Jump to content

MAR_PAX

Core Members
 • Posts

  348
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by MAR_PAX

 1. Ναι όπως τα λες @akis73 Δεν υπάρχει καμία μόνωση στο υπόγειο Σε ευχαριστώ πολύ
 2. Καλησπέρα, Κάνω ένα ΠΕΑ μια μονοκατοικίας με ανεξάρτητο υπόγειο (Μη Θερμαινομενος χώρος). Η άδεια έχει βγει το 1997 και το υπόγειο είναι αυθαίρετο . Έχω και τη μελέτη θερμομόνωσης και παίρνω από εκεί τα U για την κατοικία. Το ερώτημα είναι τι U θα βάλω για τους τοίχους του υπόγειου ? Τις τιμές που δίνει ο πίνακας 3.5 ? Δηλ πχ 3,40 ?
 3. Καλησπέρα , Σε αίτηση που είναι σε διενέργεια ελέγχου (8α) είδα ότι έχω κάνει λάθος και έβαλα 160 τμ κουφωμάτων αντί να βάλω θερμομόνωσης (τα χρήματα τα έχω συμπληρώσει σωστά απλώς η παρέμβαση είναι λάθος) Στην απάντηση τους μου λένε ότι θα γυρίσει η αίτηση σε κατάσταση 7 (επεξεργασιμη) για να το διορθώσω αλλά 2 φορές που έχω στείλει για επαναξιολόγηση δε μπορώ να κάνω τη συγκεκριμένη διόρθωση γιατί το σύστημα είναι κλειδωμένο Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το γυρίσω εγώ ?
 4. Ναι εμένα μου ζητήθηκε στις 19-5-22 δηλ πριν δημοσιοποιηθούν οι χθεσινές παρατηρήσεις Τότε πίστεψα ότι είναι περιττή παρατήρηση γιατί δεν είχα ζητήσει να μου επιδοτηθούν ασφαλιστικές εισφορές Χθες που αναρτήθηκε ο οδηγός πληρότητας κατάλαβα γιατί το ζητάνε ..
 5. Ευχαριστώ για την απαντηση @persepolis88 Να ρωτησω και κατι αλλο να δω εαν το έχω καταλάβει σωστά σχετικα με το ποτε χαρακτηρίζεται μια αδιαφανης επιφανεια (τοιχος) σαν "μεσοτοιχία" : α) Εαν επιθεωρούμε ολόκληρο κτίριο (μονοκατοικία ή οικοδομή ) και έχουμε επαφή τοιχου με ομορο κτίσμα που είναι θερμαινόμενο λόγω χρήσης τότε χαρακτηρίζουμε τον τοίχο μεσοτοιχία β) Εαν επιθεωρούμε αυτοτελή ιδιοκτησία (πχ διαμέρισμα πολυκατοικιας) και έχουμε επαφή τοιχου με ομορο κτίσμα που είναι θερμαινόμενο λόγω χρήσης τότε ο τοιχος είναι αδιαβατικός (δε δηλώνεται στο προγραμμα) γ) Σε οποιαδήποτε επιθεωρηση εαν εχουμε επαφή τοιχου με ομορο κτίσμα που είναι ΜΗ θερμαινόμενο λόγω χρήσης τότε χαρακτηρίζουμε την επιφανεια αυτη ως "τοιχο" δηλαδη σαν σε επαφη με αερα (και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απλοποιητική παραδοχή οτι το U είναι U/2)
 6. Καλησπέρα, Σε διαμέρισμα του τελευταιου ορόφου συμφωνα με την αδεια (εκδοθηκε το 1994) έπρεπε να εχει γίνει στεγη κεραμοσκεπής, όμως τελικά δεν υλοποιηθηκε αυτη. (Στο τευχος θερμομόνωσης δίνει U για την κεραμοσκεπή) Για να υπολογίσω το U του δωματος τελικά οπως είναι σήμερα : α) Να το πάρω απο τον πινακα 3,5 (ανεπαρκης θερμομονωτική προστασία) --> U=0.95 W/(m2·K)? β) Να το πάρω απο τον πινακα 3,6 (max επιτρεπομενος συντελεστής θερμοπερατότητας για τη ζωνη Γ) U=0.50[W/(m2·K)]? γ) Κατι αλλο?
