Jump to content
 • Novatron

 • Ξεκινά στην επέκταση της Λεωφ. Κύμης η μακρύτερη αστική σήραγγα στην Ελλάδα

   Share


  Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της επέκτασης της Λεωφ. Κύμης που - μεταξύ άλλων - θα αποσυμφορήσει τον κόμβο της Μεταμόρφωσης.

  Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης ύψους 245 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς την Εθνική Οδό, ένα έργο με οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

  Σχετικά με το έργο, αυτό αφορά στην επέκταση της Λεωφ. Κύμης προς την Εθνική Οδό μέσω σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου 3,8 χλμ. (4,2 χλμ. μαζί με την προαίρεση), συμπεριλαμβανομένης σήραγγας άνω των 2 χλμ. που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αστικό τούνελ της χώρας.

  Ειδικότερα, ο νέος οδικός άξονας θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη (Λυκόβρηση) της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

  Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου, με τη διάρκεια των εργασιών να ορίζεται σε 48 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον αυτές εκκινήσουν εντός του 2023, τότε ο νέος οδικός άξονας θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το 2027.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση της λεωφόρου Κύμης δεν θα έχει διόδια, μιας και θα γίνει ως δημόσιο έργο.

  attiki%20odos%20epektaseis%20(2)_0_0.jpg

  Οι μεγάλες αλλαγές που θα φέρει

  Σύμφωνα με τις εκπονηθείσες μελέτες, η νέα σήραγγα θα επυπηρετεί σημαντικό αριθμό μετακινήσεων από και προς Δήμους των βόρειων προαστίων και το κέντρο της Αθήνας, αποσυμφορώντας παράλληλα τον κόμβο Αθηνών-Λαμίας (Μεταμόρφωσης) ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό κόμβο σύνδεσης των δύο κύριων αυτοκινητοδρόμων του Λεκανοπεδίου, δηλαδή τον Α1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι) και την Αττική Οδό.

  Στα λοιπά συνοδά έργα που προβλέπονται στο έργο συγκαλαγέονται και έργα ανάπλασης και πρασίνου περίπου 30 στρεμμάτων που θα αναβαθμίσουν πλήρως την εικόνα της περιοχής.

  Πρόκειται για έναν οδικό άξονα τεράστιας σημασίας, καθώς θα εξυπηρετεί κυκλοφορία 30.000 οχημάτων την ημέρα, τα οποία θα διακινούνται μεταξύ του κέντρου της Αθήνας (περιλαμβανομένων των περιοχών Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου) και της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, βόρεια της Κηφισιάς.

  Η ακτινογραφία του έργου

  Το έργο της επέκτασης της Λ. Κύμης περιλαμβάνει:

  (α) Ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ.

  (β) Έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφ. Κύμης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ μέχρι την χ.θ. 0+360 περίπου (νότιο στόμιο σήραγγας)

  (γ) Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 km περίπου).

  (δ) Σήραγγα διά της μεθόδου εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) (ενδεικτικού μήκους 1,15 km περίπου.)

  (ε) Έργο ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover μέχρι την Χ.Θ. 3+700 περίπου, όπου αρχίζει η περιοχή επιρροής του Α/Κ Καλυφτάκη.

  (στ) Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων - αποστράγγισης, έργα σήμανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης με Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων (Σ.Α.Ο.), περίφραξης των οδικών έργων, τεχνικά έργα (Άνω Διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κ.λπ.), ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, δικτύων άρδευσης πρασίνου, κλπ.) έργα περιβάλλοντος, κλπ.

  (ζ) Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινή σηματοδότηση, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κλπ.)

  (η) Εργασίες πρασίνου.

  Η Επέκταση της Λεωφ. Κύμης θα αποτελεί την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, 18 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της.


  Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/xekina-makryteri-astiki-siragga-ellada-allages-ferei
  Face2Face

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.