Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Εργασιακά


    871 ειδήσεις in this category

    1. Εργασιακά

      Engineer

      Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους μπορεί να λάβει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.
      Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τον Μάιο του 2021, παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.
      Σύγχρονο εργαλείο χρηματοδότησης
      Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
      Επισημαίνεται ότι για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου) από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
      Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
      «Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης και του ΤΜΕΔΕ ξεκινά μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν όλοι σχεδόν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Πρώτος είναι ο κλάδος των μηχανικών πάνω στον οποίο πρόκειται να στηριχθεί όλη η αναγέννηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια με σειρά έργων.
      Καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι στη δουλειά τους, εάν χρειάζονται κεφάλαια, να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης».
      Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:
      «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρωτοπορεί πάλι και ενεργοποιεί το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας με τη συνεργασία του ΤΜΕΔΕ για την παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση στο κλάδο τον μηχανικών. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά και μέσα από τις κατασκευές και ο κλάδος των μηχανικών καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχουμε περσότερο και με καλυτέρους όρους κεφάλαιο κίνησης στους μηχανικούς – κατασκευαστές προκειμένου να ολοκληρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία τα έργα τους».
    2. Εργασιακά

      AsiM

      Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
      Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ, σε συνέχεια της υπογραφής της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολο Βεζυρόπουλο.
      Η ΚΥΑ καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-EΦKA που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού κατά το 2020. Πρόκειται ειδικότερα για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με τους ακόλουθους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
      6910: Νομικές Δραστηριότητες
      7111: Αρχιτέκτονες
      7112:Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
      8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα
      8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα
      8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα
      7500: Κτηνίατροι
      6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών
      7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
      Οι  ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016  για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020  να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.
      Για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος  μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Το  «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα ισχύει κανονικά.  Για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017 δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
      Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» κατά την περίοδο 5-15 Φεβρουαρίου 2021. Για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα  myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
      Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ. Να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης. Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου. Το σχετικό κονδύλι είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).
      Η υποβολή αιτήσεων εδώ: https://supportemployees.services.gov.gr/
    3. Εργασιακά

      Engineer

      Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
      Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).
      Ειδικότερα συστήνονται:
      Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών. Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00. Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων. Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες
      Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
      Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος. Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα. Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).  
      Πίνακας: Παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμικές ασθένειες/βλάβες λόγω παρατεταμένης εργασιακής έκθεσης. Ατομικοί παράγοντες Παράγοντες περιβάλλοντος Παράγοντες υγείας Φάρμακα και ουσίες Απώλεια εγκλιματισμού

      Μειωμένη σωματική (φυσική) κατάσταση

      Υψηλός δείκτης μάζας σώματος (άνω του 30)

      Αφυδάτωση

      Ηλικία >60 έτη

      Εγκυμοσύνη, γαλουχία Υψηλή θερμοκρασία αέρα

      Υψηλή υγρασία

      Εντατική σωματική εργασία / άσκηση

      Μειωμένη ταχύτητα αέρα

      Βαριά / μη διαπερατά ρούχα και προστατευτικός εξοπλισμός εργασίας Καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές αρτηριακής πίεσης

      Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις

      Σακχαρώδης διαβήτης

      Νεφροπάθειες

      Χρόνιες ηπατοπάθειες

      Νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος-ψυχικά νοσήματα

      Αιμοσφαιρινοπάθειες (δρεπανοκυτταρική αναιμία)

      Οξεία νόσος, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

      Άνοια, αλκοολισμός Καρδιολογικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα: (διουρητικά,

      νιτρώδη αγγειοδιασταλτικά και αναστολείς διαύλων ιόντων Ca+, Β-αναστολείς)

      Ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων)

      Αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά και νευροληπτικά φάρμακα, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

      Αντισταμινικά

      Αντιχολινεργικές ουσίες

      Εργογονικά διεγερτικά

      Αλκοόλ  
      Η εγκύκλιος: https://ypergasias.gov.gr/wp-content/uploads/2021/07/ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΘΕΡΜΙΚΗ-ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ_6ΖΠΠ46ΜΤΛΚ-333_30.07.2021-1.pdf
    4. Εργασιακά

      Engineer

      Από τη Δευτέρα 15/2/2021 θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
      Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
      α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
      β) τηλεργασίας και
      γ) νόμιμης άδειας
      και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
      Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
      Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
      Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
      Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).
      Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
      Αποσαφηνίζεται ότι τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου  πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.)  το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
      Σχετικά έγγραφα:
      Βεβαίωση κίνησης εργαζόμενου 
      Βεβαίωση κίνησης μέλους διοίκησης
      Βεβαίωση κίνησης ελεύθερου επαγγελματία
    5. Εργασιακά

      Engineer

      Εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ο πρώτος μεγάλος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών του φορέα ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.
      Όπως αναφέρεται στην απόφαση η ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού τριγώνου έχει ως ζητούμενο τη δημιουργία ισότιμης σχέση των περιοχών που το απαρτίζουν και τη διάρθρωση των λειτουργιών του, ώστε να το μετατρέψουν σε τόπο προορισμού, σε περιοχή κατοικίας, σε χώρο εργασίας, παραδοσιακού ή σύγχρονου εμπορίου, παραδοσιακής βιοτεχνίας, πολιτισμού και αναψυχής και ταυτόχρονα να αναδείξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του κέντρου. Κύριος στόχος της ανάπλασης είναι ο σχεδιασμός επεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στη διασύνδεση του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.
      Για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα διατεθούν 217.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 175.000). Η Γενική Γραμματεία Υποδομών αναλαμβάνει τα έργα, τις μελέτες και τις συμβάσει παροχής τεχνικών υπηρεσιών της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. έως ότοι στελεχωθεί επαρκώς.
      Η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομλων της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπ.ΥΠΟΜΕ θα είναι η Αναθέτουσα Αρχή των έργων, μελετών και συμβάσεων παροχής υπηρεσιών. Το τμήμα Μελετών Προγραμματισμού της ΔΚΥ θα είναι Διευθύνουσα Υπηρεσία των μελετών και συμβάσεων Π.Υ. ενώ για την κατασκευή των έργων και των συμβάσεων παροχής τεχνικών υπηρεσιών ορίζεται το τμήμα Κατασκευής Έργων Αθήνας της ΔΚΥ.
      Είναι μία πρώτη δραστηριοποίηση για την γενική ανάπλαση του κέντρου και θα ακολουθήσουν δύο επιπλέον αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί. Ο δεύτερος με θέμα την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς και ο τρίτος την άμεση επισκευή και επαναλειτουργία του θεάτρου Λυκαβηττού.
      Στόχος είναι και οι άλλοι δύο διαγωνισμοί να προκηρυχθούν κλιμακούμενα με διαφορά περίπου δύο μηνών ο ένας από τον άλλον, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της μέγιστης δυνατής συμμετοχής αρχιτεκτονικών γραφείων.
    6. Εργασιακά

      Engineer

      Στη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών προχώρησε η κυβέρνηση. Στόχος είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου με την αλλαγή του νόμου 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.
      Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Αρ. φύλλου 91 τεύχος Α), αναφέρεται ότι θα λειτουργεί ως Ομάδα Διαχείρισης Έργου, για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του νέου πλαισίου, είναι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς με τα ισχύοντα, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.
      Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η Επιτροπή συγκροτείται και αποτελείται από: α) τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως πρόεδρο, β) τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γ) τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, δ) τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ε) τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή, στ) τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλοποίησης και ανασχεδιασμού των διοικητικών διαδικασιών, ως μέλη.
      Στην επιτροπή συμμετέχουν, κατά περίπτωση, ως εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι εξής: α) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα εμπορίου, β) ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γ) ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δ) ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
      Πέρα από τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών η επιτροπή προσδιορίζει τις προτεραιότητες των δράσεων του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, καταρτίζει τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευσης, έκδοσης κανονιστικών πράξεων, οργανωτικών αλλαγών, εκπαίδευσης, και δίνει κατευθύνσεις για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.
      Επίσης, στην επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον καλούνται από αυτήν, στελέχη του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς και εμπειρογνώμονες, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να διαβουλεύεται με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και συλλογικών φορέων, καθώς και με στελέχη της δημόσιας διοίκησης για την ανταλλαγή απόψεων και την εξασφάλιση των συνεργειών που απαιτούνται για την πληρέστερη αναμόρφωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4412/2016.
      ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
    7. Εργασιακά