 7. https://exoikonomo2021.gov.gr/-/xekinaei-apo-tis-20-5-2022-e-dynatoteta-ypoboles-elektronikes-tautotetas-ktiriou Προθεσμία για την ταυτότητα : από αύριο 20-5-22 έως και 19-7-22 Καλή μας αρχή και καλή δυναμη !
 8. Σε αυτό έχεις δίκαιο! Σε μένα δεν έχει τύχει αλλά το έχω διαβάσει στα φόρουμ Ακόμα και εάν δε τη πληρώνουν όμως ζητούν από τον ωφελουμενο να την πληρώσει με ίδια κεφάλαια. Όποτε καλύπτεται το έξοδο από την πλευρά του μηχανικού. Τώρα το θέμα είναι τι θα πεις στο πελάτη .. πρέπει να εξηγηθείς από την αρχή για αυτή την πιθανότητα. Ειδικά στο αυτόνομω που η επιδότηση φτάνει στο 85% ας το πληρώσουν .. πιστεύω πως η μελέτη θέρμανσης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται
 9. Εάν υπάρχει μελέτη θέρμανσης επιδοτείται με 150 ευρώ επιπλέον από τα 250 δηλαδή συνολο 400 μπορείς να πάρεις Ναι όντως δεν είναι λεφτά που αρκούν για την έκδοση άδειας όμως μπορείς να τη χρεώνεις παραπάνω απλώς τόσο το μέγιστο επιδοτείται ο ωφελουμενος
 10. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους Ξέρει κανείς από ποτέ θα αρχίσει να μετράει η προθεσμία για τους 2 μήνες της ταυτότητας?
 11. Την πληρώνει ο πελάτης και του επιστρέφεται ένα ανώτατο όριο Αν θυμάμαι καλά είναι 150 +3ευρω /τμ με max τα 550 ευρώ (Αυτό βέβαια δε σου απαγορεύει να την χρεώσεις πχ 600 και το πρόγραμμα να σου επιδοτήσει τα 400 βάση τετραγωνικών)
 12. Καλημερα Οχι οταν υπάρχει λέβητας συνδεδεμένος με σώματα τα κλιματιστικά δε λαμβανονται υποψη στη θέρμανση παρα μόνο στη ψυξη.
 13. Συμφωνώ με @dib Σε παρόμοια περίπτωση εκανα ακριβώς το ίδιο Απο τη στιγμή που κατα την αυτοψία βλέπεις δίκτυο θερμανσης και θερμαντικά σώματα αυτά πρεπει να δηλωθούν .. Αν πχ ηταν ξηλωμένα τα σωματα τοτε θα δήλωνες σομπες κτλ
 14. Εγώ κατάλαβαινω ότι μιλάει για τοπικό σύστημα γενικά ( μιας και αναφέρει και για λέβητα ο οποίος έχει σίγουρα κυκλοφορητή και τα παρελκόμενα ) Και το θεωρώ και λογικό γιατί σε ένα διαμέρισμα αλλο να έχεις ένα σύστημα στο μπαλκόνι σου και άλλο να το έχεις πχ στο υπόγειο . Στη μία περίπτωση το δίκτυο διανομής από το λέβητα στο συλλέκτη είναι σχεδόν μηδενικό όποτε οι απώλειες είναι μηδενικές και στην άλλη είναι αρκετά μεγαλύτερο όποτε οι απώλειες είναι και ανάλογες και υπολογίζονται από τον πίνακα
 15. Εαν είναι τοπικό σύστημα το βάζεις 1 (Θεωρείς δηλαδή οτι απώλειες δεν υπάρχουν) Βλέπε σελ 48728 μετα τον πίνακα 4.11 : "Για τοπικά συστήματα παραγωγής θερμότητας ή/και ψύξης, όπως τοπικοί λέβητες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ή τοπικές αντλίες θερμότητας, στα οποία δεν υπάρχει δίκτυο διανομής, οι απώλειες διανομής θεωρούνται μηδενικές για το υπό μελέτη/επιθεώρηση κτήριο, καθώς και για το κτήριο αναφοράς κατοικίας που διαθέτει τοπικές αντλίες θερμότητας"
