Μετάβαση στο περιεχόμενο

Than Eye

Members
  • Περιεχόμενα

    21
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Than Eye

  1. Ευχαριστώ @venezia, αυτό είχα κι εγώ στο νου μου ως plan b (ρύθμιση με υπαγωγή στην κατ. 1). Το ίδιο έκανε πρόσφατα και άλλος ιδιοκτήτης στην πολυκατοικία προκειμένου να πουλήσει το διαμέρισμά του. Ευτυχώς υπάρχει σύσταση ΟΙ και η συνημμένη κάτοψη συνάδει με την αποτύπωση, οπότε δεν χρειάζεται συναίνεση συνιδιοκτητών.
  2. Καλημέρα σας. Μου έχει ζητηθεί να προβώ σε ανακαίνιση (με εσωτ. διαρρυθμίσεις) διαμερίσματος ορόφου πολυκατοικίας κατασκευής του 1964, στην Αθήνα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρεθεί Οικ. Άδεια για την εν λόγω πολυκατοικία (ούτε στέλεχος ούτε σχέδια αδείας), ούτε στα αρχεία των ιδιοκτητών ούτε στην πολεοδομία (έκανα πρόσφατα αναζήτηση του αρ. ΟΑ στην ΥΔόμ Αθηνών, μέσω της διεύθυνσης του ακινήτου, χωρίς αποτέλεσμα). Προκειμένου να εκδώσω έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, θεωρείτε ότι μπορώ να κάνω χρήση της §5 του Άρθρου 29 του Ν. 4495/2017 (αλλαγές με τον Ν. 4546/2018 - ΦΕΚ 101Α / 12.06.2018); Δηλαδή, αφού ελέγξω το διαμέρισμα και στην περίπτωση που διαπιστώσω ότι τηρούνται οι ισχύουσες (τότε ή τώρα) πολ/κές διατάξεις, μπορώ να εκδώσω ΕΕΔΜΚ χωρίς πρώτα να προβώ σε τακτοποίησή του ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετου με υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/2017; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.
  3. Καλημέρα σε όλους, Γνωρίζει κάποιος/α ποιοι μηχανικοί έχουν δικαίωμα σύνταξης και υπογραφής ΣΑΥ ΦΑΥ και ανάληψης ευθύνης για τοποθέτηση ικριωμάτων; Πρόκειται για επισκευή όψεων και εξωτ. χρωματισμούς με ΕΕΜΚ σε οικοδομή της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι μηχανολόγος μηχανικός. Θα μπορούσα να ορίσω ως επιβλέποντα των εργασιών με χρήση σκαλωσιάς τον ίδιο; Έχω αναλάβει τη διαχείριση της αίτησης στο e-Άδειες.
  4. Than Eye

    Νόμος 4495/2017

    Ευχαριστώ πολύ!!!
  5. Όχι, όχι, έχει δηλωθεί στην Κατηγορία 1, οπότε έχει εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση και έχει υποβληθεί η σχετική αεροφωτογραφία. Το θέμα μου είναι ότι στο Άρθρο 107 του Ν. 4495/17 αναφέρονται ως επιτρεπόμενες για τα ρυθμισμένα ακίνητα μόνο εργασίες επισκευής / συντήρησης, κατεδάφισης, κατασκευής στέγης, φύτευσης δώματος, ενίσχυσης, ενώ δεν αναφέρονται εργασίες όπως πχ η λειτουργική ενοποίηση χώρων που θέλω να κάνω. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι εργασίες ενοποίησης μεταξύ ακινήτων που έχουν υπαχθεί σε κάποιον από τους νόμους των αυθαιρέτων; Ή με το ΦΕΚ 4520/18 Άρθρο 1 §2 αυτές τελικά επιτρέπονται; Μάλλον περίμενα μια διατύπωση στο ΦΕΚ 4520 / 18 του τύπου: "συμπληρώνεται / τροποποιείται το Άρθρο 107 του Ν. 4495/17" για να νιώσω πιο σίγουρη. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.
  6. Καλησπέρα συνάδελφοι! Μπορώ να συνενώσω δύο όμορα διαμερίσματα του ίδιου ορόφου με ΕΕΜΚ (περ. κζ) σε πολυκατοικία που έχει υπαχθεί εξ ολοκλήρου στον Ν.4178/13 (λόγω λάθους στην οικ. της άδεια - 1972), μιας και στην Απόφαση του ΦΕΚ 4520 / 2018 Άρθρο 1 §2 αναφέρεται ότι επιτρέπονται οι εργασίες μικρής κλίμακας στα κτίρια που έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης; ΦΕΚ 4520 / 2018 Άρθρο 1 §2: «Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας: α. σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α’), β. σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών (όπως ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017) και έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης, ή έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση τακτοποίησης, ή έχουν περαιώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εξοφλήσει το τριάντα τις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου ...» ; Ή κολλάω στο Άρθρο 107 του Ν.4495/17, §5 που επιτρέπει μόνο επισκευή / συντήρηση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια!