      Engineer

      Τα δύο σημεία κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους και η παλαιά παραλία είναι έτοιμα να αναβαθμιστούν, καθώς από τις αρχές του νέου έτους θα προκηρυχτούν διεθνής αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την ανάπλαση της πλατείας και την επέκταση της παλιάς παραλίας, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.
      Τα δύο έργα που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης θα ενταχθούν στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020, όπως εξηγεί στον «Τ.Θ.» ο o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης. «Βάζουμε μπροστά από το νέο έτος δύο βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις για ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους από την παραλία μέχρι την Εγνατία με διεθνή διαγωνισμό, καθώς και την επέκταση της παλαιάς παραλίας, δηλαδή από το Λευκό Πύργο ως το Λιμάνι, στο ίδιο στυλ με τη νέα παραλία», δηλώνει ο κ. Κυριζίδης και εξηγεί ότι ακριβώς αυτό το σημείο της παραλίας είναι η βιτρίνα της πόλης και δεν μπορεί να βλέπουν οι τουρίστες αυτά τα κακόγουστα τσιμέντα γύρω από έναν ποδηλατόδρομο και παρεμπόριο.
      «Αυτές οι παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, αλλά κολλούσαν πάντοτε στην γραφειοκρατεία. Εμείς αρχίζουμε από το 2020 και ελπίζουμε να το ολοκληρώσουμε γρήγορα», συμπληρώνει. Οι παρεμβάσεις στη παλαιά παραλία θα περιλαμβάνουν ξύλινο ντεκ παρόμοιο με αυτό της νέας παραλίας μαζί με ξύλινες κατασκευές, που θα αυξήσουν το δημόσιο χώρο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος.
      Επίσης, ένας τρίτος ξεχωριστός διαγωνισμός θα γίνει για τη συντήρηση αποκλειστικά της νέας παραλίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι και για τα τρία έργα θα γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός, μια επιλογή του δήμου για να αναδειχθεί κάθε έργο με τους δικούς του όρους. Μάλιστα, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα από το Δήμο Θεσσαλονίκης που θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες μελέτες, για να προχωρήσει και το έργο.
      Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στην πλατεία Αριστοτέλους, δηλώνοντας σε συνέντευξη του στον «Τ.Θ.» ότι «το καμάρι της πόλης, η πλατεία Αριστοτέλους, θα γίνει μία ευρωπαϊκής αισθητικής αξίας πλατεία μέσα από ανάπλαση που θα προκύψει μέσα από έναν ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».
    8. Εργασιακά

      Engineer

      Έρχονται τον Νοέμβριο οι e-Μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τον συμβολαιογράφο να αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής, η μεταβίβαση ενός ακινήτου θα μπορεί να γίνεται ακόμα και μέσα σε 3 λεπτά, αφού προηγουμένως συγκεντρωθούν ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά (από Εφορία, Κτηματολόγιο, δήμους κ.λπ.). Η πλατφόρμα e-Μεταβίβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί ένα one-stop-shop που θα επιταχύνει τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα για να γίνει μια μεταβίβαση, συρρικνώνοντας τον χρόνο από τους τουλάχιστον έξι μήνες που διαρκεί σήμερα σε μόλις λίγα λεπτά.
      Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη μέσα στον Νοέμβριο μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που εκπαιδεύονται ήδη, θα δοκιμάσει τη διαδικασία ώστε να διορθωθούν τυχόν προβλήματα, ενώ στη δεύτερη θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία ως το τέλος του έτους με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας. Σε αυτή τη φάση, θα μεταβιβάζεται τακτοποιημένο ακίνητο σε λειτουργούν Κτηματολόγιο από φυσικό πρόσωπο σε φυσικό πρόσωπο.
      Χωρίς ταλαιπωρία
      Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της ψηφιακής πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr έρχεται για να απλουστεύσει και να επιταχύνει μια διαδικασία που στο μυαλό όλων συνδέεται με ταλαιπωρία, ουρές σε διάφορες υπηρεσίες, χαρτούρα και απρόβλεπτα εμπόδια. Σήμερα, απαιτούνται περίπου 17 πιστοποιητικά τα οποία οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι και να τα πάρουν στα χέρια τους και συνολικά 11 βήματα, όταν ο διεθνής μέσος όρος είναι 4,7 βήματα, σύμφωνα με την καταγραφή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται δε για μια διαδικασία που ναρκοθετεί και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς βάζει εμπόδια στο «επιχειρείν». Οπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο, «στόχος μας είναι ο συμβολαιογράφος που θα έχει αυτή την εφαρμογή να μπορεί να αντλεί από όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται αυτόματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να μην ταλαιπωρούνται στις μεταβιβάσεις».
      Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, εάν υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε πραγματικά η μεταβίβαση γίνεται σε μόλις ένα βήμα από έντεκα.
      Μια εφαρμογή για τρεις
      Το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει δύο ρόλους, του συμβολαιογράφου και του πολίτη, ο οποίος θα είναι είτε Πωλητής είτε Αγοραστής. Μόλις οι δύο τελευταίοι συμφωνήσουν στην αγοραπωλησία του ακινήτου, τότε χτυπούν την ηλεκτρονική πόρτα του συμβολαιογράφου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από το σπίτι ή την εργασία τους. Το σύστημα ταυτοποιεί και τους τρεις χρήστες, με τον συμβολαιογράφο να περνά δύο στάδια, το πρώτο μέσω των κωδικών Taxisnet και το δεύτερο μέσω του Μητρώου Συμβολαιογράφων. Πωλητής και Αγοραστής ταυτοποιούνται μέσω των κωδικών Taxisxnet.
      Στην έναρξη της διαδικασίας ο συμβολαιογράφος, αφού καταχωρίσει τον ΑΦΜ του πωλητή ή των πωλητών (καθώς μεταβιβάζονται δικαιώματα ιδιοκτησίας) και του αγοραστή στο e-Μεταβιβάσεις, προσκαλεί αμφότερους να τον εξουσιοδοτήσουν, αποστέλλοντας ένα link καταχώρισης μέσω email και SMS ότι είστε ο πωλητής και ο αγοραστής του ακινήτου.
      Ο πωλητής, από τη δική του πλευρά, αφού ταυτοποιηθεί και αποδεχθεί ότι θα γίνει προσπέλαση των στοιχείων του, παρέχει την εξουσιοδότηση ώστε πια ο συμβολαιογράφος να συλλέξει τα απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσει στην αγοραπωλησία.
      Η σύνδεση με τα δίκτυα
      Μια καινοτομία του συστήματος αποτελεί η παραγωγή ενός κωδικάριθμου με QR code, που φέρει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες υπηρεσίες, απαλλάσσοντας πολίτες και επιχειρήσεις από τα πήγαινε-έλα με τεράστιους φακέλους.
      Δεύτερο βήμα του e-Μεταβίβαση είναι η διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ προκειμένου να απευθύνεται και σε επιχειρήσεις, καθώς θα πιστοποιείται ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ομως η επόμενη φάση θα προχωράει ακόμα πιο πέρα εντάσσοντας τα Μητρώα της Αρχαιολογίας και των περιοχών Natura ή τους δασικούς χάρτες, ώστε να επεκταθεί και στα μη «καθαρά» ακίνητα για να καλύψει όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων στη χώρα. Ηδη προβλέπεται το εν λόγω έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
      Τα ηλεκτρονικά βήματα των συμβολαιογράφων για τα δικαιολογητικά
      Ξεκινά ένα μεγάλο δίχτυ διαλειτουργικότητας που «επικοινωνεί» άμεσα με το Κτηματολόγιο, το Φορολογικό Μητρώο, το Μητρώο του υπουργείου Εργασίας, την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ο πωλητής επιλέγει μέσω του δικού του προφίλ, από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Ε9 του, εκείνο που θέλει ή καταχωρεί εξαρχής τον κωδικό του ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). Επίσης, εφόσον το έχει διαθέσιμο, μπορεί να μεταφορτώσει το συμβόλαιο ή να το αναζητήσει ο ίδιος στο maps.gov.gr. ή ο συμβολαιογράφος μέσω της Θέασης στο επόμενο βήμα. Από τη στιγμή που ο πωλητής θα πατήσει ολοκλήρωση, ξεκινάει ο κύκλος του συμβολαιογράφου, που έχει λάβει απαραιτήτως τις εξουσιοδοτήσεις των δύο μερών μέσω email.
      Η συλλογή όλων των απαραίτητων εγγράφων γίνεται χωρίς καθόλου χαρτιά. Ελαχιστοποιείται σε πρώτη φάση ή και εξαλείφεται η φυσική επαφή του πολίτη με υπηρεσίες και γκισέ. Τι «τραβάει» λοιπόν ο συμβολαιογράφος με όπλο τις διαλειτουργικότητες:
      ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) που είτε έχει χορηγήσει ο πωλητής είτε ανιχνεύεται μέσω Κτηματολογίου. Συμβόλαιο του ακινήτου. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν είναι πληρωμένος δεν θα μπορεί να «κλειδώσει» ο συμβολαιογράφος τη διαδικασία. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), το οποίο και είναι αυτό που ακόμη δεν διαλειτουργεί διότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ψηφιακές υπηρεσίες στους δήμους της χώρας, άρα απαιτείται αίτηση του πωλητή. Εγγραφα μηχανικού. Εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (δεν είναι υποχρεωτική), τότε «γυρίζει» όλα τα απαιτούμενα έγγραφα αυτόματα, αλλιώς συλλέγονται και μεταφορτώνονται σε ένα μόνο αρχείο στην εφαρμογή. ΚΗΔ (Κωδικός Ηλεκτρονικού Διαγράμματος), ο οποίος αντλείται από Κτηματολόγιο και εκδόθηκε από τον μηχανικό όταν ανέβηκε το τοπογραφικό. Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Οταν όλα τα παραπάνω «κλειδώσουν», τότε ο συμβολαιογράφος πατάει το κουμπί «Δήλωση» και μεταφέρεται στο myProperty της ΑΑΔΕ από το οποίο προκύπτει αυτόματα η ταυτότητα πληρωμής, που αποστέλλεται στον αγοραστή, ο οποίος και οφείλει και να καταβάλει τον φόρο. Αυτό σημαίνει και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν γίνει και η μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο και πάλι ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο.
      Κλώντζα Ολγα
      https://news.b2green.gr/11676/ξεκινά-η-πιλοτική-λειτουργία-της-ψηφι
    9. Εργασιακά

