Jump to content
 • Novatron
 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  3979 ειδήσεις in this category

  1. Επικαιρότητα

   Engineer

   Από την Πέμπτη 23/06/2022 έχουν τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα της Αρχής, στην διεύθυνση https://www.rae.gr/mapape-graph/ τέσσερις Ευρωπαϊκοί Χάρτες με δεδομένα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) .
   Στους χάρτες παρουσιάζονται σε ημερήσια βάση, για τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη, τα παρακάτω δεδομένα:
   Το ποσοστό διείσδυσης της συνολικής παραγωγής από ΑΠΕ ως προς την εγχώρια ζήτηση φορτίου (RES penetration) Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη από το σύνολο των εγκατεστημένων ΑΠΕ (RES generation) Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη από Φωτοβολταϊκά συστήματα (PV generation) Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενη από Αιολικά συστήματα (WIND generation) Οι Ευρωπαϊκοί Χάρτες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ αποτελούν συνεργασία της ΡΑΕ με την ερευνητική Ομάδα Smart RUE του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
   Μπορείτε να βλέπετε τους χάρτες μέσω της διεύθυνσης https://www.rae.gr/mapape-graph/ σε υπολογιστή, tablet και κινητό.
   Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθεια της για ενδυνάμωση των καταναλωτών και υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς επιδιώκει να βελτιώσει, μεταξύ άλλων, και την ευρύτερη πληροφόρηση που λαμβάνουν οι καταναλωτές και οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά.

   Read more...

   749 • 0

  2. Επικαιρότητα

   Engineer

   Οξύτατο παραµένει το ζήτημα της στέγασης για πάνω από το 1/3 των νοικοκυριών στην Ελλάδα, τα οποία υποχρεούνται να δαπανούν άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη εξόδων που σχετίζονται με το ακίνητο στο οποίο μένουν (π.χ. λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου). Η τελευταία έκθεση της Eurostat, που αφορά το 2020, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί «ουραγό» στην Ε.Ε. των 27 χωρών-μελών, καθώς το 33,3% των νοικοκυριών εντάσσεται στην κατηγορία των υπερβολικά επιβαρυμένων οικονομικά σε ό,τι αφορά τη στέγασή τους – δηλαδή ξοδεύουν πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 7,8%, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό όμως είναι 14,4%.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν μια περίοδο κατά την οποία ναι μεν τα ενοίκια είχαν αυξηθεί σημαντικά, αλλά δεν είχε συμβεί το ίδιο και με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ως εκ τούτου, όταν δημοσιευθούν τα στοιχεία για το 2022, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολλαπλάσιο, ενδέχεται να ξεπεραστεί ακόμα και το ιστορικά υψηλό ποσοστό που είχε σημειωθεί το 2015, όταν το 45,5% των νοικοκυριών δαπανούσε πάνω από το 40% του εισοδήματός του για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του. Ωστόσο, η εικόνα, ειδικά για όσους ενοικιάζουν το ακίνητο στο οποίο μένουν, είναι δραματική. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το ποσοστό των ενοικιαστών που ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τις στεγαστικές ανάγκες τους διαμορφώθηκε το 2020 σε 79,2%, από 83,2% το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην Ε.Ε. ο μέσος όρος μεταξύ των ενοικιαστών που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση δεν ξεπερνάει το 21,1%, είναι δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερος. Η αμέσως επόμενη χώρα, μετά την Ελλάδα, είναι η Ουγγαρία, με το 46,7% των ενοικιαστών να δαπανούν πάνω από το 40% των εισοδημάτων τους για τις στεγαστικές ανάγκες τους, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 44,8%.
   Η εικόνα της Ελλάδας είναι αποκαρδιωτική ακόμα και μεταξύ όσων κάνουν ιδιόχρηση του ακινήτου τους και δεν επιβαρύνονται με δαπάνες, όπως π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη ομάδα, καθώς αποτελεί το 62% του συνόλου του πληθυσμού. Στη συγκεκριμένη κατηγορία το 22,7% βρίσκεται να ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για την κάλυψη δαπανών ΔΕΚΟ και θέρμανσης, που επίσης αποτελεί το χειρότερο ποσοστό στην Ε.Ε., με τη δεύτερη Βουλγαρία να βρίσκεται στο 13,1%. Ο δε μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπερνάει το 4,3%! Εν ολίγοις, το ποσοστό στην Ελλάδα είναι πενταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοδύναμα αγοραστικής δύναμης μειώθηκε στο 67,4% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2018, από 93,3% που ήταν 2008. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους ενοικιαστές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Το 2020 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα είχε μειωθεί σε 73,9%, από 77,2% που ήταν το 2010.
   Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ενοικιαστών πανελλαδικά βρισκόταν στο 26,1% το 2020, από 22,8% το 2010 και ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 40%.
   Read more...