  7. Υπάρχει κάποιο νεότερο σχετικά με το θέμα; Στην ΥΔόμ Ν. Ιωνίας σήμερα μού είπαν ότι η ΕΕΜΚ αφορά μόνο σε συνένωση καταστημάτων και όχι διαμερισμάτων, ενώ δεν βλέπω πουθενά να αναφέρεται κάτι τέτοιο. Η οδηγία της ΔΟΚΚ αναφέρεται ξεκάθαρα σε διαχωρισμό και όχι σε συνένωση διαμερισμάτων.
  8. Καλησπέρα συνάδελφοι, μήπως γνωρίζει κάποιος; Η βεβαίωση μηχανικού ότι πληρούνται οι κτιρ/κές προϋποθέσεις & υποχρεώσεις του ισχ. θεσμ. πλαισίου για το κατάστημα είναι ξεχωριστό έγγραφο από την κάτοψη του καταστήματος; Ή επάνω στην κάτοψη αναγράφεται η βεβαίωση;
  9. Καλησπέρα σας! Έχω κληθεί να δώσω βεβαίωση μηχανικού κατά Ν.4495/17 για πώληση διαμερίσματος σε πολυκατοικία που χτίστηκε με οικ. άδεια του Νοεμβρίου του 1954 και που αναθεωρήθηκε το 1955, άρα δεν προκειται για κτίριο προϋφιστάμενο του '55. Το στέλεχος ΟΑ βρέθηκε στην ΥΔόμ, όμως ο φάκελος έχει πολτοποιηθεί, έκανα αίτηση και περιμένω τη βεβαίωση από την υπηρεσία. Προκειμένου να δώσω βεβαίωση μηχανικού για τη μεταβίβαση, πώς πρέπει να κινηθώ δεδομένου ότι δεν έχω πρόσβαση παρά μόνο σε μία οριζόντια ιδιοκτησία; Διαβάζοντας το Άρθρο 99 §γγ) του Ν.4495/17 καταλαβαίνω ότι πρέπει να προσκομίσω τα παρακάτω σχέδια στην ΥΔόμ για να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφιστάμενου ακινήτου: Τοπογραφικό οικοπέδου και Διάγραμμα Κάλυψης κατά ΠΔ 88/9/'83 και επιπλέον κάτοψη αποτύπωσης μόνο του ορόφου του διαμερίσματος (ή την κάτοψη της ΣΟΙ αν ταυτίζεται με την πραγματικότητα). Πώς μπορώ να εκπονήσω διάγραμμα κάλυψης χωρίς να έχω πρόσβαση σε ολόκληρο το κτίριο και κάτοψη ορόφου χωρίς να έχω προσβαση σε ολόκληρο τον όροφο; Έχει κάποιος συνάδελφος προβεί τελευταία σε αυτή τη διαδικασία; Τι χρόνο μπορεί να πάρει ώσπου να απαντήσει η ΥΔόμ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  10. Καλημέρα! Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε γιατί δεν βγάζω άκρη? Έχω κληθεί να κάνω τις απαιτούμενες διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας ενός σνακ μπαρ επιφ. 46μ² (με άλλο τόσο υπόγειο - αποθήκη που προς το παρόν δεν θα χρησιμοποιηθεί, συνδεεται όμως με το άνωθεν κατάστημα με εσ. σκάλα). Το ακίνητο βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας κατασκευής του 1938, της οποίας ο φάκελος άδειας έχει πολτοποιηθεί. Στους τίτλους ιδιοκτησίας το ακίνητο αναφέρεται ως κατάστημα (σκέτο). Τελευταία πράξη τροποποίησης ορ. ιδιοκτησίας έγινε το 2009. Μέχρι πρότινος, στο συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε άλλη επιχείρηση με άδεια λειτουργίας από το Δήμο επίσης σνακ μπαρ, ενώ ο συνάδελφος που το είχε αναλάβει τακτοποίησε την αλλαγή χρήσης σε ΚΥΕ με υπαγωγή στον Ν. 4178/13 μόνο για το ισόγειο και όχι για την υπόγεια αποθήκη. Τα ερωτήματά μου, προκειμένου να εκδώσω τη βεβαίωση μηχανικού κατά την KYA 16228/2017, ΑΡΘ.4_ΠΑΡ1.β, είναι τα εξής: 1) Καλύπτομαι με την τακτοποίηση Ν. 4178/13 του συναδέφλου ή πρέπει να κάνω αλλαγή χρήσης στην ΥΔόμ? 2) Αν καλύπτομαι με τη δήλωση στο Ν.4178, θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα τακτοποίηση αλλαγής χρήσης σε ΚΥΕ και για το υπόγειο, εφόσον είναι λειτουργικά συνενωμένο με το ισόγειο και ας μην χρησιμοποιείται? 3) Αν καλύπτομαι με τη δήλωση στο Ν.4178, θα μπορώ να τροποποιήσω την κάτοψη ισογείου καταστήματος αλλάζοντας τη θέση του παρασκευαστηρίου και προσθέτοντας ένα WC? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!