      yiota79

      Με τους κανόνες που ισχύουν για έργα ΕΣΠΑ θα αμείβονται οι ιδιώτες μηχανικοί, που θα απασχοληθούν σε Δήμους και Περιφέρειες, ενώ θα επιλέγονται από μητρώο μηχανικών της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
      Σε ρύθμιση, που περιελήφθη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Υγείας η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπονται οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την απασχόληση ιδιωτών μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να ενισχυθούν οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες και να προωθηθούν έργα και προγράμματα, με παράλληλη αξιοποίηση διατιθέμενων πόρων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ecopress.
      Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει τη δυνατότητα να υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους και από ένα μητρώο μηχανικών, να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επιταχύνουν όλες τις τεχνικές μελέτες, προκειμένου και ο τελευταίος δήμος της χώρας, να είναι έτοιμος να μελετήσει και τελικά να υλοποιήσει σημαντικά έργα και παρεμβάσεις τα οποία θα τον οδηγήσουν σε βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης.
      Οι ρυθμίσεις
      Ειδικότερα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι:
      Συμβάσεις έργου
      -Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκη­σης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) μπορεί να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς της απαιτούμενης ειδικότητας, μέσω μητρώου μηχανικών που η ίδια τηρεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α’ 206), δηλαδή χωρίς έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων για τις διαδικασίες και τον αριθμό των προσώπων που θα απασχοληθούν, εγκρίσεις νομικών υπηρεσιών κλπ.
      Ηλεκτρονικό μητρώο μηχανικών
      -Καταρτίζεται ηλεκτρονικό μητρώο μηχανικών με μέριμνα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ (ΕΕΤΑΑ ΑΕ). Στο Μη­τρώο εγγράφονται μηχανικοί ανά ειδικότητα, οι οποίοι δηλώνουν κατά την εγγραφή τις περιφερειακές ενότη­τες στις οποίες επιθυμούν να απασχοληθούν. Το προσω­πικό που απαιτείται για την εκτέλεση των προγραμματι­κών συμβάσεων του προηγούμενου εδαφίου, επιλέγεται αποκλειστικά μέσω του μητρώου, από Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤΑΑ, μεταξύ των μηχανικών της περιφερειακής ε­νότητας όπου έχει έδρα ο συμβαλλόμενος ΟΤΑ. Μηχανι­κός που συνάπτει σύμβαση μίσθωσης έργου κατά τα προηγούμενα και έως την ολοκλήρωση της συμβατικής διάρκειας, δεν μπορεί να συμμετέχει σε επόμενες διαδι­κασίες επιλογής, εκτός αν δεν υπάρχουν άλλοι υποψή­φιοι στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει ο συμβαλ­λόμενος ΟΤΑ.
      Αμοιβές
      -Για τον υπολογισμό της αμοιβής των συμβάσεων έργου εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της υπ’ αρ. 137675/ΕΥΘΥ1016/2018 υπουρ­γικής απόφασης (Β’ 5968). Δηλαδή οι διατάξεις της « Υπουργικής Απόφαση Αριθμ. 137675/EΥΘΥ1016/2018
      ΦΕΚ 5968/Β/31-12-2018
      Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 110427/EΥΘΥ/1020/20.10.2016 (ΦΕΚ Β΄ 3521) υπουργικής απόφασης με τίτλο «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 81986/ΕΥΘΥ712/31.7.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1822) υπουργικής απόφασης “Εθνικοί κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – Έλεγχοι νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων συγχρηματοδοτούμενων πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020 από Αρχές Διαχείρισης και Ενδιάμεσους Φορείς – Διαδικασία ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης πράξεων”». δείτε εδώ
      -Ο συνολικός προϋπολογι­σμός των συμβάσεων) μπορεί να προσαυξάνεται έως έξι τοις εκατό (6%) για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών ε­ξόδων εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων του πα­ρόντος άρθρου και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δι­καιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων, επι­τρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλ­λόμενου στον άλλον, καθώς και η μεταξύ τους παραχώ­ρηση χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μέσων.».
      Προγραμματικές συμβάσεις
      -Στις προγραμματικές συμβάσεις ορίζονται απαραί­τητα το αντικείμενο, ο σκοπός και η διάρκεια της σύμβα­σης, το περιεχόμενο των μελετών, των έργων, των προ­γραμμάτων, των προμηθειών ή των υπηρεσιών, ο προϋ­πολογισμός, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβα­σης, το απαιτούμενο προσωπικό για την κάθε επιμέρους εργασία, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, ο τρόπος κάλυψης των αναγκαίων για την εκπλήρωση της προ­γραμματικής σύμβασης λειτουργικών εξόδων, καθώς και η διαδικασία καταβολής τους. Ως «λειτουργικά έξοδα» λογίζονται, ιδίως, οι πάσης φύσεως αμοιβές προσωπικού και οι δαπάνες χρήσης ακινήτων, μηχανημάτων και μέ­σων. Για την εκπλήρωση του σκοπού της προγραμματι­κής σύμβασης, ο κάθε συμβαλλόμενος αναλαμβάνει συ­γκεκριμένο αντικείμενο με συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Στις προγραμματικές συμβάσεις ορίζονται απαραίτητα το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της σύμβα­σης, οι αρμοδιότητές του, καθώς και οι ρήτρες σε βάρος του συμβαλλομένου που παραβαίνει τους όρους αυτής.»
      -Οι σύνδεσμοι δήμων, τα δίκτυα δήμων και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ μπορούν να συμβάλλονται με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Το­πικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και την παροχή υπηρεσιών προς τους πο­λίτες.
      Λιμενικά έργα
      Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπονται προγραμματικές συμβάσεις φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα.
      Ειδικότερα σημειώνεται ότι «για τη μελέτη και εκτέλεση λιμενικών έργων στη ζώ­νη λιμένα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξια­κών προγραμμάτων, καθώς και για την παροχή υπηρε­σιών στη ζώνη αυτή, οι φορείς διοίκησης και εκμετάλ­λευσης λιμένων μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τους Συνδέ­σμους Δήμων, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με φορείς του δημοσίου τομέα. Στις συμβάσεις αυτές είναι δυνατή η συμμετοχή και επιστημονικών φορέων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από το Δημόσιο, υπό την ιδιότητα των εκ τρίτου συμβαλλομένων».
      Η ΠΝΠ
      Ο ακριβής τίτλος του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και βαίνει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ είναι «Κύρωση: α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. « Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A’ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» (Α ’90) και άλλες διατάξεις».
      Αντιγράφω από τον επίσημο σύνδεσμο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και θέτω ερωτήματα αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα:
      - Η σύμβαση με ιδιώτες για μελέτες θα μπορεί να γίνει και με ιδιώτες μηχανικούς ΜΗ Εγγεγραμμένους στο Μητρώο Μελετητών?
      - Τι έγκριση (μελέτης) θα δίνει ο ΟΤΑ? Όπως γνωρίζουμε, όταν γίνεται ανάθεση μελέτης σε μελετητές, ο μελετητής πρέπει να είναι καταρχήν μέλος του Μητρώου μελετητών και κατά δεύτερον ενήμερος σε όλες του τις υποχρεώσεις, επομένως ο ΟΤΑ εξασφαλίζεται θεωρητικά απέναντι σε ανικανότητα του αναδόχου να ανταποκριθεί στο αντικείμενο της σύμβασης.
      - Πώς θα γίνει η εγγραφή των ιδιωτών μηχανικών σε αυτό το ηλεκτρονικό Μητρώο? Ποια κριτήρια προϋπηρεσίας θα πρέπει να ζητούνται από τους υποψήφιους ιδιώτες μηχανικούς?   
    10. Εργασιακά