   138 • 0

  3. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η έκδοση των οικοδομικών αδειών για δόμηση μικρών και μεγάλων κτιριακών υποδομών θα γίνεται πλέον με ευθύνη του μηχανικού, χωρίς να απαιτείται προέγκριση από τις πολεοδομίες, οι οποίες θα διενεργούν ελέγχους εκ των υστέρων, δειγματοληπτικά στο 30% των αδειών. Αυτό προβλέπεται σε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο έχει εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής.
   Γενικότερα, όπως σχολιάζουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» κύκλοι του τεχνικού κόσμου, οι σχετικές προβλέψεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εκτιμούν ότι  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) βιάστηκε να προχωρήσει στην κατάργηση της προέγκρισης των οικοδομικών αδειών από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ). Κι αυτό διότι δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης (θα περιλαμβάνει γεωχωρικές πληροφορίες για την ιδιοκτησία γης, τα δάση, τα κτίρια και τον πολεοδομικό σχεδιασμό), αλλά ούτε έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας, καθώς ακόμη δεν έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι για τη σύνταξη των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών  Σχεδίων.  Όσο για τον δειγματοληπτικό έλεγχο, εδώ και μία δεκαετία, από τον πρώτο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, είχε προβλεφθεί δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των δηλώσεων, ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
   Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά και για άδεια αναθεώρησης (μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, ύψους και όγκου), θα είναι προαιρετική. Σήμερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών (1) και (2) η προέγκριση είναι υποχρεωτική και προαιρετική μόνο για την κατηγορία (3).
   Οι άδειες προτείνεται να εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες. Μεταξύ των υποβαλλόμενων ηλεκτρονικά στοιχείων, θα  περιλαμβάνεται υποχρεωτική έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., στην οποία θα αναγράφονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου και οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών. Ειδικά για τις Κατηγορίες 1 και 2 θα  ελέγχεται και το τοπογραφικό διάγραμμα.
   Η έγγραφη βεβαίωση από τις ΥΔΟΜ θα πρέπει να εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα   ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση  του μελετητή μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης στην περιοχή του ακινήτου για το οποίο εκδόθηκε. Ο αριθμός οικοδομικής άδειας που θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, θα αναρτάται άμεσα στο διαδίκτυο και θα επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.
   Η αρμόδια πολεοδομία προβλέπεται να διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των οικοδομικών αδειών που θα χορηγούνται με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο έλεγχος θα διενεργείται ανά εξάμηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαμήνου.
   Εμπειρικά η απόδειξη κατασκευής αυθαιρέτου 
   Ένα αυθαίρετο για να μπορεί να νομιμοποιηθεί, βάσει της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα πρέπει ο φέρων οργανισμός της αυθαίρετης κατασκευής να έχει εκτελεστεί (ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης να έχει εγκατασταθεί) πριν από τις 28.7.2011. Οπότε η απόδειξη του χρόνου κατασκευής αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την «τακτοποίηση» των πολεοδομικά παράνομων κτισμάτων.
   Έως σήμερα, ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής σε υπόγεια στάθμη ή εντός του όγκου νόμιμου κτιρίου αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής. Στο εξής θα εξαιρείται η δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου, που προκύπτει από τη μηχανογραφική σύνθεση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
   Παράλληλα, όμως προωθούνται και άλλες μέθοδοι προσδιορισμού του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, ο οποίος θα μπορεί να τεκμαίρεται από τον τρόπο κατασκευής, όπως είναι η ύπαρξη ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για τηλεόραση, τηλέφωνο, θέρμανση, οικιακές συσκευές, υδραυλική εγκατάσταση για θέρμανση, καθώς και από τον τρόπο σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ιδίως δε της απευθείας σύνδεσης με χώρους κύριας χρήσης.
   Για τον χρόνο εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια θα αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής (και πάλι εξαιρουμένης της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων/Πράξης Προσδιορισμού Φόρου), άλλως θα λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου.
   Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση  «με το προτεινόμενο άρθρο παρέχονται ενδεικτικά παραδείγματα απόδειξης του χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών, που είναι εύχρηστα και εύκολα αποκτώμενα, με στόχο την υποβοήθηση των υπηρεσιών, ώστε να λαμβάνουν κοινά αποδεικτικά μέσα, προς διευκόλυνση των πολιτών, ενώ παράλληλα καταργείται το χρονικό τεκμήριο περί μη υποβολής εγγράφων».
   Εμπλουτίζονται οι χρήσεις γης στον Ελαιώνα 
   Επίσης διευρύνονται οι προβλεπόμενες σχετικές χρήσεις γης στην περιοχή του Ελαιώνα, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότερες δυνατότητες οικονομικής δραστηριότητας. Τα υφιστάμενα κτίρια μπορούν να μεταβάλλουν τη χρήση τους. Έτσι, πλέον θα  επιτρέπονται οι χρήσεις: εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, διοίκηση, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού, κέντρα διασκέδασης αναψυχής, εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου, κτίρια αποθήκευσης, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, πρατήρια βενζίνης και υγραερίου, κτίρια στάθμευσης και κοινωνικής πρόνοιας.
   Αυξάνεται ο χρόνος ισχύος των ΑΕΠΟ 
   Η  διάρκεια των υφιστάμενων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), παρατείνεται έως και τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας (αντί για δεκαετία που ισχύει σήμερα) από την έκδοσή τους, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986  από τον υπόχρεο φορέα, εάν δεν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκαν. Η παράταση της ισχύος τους ισχύει για τις ΑΕΠΟ που έχουν λήξει αν:
   α. δεν έχει παρέλθει δεκαπενταετία από την έκδοσή τους,
   β. δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αλλαγές στον σχεδιασμό ή τη λειτουργία του έργου ή της δραστηριότητας. Αν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε η υπό κρίση ΑΕΠΟ, η παράταση χορηγείται εάν οι μεταβολές αυτές δεν αυξάνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η αλλαγή σε καύσιμο με μικρότερο ρυπαντικό φορτίο ή εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η μείωση του μεγέθους του έργου ή η χρήση πρόσθετης ή νεότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
   Ρυθμίσεις περί αποβλήτων και λυμάτων 
   Ειδικές ρυθμίσεις  προκειμένου να κλείσει το «κεφάλαιο» της διαχείρισης των λυμάτων και να σταματήσει η χώρα να καταβάλει πρόστιμα στην ΕΕ, προωθεί το ΥΠΕΝ.  Πιο συγκεκριμένα, προωθούνται διατάξεις που προβλέπουν ότι η δαπάνη κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης δεν θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα πρέπει να συνδεθούν με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων (λόγω της οικονομικής ύφεσης αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν).
   Επίσης,  παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των δαπανών κατασκευής των  εξωτερικών διακλαδώσεων των συγχρηματοδοτούμενων έργων αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου και μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού, για οικισμούς που βρίσκονται σε περιοχή αρμοδιότητας δήμου ή Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, είτε σε περιοχή αρμοδιότητας της  ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.  Η δαπάνη θα μπορεί να χρηματοδοτείται:
   α. στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του «ΕΣΠΑ 2014-2020», εφόσον η κατασκευή έχει πραγματοποιηθεί από τον δικαιούχο φορέα και η δαπάνη έχει πληρωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, καθώς και στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 «ΕΣΠΑ 2021-2027»,
   β. από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για έργα αποχέτευσης που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προηγούμενων προγραμματικών περιόδων, εφόσον η σχετική κατασκευή δεν έχει υλοποιηθεί, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η άμεση λειτουργικότητα του συστήματος αποχέτευσης και επεξεργασίας.
   γ. από το Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων.
   Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης δράσεων για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ιδιοκτητών, προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των δαπανών τους για την εσωτερική σύνδεση των ιδιοκτησιών τους με το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού.
   Επίσης, καθιερώνεται υποχρέωση σύνδεσης ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης, εντός έξι μηνών από την ειδοποίηση της αρμόδιας για την ύδρευση και αποχέτευση αρχής, καθώς και πρόστιμο στους κύριους των ακινήτων, σε περίπτωση που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, εφόσον αυτό έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που εξυπηρετεί τον οικισμό είναι λειτουργική.
   Τέλος, οι αναθέτουσες αρχές ή οι αναθέτοντες φορείς συμβάσεων εκτέλεσης έργων κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν στο αντικείμενο των συμβάσεων, πέραν της κατασκευής, και τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για τουλάχιστον τρία έτη.
   Read more...

