Jump to content

berti

Members
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Ουδέτερη

About berti

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Recent Profile Visitors

282 profile views
 1. αν ισχύσει η άμεση μείωση του συντελεστή δόμησης στα εκτός σχεδίου, θα προβλεφθεί κάτι άραγε για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα ΣΑ και γενικώς στις διάφορες υπηρεσίες για εγκρίσεις?
 2. αλλάζει όταν είσαι σε υπαγωγή, για να γίνει όμως αυτό όταν έχεις επιτροπές πρέπει να ανεβάσεις πρώτα τη θετική κρίση της επιτροπής.
 3. Για την επιτροπή χρειάζεσαι αρχιτεκτονική αποτύπωση, οπότε καλύτερα ετοίμασε πρώτα τα σχέδια και μετά κάνε την αρχική υποβολή. Διαφορετικά, αν πάρεις έγκριση για συγκεκριμένα πράγματα θα πρέπει να επανέλθεις και να ζητάς επανεξέταση, καθώς υπογράφουμε Υ.Δ. ότι τα στοιχεία που τους προσκομίζουμε είναι ίδια με αυτά που εισάγουμε και στο σύστημα.
 4. Ναι. Ως προς αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, πρέπει πηγαίνοντας στις επιτροπές να μην έχει γίνει το παραμικρό λάθος...
 5. Δεν μιλάω για περαίωση, για υπαγωγή μιλάω. Αν δηλώσεις 29/9 και πληρώσεις το παράβολο, στις 30/9 μπορείς να προχωρήσεις τη δήλωση σε κατάσταση υπαγωγής, οπότε είσαι εντός χρονικού ορίου για την υπαγωγή (και μετά 18μηνο για τα δικαιολογητικά). Αν όμως μεσολαβεί η έγκριση της επιτροπής για να μπορέσεις να προχωρήσεις στην κατάσταση υπαγωγής (που δεν ξέρεις πότε θα συνεδριάσουν κλπ), αυτό μπορεί να συμβεί μετά τις 30/9, οπότε θα είσαι με αρχική υποβολή καθώς το σύστημα δεν σε αφήνει να πας παρακάτω. Και αναρωτιέμαι...
 6. Όταν έχουμε επιτροπές, οπότε έχουμε μόνο αρχική υποβολή & πληρωμή παραβόλου και υπαγωγή μετά από τη σύμφωνη γνώμη τους που μπορεί να είναι μετά από μήνες, μετράει ως ημερομηνία υπαγωγής η ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου? Γιατί διαφορετικά αυτά που έχουν επιτροπές είναι αδύνατον αυτές να τα έχουν διεκπεραιώσει μέχρι 30/9!
 7. Στην άδεια, για τον υπολογισμό του προστίμου, βάζουμε "ΝΑΙ". Πριν την εγκύκλιο του 2019, μπορούσαμε και κατηγ. 4 να τα καταχωρήσουμε (το έγραφαν και στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ που δεν παύουν βέβαια να απηχούν προσωπικές απόψεις), στην εγκύκλιο όμως έγραψαν ότι για κατ. 4 πρέπει να έχει εκδοθεί οικ. άδεια (στην περίπτωσή μας δεν έχει), οπότε νομίζω μας ξαναοδηγούν στην κατ. 5. Για να είμαι ειλικρινής, έχω μπλεχτεί, το έχω ρωτήσει, αλλά οι απόψεις μεταξύ συναδέλφων διίστανται (τι πρωτότυπο!). Από αυτά που καταλαβαίνω, αν ακολουθήσουμε την εγκύκλιο, νομίζω ότι είναι σωστότερη η κατ. 5 (αν και μου φαίνεται εξαιρετικά άδικο)!
 8. στην επαρχία και κυρίως στα χωριά ,που όλα τα προ του 1955 χωρίς άδεια έχουν αυθαίρετες προσθήκες ,νομίζω ότι τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά
 9. Από τη στιγμή που έχει συνδεθεί το όλο θέμα με τις μεταβιβάσεις, θα έπρεπε να υπήρχε ανοιχτή ρύθμιση με διαχωριστική γραμμη το 2011 επ αόριστον.Ὀποτε θέλει κάποιος να μεταβιβάσει, να μπορεί να τακτοποιήσει. Μου έχει τύχει πολλές φορές να μην έχουν καν αντιληφθεί οι ιδιοκτήτες ότι έχουν κάνει αυθαιρεσίες. Να μην ξεχνάμε ότι το όλο θέμα κινήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση που ακόμα καλά κρατεί, αν κι αυτό νομίζω ότι ήταν για να δώσουν δουλειά στους μηχανικούς καθώς δεν κατασκευάζονταν νέες οικοδομές. Θυμάστε με ον Ν.4014/2011 που ήταν η αρχική προθεσμία 2 μήνες, Οκτώβριος-Νοέμβριος?Αψυχολόγητα πράγματα! Πάντως στο τέλος θα καταλάβουν την βλακεία της κατ.5, απλά ελπίζω να μην είναι πολύ αργά...