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε επίσημα σε ΦΕΚ (91 Τεύχος Β΄/17.01.2022  η Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στον καθορισμό του αντικειμένου ελέγχου των οικοδομικών αδειών και μελετών κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο αδειών, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 86 του ν. 4759/2020.
      Σκοπός του ΦΕΚ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, είναι ο καθορισμός των στοιχείων που αποτελούν το αντικείμενο του ελέγχου κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο των οικοδομικών αδειών και των μελετών τους, οι οποίες έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/2017. Ειδικότερα, καθορίζεται πώς και επί ποίων στοιχείων/δικαιολογητικών των οικοδομικών αδειών διενεργείται ο έλεγχος.
      Στο άρθρο 2, καθορίζεται το αντικείμενο ελέγχου αδειών κατηγορίας 3 με βεβαίωση όρων δόμησης. Συγκεκριμένα, η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)τουλάχιστον των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί με βεβαίωση όρων δόμησης, αναφέροντας τα δικαιολογητικά και μελέτες τα οποία ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο μηχανικό κατά τον εν λόγω δειγματοληπτικό έλεγχο.
      Το άρθρο 3, αφορά στη συμπλήρωση των ελλείψεων και στον εντοπισμό λαθών που θα προκύψουν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο των αδειών και τη διαδικασία άρσης των παρατηρήσεων μετά τη συμπλήρωση των σχετικών στοιχείων σε καθορισμένο χρόνο και δίχως την επιβολή κυρώσεων.
      Τέλος το άρθρο 4, αφορά την ισχύ της εν λόγω Απόφασης, η οποία αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      Η ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/125394/4805 ΦΕΚ 91/Β'/17.01.2022 με θέμα: Καθορισμός του αντικειμένου ελέγχου των οικοδομικών αδειών και μελετών κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο αδειών, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 86 του ν. 4759/2020 ΕΔΩ
       
    11. Εργασιακά

      Engineer

      Οι συνθήκες πανδημίας που επικρατούν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, επέβαλλαν στο ΤΕΕ να προσαρμόσει την εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Διπλωματούχου Μηχανικού στις απαιτήσεις αυτής της περιόδου, δηλαδή του περιορισμού των μετακινήσεων και της σωματικής αποστασιοποίησης.
      Έτσι για πρώτη φορά οι εξετάσεις χορήγησης ΑΑΕ διεξήχθησαν τον Μάρτιο στην Θεσσαλονίκη αποκλειστικά από απόσταση, μέσω ειδικής πλατφόρμας.
      Ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων
      Οι υποψήφιοι συνδέονταν  με την χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού τους, με τον γραμματέα της εξεταστικής επιτροπής της ειδικότητας τους και στη συνέχει περνούσαν στο «εικονικό δωμάτιο εξέτασης», όπου εξετάζονταν από τριμελή επιτροπή εξεταστική επιτροπή  πάνω στην διπλωματική εργασία που εκπόνησαν στην διάρκεια των σπουδών τους ή, εφόσον το είχαν επιλέξει, σε θεματικές ενότητες της ειδικότητας τους.
      Στις εξετάσεις «εξ αποστάσεως» που διεξήχθησαν, με ευθύνη του Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων, στο εξεταστικό κέντρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, συνολικά 266 νέοι συνάδελφοι.
      Οι γραμματείς των εξεταστικών επιτροπών, που υποστήριξαν αυτή τη διαδικασία, ήταν υπάλληλοι του τμήματος, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα πέρασαν ειδική πολύωρη εκπαίδευση και όπως αποδείχθηκε στην πράξη ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας
      Στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλαν αποφασιστικά και οι 48 συνολικά έμπειροι συνάδελφοι μηχανικοί που στελέχωσαν τις εξεταστικές επιτροπές όλων των ειδικοτήτων και διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους ώστε να βοηθήσουν το επιμελητήριο τους να ανταποκριθεί στις νέα απαιτήσεις.
    12. Εργασιακά

      Sw0rdf1sh

      Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλε το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης και στήριξης των Μηχανικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 αναφέροντας τα εξής :
      Σε συνέχεια της από 27-3-2020 επιστολής μας και κατόπιν της σταδιακής λήψης μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία, επανερχόμαστε καταθέτοντας προτάσεις η υλοποίηση των οποίων πιστεύομε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 στο επάγγελμα του Μηχανικού και στην οικονομία της χώρας.
      Με αίσθημα ευθύνης προς τους συναδέλφους Μηχανικούς, προς όλους τους συμπολίτες μας και με διάθεση να συνδράμομε στο ιδιαίτερα δύσκολο έργο της Πολιτείας, παραθέτομε μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα έτσι ώστε να μπορέσει η Πατρίδα μας και όλοι εμείς να αντιμετωπίσομε με τις μικρότερες απώλειες την κρίση της πανδημίας, να επανέλθομε στην κανονικότητα και να προχωρήσομε σε πραγματική ανάπτυξη:
      Ένταξη όλων των ΚΑΔ των Μηχανικών στο καθεστώς έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ από τον μήνα Μάιο χωρίς περιοριστικούς όρους. Σε ότι αφορά την ενίσχυση με τη μορφή επιταγών κατάρτισης που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν έκτακτες ενισχύσεις για λόγους ανωτέρας βίας, όπως η οικονομική κρίση που βιώνουμε λόγω πανδημίας Covid-19, αλλά μόνο να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Οι Μηχανικοί, όπως επανειλημμένως έχομε τονίσει και το οποίο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή τους στη δημιουργία πλήθους ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, χρειάζονται κατάρτιση κυρίως σε αντικείμενα επιστημονικής και επαγγελματικής αιχμής και μάλιστα από εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλής στάθμης. Διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ, που αφορούν πληττόμενες από τη πανδημία επιχειρήσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτή όλες οι ασκούμενες από τους Μηχανικούς, τις τεχνικές/κατασκευαστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής και από όλον τον τεχνικό κόσμο δραστηριότητες χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς και της βιομηχανίας, και ένταξη αυτών σε όλες τις ευεργετικές διατάξεις (φορολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, οικονομικές ενισχύσεις κλπ.) που έχουν θεσπιστεί και θεσπίζονται για άλλες παραγωγικές ομάδες. Δυνατότητα παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών (εκτέλεσης κλπ.) δημοσίων έργων και λοιπών συμβάσεων στα πλαίσια του Ν.4412/2016 . Προς τούτο, είναι απαραίτητη η άμεση έκδοση, από όλα τα Υπουργεία της Κυβέρνησης, αποφάσεων, οι οποίες να συμμορφώνονται με την από 20-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 60 “Ζητήματα Δημοσίων συμβάσεων”), κατ’ αντιστοιχία με την αριθμ.20319/24-3-2020 απόφαση του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. Άμεση εξόφληση των οφειλών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες Μηχανικούς και τεχνικές επιχειρήσεις. Η όλη διαδικασία κατάθεσης, ελέγχου και εγκρίσεως   λογαριασμών να επιταχυνθεί και να πραγματοποιείται συνολικώς ηλεκτρονικά (χωρίς να  χρειάζεται η φυσική παρουσία αρμοδίου Υπαλλήλου και Μηχανικού/Εκπροσώπου επιχείρησης). Επίσης, όσον αφορά τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά, να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με ευέλικτους όρους π.χ. πληρωμή με χρήση προγενέστερων ενημεροτήτων ή πληρωμή και προσκόμιση ενημεροτήτων σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξάμηνη παράταση καταβολής όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ρυθμισμένων και μη, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς την απώλεια των ρυθμίσεων. Η αναστολή αυτή να μην αποτελεί εμπόδιο στη λήψη φορολογικής/ασφαλιστικής ενημερότητας, άνευ παρακράτησης, για είσπραξη χρημάτων για τις επιχειρήσεις που είναι ενήμερες έως τον Ιανουάριο 2020. Με την επάνοδο σε οικονομική κανονικότητα οι υποχρεώσεις που προέκυψαν το χρονικό διάστημα αναστολής πληρωμών να καταβληθούν σε 120 άτοκες δόσεις. Επιστροφές φόρων και εισφορών με συνοπτικές (εξπρές) διαδικασίες, π.χ. επιστροφή των οφειλόμενων από τον ΕΦΚΑ προς τους δικαιούχους συναδέλφους Μηχανικούς εισφορών (που έχουν κριθεί βάσει δικαστικών αποφάσεων ως διπλοπληρωμένες και εκκρεμεί να επιστραφούν) κλπ. Να δοθεί, ως επίδομα ενίσχυσης στους Μηχανικούς, η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ (120ευρώ/έτος), που καταβάλλουν όλοι οι Μηχανικοί από το 2011 μέχρι σήμερα.  Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Έκπτωση φόρου εισοδήματος και ακύρωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα έτη 2019 και 2020. Να αποσυρθεί η σύνδεση της έκπτωσης κατά 25% του ποσού καταβολής των εισφορών του ΕΦΚΑ, με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, που προβλέπεται στην σχετική ΠΝΠ. Η μείωση αυτή αποτελεί κίνητρο για τους Μηχανικούς, αλλά και ευκαιρία για το Κράτος, προκειμένου να υπάρξουν έσοδα στο Κρατικό ταμείο και δεν μπορεί να έχει «τιμωριτικό χαρακτήρα». Ένταξη των Μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του τεχνικού κόσμου στο μέτρο καταβολής του 60% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης. Εφαρμογή ετησίων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ενίσχυσης των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας (ενοίκια, λογαριασμοί ΟΚΩ, μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, συντήρησης ή ανανέωσης εξοπλισμού κ.α.). Δυνατότητα χορήγησης από τις τράπεζες άτοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης. Καθορισμός περιόδου αναστολής καταβολής από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όλων των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών δανείων. Αναστολή της υποχρέωσης για κατάταξη των νέων κτηρίων ως Κ.Σ.Μ.Κ.Ε. μέχρις ότου να ολοκληρωθούν η αναθεώρηση του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και επανακαθορισθούν τα κριτήρια των κτηρίων ως Κ.Σ.Μ.Κ.Ε. Παράταση μέχρι 31-12-2020 όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών που αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των Μηχανικών και οι οποίες εκπνέουν το επόμενο χρονικό διάστημα (νόμου αυθαιρέτων, προγράμματος εξοικονομώ, δηλώσεων Κτηματολογίου, δασικών χαρτών, δηλώσεων ΤΑΠ κλπ.). Παράταση του χρόνου ισχύος μέχρι 31-12-2021 των οικοδομικών αδειών και αναθεωρήσεών τους, των οποίων είχε παραταθεί η ημερομηνία λήξεώς τους έως 31-12-2020. Παράταση ισχύος μέχρι 31-12-2020 των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και των αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν το διάστημα από 1-3-2020 έως 30-6-2020. Εξάμηνη παράταση της προθεσμίας αναθεώρησης των αδειών για τις οποίες έχει υποβληθεί, ή θα υποβληθεί, γνωστοποίηση πρόσθετων εργασιών. Παράταση τουλάχιστον μέχρι 30-6-2020 όλων των προθεσμιών υποβολής ετήσιων ή περιοδικών στοιχείων λειτουργίας επιχειρήσεων (μητρώο αποβλήτων, ενεργειακών καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας, εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, κατανάλωσης υδάτων κλπ.). Παράταση των προγραμμάτων επιδότησης ΕΣΠΑ και LEADER για τις τουριστικές και λοιπές επιδοτούμενες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 2 έτη. Ορθή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσο αφορά τους Μηχανικούς και χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό, καθώς η φύση της επαγγελματικής δραστηριότητας περιλαμβάνει και μετακινήσεις μακριά από την έδρα τους και τον τόπο κατοικίας τους. Πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδικασιών έτσι ώστε η λήψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών δόμησης καθώς και γνωστοποιήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων να πραγματοποιείται χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας του Μηχανικού ή του ιδιώτη (π.χ. πληρωμή εισφορών στη ΔΟΥ όπως: ΚΗ ψήφισμα, παράβολα κ.α., έναρξη/μεταβολή οικοδομικού έργου και πληρωμή προκαταβολής στον ΕΦΚΑ, λήψη πρόσφατου πιστοποιητικού ιδιοκτησίας, χορήγηση βεβαίωσης χρήσεων γης κλπ). Πλήρης ψηφιακός εκσυγχρονισμός Δημοσίου : Εφαρμογή-επέκταση-θέσπιση συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων (ΣΗΔΕ) με χρήση ψηφιακής υπογραφής από όλους, ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου κλπ. σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα. Γενικώς ενίσχυση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών (εξ αποστάσεως) υπηρεσιών για διεκπεραιώσεις υποθέσεων / συνεδριάσεις / έκδοση αποφάσεων στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Επιτροπές και στα Συμβούλια (Πολεοδομίες, Τεχνικές Υπηρεσίες, ΕΦΚΑ, ΔΟΥ, Δ/νση Ανάπτυξης, Επιτροπές Αυθαιρέτων, ΣΥΠΟΘΑ, ΣΑ κλπ) Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου
      Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη
    13. Εργασιακά