   1587 • 0

  4. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ύστερα από ένα ανοδικό σερί πολλών μηνών, οι αγοραπωλησίες ακινήτων πάτησαν ξαφνικά «φρένο» τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκε υποχρεωτικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων. 
   Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Απρίλιο οι εισπράξεις από μεταβιβάσεις ακινήτων έκαναν «βουτιά» 30,89% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021.
   Συνολικά τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης οικοδομών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων που εισπράχθηκαν τον Απρίλιο ανήλθαν σε 15,69 εκατ. ευρώ από 22,7 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί τον Απρίλιο του 2021.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο τετράμηνο του έτους μπήκαν στα κρατικά ταμεία 115,51 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες ακινήτων με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων 93,35% να καταγράφεται τον Μάρτιο.
   Τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 56%, ενώ τον Φεβρουάριο η αύξηση ήταν της τάξης του 31,50%.
   Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου είναι στην πράξη μια νέα ψηφιακή εφαρμογή που μπήκε αποκλειστικά από την 1η Απριλίου 2022 στη ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι με τις τρεις παρατάσεις που δόθηκαν είχαν τη δυνατότητα έως τα τέλη Μαρτίου να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.
   Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν πλέον: όλα τα νέα κτήρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες. Τα παλαιότερα κτήρια. Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων. Επί της ουσίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, ενώ μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη –και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
   Η νέα αυτή υποχρέωση είναι αναπόφευκτο ότι, εκτός από το αυξημένο κόστος της, θα δημιουργήσει σοβαρότατες εμπλοκές και πολύμηνες καθυστερήσεις στις εμπράγματες συναλλαγές εξαιτίας του γραφειοκρατικού χαρακτήρα της, αλλά και εντονότατες διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων.
   Πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου απαιτούνταν (στις περισσότερες περιπτώσεις) από τον μηχανικό το στέλεχος της οικοδομικής άδειας, η κάτοψη της οικοδομικής άδειας, η βεβαίωση του μηχανικού περί μη αυθαιρεσίας και το ενεργειακό πιστοποιητικό ακινήτου.
   Σε περίπτωση αυθαιρεσίας χρειάζονταν η δήλωση ένταξης σε νόμο τακτοποίησης και η κάτοψη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνταν και η σύνταξη νέου τοπογραφικού διαγράμματος ή επισύναψη στο συμβόλαιο παλαιότερου.
   Με την υποχρέωση σύνταξης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και την κατάργηση της βεβαίωσης μηχανικού περί μη αυθαιρεσίας, αυτό που αλλάζει είναι πως όλα τα έγγραφα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Επιπλέον, απαιτείται υποχρεωτική ανάρτηση του πίνακα χιλιοστών των διηρημένων ιδιοκτησιών και εφόσον υπάρχουν αλλαγές η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
   Οι ιδιοκτήτες πλέον συναντούν μπροστά τους δύο νέα έγγραφα: το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Τα περί αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας αφορούν διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία ή άλλες χρήσεις σε πολυκατοικίες, μικρά κτήρια κ.ά.
   Όλη τη διαδικασία θα την αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για όσα δηλώνονται και αναφέρονται στα προαναφερόμενα έγγραφα. Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου – που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα – είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στον χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ολόκληρο κτήριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά.
   Mε απλά λόγια, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας θα υλοποιείται σε δύο βασικά βήματα: την καταχώριση οικοπέδου / γηπέδου και την καταχώριση ιδιοκτησιών.
   Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μία καταχώριση. Σε περίπτωση όμως σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικοπέδου / γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία. Στην περίπτωση που το οικόπεδο δεν έχει καταχωριστεί, ο μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα νέα εγγραφή, εντοπίζει γεωχωρικά το οικόπεδο και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία: περιγραφή του οικοπέδου, ΚΑΕΚ, εάν βρίσκεται εκτός ή εντός σχεδίου πόλης, αριθμό των αυτοτελών ιδιοκτησιών, εάν βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατεί ειδικό πολεοδομικό καθεστώς κ.ά.
   Read more...

   2032 • 0

  5. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η άνοδος ξεπέρασε το 10% για τα νέα διαμερίσματα ενώ για τα παλιά κινήθηκε στο 7,4%.
   Ανοδο κατά 9,7% κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα και κατά 8,6% στο σύνολο της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
   Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 8,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Για το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 4,5% το 2020. 
   Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών στο α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,3% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 7,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,9%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,0% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.
   Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2021, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2020 ήταν 9,4%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 9,2%, ενώ για το 2021 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,8% (αναθεωρημένα στοιχεία).
   Read more...

   145 • 0

  6. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση πάνω από 500.000 τακτοποιημένων αυθαιρέτων, με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε 42 δήμους σε όλη τη χώρα.
   Σύμφωνα με τα Νέα το θέμα, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων, με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή όπου βρίσκονται και την αγορά από πλευράς των αυθαιρετούχων του συντελεστή δόμησης που τους «λείπει», θα μπορούν, με βάση τον σχεδιασμό που προωθείται, να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση. Ηδη, η σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού, μεταξύ άλλων, βγαίνουν από την «ομηρεία» διατηρητέα κτίρια, δεσμευμένα οικόπεδα κ.ά. Και αυτό διότι μέσω των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, με συνέπεια να μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.
   Oπως έγινε γνωστό, οι μελέτες για τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης μπορούν να εκπονούνται αυτοτελώς, ανεξάρτητα δηλαδή από τη μελέτη Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες.
   Τέτοιου είδους προβλήματα είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης (η περίπτωση αφορά το άρθρο 70 του Ν. 4495/2017) που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (εδώ έχουμε την περίπτωση του άρθρου 68 του Ν. 4495/2017) που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης ακινήτων συντελεστή δόμησης.
   Σημειώνεται πως τα Προγράμματα Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών και στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.
   Read more...

   1708 • 10

  7. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων (CAMA). Το ηλεκτρονικό σύστημα "τεστάρετε" από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει αρκετούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βεβαιωθεί η πολιτική ηγεσία ότι τα αποτελέσματα που βγάζει είναι σωστά και μη αμφισβητήσιμα.
   Σε πρώτη φάση το σύστημα συλλέγει στοιχεία από διάφορες τράπεζες δεδομένων τα οποία αξιολογεί με στόχο να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την εκτίμηση της τιμή ζώνης σε κάποια περιοχή. 
   Σταδιακά εντάσσονται νέα δεδομένα στο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων προκειμένου να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής ζώνης,
   Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και δοκιμάζεται το Πληροφοριακό Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων το οποίο λαμβάνει υπόψη και προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. 
   Με την πλήρη ενεργοποίηση της εφαρμογής, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα. Δηλαδή, εάν θα είναι συμβουλευτικό και βοηθητικό στη διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ή εάν οι τιμές που θα δίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα χρησιμοποιούνται για τα συμβόλαια και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
   Εκτός από τη χρησιμότητα της εφαρμογής για τον υπολογισμό των φόρων, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα. Θα μπορούν να βλέπουν τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.
   Σημειώνεται ότι το έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα: 
   α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης), 
   β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.). 
   Το έργο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά. 
   Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα: 
   α) να βλέπουν πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου, 
   β) να πλοηγούνται σε διαδραστικούς χάρτες, 
   γ) να εισάγουν δεδομένα και 
   δ) να λαμβάνουν πληροφορίες για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει. 
   Read more...

