Μετάβαση στο περιεχόμενο

Korinna

Members
  • Περιεχόμενα

    48
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Korinna

  1. ..πω πω και εγώ στην ονομασία του αρχείου δεν έχω βάλει διάσταση χαρτιου..άσε που σε κάποια ήταν Α3, Α2, Α1 ανάλογα ... να ανησυχώ? τα έχω ήδη ανεβάσει..
  2. Να ρωτήσω και εγώ κάτι με τη σειρά μου καθώς το μόνο που μου απομένει πλεόν είναι η ανάρτηση των δεδοτα στο σύστημα? Στην περίπτωση ΔΕΔΟΤΑ 2 ως επιφάνεια κάτοψης αυθαίρετης κατασκευής βάζουμε τα νόμιμα μ2 συν τα αυθαίρετα ή μόνο τα αυθαίρετα? Και αντίστοιχα στο ΔΕΔΟΤΑ 3 ως επιφάνεια κάτοψης τι εννοεί ο συντάξας ως αντιπροσωπευτική κάτοψη του κτιρίου? δηλ. αν εγώ ρύθμισα π.χ. το β' οροφο μικρότερης επιφανείας από τους αλλους 3 που μπορει να έχει το κτίριο τι βάζω? το εμβαδόν του ορόφου που ρυθμίστηκε ή τη μεγαλύτερη (επικρατούσα) των υπολοίπων? Οι οδηγίες συμπλήρωσης που έβγαλαν δεν βοηθάνε και πολυ βλέπω.. ευχαριστώ εκ των προτέρων.. Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας. yian
  3. εντός σχεδίου είναι. Και εννοείται την υπερύψωση την μέτρησα από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Δεν ξεπερνά πουθενά το 1,5 μ ..άρα Β.Χ και ίδωμεν..ευχαριστώ και πάλι..καλή μας συνέχεια.
  4. ..εκεί ακριβώς είναι το θέμα..! Για τον υπολογισμό του προστίμου οκ ξεκάθαρο, το δηλώνω ως Β.Χ. άρα συντελεστής 0,5. Στην τεχνική έκθεση όμως και στο σχέδιο αποτύπωσης πώς το περιγράφω? Στην άδεια το δάπεδο ισογείου ήταν στο +0,5 μ βέβαια με την κατασκευή του υπογείου ανυψώθηκε στο +1,5 μ, άρα διαφορά 1 μέτρου γι'αυτό και έβαλα και υπέρβαση ύψους ως πρόσθετη παράβαση. Για την πρόσβαση στο υπόγειο και στο ισόγειο έχουν φτιαχτεί εξωτερικές σκάλες με είσοδο διαφορετική για το καθένα. Κλίνω πάντως προς τη δήλωσή του ως Β.Χ. αφού ουσιαστικά δεν έχει χρήση κατοικίας (άδειος-κενός χώρος, αδιαμόρφωτος σχεδόν, χωρίς θέρμανση, επίστρωση δαπέδου κτλ). ε ρε τι τραβάμε...τόσες ερμηνείες, αλλαγές στο νόμο και ακόμα ψάχνουμε τη σωστή λέξη..διατύπωση ευχαριστώ πολύ πάντως για την άμεση ανταπόκριση..
  5. και εγώ την ίδια άποψη συμμερίζομαι..δεν είναι λουτρό με ντουζιέρα κτλ. Άρα όλο το υπόγειο το λαμβάνω για το πρόστιμο όπως το είχα Β.Χ. με συντελεστή 0,5.. Απλά με μπέρδεψε το γεγονός σχετικά με το ύψος που είναι > 2,40 μ ..και σκέφτηκα (κατα Λεμπέση) μήπως ο χώρος αυτόματα χρειάζεται να δηλωθει Κ.Χ. Φαντάζομαι στα υπόγεια μας ενδιαφέρει η οροφή τους να μην υπερβαίνει το 1,5 μ ε?