      Sw0rdf1sh

      Το ΤΕΕ Πελοποννήσου εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου στις 27/3/2020:
      Άμεσα μέτρα στήριξης των Μηχανικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
      Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλε το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης και στήριξης των Μηχανικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 αναφέροντας τα εξής :
      Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση εξ’ αιτίας της εν εξελίξει πανδημίας που πλήττει ολόκληρη την υφήλιο και δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές και την κοινωνική συνοχή. Τα αποτελέσματά της θα έχουν καταλυτική επέμβαση στη ζωή όλων μας, ήδη από τώρα και κυρίως την επόμενη μέρα. Όλοι οι συνάδελφοι Μηχανικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, φοβούμενοι τόσο για την υγεία των ιδίων, των οικογενειών τους, των εργαζομένων και των συνεργατών τους, όσο και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
      Παρότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απαγόρευση στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού, στη πράξη αυτή έχει ουσιαστικά ανασταλεί.
      Η εφαρμογή του καθ’ όλα σωστού μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας στις Δημόσιες Υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την απαγόρευση εξυπηρέτησης κοινού, καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση οποιασδήποτε εκκρεμούς εργασίας γραφείου – γιατί για καινούργια ούτε λόγος εν μέσω κρίσης – από τη πλευρά του Μηχανικού.
      Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της αναστολής λειτουργίας άλλων δραστηριοτήτων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την κατασκευαστική δραστηριότητα, στα εργοτάξια τα οποία ακόμα είναι ανοικτά οι όποιες κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται με πολλά προβλήματα και εμπόδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πέρα από την πιθανότητα διασποράς του ιού, τον κίνδυνο να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα αλλά και να μην εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα της κατασκευής. Επιπλέον η υποχρεωτική παρουσία του επιβλέποντα Μηχανικού σε αυτά δυσκολεύει λόγω του φόβου αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Θα έχετε ήδη ενημερωθεί για την άδικη επιβολή προστίμων σε συναδέλφους Μηχανικούς οι οποίοι και μετακινήθηκαν μακριά από την έδρα τους προκειμένου να επιβλέψουν λειτουργούντα εργοτάξια.
      Το επάγγελμα του Μηχανικού και κυρίως του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσωπική επαφή είτε με τον πολίτη – πελάτη, είτε με τον τεχνίτη, είτε με τον υπάλληλο της δημόσιας υπηρεσίας και απαιτεί σε όλα τη φυσική παρουσία του. Δεν αποτελεί απλά μια δουλειά γραφείου η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί κατά μόνας. Καλές οι επιμορφώσεις και ο εξοπλισμός για την εξ αποστάσεως εργασία αλλά κάποιος πρέπει να πάει στο χωράφι ή να μπει στο σπίτι και την επιχείρηση για να μετρήσει. Κι αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτείας, σήμερα απαγορεύεται.
      Τη τελευταία δεκαετία το σύνολο ανεξαιρέτως του τεχνικού κόσμου έχει πληγεί βάναυσα από τις αλλεπάλληλες χρηματοοικονομικές κρίσεις. Μέχρι και σήμερα ο κλάδος των Μηχανικών έχει σταθεί αρωγός στη προσπάθεια της Πολιτείας για την επαναφορά της κανονικότητας. Δεν εκβιάσαμε ούτε απειλήσαμε με αποχές και αναστολές εργασιών και είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος που προσάρμοσε – η αίσθηση πολλών είναι ότι «ευτέλισε» – τις αμοιβές του στη διαμορφούμενη δύσκολη πραγματικότητα. Η μέχρι σήμερα σύνεση που επιδείξαμε διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι εκλαμβάνεται από τη μεριά της Πολιτείας ως αδυναμία. Κι αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να το επιτρέψουμε.
      Ο Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα τα κάτωθι μέτρα :
      Να συμπεριληφθούν ως δικαιούχοι καταβολής επιδόματος στήριξης και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι Μηχανικοί πέραν αυτών που εργάζονται ως μισθωτοί. Η κρίση μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως επαγγελματικής σχέσης, και κανένας δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται από το όποιο μέτρο στήριξης εξαγγέλλεται. Αντιλαμβανόμαστε τη πρόθεση σας να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση μέσω των αδιάθετων πιστώσεων του ΕΣΠΑ, πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε ότι εκλαμβάνεται από τη πλειονότητα των συναδέλφων Μηχανικών ως εμπαιγμός η απαίτηση για κατάρτιση τους, όταν αυτοί πρώτοι όλων υλοποίησαν και διαχειρίστηκαν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα. Επιπλέον, το πρόβλημα υφίσταται σήμερα και διογκώνεται μέρα με τη μέρα και η όποια τόνωση ρευστότητας δοθεί σε τρεις και πλέον μήνες, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιμόρφωσης που θα καθορίσετε, θα είναι άκαιρη και αναποτελεσματική. Είναι απαραίτητη η χωρίς αποκλεισμούς ένταξή όλων των Μηχανικών σε όλες τις αναγκαίες ευεργετικές διατάξεις που θα ισχύσουν για άλλες παραγωγικές ομάδες. Να διευρυνθεί η λίστα των ΚΑΔ που εντάσσονται στην λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που αφορούν κατασκευαστικές και άλλες δραστηριότητες συνυφασμένες με το επάγγελμα του μηχανικού, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στο αίτημα του Κεντρικού Τ.Ε.Ε. Να εξασφαλιστεί η παραμονή στο καθεστώς ρύθμισης φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών οφειλών σε περίπτωση μη καταβολής ποσού δόσης για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα χορήγησης από τις τράπεζες άτοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια κίνησης από τους συναδέλφους. Να χορηγηθεί η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που πληρώνονται – από όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα – μέχρι το τέλος Μαρτίου, ως κίνητρο. Δεν μπορεί το μέτρο να αφορά μόνο τις υποχρεώσεις του Μαρτίου που πληρώνονται τον Απρίλιο, γιατί κάτι τέτοιο αφαιρεί πολύτιμη, αυτή την ώρα, ρευστότητα από τις επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο, άμεσης ανάγκης και κακώς δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη. Να θεσμοθετηθεί έκπτωση φόρου εισοδήματος και τέλους επιτηδεύματος σε ετήσιο ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματος που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Να προχωρήσουν άμεσα οι εξαγγελίες για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εφαρμογή ετησίων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας (ενοίκια, λογαριασμοί ΟΚΩ, μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, συντήρησης ή ανανέωσης εξοπλισμού των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α) Να αποσαφηνιστεί αν και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι ασφαλής η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και όλων των σχετικών κατασκευαστικών δραστηριοτήτων και γενικότερα του τεχνικού κόσμου καθώς και να καθοριστούν επακριβώς οι όροι και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αυτών από και προς τους χώρους εργασίας τους. Στη περίπτωση δε που οι ειδικοί κρίνουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας των εργοταξίων εγκυμονεί κινδύνους να ανασταλούν άμεσα οι εργασίες και να δοθούν χρονικές παρατάσεις χωρίς ποινικές ρήτρες καθώς και να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους Μηχανικούς. Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου
      Χαρίκλεια Τσιώλη
      Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
      Πηγή: TEE Πελοποννήσου
    14. Εργασιακά