   768 • 0

  8. Επικαιρότητα

   GTnews

   Η ηλεκτροκίνηση είναι μια μορφή ενέργειας που περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα των Μεταφορών, αλλά και ένας τρόπος να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ήπιες μορφές μετακίνησης στις πόλεις μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον. Η ηλεκτροκίνηση υποστηρίζεται με δέσμη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές στο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την Ηλεκτροκίνηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.
   Το 2021 ο αριθμός των ταξινομημένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πολλαπλασιάστηκε σε 3.594, σχεδόν 9 φορές περισσότερες από το 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες τους 2022 οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν φτάσει τις 1.515. Συνεχίζονται, δηλαδή, με ικανοποιητικό ρυθμό και παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. 
   Στο πρόγραμμα  «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προβλέπεται επίσης μια επιδότηση για την αντικατάσταση των ΤΑΞΙ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στον νέο κύκλο του προγράμματος. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν 1.300 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Εκατοντάδες από αυτά θα είναι ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα με τα κίνητρα ανανέωσης του στόλου, έχουν αυξηθεί τα σημεία φόρτισης από 58 που υπήρχαν το 2019 σε περίπου 1.200 σήμερα, με στόχο να γίνουν 12.000  το 2030.
   Όσον αφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών, με το ηλεκτρονικό μητρώο φορτιστών που έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο οδηγός  του ηλεκτροκίνητου οχήματος αποκτά πρόσβαση σε ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές φόρτισης. Με σύγχρονες εφαρμογές, περισσότερους φορτιστές, κίνητρα αγοράς και το πλαίσιο υποστήριξης του οχήματος, γίνεται επανεκκίνηση στην ηλεκτροκίνηση.
   Read more...

   195 • 0

  9. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το κορυφαίο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Hotel Design Award κατέκτησε το Casa Cook Samos, κατά τη διάρκεια της απονομής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μιλάνο. Το νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας ξενοδοχείων Casa Cook, που ανήκει στην Fosun Tourism, βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό χωριό Πυθαγόρειο και διαθέτει 128 δωμάτια, αποκλειστικά για ενήλικες.
   Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, επιβραβεύθηκε η σχεδιαστική γραμμή του ξενοδοχείου, που προτάθηκε και υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Block 722, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά υλικά κατασκευής και επίπλωσης. Η κτιριακή δομή του Casa Cook παραπέμπει στην ελληνική λέξη «παρέα» και ενσωματώνει το concept ενός ελληνικού χωριού σε έναν σύγχρονο χώρο. Αρχιτεκτονική έμπνευση για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου είναι οι παραδοσιακές «Καμάρες» της Σάμου, που χτίστηκαν με ντόπια υλικά της εποχής.
   Σύμφωνα με τον Alessandro Dassi, αντιπρόεδρο της Fosun Tourism, «η ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών στοιχείων στο σύγχρονο στυλ σχεδιασμού του ξενοδοχείου μας είναι βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του brand και το Casa Cook Samos το έχει πάει στο επόμενο επίπεδο. Αυτό το βραβείο είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ομαδικής προσπάθειας που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αφοσίωση και την υποστήριξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας Velos Tourism. Ο επικεφαλής της Velos Tourism, της ιδιοκτήτριας εταιρείας, Ορέστης Βαλής, που παρέλαβε το βραβείο, είπε:
   «Όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα για ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο νησί. Θέλαμε να κάνουμε κάτι σύγχρονο, παραμένοντας πιστοί στην κληρονομιά της τοπικής κοινωνίας. Χάρη στη δημιουργική συνεργασία με την Block 722 και την ομάδα της Casa Cook, όχι μόνο μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας, αλλά και παραδώσαμε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο πρώτης κατηγορίας σε μοναδικό περιβάλλον».
   Read more...

   1932 • 1

  10. Επικαιρότητα

   Engineer

   Αλλαγές στον υπολογισμό της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ειδικά κτίρια οι νέες άδειες που θα υποβληθούν από τον καινούργιο χρόνο προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος (4936/2022 ΦΕΚ 105/Α/27-5-2022) Συγκεκριμένα στις άδειες παυ  θα υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 για ειδικά κτίρια με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ εξαιρουμένων των κατοικιών των ξενοδοχείων και των ναών θα πρέπει να υποχρεωτικά να προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών – θερμικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% τουλάχιστον της κάλυψης τους, 
   Κατ’ εξαίρεση, εξαιρούνται από την υποχρέωση μεμονωμένα κτίρια ειδικά για κτίρια με συνολική προσμετρώμενη στον συντελεστή δόμησης επιφάνεια, πάνω από 5.000 τ.μ., με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής  εφόσον τεκμηριώνεται η σχετική αναγκαιότητα για μορφολογικούς ή αισθητικούς λόγους. 
   Επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου 2023, στο Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων της παρ. 12 του άρθρου 7 του ν. 4342/2015 (Α’ 143), συμπεριλαμβάνεται ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων, σύμφωνα με το πρότυπο «ISO 14064-1:2018», κατηγορίας 1 και 2 ή με άλλη αντίστοιχη μέθοδο. 
   Καταργούνται οι καυστήρες και η πώληση "καθαρού" πετρελαίου θέρμανσης

   Από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα.  
   Από την 1η Ιανουαρίου 2030, επιτρέπεται αποκλειστικά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο είναι αναμεμειγμένο σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) κατ’ όγκο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα. Σε όποιον κατά παράβαση πωλεί πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται πρόστιμο το ύψος του οποίου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της αξίας του πωληθέντος καυσίμου στον τελικό καταναλωτή. 
   Χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων
   Για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα δημόσια κτίρια ο νέος νόμος προβλέπει την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης τόσο ο φορέας στον οποίο ανήκει το κτίριο, όσο και ο φορέας που έχει νομίμως τη χρήση του κτιρίου. 
   Στoν Κανονισμό Λειτουργίας Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης καθορίζονται επιπρόσθετα και η δυνατότητα μεταφοράς ελλειμμάτων των υπόχρεων από την περίοδο 2014 - 2020 στην περίοδο 2021 - 2030, καθώς και ο τρόπος εκπλήρωσης της δυνατότητας αυτής.
   Read more...