  6. Συνάδελφοι να ρωτήσω και εγώ κάτι με τη σειρά μου.. Σε μονοκατοικία με άδεια οικοδομής για ισόγειο κατασκευάστηκε εντός περιγράμματος του ισογείου αυθαίρετος υπόγειος χώρος. Η οροφή του υπογείου δεν υπερβαίνει πουθενά το +1,5 μ από τη στάθμη του εδάφους, το καθαρό εσωτερικό ύψος είναι σε ένα τμημα 2μ και σε ενα άλλο 2,55 μ ενώ η χρήση του είναι βοηθητική (αποθήκες-λεβητοστάσιο). Για τον υπολογισμό του προστίμου έλαβα όλο το υπόγειο με συντελεστή 0,5 και υπέρβαση ύψους αφού ανυψώθηκε όλη η κατοικία. Το γεγονός που με προβληματίζει είναι η ύπαρξη w.c. στο τμήμα που έχει 2,55 μ ύψος. Μήπως θα έπρεπε λόγω του w.c. να δηλώσω το κομμάτι αυτό ως Κ.Χ. ? ή να γράψω στην τεχν .έκθεση πως πρόκειται για χώρο Κ.Χ. που μόνο για το πρόστιμο θεωρήθηκε Β.Χ.? Στην πράξη ο χώρος είναι εσωτερικά κενός εντελώς ..στα μπετά που λένε.... Να σημειώσω πως η άδεια είναι προ του 83. ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Ύστερα από βόλτα στο ΤΕΕ , υπάλληλος μου ανέφερε πως δεν παίζουν ρόλο τα έτη εμπειρίας του μηχανολόγου. Μας ενδιαφέρουν μόνο οι ημέρες εργασίας του, οι οποίες πάντα είναι το 1/3 των δικών μας. π.χ. στην περίπτωσή μου (έχω 8ετή εμπειρία) χρειάζομαι 6,75 ημέρες απασχόλησης. Στο μηχανολόγο (ανεξαρτήτως εμπειρίας) θα βάλω 6,75/3 = 2,25 ημέρες εργασίας και συνολικά για την ομάδα έργου 9 ημέρες. Μοιράζω τα ποσοστά 75% για εμένα και 25% για εκείνον και οι νόμιμες αμοιβές υπολογίζονται σωστά. Ας το δοκιμάσει και κάποιος άλλος αν θέλει για επιβεβαίωση, αλλά νομίζω πως εν τέλει έτσι προκύπτουν οι αμοιβές.
  8. να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου? περίπτωση κτιρίου με καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στον Α' όροφο. Ο ιδιοκτήτης νοίκιασε σε μουσουλμάνους τον Α' όροφο και ο χώρος χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος λατρείας. Θεωρώ πως πρέπει να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας , άρα ΔΔΤ κατηγορίας 3. Βρίσκω τα παλιά στατικά, μελετώ τα φορτία και προς καλή μου τύχη δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τα φορτία για τη νέα χρήση. Το θέμα είναι πως ενώ με τα νέα δεδομένα αλλάζει ο συντελεστής σπουδαιότητας του κτιρίου, καθότι χώρος λατρείας πια, όταν βγήκε η άδεια το 1970 , άρα αντισεισμικός του 55, δεν υπήρχε η έννοια σπουδαιότητας του κτιρίου. Το ερώτημά μου είναι : Εφόσον δεν αλλάζει το στατικό μοντέλο, ο φέρων οργανισμός είναι ο ίδιος και ο συντελεστής σπουδαιότητας δεν υπολογίζεται με τα παλιά δεδομένα, θα μπορούσα ως στατική μελέτη να εισάγω την αρχική της αδείας? Τι νόημα έχει να τρέξω εκ νέου το κτίριο αφού δεν αλλάζει κάτι. Καμία γνώμη?
  9. Λοιπόν συνάδελφοι έπειτα από ψάξιμο νομίζω πως βρέθηκε η αναλογία εμπειρίας του μηχανολόγου και ημερών εργασίας του για τη σύνταξη της Η/Μ μελέτης.. Έτσι έχουμε για εμπειρία μέχρι 10 έτη εισάγουμε 2.25 ημέρες, για εμπειρία από 11 μέχρι 20 έτη 1.50 ημέρα και τέλος για εμπειρία άνω των 21 ετών 1.125 ημέρες. Αθροιστικά και για τους δυο μηχανικούς (όταν ανήκουν στην ίδια κατηγορία εμπειρίας) οι ημέρες βγαίνουν 6.75 + 2.25 = 9, 4.5 + 1.5=6 και 3.38 + 1.125 = 4.5 .. Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσοστό του μηχανολόγου προκύπτει 25% και η νόμιμη αμοιβή του 523,19 ευρώ.