      Engineer

      Ολοκληρώθηκε για όλη την Ελλάδα η ανάρτηση των δασικών χαρτών και σε λίγες μέρες θα εμφανιστούν και στην ηλεκτρονική σελίδα του Κτηματολογίου. Μετά την ψήφιση του νέου Περιβαλλοντικού Νόμου, η ανάρτηση αφορά σε νέες και παλιές περιοχές, μετά και την απαιτούμενη αναμόρφωσή τους. Ο δασικός χάρτης συνδέεται άμεσα με το χάρτη του κτηματολογίου, γι’ αυτό και κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που βρίσκεται εκτός σχεδίου, θα πρέπει να ελέγξει την περιουσία του και σε περίπτωση που θίγεται να καταθέσει εμπρόθεσμα την αντίρρησή του. Η αίτηση αντίρρησης ή αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος έχουν ως βασική τους προϋπόθεση τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον Δασικό Χάρτη. Για τον ορθό εντοπισμό της έκτασης στο χάρτη, αρμόδιος είναι ο μηχανικός, που έχει και την επιστημονική γνώση.
      Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού της θέσης και των ορίων του ακινήτου, είναι η σύνταξη Εξαρτημένου Τοπογραφικού Διαγράμματος, με βάση το Εθνικό Σύστημα Συντεταγμένων (ΕΓΣΑ87), που χρησιμοποιεί και το Εθνικό Κτηματολόγιο. Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομιστεί.
      Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νόμο, για την υποβολή αντίρρησης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδόν της. Επομένως για την καλύτερη προετοιμασία της αντίρρησης τους, οι πολίτες θα πρέπει απαραίτητα να απευθύνονται σε Μηχανικό, που θα τους βοηθήσει αφενός μεν στο σωστό εντοπισμό του ακινήτου στο δασικό χάρτη κι αφετέρου θα παρακολουθήσει την υπόθεση τους και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, με στόχο την απεμπλοκή της ιδιοκτησίας τους από το δασικό χαρακτήρα.
      Ποια η δουλειά του μηχανικού στην αντίρρηση του δασικού χάρτη; Να αποτυπώσει με ακρίβεια το γεωτεμάχιο. Να ελέγξει την ορθότητα των συντεταγμένων των πολυγώνων που φαίνονται στον δασικό χάρτη. Να εντοπίσει τυχόν άλλα σφάλματα του χάρτη. Να ελέγξει αν περάστηκαν ορθά τα όρια Πράξης Χαρακτηρισμού ή Βεβαίωσης του Δασαρχείου. Να καταλάβει αν το πρόβλημα σας αφορά Αντίρρηση ή Πρόδηλο σφάλμα, δηλαδή σφάλμα στην απεικόνιση του χάρτη. Να ελέγξει αν οι συντεταγμένες δασικού χάρτη ταυτίζονται με αυτές του κτηματολογίου για να μην ταλαιπωρηθείτε αργότερα με διορθώσεις τοπογραφικού γεωμετρικών μεταβολών Να ελέγξει αν περάστηκαν σωστά οι γραμμές από τις διοικητικές πράξεις. Για παράδειγμα αν το γεωτεμάχιο σας είναι εντός ή εκτός οικισμού και θα πρέπει να εξαιρεθείτε του δασικού χάρτη. Σε περίπτωση νόμιμου κτίσματος που κτίστηκε προ του έτους 1955 θα πρέπει να αποτυπώσει με ακρίβεια το περίγραμμα του, προκειμένου να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη. Να δώσει τιςακριβείς συντεταγμένες τη αναγκαίας και απαιτούμενης έκτασης, για κτίσμα που έχει νόμιμη οικοδομική άδεια και πρέπει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και να εξαιρεθεί από το δασικό χάρτη σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση. Να εφαρμόσει την έκταση σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο είναι παλιό και η έκταση που αναγράφεται σε αυτό είναι στο «περίπου», ενώ η πραγματική είναι μεγαλύτερη, φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον στις ορεινές περιοχές, θα αποτυπώσει τις όμορες ιδιοκτησίες για να προσδιοριστεί με σαφήνεια το ακίνητο στο δασικό χάρτη για να αποδείξει, ότι δεν αφορά η επιπλέον έκταση άλλη ιδιοκτησία ή δασική έκταση του ελληνικού δημοσίου. Να ελέγξει τις συντεταγμένες που «χτύπησε» ο γεωπόνος για τη σύνταξη του χάρτη επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή το χάρτη του ελαιοκομικού ή αμπελουργικού μητρώου αγροτών, γιατί σε αρκετές περιοχές η θέση είναι εσφαλμένη ακόμα και για εκατοντάδες μέτρα και επομένως θα επιφέρουν λάθη και στο δασικό χάρτη. Να μετατρέψει το παλιό σας τοπογραφικό σε εξαρτημένο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του δασικού χάρτη. Να εφαρμόσει τον χάρτη αναδασμού ή εποικισμού. Για όσους έχουν βιομηχανικά και τουριστικά ακίνητα να εφαρμόσει επί του τοπογραφικού τις πράξεις της διοίκησης που εκδόθηκαν, όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή άδειες εγκατάστασης ή/και λειτουργίας βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας Σε περίπτωση αυθαίρετης κατοικίας εντός δασικής έκτασης, θα ελέγξει αν θα υπαχθείτε στις νέες διατάξεις περί τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων, που άμεσα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Να αποτυπώσει πεζούλες, δεξαμενή, θέση παλαιών δένδρων, δρομο, που είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχή έκβαση της αντίρρησης. Να εξετάσει αν το γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός πολεοδομικού σχεδιασμού όπως Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ), οι οποίες δεν είναι δασικές βάση γνωμοδότησης του Δασαρχείου. Να συντάξει φωτοερμηνεία που να αποδεικνύει τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης. Μπορώ να κάνω τώρα την αντίρρηση και στη συνέχεια να καταθέσω τοπογραφικό στην επιτροπή; Οχι. Γιατί με την αντίρρηση που γίνεται ηλεκτρονικά επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, θα προσδιοριστούν επακριβώς οι εκτάσεις που αμφισβητούνται ως δασικές. Με βάση το εμβαδό των αμφισβητούμενων εκτάσεων θα υπολογιστεί και το παράβολο που θα πληρώσετε. Επομένως η ορθή χωρική απεικόνιση του γεωτεμαχίου σας προϋποθέτει την προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος.
      Είναι απαραίτητο να παραστεί τεχνικός σύμβουλος στην επιτροπή; Εάν έχετε στοιχεία που να αποδεικνύουν το λάθος στο δασικό χάρτη τότε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάλληλο τεχνικό γραφείο, που θα σας υποστηρίξει στα παρακάτω:
      Έλεγχο έκτασης σε σχέση με το χαρακτηρισμό του Δασικού Χάρτη Σύνταξη Τοπογραφικού Διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α. ’87 Συγκέντρωση στοιχείων, που αποδεικνύουν ή υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς σας σχετικά με το δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, κ.λπ.). Τεχνική Έκθεση – Φωτοερμηνεία, για την υποστήριξη των ισχυρισμών του ενδιαφερόμενου για το δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης που αμφισβητείτε Παρακολούθηση της αίτησης Αντίρρησης Παράσταση ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων Είναι απαραίτητη η φωτοερμηνεία; Η φωτοερμηνεία είναι ένα από τα πιο σημαντικό στοιχεία του φακέλου των αντιρρήσεων. Θα πρέπει όμως, να απευθυνθείτε πρώτα σε ειδικό τεχνικό γραφείο, προκειμένου να εκπονήσει αρχική προμελέτη φωτοερμηνείας, και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εκπόνησης της, να ακολουθήσει η σύνταξη της πλήρους μελέτης φωτοερμηνείας την οποία θα καταθέσετε στην επιτροπή.
      Ποια λάθη θα εξετάσει ο μηχανικός, προκειμένου να διορθωθούν ως πρόδηλα σφάλματα στον χάρτη; Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
      Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ’ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
      Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα, λόγω μεγάλου φουντώματος της φυλλωσιάς.
      Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Για παράδειγμα να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.
      Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κλπ).
      Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και την γύρω περιοχή.
      Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%.
      Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
      Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες).
      Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη. π.χ. να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κλπ.
      Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ,
      τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
    15. Εργασιακά