   1061 • 1

  11. Επικαιρότητα

   Engineer

   Οριζόντια παράταση για τους δικαιούχους 12 δράσεων ενίσχυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020, ανακοινώθηκε σήμερα και την απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
   Η παράταση αφορά στην προσκόμιση άδειας λειτουργίας εν ισχύ ή απαλλακτικού εντός εξαμήνου από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
   Τα έργα πλέον δύναται να παραλαμβάνονται από τον Ενδιάμεσο Φορέα μετά την σύνταξη της τελικής έκθεσης επαλήθευσης - πιστοποίησης χωρίς την προσκόμιση άδειας λειτουργίας.
   Επισημαίνεται ότι κατά το στάδιο της τελικής πιστοποίησης και για την παραλαβή του κάθε έργου, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση προσκόμισης, κατ' ελάχιστον, της υποβληθείσας στον αρμόδιο φορέα αίτησης έκδοσης της άδειας λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση η δικαιούχος επιχείρηση κάθε πράξης οφείλει να προσκομίσει άδεια λειτουργίας ή έγγραφο που να τεκμηριώνει την νόμιμη λειτουργία της το αργότερο μέχρι και την 30-9-2024.
   Η παράταση αφορά τις παρακάτω δράσεις του ΕΠΑνΕΚ:
   1 Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
   2 Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
   3 Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές
   4 Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
   5 Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (B Κύκλος)
    
   6 Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
   7 ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ-Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό
   8 Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
   9 Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση
   10 Ψηφιακό Βήμα
   11 Ψηφιακό Άλμα
   12 Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός
   Read more...

   297 • 0

  12. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ένα ρεαλιστικό όραμα αναζητεί το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για να ομορφύνει η ασχήμια των πυκνοδομημένων αστικών κέντρων, μεταβάλλοντας το σκληρό «τσιμεντένιο» τοπίο και δημιουργώντας σύγχρονες, πιο φιλικές πόλεις.
   Η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αστικές αναπλάσεις βρίσκεται στην τελική ευθεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά έχει «κλειδώσει» τις βασικές ρυθμίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα «υπεροικοδομικά τετράγωνα».
   Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία μικρών αστικών «οάσεων» με κοινά πολεοδομικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο προγραμμάτων αναπλάσεων «συνενώνοντας» οικοδομικά τετράγωνα ώστε να δημιουργηθούν «πυρήνες» με ελεύθερους χώρους για τους πολίτες.
   Παράλληλα, η αναδιάταξη των σύγχρονων πόλεων θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία αστικών πλεγμάτων, με επίκεντρο δίκτυα «πράσινων» και «μπλε» υποδομών, τα οποία επιπλέον θα «αγκαλιάζουν» αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, ιστορικά κέντρα, μνημεία και άλλα αξιόλογα σημεία.
   «Γεννιούνται» νέες γειτονιές
   Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στα προγράμματα αναπλάσεων θα προβλέπεται και η δημιουργία υπεροικοδομικών τετραγώνων, από τον εκάστοτε Φορέα Ανάπλασης (π.χ. το ΥΠΕΝ για μητροπολιτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τις εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.).
   Αυτός θα καθορίζει τα όρια σε μια περιοχή από συνεχόμενα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία θα πρέπει να έχουν έντονο το στοιχείο της κατοικίας και άλλα κοινά πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Οι συγκεκριμένες περιοχές ανάπλασης θα μπορούν να περιλαμβάνουν έως και έξι οικοδομικά τετράγωνα ή μια έκταση με ακτίνα περίπου 200 μέτρων. Στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΥΠΕΝ έχουν πέσει κι άλλες προτάσεις.
   Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου
   Η έναρξη των διαδικασιών θα ξεκινά με τον χαρακτηρισμό των εσωτερικών οδών (ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα) σε πεζοδρόμους ή σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Για αυτό θα προηγείται η σύνταξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ή ενιαίας μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η οποία θα δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και θα περιγράφει τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό (χώροι στάθμευσης, τροποποίηση ΜΜΜ, σχεδιασμός διαδρόμων κίνησης των οχημάτων κ.λπ.).
   Η στάθμευση σε ιδιωτικούς χώρους ή υπαίθριους δημόσιους χώρους θα περιορίζεται και θα δημιουργούνται, ανά περίπτωση, μικροί υπαίθριοι ή υπόγειοι χώροι παρκινγκ και θέσεις φορτοεκφόρτωσης, με τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου.
   Ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων
   Κατά περίπτωση μπορεί να προκηρύσσεται και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ταυτότητα και τη λειτουργικότητα του υπεροικοδομικού τετραγώνου. Επίσης, εφόσον κρίνεται απαραίτητο θα τροποποιείται η ισχύουσα πολεοδομική μελέτη προκειμένου να εξασφαλίζεται κοινόχρηστος χώρος ή να ενισχύεται ο δημόσιος χώρος, η οποία θα εγκρίνεται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βάσει γνωμοδότησης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).
   Η θεσμοθέτηση του υπεροικοδομικού τετραγώνου θα είναι συμπληρωματική άλλων παρεμφερών ρυθμίσεων όπως το ενεργό οικοδομικό τετράγωνο, θεσμός ο οποίος αν και ισχύει εδώ και χρόνια, όπως πολλοί άλλοι στην Ελλάδα, δεν αποτέλεσε ποτέ εργαλείο του αστικού σχεδιασμού.
   «Πατούν» πάνω σε παλαιότερα σχέδια
   Ο χαρακτηρισμός ως «ενεργού», μεταξύ άλλων, αποβλέπει στην ανάπλαση ενός οικοδομικού τετραγώνου, με την ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων, τη διάνοιξη στο ισόγειο των κτιρίων προσβάσεων από τους κοινόχρηστους χώρους στον ενοποιημένο ακάλυπτο χώρο του τετραγώνου, τη δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων κοινής χρήσης (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης, χώρο απορριμμάτων κ.λπ.).
   Αλλωστε και τα υπεροικοδομικά τετράγωνα που σχεδιάζεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις αστικές αναπλάσεις και πάλι «πατούν» πάνω σε παλαιότερα σχέδια τα οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Οπως ήταν το πρόγραμμα «Αθήνα Χ 4» του 2010 της τότε υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, το οποίο στόχευε στην κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και τη μετατροπή του σε χώρο αναψυχής.
   Ανοιχτές πόλεις με «πλέγματα» πρασίνου
   Στο προωθούμενο από το ΥΠΕΝ νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και ρυθμίσεις που θα διευρύνουν τον θεσμό της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Ετσι, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, θα προωθηθεί η δημιουργία «πλεγμάτων» πρασίνου ή αλλιώς Δικτύων Πράσινων και Μπλε Υποδομών, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις τσιμεντουπόλεις.
   Ουσιαστικά πρόκειται για δικτύωση αξιόλογων σημείων των πόλεων συνδέοντας φυτεμένους χώρους και επαναφέροντας στον αστικό ιστό υδάτινα στοιχεία που προϋπήρχαν. Σε αυτό το δίκτυο θα εντάσσονται αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, τοπία, σημαντικά ρέματα, ακτές, μητροπολιτικά πάρκα, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ θα προβλέπονται και κατάλληλες παρεμβάσεις, όπως συμπληρωματικές φυτεύσεις, αλλαγή χρήσης, απομάκρυνση υπαίθριων καταλήψεων, αναδιαμορφώσεις με αλλαγή υλικών κ.ά.
   Με δεδομένο ότι στις περισσότερες ελληνικές πόλεις δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν νέοι ελεύθεροι χώροι, σε αυτό το δίκτυο θα εντάσσεται ό,τι μπορεί να λειτουργήσει ως κοινόχρηστο, όπως πλατείες, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδιαβάσεις, πεζογέφυρες, στοές, ποδηλατόδρομοι, ακάλυπτοι χώροι δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, κανάλια νερού ή ακόμη και άρδευσης κ.λπ.
   Κοινόχρηστοι χώροι
   Για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πράσινων και Μπλε Υποδομών θα συντάσσεται ξεχωριστή μελέτη, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται μαζί με τις υπόλοιπες στη γενική Μελέτη Ανάπλασης. Σε αυτή θα καταγράφονται και θα αξιολογούνται περιοχές και τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος που μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
   Παράλληλα θα εξειδικεύεται και θα ρυθμίζεται ο χαρακτήρας του δικτύου καθώς και οι χρήσεις στις περιοχές που δεν θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και έχουν οριστεί ως «αστικό πράσινο» από το Γενικό, το Τοπικό ή το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.
   Εάν εντός της Περιοχής Ανάπλασης περιλαμβάνονται δασικά οικοσυστήματα αυτά θα καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία. Για την υλοποίηση «πλέγματος πρασίνου» ο Φορέας Ανάπλασης θα μεριμνά ώστε να καθορίζονται οι σχετικές προθεσμίες και να απομακρύνονται τυχόν οχλούσες επαγγελματικές χρήσεις και τα οχήματα, να επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου με απομάκρυνση ή απαλλοτρίωση κατασκευών επί κοινοχρήστων χώρων, να κατεδαφίζονται τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός ζωνών ορίων υδατορέματος και παραρεμάτιων ζωνών και να προτείνονται διοικητικά μέτρα ή κίνητρα για την υλοποίηση του προγράμματος διεύρυνσης του πρασίνου.
   Read more...