  10. Συνάδελφοι να ρώτήσω κάτι που ίσως έχει απαντηθεί νωρίτερα αλλά δεν το βρίσκω... Πώς μετατρέπουμε ένα σχέδιο autocad π.χ. την κάτοψη στην οποία έχουν επισημανθεί οι αυθαιρεσίες σε pdf? έχω κολλήσει..δοκίμασα και το ''αποθήκευση ως'' αλλά δε μου βγάζει τύπο αρχείου pdf για να το επιλέξω..κάποια βοήθεια?
  11. δηλαδή και για το μηχανολόγο πρέπει να εισάγω στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ ως εργασία το γνωστό ''Ρυθμίσεις με Ν.4014/2011'' και ανάλογα με τα έτη εμπειρίας του τον αριθμό των ημερών που του αντιστοιχούν? καλά κατάλαβα? συγνώμη και για τις πολλές ερωτήσεις..αλλά οκ π.χ. για μέχρι 15 ετίας θα βάλω 1,5 μέρα ..για έναν κάτω από 10 έτη εμπειρίας πόσο? ξέχασα την αναλογία..!
  12. Συνάδελφοι και εγώ αντιμετωπίζω περίπτωση στην οποία απαιτείται τεχνική έκθεση Η/Μ. Υποχρεωτικά ενέταξα τον αρμόδιο μηχανικό στην ομάδα έργου της δήλωσης αυθαιρέτου. Πώς όμως μέσω του συστήματος του ΤΕΕ θα βγάλω νόμιμη αμοιβή για την εργασία του? Τι είδος εργασίας πρέπει να βάλω?Έχει κανείς κάποια ιδέα γιατί έχω πελαγώσει. Ευχαριστώ προκαταβολικά..
  13. συνάδελφοι που έχετε ήδη πάρει την απαλλαγή αμοιβής , σας ζητήθηκε μήπως να πληρώσετε ΦΕΜ στην εφορία? γιατί όταν εγώ πήγα σε αυτή που υπάγομαι (ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ) ήταν αρνητικοί για την άτυπη δωρεά και το μηδενικό φεμ που τους προσκόμισα. Τόνισαν πως απαλλαγή αμοιβής μπορώ να πάρω όχι όμως και προκαταβολή φόρου..Μάταια προσπαθούσα να τους εξηγήσω πως εφόσον δεν αποκτάται εισόδημα είναι παράλογο να χρεώνεται ο φόρος εισοδήματος.. Μήπως κάποιος έχει κανένα επίσημο έγγραφο να τους το δείξω για να υποχωρήσουν? Επείγομαι και θα ήμουν ευγνώμων για όποια βοήθεια..ευχαριστώ..ε ρε που έμπλεξα πάλι..
  14. χάιδω 1) αυτό καταλαβαίνω και εγώ 2) αναφέρεται στις αυθαιρέτες πρόχειρες κατασκευές για τις οποίες η επιτροπή μετά από έλεγχο κρίνει αν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο ή όχι
  15. ακριβώς και εγώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω αλλά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Ο τοίχος του διπλανού διαμερίσματος έχει μετατοπιστεί εις βάρος της ιδιοκτησίας που μελετώ με συνέπεια το εμβαδό να βγαίνει μικρότερο κατα 4,5 τ.μ. (το σαλόνι είναι μικρότερο).Μπορούμε να δώσουμε άραγε βεβαίωση σε αυτές τις περιπτώσεις? Υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τα σχέδια της αδείας όχι όμως υπέρβαση ή αυθαίρετη επέκταση, παρα μόνο μείωση της επιφάνειας. Μου φαίνεται υπερβολικό να δηλωθεί. Και αν χρειάζεται να το δηλώσουμε ως τι ? Παράβαση 13 ή διαμερισμάτωση?
  16. να ρώτήσω και εγώ κάτι ανάλογο το οποίο με παιδεύει εδώ και μέρες? σε περίπτωση διαμερίσματος πολυκατοικίας του ΄75 όπου ένας τοίχος στο διπλανό διαμέρισμα έχει μετατοπιστεί με αποτέλεσμα το εμβαδό της ιδιοκτησίας που μελετώ εγώ να μικρύνει κατα περίπου 4,5 τ.μ. τι γίνεται? θεωρώ πως εμπίπτει στην διαμερισμάτωση? δεν υπάρχει υπέρβαση δόμησης, ούτε κάλυψης ούτε κ ύψους σε σχέση με τα σχέδια της αδείας. Μόνο η επιφάνεια του διαμερίσματος μίκρυνε. Σχετικά με τις αποδεκτές αποκλίσεις βρίσκομαι εντός των 8 τ.μ. αλλά εκτός του 2% του μικτού εμβαδού. Τα διαμερίσματα κατασκευάστηκαν έτσι εξαρχής. Σας έχει τύχει κάτι παρόμοιο? Τα δύο διαμερίσματα ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Καμία γνώμη?
