Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΔΕΗ: Προ των πυλών η είσοδος σε AI υπηρεσίες και data centers με συνεργάτη εταιρεία από τα ΗΑΕ - Περί τα 20 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε πέντε χώρες


    Ένα συμπαγές χαρτοφυλάκιο που φτάνει τα 20 GW έργων ΑΠΕ σε όλα τα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνει η στρατηγική της ΔΕΗ για την «επόμενη μέρα», όπως επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Στάσσης κατά το χθεσινό conference call με την συμμετοχή 80 αναλυτών για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται και στην παρακάτω διαφάνεια από την παρουσίαση της Διοίκησης, η παραγωγική δραστηριότητά της ΔΕΗ διαμοιράζεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία – μετά και την εξαγορά της θυγατρικής της Enel στη χώρα -, Ιταλία και Κροατία – σε συνέχεια του deal με την Mytilineos.

     
    ΔΕΗ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η «πράσινη» στρατηγική του Ομίλου συνδυάζει την ανάπτυξη ενός εταιρικού χαρτοφυλακίου που σήμερα φτάνει τα 11.3 GW με ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 8.9 GW που προκύπτει από συνέργειες με άλλες εταιρείες.

    Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ φιλοδοξεί να καταστεί ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος σε επίπεδο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαθέτοντας και το ανάλογο χαρτοφυλάκιο σε παραγωγή και εμπορία.

    Επαναγορά μετοχών

    Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναγοράς ιδίων μετοχών από την πλευρά της ΔΕΗ κατά μέγιστο σε ποσοστό 10% με σκοπό κατά το 1/3 να ακυρωθούν, κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για άλλες εξαγορές, εφόσον προκύψουν και κατά 1/3 να αξιοποιηθούν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κινήτρων (LTIP), δηλαδή για αποζημιώσεις και αμοιβές στελεχών με την μορφή μετοχών απόδοσης ή μετοχών της εταιρείας.

    ΑΙ και data centers

    Ανάλογη πρόοδο με το παραγωγικό κομμάτι γνωρίζει και ο τομέας της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας, όπου, όπως αναφέρθηκε, τα σχέδια της ΔΕΗ για το αμέσως επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την είσοδο του Ομίλου στο κομμάτι της ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ΑΙ και data centers. Μάλιστα, ο κ. Στάσσης αποκάλυψε την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή ενός data center ισχύος 25 MW, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

    Πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Liberal αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τομέα η ΔΕΗ έχει κλείσει την πρώτη συμφωνία με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αραβική εταιρεία, ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακών υποδομών, αναζητά καιρό τώρα ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και αναμένεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση ως anchor tenant για τον όμιλο ΔΕΗ. Διασφαλίζοντας καταρχήν τις δικές του ανάγκες, αλλά και λειτουργώντας ως μαγνήτης για περαιτέρω συνεργασίες της ΔΕΗ τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με στόχο την ανάπτυξη mega data centers.

    Λιανική

    Στο τομέα της λιανικής, όπως φαίνεται στη παρακάτω διαφάνεια, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της με την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του πελατόλογίου της, διατηρώντας τους καλούς πελάτες σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

    ΔΕΗ

     


    Πηγή: https://energypress.gr/news/peri-ta-20-gw-hartofylakio-ape-tis-dei-se-pente-hores-pro-ton-pylon-i-eisodos-se-ai-ypiresies



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.