. Έχω δύο μέρες που διαβάζω το νόμο και αυτό το topic το έχω ξεψαχνίσει όλο. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω τι να πω στον πελάτη. Χτίζει ή δεν χτίζει. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο δεν χτίζει. Αλλά κάτι που λέει ότι θα διορθωθεί. Έχουν περάσει βέβαια 8 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Αν είναι να διορθωθεί τι περιμένουν;
 8. Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό που γράφει το άρθρο. Η αρ. ΥΠΕΝ/43266/1174 απόφαση (ΦΕΚ B 1843 - 13.05.20) καταργεί γενικότερα την υποχρέωση αρτιότητας σε τεμάχια που εκδίδεται ΕΕΜΚ γι αυτό προφανώς αφαιρέθηκε η διάταξη για το 1 στρέμμα από τις αγροτικές αποθήκες. Το μόνο που φαίνεται να αλλάζει προς το δυσμενέστερο είναι οι αποστάσεις από τα όρια.
 9. Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις και τους αναδασμούς. Στη διαβούλευση έγραφε: "στ) που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των περ. γ’ ή δ’. ζ) σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων των περ. γ’ ή δ’. " όπου οι παράγραφοι γ και δ ήταν: " γ) που δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ. δ) που έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό κατηγορίας Α, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. " Στο ΦΕΚ γράφει: " ε) είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ`, στ) σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ. " όπου η παράγραφος δ είναι: " δ) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ` 133), και ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. " Γιατί κάτι μου λέει ότι ξέχασαν το "δ" να το διορθώσουν και να το κάνουν "γ"; Είναι δυνατόν στη διαβούλευση να ηθέλαν να συμπεριλάβουν τις παρεκκλίσεις μετά το 1978 και τελικά να συμπεριέλαβαν μόνο τα εντός ζώνης; Έχει βγει καμία τροποποίηση ή διεκρίνιση ή έστω δημοσίευμα ή πληροφορία για αλλαγές ή διευκρινήσεις;
 10. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το ερώτημα δεν αφορά, σε πρώτη φάση, τόσο τις παρεκκλίσεις, όσο την ερμηνεία των παραγράφων που παραθέτω παραπάνω. Οι όροι δόμησης στα τεμάχια που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές,... έχουν αυστηρότερους όρους δόμησης από αυτά που έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο (πχ αγροτικό); Ή είναι άρτια και αυτά που έχουν πρόσωπο πχ σε επαρχιακό βάσει της παρ. α; Μάλιστα αυτά που προϋφίστανται του 2003 δεν χρειάζεται να έχουν καθόλου πρόσωπο, ως παρέκκλιση της παρ. α. Είναι δυνατόν όσα εμπίπτουν στην παρ. β να μην είναι άρτια γιατί έχουν πρόσωπο <45 μ.
 11. Αγροτεμάχιο >4.000 τ.μ. με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό 30 μ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; Χρόνος δημιουργίας 1991 με αναδασμό. Ρωτάω γιατί με μπερδεύει το Π.Δ. που λέει 1«α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα. β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4.000 μ2 Δηλαδή αν έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές κτλ πάνε με πιο αυστηρές διατάξεις ή είναι άρτιο και οικοδομήσιμο βάσει της παρ. α και αδιαφορώ για την β;
 12. Καλησπέρα, θέλω να φράξω τεμάχιο αναδασμού που ένα μικρό κομμάτι είναι δασικό, βάσει δασικών χαρτών. Το δασαρχείο μου λέει ότι δεν μπορώ να φράξω το δάσος. Προφορικά προς το παρόν. Θα κάνω και αίτηση επέμβασης να δω τι θα μου απαντήσουν. Πολεοδομικά οφείλω να φράξω στα όρια του τεμαχίου μου. Δεν μπορώ να φράξω δηλαδή παρά το όριο δασικού - μη δασικού. Μάλιστα από την πολεοδομία μου είπαν ότι πρέπει να αφήσω και 10 μέτρα από το δάσος. Καμία άποψη; Είναι δυνατόν να μην μπορεί να φράξει πουθενά; Θα κάνει και ένσταση, αλλά ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να φράξει άμεσα.
 13. Σε υφιστάμενο προ του 1955 (και πριν το 1923) κτίριο στο οποίο έγινε αλλαγή χρήσης το 2002 μπορώ να αφαιρέσω από τη δόμηση την τρύπα της σκάλας; Εγώ βγάζω άδεια για νέο κτίριο στο ίδιο οικόπεδο. Ο ΝΟΚ γράφει ότι πάει με τις διατάξεις όταν κατασκευάστηκε. Στην άδεια του 2002 το είχε μετρήσει στη δόμηση.
 14. Είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν μετράνε οι διάδρομοι στη δόμηση; Μου φαίνεται λίγο περίεργο γιατί υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων διαδρόμων. Είναι υποχρεωτικό να καλύπτει τις απαιτήσεις για ΑΜΕΑ ο διάδρομος; Ρωτάω γιατί σε μονοκατοικίες υποχρεωτική είναι μόνο η πρόβλεψη για μετατρεψιμότητα σε κατοικίες ΑΜΕΑ.
 15. Λάθος μου. Τώρα το είδα. "όπου απαιτούνται εργασίες προσαρμογής, αυτές εκτελούνται μετά την κοινοποίηση της απόφασης της επιτροπής στον ιδιοκτήτη και μετά την έκδοση σχετικής οικοδομικής αδείας, εφόσον απαιτείται. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια εκδίδεται χωρίς να προηγηθεί η καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου."
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.