Jump to content

 • Η Sagrada Familia ολοκληρώνεται μετά από σχεδόν ενάμιση αιώνα – Η ιστορία του εμβληματικού ναού της Βαρκελώνης

   Share


  Η Sagrada Familia, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης, γνωστή για τις φανταστικές μορφές που της έδωσε ο Gaudí και τους γερανούς και τις σκαλωσιές που την πλαισιώνουν μόνιμα εδώ και χρόνια, πλησιάζει επιτέλους στην τελική ευθεία της κατασκευής της, την ανέγερση των έξι κεντρικών του πύργων!

  Συγκεκριμένα, το γλυπτό του τετράμορφου με τη μορφή ενός βοδιού με ένα βιβλίο, το σύμβολο του Ευαγγελιστή Λουκά, έχει τοποθετηθεί στην κορυφή του πύργου που είναι αφιερωμένος στον ίδιο.

  Είναι ο πρώτος από τους δύο πύργους των Ευαγγελιστών που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2022. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις Ευαγγελικοί πύργοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν και τον πύργο του Ιησού Χριστού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

  https://www.instagram.com/p/Ck8P3XNMZiu/

  Πότε θα γίνει η ολοκλήρωση της Sagrada Familia;

  Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη εργασίες και στον πύργο του Ευαγγελιστή Μάρκου,  με την τοποθέτηση, πρώτα, των φτερών και, αργότερα, του βιβλίου και της μορφής του λιονταριού, σύμβολο του συγκεκριμένου ευαγγελιστή, που είναι επίσης σύμβολο δύναμης, θάρρους και βασιλείας. Η σκαλωσιά αναμένεται να αφαιρεθεί σταδιακά από τους δύο πύργους προκειμένου να αποκαλυφθούν!

  Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Θάσου, ένα λευκό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα στα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά. Από το ίδιο υλικό είναι το βιβλίο του Ευαγγελίου που συνοδεύει κάθε γλυπτό και που ενσωματώνει τις αντίστοιχες συντομογραφίες του κάθε ευαγγελιστή.

  Οι δύο πύργοι έχουν προγραμματιστεί να φωταγωγηθούν για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την έναρξη της παραδοσιακής Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στη Βασιλική της Sagrada Familia.

  Το Συμβούλιο Κατασκευών της Sagrada Familia εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση του πύργου του Ιησού Χριστού το 2026, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του Antoni Gaudí.

  Ο πύργος του Ιησού θα είναι ο κεντρικός πύργος του ναού και ο ψηλότερος, φτάνοντας τα 172,50 μέτρα. Θα στεφανωθεί από έναν σταυρό ύψους 17 μέτρων, με τέσσερις βραχίονες πλάτους 13,50 μέτρων.

  Η ιστορία πίσω από την Sagrada Familia

  Αυτό το μεγαλοπρεπές αρχιτεκτονικό αριστούργημα το επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι όλο τον χρόνο λόγω του μοναδικού σχεδιασμού και του εντυπωσιακού μεγέθους του. Είναι, επίσης, αντικείμενο μελέτης πολλών αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ταξιδεύουν στην πόλη για να δουν αυτό το θαύμα με τα μάτια τους.

  Ωστόσο, μια από τις πιο αινιγματικές λεπτομέρειες αυτού του έργου είναι ότι είναι ημιτελές εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια. Ναι! Πριν από 140 χρόνια ξεκίνησε η κατασκευή του και τώρα έχει ξεκινήσει να ολοκληρώνεται.

  Δυστυχώς, ο εγκέφαλος πίσω από αυτή τη δημιουργία, ο Antoni Gaudí, πέθανε το 1926 και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο του επειδή ήταν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο. Πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση μόνο ενός καμπαναριού πριν πεθάνει. Τι συνέβη;

  Το αρχικό έργο για την κατασκευή της Sagrada Familia ξεκίνησε το 1882 από τον αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar. Ωστόσο, απολύθηκε επειδή δεν κατέληγε σε συμφωνία σχετικά με το κόστος των υλικών. Παρά την απόλυση αυτή, η κατασκευή ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του ίδιου έτους.

  Την επόμενη χρονιά, το 1883, ο Antoni Gaudí ανέλαβε το έργο. Το αρχικό σχέδιο του Del Villar ήταν διαφορετικό από αυτό που πρότεινε αργότερα ο Gaudí.

  Σε κάθε περίπτωση, μόλις το 1914 ο Gaudí μπόρεσε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην κατασκευή της Sagrada Familia μέχρι τον θάνατό του.

  Γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να δει το έργο του τελειωμένο, άφησε όλες τις απαραίτητες οδηγίες και σχέδια για να συνεχιστεί η κατασκευή και μετά τον θάνατό του. Έτσι, τη διεύθυνση του έργου ανέλαβε ο μαθητής του Sugranyes το 1926.

  Από τότε, υπήρξαν αρκετοί αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το έργο κι ελπίζουν να το έχουν ολοκληρώσει μέχρι το 2026, την 100ή επέτειο από τον θάνατο του Gaudí.

  Γιατί το έργο παραμένει ημιτελές μετά από τόσο καιρό;

  Μετά από 140 χρόνια, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η La Sagrada Familia δεν ολοκληρώθηκε για έναν μόνο λόγο, αλλά μάλλον ότι αρκετοί παράγοντες που έκαναν το έργο να διαρκέσει τόσο πολύ.

  Ωστόσο, ένας παράγοντας εμπόδισε πολύ την κατασκευή του ναού, που ήταν μια από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της εποχής, και δεν είναι άλλος από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, που διήρκεσε από το 1936 έως το 1939.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημειώθηκαν πράξεις βανδαλισμού κατά τις οποίες κάηκαν γύψινα μοντέλα, σχέδια και άλλα έγγραφα, όπως φωτογραφίες, του έργου Sagrada Familia που άφησε ο Gaudí. Αυτό επιβράδυνε τη διαδικασία.

  Είναι επίσης απαραίτητο να αναφέρουμε ότι το 2020, οι εργασίες έπρεπε να σταματήσουν για αρκετούς μήνες λόγω της παγκόσμιας κατάστασης του Covid-19.

  Εκτός από όλα αυτά, ο ρυθμός κατασκευής δεν ήταν ποτέ σταθερός σε όλη την ιστορία, καθώς πάντα εξαρτιόταν από τις συνεισφορές των ανθρώπων. Στην αρχή το έργο χρηματοδοτήθηκε από τις εισφορές των πιστών και τις δωρεές. Σήμερα, χρηματοδοτείται από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα τέλη εισόδου των τουριστών.

  Ο Gaudí ήξερε πάντα ότι η κατασκευή θα διαρκούσε πολύ λόγω των τεράστιων διαστάσεων του έργου, οπότε κατάλαβε ότι θα ήταν ένα έργο που θα εκτελούνταν από διαφορετικές γενιές, εξέφρασε, μάλιστα, ότι ο ιδιοκτήτης του ναού (ο Θεός) δεν βιαζόταν.

   


  Πηγή: https://ipop.gr/travel/i-sagrada-familia-oloklironetai-meta-apo-schedon-en/

  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.