      Engineer

      Νέες διατάξεις ισχύουν από 23 Ιουλίου 2020 με τον νόμο 4710/2020 περί «Προώθησης της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις» για τις εργασίες που μπορούν να γίνουν χωρίς οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία ή την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Ηδη αυτές οι εργασίες επιτρέπονται από το 2017, αλλά κατά καιρούς προστίθενται νέες εργασίες, διορθώνονται οι υφιστάμενες ή καταργούνται προβλεπόμενες εργασίες. Σκοπός του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προσαρμόζονται οι εργασίες στις σύγχρονες ανάγκες και να επιλύονται προβλήματα που ανακύπτουν π.χ. εξ οικονομώ, φωτοβολταϊκά, κατασκευές για την εγκατάσταση υποδομής και τοποθέτηση συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κλπ.
      Επίσης μεγάλη ανακούφιση έφερε αυτή η διάταξη και στους ιδιοκτήτες οι οποίοι για μικρές ανακαινίσεις όπως βαψίματα, αλλαγή στα κεραμίδια της στέγης ή μιας πέργκολας, μετά από καταγγελία είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα από την πολεοδομία καθώς και ποινές από τα δικαστήρια για προσβολή του περιβάλλοντος.
      Ποιες είναι οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν στην περιοχή ή στο κτίριο, για τις εξής εργασίες:
      α) εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής
      β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.
      γ) εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων
      δ) συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων
      ε) αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα
      στ) συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων
      ζ) μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος
      η) τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου
      θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων
      ι) εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων
      ια) τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες, αλλαγή, τοποθέτηση ή και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών, καθώς και τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως τρία (3) τ.μ. σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων
      ιβ) κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας και με την προϋπόθεση, ότι αποτελούν ανεξάρτητες, μεμονωμένες κατοικίες με αυτοτελή φέροντα οργανισμό
      ιγ) κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή
      ιδ) κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
      ιε) τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών
      ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου με την προϋπόθεση, ότι αυτή δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του ακάλυπτου χώρου
      ιζ) διαμόρφωση εδάφους έως 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων,
      ιη) κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι (2,50) μ., πλάτους έως δυόμισι (2,50) μ. βάθους έως ένα (1.00) μ.
      ιθ) κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακάλυπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές
      κ) φωτοβολταϊκά συστήματα πάνω σε κτίρια και για ισχύ συστημάτων έως και 100kW
      κα) κατασκευές υπόγειων βάσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα για την έδραση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κάθε είδους, η εγκατάσταση επ’ αυτών του αντίστοιχου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και οι κατασκευές των συνοδών έργων εντός κάθε τύπου και κατηγορίας υπαίθριων Υποσταθμών του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, υφισταμένων ή νέων, που σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνουν τα 0,50 μ. από την τελικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους και για τις οποίες διατίθεται στατική μελέτη εγκεκριμένη από τον φορέα υλοποίησης.
      κβ) κατασκευές για την εγκατάσταση υποδομής και τοποθέτηση συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση νέου μετασχηματιστή (Μ/Σ) ΜΤ/ΧΤ στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση
      Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην είναι αυθαίρετες οι κατασκευές α) όλες οι εργασίες που γίνονται θα πρέπει να μην θίγουν τον σκελετό του κτιρίου και να μην δημιουργούν προβλήματα στη στατικότητα του.
      β) Όταν κάνουμε εσωτερική ανακαίνιση ή εσωτερικές επισκευές ή διασκευές δεν κατεδαφίζουμε τοίχους χωρίς την επίβλεψη μηχανικού, ο οποίος θα βεβαιώσει ότι δεν θίγεται από την παρέμβαση η στατική επάρκεια του κτιρίου.
      γ) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, για τους εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων, που κάνουμε με χρήση ικριωμάτων.
      δ) Οταν αλλάζουμε κάνουμε αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων πρέπει να γίνεται στο ίδιο άνοιγμα, διαφορετικά ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ και σε περίπτωση που αφορά διαμέρισμα ή κατάστημα κλπ χώρους σε πολυκατοικία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ενοίκων της πολυκατοικίας.
      ε) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, για τη συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων με χρήση ικριωμάτων.
      στ) Διαμορφώσεις διαμορφώσεις του εδάφους πάνω από το ένα μέτρο από το φυσικό έδαφος απαιτούν άδεια.
      ζ) Για την τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων, ηλιακών θερμοσιφώνων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα κλπ, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
      η) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, για τοποθέτηση θερμομόνωσης, τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, με τη χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων με χρήση ικριωμάτων.
      θ) Σε οικόπεδα ή αγροτεμάχια, που δεν υπάρχει εντός τους κτίριο με χρήση κατοικίας, δεν επιτρέπεται η κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους.
      ι) ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ, για κατασκευή πέργκολας επιφανείας πάνω από πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, καθώς και σε δώματα και εξώστες ανεξαρτήτους εμβαδού.
      κ) Απαγορεύονται οι εργασίες διάστρωσης δαπέδου στον ακάλυπτο, χωρίς να αφήνετε το 30% για φύτευση.
      λ) Υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις όταν οι εργασίες αφορούν διατηρητέα κτίρια ή για κτίρια που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές φυσικού κάλλους, κλπ. και απαιτείται για όλες τις εργασίες συμπεριλαμβανομένου κι αυτών που δεν απαιτείται άδεια οικοδομής ή μικρής κλίμακας η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
      Πότε απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας Για εργασίες σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων π.χ. όψεις, δώματα κλπ, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών, βάση του κανονισμού της πολυκατοικίας ή της πλειοψηφίας που αναφέρεται στον κανονισμό, εφόσον υπάρχει.
      Σε περίπτωση Θερμομόνωσης διαμερίσματος καθίσταται υποχρεωτική η εξασφάλιση της συναίνεσης της πολυκατοικίας σύμφωνα με τον Κανονισμό ή την απόφαση της πλειοψηφίας που καθορίζει
      Τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να αποδοθούν στον ΕΦΚΑ (ένσημα ΙΚΑ) Είτε πρόκειται για εργασίες για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας είτε όχι, θα πρέπει να γίνεται απογραφή των οικοδομικών εργασιών στον ΕΦΚΑ με την προσκόμιση του πίνακα 3 με τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν για την πληρωμή των ανάλογων εισφορών.
      Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου - πολεοδόμου μηχανικού
      [email protected]
    16. Εργασιακά