   187 • 0

  13. Επικαιρότητα

   Engineer

   Αυξάνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
   Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.
   Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλόμενων, θα επιστραφούν μετά από αίτησής τους.
   Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.
   Με άλλη διάταξη καθορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, εις μνήμην των θυμάτων της εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το 1914 «η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού».
   Επίσης, καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
   Επίσης, για λόγους ταχύτητας ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με ψηφοδέλτια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους, προβλέπεται να γίνεται με φροντίδα των κομμάτων χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.
   Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή Κανονισμού της ΕΕ (2019/788) για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω συλλογής υπογραφών να παρεμβαίνουν στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ένωσης. Δικαίωμα υπογραφής δήλωσης υποστήριξης έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών ορίζεται αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή του συστήματος συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξη, ενώ παρέχει δωρεάν πληροφορίες και βοήθεια στις ομάδες διοργανωτών.
   Τέλος, ορίζεται ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ασκείται μόνον από έναν φορέα, καθώς καταργείται η δυνατότητα σύστασης περισσότερων του ενός φορέα σε κάθε περιφέρεια, ενώ αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μη πρόβλεψης ειδικής ρύθμισης για τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ στις περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.
   Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης- Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» και θα βρίσκεται αναρτημένο στη Δημόσια Διαβούλευση έως τις 21 Ιουνίου.
   Read more...

   597 • 0

  14. Επικαιρότητα

   Engineer

   Μια εντελώς νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σηματοδοτεί η ψηφιακή στροφή των καταναλωτών, που συντελέστηκε εν μέσω πανδημικής κρίσης. Σήμερα, τα brands βρίσκονται υπό πραγματική πίεση, προκειμένου να μπορέσουν να συγχωνεύσουν και να μετατρέψουν τις online και offline αλληλεπιδράσεις σε προσωποποιημένες εμπειρίες.
   Τα brands βρίσκονται υπό πίεση για να συγχωνεύσουν τις online και offline αλληλεπιδράσεις σε προσωποποιημένες εμπειρίεςΗ ψηφιακή επιτάχυνση πυροδοτεί τη ζήτηση για εξατομίκευση, καθώς η αφοσίωση των καταναλωτών τείνει σαφώς προς την ψηφιοποίηση και η προσωπική αλληλεπίδραση βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Παρ’ όλο που οι καταναλωτές προσανατολίζονται σε ψηφιακές αγορές, αναμένουν ευελιξία και πιο προσωποποιημένες εμπειρίες.
   Έρευνα της Salesforce, εταιρείας διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) δείχνει ότι το 73% των πελατών περιμένει οι εταιρείες να κατανοούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, το 68% έχει αγοράσει προϊόντα με νέους τρόπους τα τελευταία δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, το 61% των πελατών, που πραγματοποιούν αγορές από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναμένει πως θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη περισσότερο σε τρία χρόνια.
   Να σημειωθεί πως το ίδιο ποσοστό (61%) των καταναλωτών αισθάνεται άνετα με τη χρήση των προσωπικών τους πληροφοριών από τις εταιρείες, αρκεί αυτές να χρησιμοποιούνται προς όφελός τους και με διαφάνεια.
   Περί εμπιστοσύνης
   Σύμφωνα με την έρευνα “State of the Connected Customer”, η νέα πραγματικότητα δοκιμάζει την αφοσίωση των καταναλωτών στα brands: Καθώς οι προτεραιότητες και οι συμπεριφορές αλλάζουν, η αφοσίωση σε καθιερωμένα brands υποβάλλεται σε δοκιμασία.
   Το 71% των καταναλωτών άλλαξε τις μάρκες που χρησιμοποιούσε τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο - το 66% επειδή βρήκε καλύτερες προσφορές και το 58% στράφηκε σε καλύτερης ποιότητας προϊόντα, ενώ το 55% θα χρησιμοποιούσε περισσότερο τα προγράμματα πιστότητας, εάν οι ανταμοιβές ήταν πιο προσωποποιημένες. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήματα, όπως η εμπιστοσύνη, οι αξίες και η ακεραιότητα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 88% των πελατών πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη γίνεται πιο σημαντική σε περιόδους αλλαγής.
   Ταυτόχρονα, ενώ το 52% (αυξημένο σε σχέση με το 48% του 2020) δηλώνει ότι εμπιστεύεται γενικά τις εταιρείες. Επιπλέον, το 68% των πελατών θεωρεί πως οι επιχειρήσεις ενεργούν με βάση το κοινωνικό συμφέρον - και πάλι αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το 59% που είχε καταγραφεί το 2020. Την ίδια στιγμή, το 57% των πελατών πιστεύει πως οι εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) με ηθικό τρόπο.
   “Ο νέος ψηφιακός κόσμος έχει αλλάξει τους κανόνες του εμπορίου, της εργασίας και της καθημερινής ζωής, ωθώντας τους πελάτες και τα brands να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που σχετίζονται. Καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών μετατοπίζονται σε ψηφιακά κανάλια, τα brands πρέπει να δημιουργούν συνεχώς ευέλικτες, προσωποποιημένες, ψηφιακές εμπειρίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την αφοσίωση των πελατών”, αναφέρει η έρευνα.
   Read more...