  17. Συνάδελφοι χαίρετε και από εμένα..μου ζητήθηκε πρόσφατα βεβαίωση για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία με άδεια του '50. Το μόνο αποδειτκικό παλαιότητας που έχω είναι ένα συμβόλαιο - κανονισμός πολυκατοικίας του '51 όπου και περιγράφεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία αναλυτικά (χώροι και εμβαδό) , όπως και ο αριθμός αδείας. Έπειτα από έρευνα που έκανα δε βρέθηκε ούτε στέλεχος , ούτε σχέδια και πήρα βεβαίωση από την πολεοδομία περί πολτοποίησής τους. Λογικά μπορώ να δώσω βεβαίωση έτσι δεν είναι? Σε αυτή την περίπτωση διαλέγω τη δεύτερη επιλογή κατα την έκδοση της βεβαίωσης δηλαδή αυτή που αναφέρεται στις εξαιρέσεις και περιλαμβάνει και τα προ του 55?Να σημειώσω πως στην αυτοψία τα μ2 του διαμερίσματος συμφωνούν με εκείνα του συμβολαίου. Επίσης έχω ένα άλλο ένα θέμα που με απασχολεί. Σε μια περίπτωση για δήλωση περί μη αυθαιρεσιών, βρίσκω τα μ2 σε διαμέρισμα πολυκατοικίας λιγότερα από αυτά της αδείας. Συγκεκριμένα το δωμάτιο του διπλανού διαμερίματος έγινε πιο μεγάλο εις βάρος της ιδιοκτησίας που με ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα το εμβαδό να είναι κατά 4 μ2 περίπου μικρότερο σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στα εγκεκριμένα σχέδια. Μπορώ να δώσω βεβαίωση ή όχι? Εχει τύχει σε κάποιον ανάλογη περίπτωση? Μήπως με καλύπτει η απόκλιση που αναφέρει τη διαφορά κατα μέγιστο τα 8μ2 ? Είμαι όμως εκτός του 2% .. Και αν όχι χρειάζεται να ρυθμιστει με Ν. 4014 αλλά ως τι ? Λοιπή παράβαση? Καμία γνώμη? ευχαριστώ προκαταβολικά..
  18. ναι το καταλαβαίνω..η περίπτωσή μου αφορά υπόγειο που κατασκευάστηκε εκτός αδείας με αποτέλεσμα να ανυψωθεί το ισόγειο και άρα για λόγους καθαρά πρόσβασης στο σπίτι έγιναν και οι 2 σχετικά μικρές σκάλες. η μια οδηγεί στο υπόγειο και η άλλη στο ισόγειο διαμέρισμα. και οι 2 έχουν ύψος 1,40 μ άρα θεωρώ πως εμπίπτουν στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου= αναλυτικός. ευχαριστώ πάντως και για τη δική σου τοποθέτηση
  19. συνάδελφοι έχουμε μήπως καταλήξει πώς υπολογίζεται το πρόστιμο για εξωτερικές ανοιχτές σκάλες που οδηγούν π.χ. σε υπόγειο ή υπερυψωμένο ισόγειο με ύψος h < 1,5 m ? αναλυτικός ή κανονικά επιφάνεια με υπέρβαση κάλυψης , ίσως και Δ? τείνω προς το πρώτο αλλά χρήσιμη θα ήταν και μια δεύτερη, τρίτη γνώμη..