      Engineer

      Με βεβαίωση μηχανικού μέσα από το Ηλεκτρονικό Σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας θα γίνονται πλέον όλες οι εργασίες ανακαίνισης, επισκευών και συντήρησης σε κάθε ακίνητο για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Αδεια ή Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί στις 24 Μαΐου. Με αυτόν το τρόπο «σφίγγει» ο κλοιός της παρακολούθησης των κτιρίων, αφού θα καταγράφεται πλέον ηλεκτρονικά κάθε εργασία που θα γίνεται σε όλα τα κτίσματα.
      Μ΄ αυτήν την ηλεκτρονική βεβαίωση σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική έκδοση αδειών (e adeies) και την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολιτεία σκoπεύει στον εντοπισμό των υπαρχόντων αυθαιρέτων που έχουν «κρυφθεί», καθώς και στην αποφυγή δημιουργίας νέων αυθαιρεσιών με την καταστρατήγηση των πολεοδομικών κανονισμών από πλευράς μηχανικών και ιδιωτών.
      Σε τι ακριβώς αφορά η ηλεκτρονική βεβαίωση;
      Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πριν την εκτέλεση των εργασιών, για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και θα αναγράφει ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις υπό εκτέλεση εργασίες δεν απαιτείται έγκριση από κάποιον φορέα. Σε περίπτωση που απαιτούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. Οι εγκρίσεις αυτές μπορεί να προέρχονται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο και άλλους κατά περίπτωση φορείς.
      Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονική βεβαίωση από τον μηχανικό;
      1) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση
      2) σε τακτοποιημένα αυθαίρετα
      3) σε οικόπεδα ή γήπεδα εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις
      4) σε οικόπεδα, γήπεδα ή κτίσματα, που δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού, σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα, σε τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν, παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας.
      5) σε ρυμοτομούμενα κτίρια επιτρέπεται μόνο για τις εκ του νόμου επιτρεπόμενες εργασίες σε αυτά.
      Τα 12 SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες όταν κάνουν εργασίες σε ένα ακίνητο
      1) Δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία επισκευής σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίσμα.
      2) Όλες οι εργασίες που γίνονται θα πρέπει να μην θίγουν τον σκελετότου κτιρίου και να μην δημιουργούν προβλήματα στη στατικότητα του.
      3) Για εργασίες μόνωσης, αλλαγής ανοιγμάτων, επισκευή δώματος, επισκευή όψεων και λοιπών εργασιών που γίνονται σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών
      4) Όταν χρησιμοποιούμε ικριώματα για χρωματισμούς ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων, απαιτείται Άδεια Μικρής Κλίμακας και επίβλεψη μηχανικού.
      5) Όταν κάνουμε αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων σε διαφορετικά ανοίγματα και σε περίπτωση που αφορά διαμέρισμα ή κατάστημα κλπ χώρους σε πολυκατοικία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.
      6) Για τις εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα από το φυσικό έδαφος, των οικοπέδων και γηπέδων απαιτείται οικοδομική άδεια.
      7) Για την τοποθέτηση θερμομόνωσης, τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, με τη χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς και για εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών.
      Για την κατασκευή πέργκολας επιφανείας πάνω από πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, καθώς και σε δώματα και εξώστες ανεξαρτήτως εμβαδού απαιτείται η Άδεια Μικρής Κλίμακας.
      9) Απαιτείται άδεια για την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθώς και περιτοιχίσεων και περιφράξεων.
      10) Όταν οι εργασίες ανακαίνισης είναι μεγάλης έκτασης και ο προϋπολογισμός των εργασιών είναι ά νω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ τότε απαιτείται η έκδοση Οικοδομικής Άδειας.
      11) Δεν πετάμε τα μπάζα που παράγονται από την ανακαίνιση, αλλά υποχρεωτικά κάνουμε σύμβαση με διαχειριστή των Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής.
      12) Για όλες τις οικοδομικές εργασίες, είτε πρόκειται για εργασίες για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας ή άδειας μικρής κλίμακας είτε όχι, θα πρέπει να γίνεται απογραφή των οικοδομικών εργασιών στον ΕΦΚΑ με την προσκόμιση σχετικού πίνακα, με την απογραφή όλων των εργασιών που πρόκειται να γίνουν για την πληρωμή των ανάλογων εισφορών.
      Ποιες είναι οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού;
      α) εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής, επισκευής ή αντικατάστασης δαπέδων,
      β) μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα.
      γ) εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων,
      δ) συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων,
      ε) αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα,
      στ) συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων,
      ζ) μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος,
      η) τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
      θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.
      ι) εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατοίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων,
      ια) τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες, αλλαγή, τοποθέτηση ή και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών, καθώς και τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως τρία (3) τ.μ. σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων,
      ιβ) κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δε θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας, και με την προϋπόθεση ότι αποτελούν ανεξάρτητες, μεμονωμένες κατοικίες με αυτοτελή φέροντα οργανισμό,
      ιγ) κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή,
      ιδ) κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων,
      ιε) τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών,
      ιστ) διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου,
      ιζ) διαμόρφωση εδάφους έως 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων,
      ιη) κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι (2,50) μ., πλάτους έως δυόμισι (2,50) μ. βάθους έως ένα (1.00) μ.,
      ιθ) κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακάλυπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές,
      ικ) φωτοβολταϊκά συστήματα πάνω σε κτίρια και για ισχύ συστημάτων έως και 100kW,
      κα) κατασκευές υπόγειων βάσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα για την έδραση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κάθε είδους, η εγκατάσταση επ’ αυτών του αντίστοιχου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, υπαίθριων Υποσταθμών του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
      κβ) κατασκευές για την εγκατάσταση υποδομής και τοποθέτηση συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση νέου μετασχηματιστή (Μ/Σ) ΜΤ/ΧΤ στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση.
      κγ) Περιτοίχιση για τη λειτουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, κλειστών ελεγχόμενων δομών νήσων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και δομών φιλοξενίας.
      κδ) εργασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
      Γραμματή Μπακλατσή
      Τοπογράφος-Πολεοδόμος Μηχανικός
    17. Εργασιακά

      Engineer

      Σας ενημερώνουμε ότι παρατείνεται η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής αναγγελίας Τεχνικών Ασφάλειας κατά 1 μήνα. Συνεπώς, η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να αναρτούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Σ.ΕΠ.Ε. (www.sepenet.gr), αναγγελίες Τεχνικών Ασφάλειας που έχουν υποβληθεί εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., ορίζεται η Τρίτη 30/4/2019.

      Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι για τις περιπτώσεις αναγγελίας Τεχνικών Ασφάλειας επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί ειδική φόρμα ηλεκτρονικής αναγγελίας η οποία θα ενεργοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έως τότε οι αναγγελίες αυτού του είδους, εφόσον χρήζουν ανανέωσης, θα υποβάλλονται εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, όταν θα είναι διαθέσιμη η σχετική η ηλεκτρονική υπηρεσία. 

      Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι δεν υφίσταται, για την ώρα, υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας για τις επιχειρήσεις, στις οποίες χρέη Τεχνικού Ασφάλειας αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργοδότης.

      Πηγή: Taxheaven
    18. Εργασιακά

      Engineer

      Διευρύνεται ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, τροποποιείται η ΚΥΑ με αριθμό 5629/22 της 4ης Φεβρουαρίου 2021 (Β’ 450/2021) με τίτλο «Καθορισμός ύψους, προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας χορήγησης και πληρωμής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους και γεωτεχνικούς από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων».
      Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:
      1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης αφενός να εμφανίζουν μείωση κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 και αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ (κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί).
      2. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως την 5η Φεβρουαρίου 2021 η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι να μην εμφανίζουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
      3. Δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 ή είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο δικηγορικό σύλλογο μετά την ημερομηνία αυτή.
      Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 15 Απριλίου 2021.
      Υπενθυμίζεται ότι η «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ανοιχτή από τις 19 Μαρτίου, για καταχώρηση διορθώσεων κατά τον πρώτο κύκλο της υποβολής αιτήσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ).  Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ στην ίδια προθεσμία μπορούν να υποβάλουν αίτηση και όσοι δεν το έπραξαν για οποιονδήποτε λόγο την προηγούμενη φορά.
      Διευκρινίζεται ότι όσοι καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη με την νέα ΚΥΑ και είχαν ήδη υποβάλει αίτηση, δεν χρειάζεται να το πράξουν εκ νέου.  
      Για να γίνει αποδεκτή  η αίτηση θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα  myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Τα στοιχεία που δηλώνονται στις υπεύθυνες δηλώσεις διασταυρώνονται με τα διαθέσιμα στοιχεία στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ, της ΑΑΔΕ και του e-ΕΦΚΑ για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης. Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης.
      Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/53706/oikonomikh-enisxysh-400-eyrw-dieyrynetai-o-ariomos-twn-eleyoerwn-epaggelmatiwn-kai-aytoapasxoloymenwn-episthmonwn-poy-kaoistantai-dikaioyxoi
    19. Εργασιακά

      Engineer

      Σχετικά με την παράταση στο απαγορευτικό μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629/27.11.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.
      Αναφορικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με όσα αναφέρονταν στην προηγούμενη απόφαση που θέσπισε το γενικό απαγορευτικό από 7.11.2020 έως 30.11.2020, οπότε ισχύουν τα ίδια. Ειδικότερα ισχύουν τα κάτωθι:
      «β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.
      γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
      δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α)».
      ➤ Στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, μετά από ενέργειες των υπηρεσιακών παραγόντων, η ημερομηνία ισχύος τροποποιήθηκε αυτόματα και πλέον αναγράφεται η 7.12.2020 (από 30.11.2020). Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για βεβαιώσεις μετακίνησης για την παράταση του απαγορευτικού, αλλά να εκτυπώσουν πάλι τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις ώστε να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους.
    20. Εργασιακά

      Engineer

      Διατέθηκε δυνατότητα υποβολής εντύπων για την ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
      ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Για Εργαζόμενους Επιχειρήσεων)
      για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ
      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) (Για προσωπικές βεβαιώσεις επιτηδευματιών)
      για Εργοδότες – Ατομικές Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ
      για αυτοαπασχολούμενους ελ. Επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.