   139 • 1

  15. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με το ποσό των 120.000 ευρώ χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κάθε ένα από τα επτά γεωπάρκα του Ελληνικού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO
   Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουνίου, κατά την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου,  στα Γιάννενα, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, μεταξύ των εκπροσώπων των γεωπάρκων και του γενικού διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλου.
   Πρόκειται για τα γεωπάρκα Ψηλορείτη, Σητείας, Βίκου-Αώου και Λέσβου, ακολουθεί το γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης, ενώ για την αντίστοιχη χρηματοδότηση των γεωπάρκων Χελμού-Βουραικού και Κεφαλλονιάς-Αίνου δεν απαιτούνται συμβάσεις, δεδομένου ότι υπάγονται απευθείας στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
   Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αναλαμβάνει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των επτά αναγνωρισμένων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των γεωπάρκων καθώς και τη δημιουργία εκθέσεων.
   Στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco και τον ΟΦΥΠΕΚΑ παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και εκπρόσωποι των γεωπάρκων και του τουρισμού.
   «Από τον σχεδιασμό μας, δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού»,δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Αμυράς.
   Νωρίτερα ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε τη Λάρισα για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και του ΟΦΥΠΕΚΑ για την προετοιμασία φακέλου και τον καθορισμό σχεδίου δράσης με σκοπό την ένταξη της περιοχής Μετεώρων και Πύλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
   Read more...

   610 • 0

  16. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η επιθυμία πλέον των πολιτών, να αλλάξουν οι συνήθειες της καθημερινής μετακίνησης -κυρίως στις μεγαλουπόλεις- οδηγούν τις Κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να διευκολύνουν στη μετάβαση και στα νέα δεδομένα, που ήδη εφαρμόζονται στη πλειονότητα των Ευρωπαϊκών πόλεων (εκτός των Ελληνικών φυσικά).
   Σειρά λοιπόν παίρνει ακόμα μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Λιθουανίας  η οποία ανακοίνωσε δραστικές αλλαγές στους κανόνες οδικής ασφάλειας. Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου του 2022, η Λιθουανία εισήγαγε το σύστημα Emergency Corridor για να επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια έντονης κυκλοφορίας.
   Το σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να επιταχύνει την απόκριση έκτακτης ανάγκης και να σώσει ζωές.
   Το σύστημα ήταν το επίκεντρο του έργου REVIVE του ETSC για τη βελτίωση της απόκρισης μετά τη σύγκρουση και παρουσιάστηκε σε μια σειρά από συναντήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων του έργου.
   Παράλληλα από την 1η Ιουνίου, η Λιθουανία θα εφαρμόσει δρόμους προτεραιότητας για ποδήλατα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία και το Βέλγιο εδώ και αρκετά χρόνια.
   Οι ποδηλατόδρομοι θα επισημαίνονται με ειδική πινακίδα και θα μπορούν να εφαρμοστούν σε δρόμους με αργή μικτή κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων. Η μέγιστη ταχύτητα σε έναν ποδηλατόδρομο θα είναι 30 χλμ./ώρα, δεν θα επιτρέπεται η προσπέραση και οι ποδηλάτες θα μπορούν να οδηγούν στη μέση του δρόμου.
   Η κυβέρνηση λέει ότι το μέτρο θα επιτρέψει πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό ενός απρόσκοπτου δικτύου ποδηλατοδρόμων όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής χωριστών ποδηλατοδρόμων ή λωρίδων.
   Στην Ολλανδία, τέτοιοι δρόμοι χρησιμοποιούν κόκκινη άσφαλτο για να μοιάζουν με μεγάλους ποδηλατόδρομους και υποδεικνύουν ότι τα αυτοκίνητα είναι «καλεσμένοι» στο δρόμο. Τέτοιοι δρόμοι αποτελούν επίσης μέρος ενός μεγάλου και ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων.
   Λιθουανοί εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στο έργο ανταλλαγής οδικής ασφάλειας της ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαχειρίζεται το ETSC για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε ένα πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ολλανδία, Λιθουανοί ειδικοί μπόρεσαν να δουν το εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτων – συμπεριλαμβανομένων των δρόμων με προτεραιότητα ποδηλασίας, σε δράση.
   Στην Ελλάδα δυστυχώς οι υποδομές για τα ηλεκτρικά ή μη ποδήλατα εξακολουθούν να είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα όλοι οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι να οδηγούν σε κάποιο κεντρικό οδικό άξονα που βέβαια κανείς οδηγός δεν δίνει προτεραιότητα στους ποδηλάτες…
    
   Read more...