 10. η λύσσα είναι για τη Μ.Σ.Δ. που επιφέρει η κατ. 5, γιατί περιμένουν να σπεύσουν όλοι να ξαναπληρώσουν! που σε λίγο όπως πάμε, με οικονομία σε κακά χάλια, αν μας γυρίσουν ανάποδα, ευρώ δεν θα πέφτει!
 11. Τι συζητάμε ακόμα για το "αν", τόση παράταση έδωσαν και είναι κατηγορηματικοί ότι άλλη παράταση για την κατ. 5 δεν θα υπάρξει. Να δω πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις, γιατί μαλλον δεν έχουν καταλάβει τι συνεπάγονται αυτά. Έβαλες τη διαχωριστική γραμμή το 2011 ως πολιτεία, άστο ανοιχτό το σύστημα όποτε είναι να μεταβιβάσει κάποιος ή με αφορμή την ταυτότητα να τακτοποιεί. Τι είναι πια αυτό? Στέλνει εν τω μεταξύ και το ΤΕΕ για παρατάσεις ανάρτησης δικαιολογητικών, στέλνει και ο ΣΑΔΑΣ την κατά τη γνώμη μου πιο σωστή αντιμετώπιση του θέματος, γράψιμο κανονικότατατα. Αλλά μάλλον η εκπροσώπηση και οι αντιδράσεις μας είναι χλιαρές και δεν μας λαμβάνουν υπόψιν.
 12. σιγά μην κάνουμε και δημοψήφισμα για τα αυθαίρετα...δεν είναισοβαρά πράγματα αυτά...υπάρχει ΥΠΕΝ, υπάρχει ΤΕΕ, να δουνε να αντιμετωπίσουν σοβαρά την κατάσταση γιατί αντιμετωπίζοντας το θέμα ελαφρά τη καρδία, θα τιναχτεί το ιδιοκτησιακό κάποια στιγμή στον αέρα...και το ΥΠΕΝ ειδικά να δει τις δικές του υποχρεώσεις και μετά να μας κουνάει το δάχτυλο στους μηχανικούς να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, που 9 χρόνια μετά αεροφωτογραφίες δεν υπάρχουν, επιτροπές ορίζονται τελευταία στιγμή, οι οποίες δεν έχουν καν γνώση του συγκεκριμένου αντικειμένου...κοροϊδευόμαστε...έχουμε γίνει καλύτεροι φοροεισπράκτορες και από τους λογιστές...ας όψεται η κρίση, διαφορετικά σιγά μην ασχολιόταν μηχανικός με το θέμα των αυθαιρέτων αν υπήρχαν οικ. άδειες!
 13. Καλό το έγγραφο με τη διαφορά ότι η πρώτη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 30/6 για την κατ. 5 του Ν.4178και έχει ήδη παρέλθει...δεν έπρεπε να καλυφθεί και αυτή η περίπτωση? τους ξέφυγε?
 14. στα προ του 1955 επιλέγεις "ΝΑΙ"στην άδεια οπότε μπορείς να συμπληρώσεις κατηγορία 4, αλλά στην εγκύκλιο του 2019 έγραψαν ότι για την επιλογή της κατηγορίας 4 πρέπει να έχει εκδοθεί οικ. άδεια οπότε μας οδηγούν πάλι αναγκαστικά στην κατηγορία 5. Οπότε στα "βαρια"αυθαίρετα του ΥΠΕΝ συγκαταλέγεται και το σπίτι στο χωριό το προ του 1955, στο οποίο προστέθηκε αυθαίρετα ένα WC 5 τ.μ. ή μια κουζίνα 20 τ.μ. Και αυτό δεν θα μπορεί να τακτοποιηθεί με βάση το σκεπτικό τους από τις 30/... (όποτε τέλος πάντων, δεν ξέρουμε και ποιον μήνα να βάλουμε)!
 15. Καλό μεσημέρι. Επειδή η κατ. 5 μας ζορίζει πλέον απίστευτα, θέλω να ρωτήσω το εξής γιατί έχω καταμπερδευτεί. Για τα κτίσματα τα προ του 1955 χωρίς άδεια, στον Ν.4178/2013 βάζαμε "ναι" στην άδεια και κατ.5 γιατί ουσιαστικά δεν είχαμε άδεια να ελέγξουμε (αυτή ήταν και η κατεύθυνση που έδινε το ΤΕΕ Πελοποννήσου). Με τον 4495 αρχικά η κατ. 4 δεν ζητούσε απαραίτητα άδεια. Οπότε μπορούσαμε μετά από έλεγχο των ποσοστών να βάλουμε και κατ. 4. Η εγκύκλιος του 2019 όριζε ότι για την επιλογή της κατηγορία 4 πρέπει να υπάρχει οικ. άδεια στο οικόπεδο, οπότε πάλι οδηγούμαστε αποκλειστικά στην επιλογή κατ. 5 για τα προ του 1955?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.