  11. Δημήτρη με την παραπομπή εννοείς να δηλωθεί στην Κατηγορία 1 ως υφιστάμενο από προ του 1975? Θα αρκεί το Ε9 για απόδειξη του χρόνου κατασκευής? Εφόσον βέβαια η επιφάνεια της ΟΙ στο Ε9 ταυτίζεται με αυτήν της ΣΟΙ. Η ίδια η ΣΟΙ θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεικτικό του χρόνου κατασκευής, αν δεν περιγράφει το ακίνητο ως ''μελλοντική ΟΙ'' ?
  12. Πού αναφέρεται κάτι τέτοιο? Κάνω αναζήτηση στο νόμο και δεν μου το βγάζει...
  13. Καλησπέρα! Σε περίπτωση μίας προς πώληση οριζ. ιδιοκτησίας - διαμερίσματος πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε βάσει οικ. αδείας του 1970, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της κάτοψης της οικ. άδειας και της κάτοψης της πράξης σύστασης ορ. ιδιοκτησίας (του 1971). Η κάτοψη της σύστασης ΟΙ συμφωνεί με την πραγματικότητα (υλοποιημένη κατάσταση). Οι αποκλίσεις αφορούν σε: 1) Αλλαγή θέσης και διαστάσεων φωταγωγού. 2) Προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στο διαμέρισμα 3) Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου (ήτοι πλήρης αναδιάταξη μεταξύ των ορίων των διαμερισμάτων και αλλαγή του πλήθους αυτών στον όροφο). Συνάδελφος που προέβη σε έκδοση βεβαίωσης μηχανικού χωρίς τακτοποίηση αυθαιρεσιών για τη μεταβίβαση του διαμερίσματος, επικαλείται στην Τεχνική του Έκθεση το Άρθρο 4 του ΒΔ της 22-10-69 ΦΕΚ Β' 205/69, σύμφωνα με το οποίο την εποχή εκείνη δεν απαιτείτο αναθεώρηση αδείας για τις τροποποιήσεις αυτές καθόσον δεν επηρεάζονταν οι εξ. διαστάσεις του κτιρίου. Τέλος, ο συνάδελφος θεωρεί ότι η κάτοψη της σύστασης περιγράφει νόμιμες κατασκευές και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο νομιμότητας και χορηγεί τη βεβαίωση με την επισήμανση ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει το σχετικό φάκελο της αδείας για τις τροποποιήσεις στη διαμερισμάτωση κατά τη σύνταξη της ταυτότητας του κτιρίου. Έχω κληθεί εκ μέρους υποψήφιου αγοραστή να ελέγξω το ακίνητο. Ευσταθεί το επιχείρημα του συναδέλφου, δεδομένου του Άρθρου 100, §8 του Ν. 4495/17 ή χρειάζεται να γίνει δήλωση της αυθαιρεσίας και πληρωμή του ειδικού προστίμου, όπως θα έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη αν ήμουν στη θέση του; (Άρθρο 100, §8: «Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το παράβολο των 250€ ανά όροφο, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.») Επίσης, η υλοποίηση φωταγωγού διαφορετικών διαστάσεων, έστω και μεγαλύτερων σε σχέση με την άδεια, δεν επιφέρει τροποποίηση της επιφάνειας δόμησης του διαμερίσματος (δεδομένου ότι οι φωταγωγοί δεν προσμετρώνται στη δόμηση αλλά μόνο στην κάλυψη και στον όγκο); Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  14. Συνάδελφοι καλησπέρα! Σε πολυκατοικία με άδεια του 2009, χωρίς σύσταση Ο.Ι. και με περαιωμένη διαδικασία υπαγωγής διαφόρων αυθαιρεσιών στο Ν. 4178/13, έγινε πρόσφατα εγκατάσταση τεσσάρων ηλιακών θερ/νων και τεσσάρων εξ. μονάδων αντλιών θερμότητας, πάνω στην απόληξη κλιμακοστασίου. Μπορώ να δώσω βεβαίωση 4178/13 για το κτίριο ή η αυθαιρεσία συνιστά υπέρβαση ύψους?