  20. συνάδελφοι να θέσω και εγώ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω σε σχέση με το τοπογραφικό ή καλύτερα με το εμβαδό του οικοπέδου.. σε οικοδομή-κατοικία εντός σχεδίου το τοπογραφικό αδείας έδειχνε το κτίριο να ισαπέχει από τα γειτονικά όρια 2μ < 2,5 μ βάσει ΓΟΚ 55 που απαιτούσε ελάχιστη δίασταση κτιρίου 8μ.το σχήμα του οικοπέδου εμφανίζεται στο διάγραμμα της αδείας (η άδεια βγήκε το 72) ως ορθογωνικό. στην πράξη όμως ενώ το κτίριο έχει τοποθετηθεί σωστά (σωστές διαστάσεις και περίγραμμα) και απέχει από τη μια πλευρά 2μ , από την άλλη ξεκινά στην πρόσοψη με 2μ απόσταση από το όριο και κατα μήκος του κτιρίου σε βάθος μειώνεται φτάνοντας το 1μ ! πήγα με φίλο τοπογράφο να αποτυπώσω το οικόπεδο για να καταλάβω σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά και διαπιστώθηκε πως το σχήμα του οικοπέδου είναι τέτοιο, δηλαδή μαζεύει προς τα πίσω. προφανώς ο παλιός μηχανικός δεν είχε δείξει το σωστό σχήμα του οικοπέδου στην άδεια. εγώ τι κάνω? βάζω παράβαση Δ στο κτίριο παρόλο που τοποθετήθηκε όπως ορίζονταν τότε? ή ακόμα χειρότερα μήπως η άδεια κριθεί ανακλητέα λόγω λάθους αποτύπωσης τοπογραφικού ? έχει τύχει σε κάποιον κάτι ανάλογο? όποιος μπορεί παρακαλώ να βοηθήσει γιατί ειλικρινά έχω προβληματιστεί ιδιάιτερα.ευχαριστώ
  21. ένα άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζω εγώ σε σχέση με το τοπογραφικό ή καλύτερα με το εμβαδό του οικοπέδου.. σε οικοδομή-κατοικία εντός σχεδίου το τοπογραφικό αδείας έδειχνε το κτίριο να ισαπέχει από τα γειτονικά όρια 2μ < 2,5 μ βάσει ΓΟΚ 55 που απαιτούσε ελάχιστη δίασταση κτιρίου 8μ.το σχήμα του οικοπέδου εμφανίζεται στο διάγραμμα της αδείας (η άδεια βγήκε το 72) ως ορθογωνικό. στην πράξη όμως ενώ το κτίριο έχει τοποθετηθεί σωστά (σωστές διαστάσεις και περίγραμμα) και απέχει από τη μια πλευρά 2μ , από την άλλη ξεκινά στην πρόσοψη με 2μ απόσταση από το όριο και κατα μήκος του κτιρίου σε βάθος μειώνεται φτάνοντας το 1μ ! πήγα με φίλο τοπογράφο να αποτυπώσω το οικόπεδο για να καταλάβω σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά και διαπιστώθηκε πως το σχήμα του οικοπέδου είναι τέτοιο, δηλαδή μαζεύει προς τα πίσω. προφανώς ο παλιός μηχανικός δεν είχε δείξει το σωστό σχήμα του οικοπέδου στην άδεια. εγώ τι κάνω? βάζω παράβαση Δ στο κτίριο παρόλο που τοποθετήθηκε όπως ορίζονταν τότε? ή ακόμα χειρότερα μήπως η άδεια κριθεί ανακλητέα λόγω λάθους αποτύπωσης τοπογραφικού? έχει τύχει σε κάποιον κάτι ανάλογο? όποιος μπορεί παρακαλώ να βοηθήσει γιατί ειλικρινά έχω προβληματιστεί ιδιάιτερα
  22. έλεγξε μήπως ανήκεις στην περίπτωση όπου μετά την αφαίρεση του παραβόλου το υπόλοιπο του προστίμου βγαίνει μικρότερο από 400 ευρω. σε αυτή την περίπτωση βάσει νόμου δεν γίνεται έκπτωση. αλλιώς καλό θα ήταν να ρωτήσεις στο ΤΕΕ
  23. μπορείς με μια αίτηση στο ΤΕΕ να ζητήσεις να σου επαναφέρουν τη δήλωση σε προσωρινή υπαγωγή και να αλλάξεις μόνο την ημερομηνία αυτοψίας. το έχω ήδη πράξει μια φορά και όλα κύλησαν ομαλά.
  24. έτσι πιστεύω και εγώ..απλά στην αρχή με ανησύχησε το γεγονός πως στην άδεια η στάθμη του ισογείου βρισκόταν στο +0,50 μ ενώ τώρα λόγω του αυθαίρετου υπογείου βρίσκεται στο +1,50 μ. θεωρώ όμως πως με αυτή τη μία λοιπή παράβαση καλύπτομαι για την ανύψωση της στάθμης. κι εγώ ακριβώς σε αυτή την παραγράφο του Ν.4030 βασίστηκα. ευχαριστώ πάντως για τη γνώμη σου
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.