   168 • 0

  17. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος για τη Χωρική Ανάλυση της Επιχειρηματικότητας. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 “, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Μέσω των επιμέρους υποσυστημάτων, αναλύονται και αναπαριστώνται αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Αττική.
   Οι τρεις βασικοί Πυλώνες του Συστήματος είναι:
   Α. Γεωπληροφοριακό Σύστημα (GIS), μέσω του οποίου παρουσιάζονται με τη μορφή διαδραστικών χαρτών βασικοί δείκτες της Προσφοράς και Ζήτησης της αγοράς.
   Β.  Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BI), το οποίο προσφέρει εργαλεία για δυναμική αναζήτηση στοιχείων αλλά και πρόσβαση σε πλήθος αναφορών (reports).
   Γ. Εφαρμογή για Κινητές Συσκευές (Mobile Apps), η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των Μηνυμάτων Ώθησης (Push Notification) και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία του ΕΒΕΑ με τα μέλη του αλλά και από επιλεγμένες επιχειρήσεις για την ενημέρωση του αγοραστικού κοινού (proximity marketing).
   Για την παρουσίαση του Συστήματος στο κοινό και τις επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές ημερίδες την Παρασκευή 3/6/2022 (11:00 πμ & 15:00 μμ) καθώς και μια ημερίδα με φυσική παρουσία, τη Δευτέρα 6/6/2022, στις 15:00 μμ (6ος όροφος ΕΒΕΑ, Αμφιθέατρο ΕΡΜΗΣ).
   Read more...

   324 • 0

  18. Επικαιρότητα

   GTnews

   Ξεκινά άμεσα η δεύτερη φάση των έξι διαγωνισμών για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας.
   Αθήνα 31 Μαΐου – Εντός των επόμενων 15 ημερών ξεκινά η δεύτερη φάση των έξι διαγωνισμών για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών στην ιστορία της χώρας ύψους 4 δις. €, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Βίνης από το βήμα του συνεδρίου Υποδομών – Μεταφορών ITC 2022.
   Συγκεκριμένα  θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους συμμετέχοντες για τα έξι κομβικά έργα που δημοπρατούνται από την ΕΡΓΟΣΕ με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες των επτά συμβούλων, που θα ενισχύσουν την ικανότητα υλοποίησης των έργων.
   Η πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η ΕΡΓΟΣΕ δεν αφορά μόνο τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, αλλά συνολικά την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του οποίου, έχει ήδη ολοκληρωθεί.
   «Η στρατηγική βασίστηκε σε τρεις κύριους άξονες:
   Στην επίλυση των προβλημάτων που εντοπίσαμε στις υφιστάμενες συμβάσεις έργων και μελετών. Στην άμεση προώθηση των δημοπρατήσεων των μειοδοτικών διαγωνισμών. Στην κατάρτιση ενός τολμηρού και πρωτόγνωρου για τα δεδομένα του ελληνικού σιδηροδρόμου προγράμματος δημοπρατήσεων με Ανταγωνιστικό Διάλογο, για την σύνδεση των κομβικών λιμένων της χώρας. Μάλιστα, πέρυσι τέτοιο καιρό στο ίδιο συνέδριο, δεσμευτήκαμε για όλα αυτά και φέτος είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλα έχουν υλοποιηθεί».
   Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ αναφέρθηκε επίσης στην επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που αναβαθμίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με τη δημοπράτηση επτά έργων, συνολικού προϋπολογισμού 515,3 εκατ. €. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος για νέες δημοπρατήσεις έργων εντός του καλοκαιριού, προϋπολογισμού 55 εκατ. €.
   Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνολική προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων που αφορούν στην εγκατάσταση ειδικών σιδηροδρομικών συστημάτων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα, με στόχο τη μείωση της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
   Read more...

   424 • 0

  19. Επικαιρότητα

   Engineer

   Oι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης.
   Σε αυτό το πλαίσιο, οι επτά δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας και το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) προχωρούν στην υπογραφή σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με αντικείμενο τη «Διοικητική και Τεχνική Υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων για την υποβοήθηση της άσκησης των αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας στον Δήμο Χανίων και στους Δήμους Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου, Καντάνου-Σελίνου, Γαύδου και Σφακίων.
   Σκοπός της σύμβασης είναι η αμοιβαία συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών, με συνδυαστικές δράσεις και ενέργειες, προκειμένου οι Δήμοι Αποκορώνου, Πλατανιά, Κισσάμου, Καντάνου-Σελίνου, Σφακίων και Γαύδου να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής ικανότητάς τους για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης, (ΥΔΟΜ).
   Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διοικητική και τεχνική υποστήριξη που θα παρέχει ο Δήμος Χανίων στους υπόλοιπους συμβαλλόμενους δήμους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσία Δόμησης-Πολεοδομίας, που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο, ενώ το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της σύμβασης, αναλαμβάνει την υποστήριξη της άσκησης των αρμοδιοτήτων με τη διάθεση του προσωπικού και των τεχνικών μέσων που θα χρειαστούν για την εύρυθμη λειτουργία και καλή εξυπηρέτηση.
   Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο Δήμος Χανίων διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Δόμησης που ήδη λειτουργεί (μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα και άλλα τεχνικά μέσα ή ακίνητα και εγκαταστάσεις) για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και της γραμματειακής υποστήριξης.
   Το ΔΕΠΑΝ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει τους απαραίτητους υπαλλήλους της Δ/νσης Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Δικτύου στην Υπηρεσία Δόμησης που λειτουργεί στον Δήμο Χανίων, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις της Υπηρεσίας Δόμησης. Το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό που θα διατεθεί είναι δέκα μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων.
   Read more...

   541 • 1

  20. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των 36 πρώην Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με την ένταξη των τελευταίων οκτώ, βάσει των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
   Πρόκειται για τους φορείς Κορινθιακού Κόλπου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Βόρα- Πάικου-Βερμίου, Εύβοιας και Κυκλάδων, οι οποίοι ήταν κατ’ ουσία ανύπαρκτοι καθώς διέθεταν μόνο Διοικητικά Συμβούλια και ούτε έναν εργαζόμενο.
   Οι συγκεκριμένοι φορείς πλέον αποκτούν προσωπικό και συγχωνεύονται στις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, Σκύρου και Εύβοιας, Κεντρικού Αιγαίου, Ανατολικής Κρήτης, Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου, Κορινθιακού Κόλπου, Νότιας Πελοποννήσου.
   Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του συνόλου των πρώην Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ εφαρμόζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας σύμφωνα με τον ν. 4685/2020. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μοχλό τον ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί Πενταετές Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση,  διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη των Προστατευόμενων Περιοχών Natura της χώρας.
   Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν και να χαίρονται τα οικοσυστήματα, τα είδη που φιλοξενούν και τα υπέροχα τοπία των περιοχών Natura της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τα εργαλεία ελέγχου, ώστε ο ΟΦΥΠΕΚΑ να επιτελέσει το έργο του».
   Η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ πλέον στην πλήρη λειτουργία του με την εκσυγχρονισμένη οργανωτική του δομή και τους ανθρώπους του θα είναι σε θέση να υπηρετήσει τους εθνικούς στόχους της αποτελεσματικής προστασίας και της ανάδειξης της ελληνικής φύσης».
   Read more...

   250 • 0

  21. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες. Η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022.
   Read more...

   516 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.