  15. Στο πεδίο «μέγιστος αριθμός ορόφων», όταν ρυθμίζουμε αυθαιρεσίες ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας, τι βάζουμε? Τον αριθμό ορόφων της πολυκατοικίας ή του διαμερίσματος?
  16. Ναι, το έψαξα. Δεν τους ανήκει όλο το οικόπεδο, είναι κάτι που έχουν κάνει όλοι οι γείτονες στη σειρά (δηλ. έχουν φτιάξει τις περιφράξεις τους πάνω στο δρόμο, στενεύοντάς τον) κι έτσι σκοπεύουν να τις αφήσουν, όσο κανείς δεν τους ενοχλεί. Ο πελάτης μου συγκεκριμένα έκανε επένδυση πέτρας στην αυθαίρετη περίφραξή του - που, σημειώνω, είναι μήκους 60μ - και αμέσως πιο μέσα φύτεψε μια σειρά πυκνά λιγούστρα σε όλο το μήκος της αυθαίρετης περίφραξης! Δυο - τρεις μήνες μετά ήρθε ο Ν.4014 και όπως καταλαβαίνετε, η πρότασή μου να φέρει την περίφραξή του στη νόμιμη θέση δεν τον χαροποίησε ακριβώς. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, θα προτείνω στη συμβολαιογράφο να της δώσω ανυπόγραφο πίνακα και θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη. Να είστε καλά!
  17. Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ και τους τρεις για την ανταπόκριση! (εδώ και πολύ καιρό διαβάζω, αλλά πρώτη φορά γράφω στο φόρουμ) dimitris GM, όντως, σε μία πράξη θα γίνουν η διαθήκη και η σύσταση και όντως, όπως μου είπε και η συμβολαιογράφος, δεν χρειαζεται βεβαίωση Ν. 4014 γι' αυτή την πράξη. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει αυθαιρεσία που δεν μπορεί να τακτοποιηθεί με το Ν. 4014/11 (περίφραξη οικοπέδου σε εγκεκριμένο κοινόχρητο χώρο της πόλης). Γι' αυτό και οι ιδιοκτήτες (γονείς) προβαίνουν σε διαθήκη αντί γονικής παροχής. Αφού λοιπον αρνήθηκα να τους δώσω βεβαίωση Ν.4014 χωρίς να επαναφέρουν την περίφραξή τους στη νόμιμη θέση, το θέμα μου είναι ότι αφενός μου φαίνεται περίεργο να υπογράψω / σφραγίσω πίνακα με τόσο ανισοκατανεμημένα ποσοστά, αφετέρου, δεν θα ήθελα με τίποτα να φέρω ευθύνη για την πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου αυτού... Από την άλλη, μου φαίνεται λογικό ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου να αποφασίζει και να χωρίζει όπως αυτός θέλει τα εξ αδιαιρέτου ποσοστά των οριζ. ιδιοκτησιών επί του οικοπέδου του... Μπέρδεμα...
  18. Καλησπέρα σε όλους! Προκειμένου να γίνει συμβολαιογραφική πράξη διαθήκης & σύστασης ορ. ιδιοκτησίας, μου ζητήθηκε πίνακας κατανομής χιλιοστών σε υφιστάμενο ακίνητο που αποτελείται από δύο διώροφα κτίσματα επί ενιαίου οικοπέδου και περιλαμβάνει συνολικά 4 κατοικίες - διαμερίσματα. Το «κουλό» της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι ότι ο ιδιοκτήτης - γονιός (που έχει 4 παιδιά) θέλει το ένα διαμέρισμα να έχει το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοτό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο (π.χ. 91% εξ αδιαιρέτου) και τα άλλα 3 να μοιράζονται ένα πολύ μικρό ποσοστό (π.χ. 3% εξ αδιαιρέτου το καθένα). Τα ερωτήματά μου είναι δύο: 1. Γίνεται ο μηχανικός να κατανείμει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας κατά τη βούληση του ιδιοκτήτη, αγνοώντας αντικειμενικά μεγέθη, όπως όγκους, επιφάνειες, αναλογούντα συντελεστή δόμησης κτλ? 2. Όταν ο μηχανικός καλείται να κάνει μόνο τον πίνακα κατανομής, με σχέδια αδείας που του προσκομίζει ο πελάτης, είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτοψία και να ελέγξει πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου ή δεν φέρει καμία περαιτέρω ευθύνη? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.