 16. Εστω οτι έχω εγκατεστημένα kw φωτισμού (φωτισμός led) βαση της επι τόπου αυτοψίας : στα 500lux --> 0,9kw 200lux --> 0,4kw 100lux --> 0,3kw Δηλαδή σύνολο 1,60kw μέσα στο χώρο που γίνεται η επιθεωρηση Και εστω οτι η απαίτηση ισχύος σύμφωνα με τον Πίνακα 2.4 είναι : στα 500lux --> 1,06 kw 200lux --> 0,18kw 100lux --> 0,09kw Δηλαδή σύνολο 1,33kw Επειδή εχω μπερδευτεί ποια ισχύ θα καταχωρήσω στο πρόγραμμα ? Την εγκατεστημένη 1,60kw ή την απαίτηση ισχύος 1,33kw ή κάποια άλλη? Και κάτι ακόμα .. Οι κρυφοί φωτισμοί και οι ταινίες led (για λόγους διακόσμησης) μετράνε στην εγκατεστημένη ισχύ? (ρωτάω γιατί αποτελούν σημαντικό ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος)
 17. Και εγώ θεωρώ ότι το κάνεις από τη στιγμή που και πιο καλά U έχουν τα συνθετικά κουφώματα και είναι πιο φθηνά . Όποτε δε χάνεις και ενεργειακά και εάν περισσέψουν χρήματα η δεν τα παίρνεις όλα η κάνεις κάτι άλλο Είναι μια τρυπουλα η οποία έπρεπε να διευκρινίζεται να μη γίνεται αλλά όπως λέει και ο @konstantinos83 δεν απαγορεύεται όποτε επιτρέπεται
 18. Καλησπέρα , Σε περίπτωση που έχουμε οδοντιατρείο 155τμ το οποίο αποτελείται από 2 αίθουσες εξέτασης , 2 μπάνια , χώρο αναμονής , ακτινολογικο, εργαστηριο και διαδρόμους για να υπολογίσω το φωτισμό παίρνω σαν στάθμη φωτισμού τα 500 lx που είναι για τα ιατρεία η επιμεριζω τη στάθμη και στα υπόλοιπα δωμάτια? Δηλαδή το θεωρώ όλο ιατρείο (500lx) η κάθε μέρος του το μελετάω ξεχωριστά (πχ διάδρομος 100 lx , αίθουσα αναμονής 200lx κτλ) ?
 19. Οπως τα λες είναι @nick_61 Καθυστερήσεις παντού και εμείς πάνω από το refresh για άλλη μια φορά !
 20. Ναι υπάρχει Πας στη γραμμη της προθεσμίας που θες να παραταθεί και πατάς το πλήκτρο στο τέρμα δεξιά όπως βλέπεις την οθόνη. Σου ανοιγει παραθυράκι και περιγράφεις τους λόγους (δε θυμάμαι εάν σου δίνει 60 η 90 μέρες )
 21. @BlueEyes ακριβώς όπως τα λες Μου είπαν ότι επειδή (κατά κύριο λόγο ) τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται για ψύξη ο Β επιθεωρητής θα δει ότι δεν υπάρχει άλλο σύστημα θέρμανσης και θα δηλώσει αυτά. Επίσης το είχαν θέσει σαν ερώτημα και περίμεναν να βγει ερωτοαπαντηση για αυτό
 22. Από το helpdesk εμένα μου είχαν πει ότι δε χρειάζεται Pgen για κλιματιστικό . Δε χρειάζεται δηλαδή καν να συμπληρωθεί η παράγραφος με το Pgen
 23. Θέλει να αλλάξει σύστημα θέρμανσης ? Αν ναι μη κάνεις κάτι .. Εξάλλου αν έχεις φωτό με κομμένους σωλήνες είσαι καλυμμένος. (Θα μπορούσες να μη το έχεις μάθει ποτέ !). Και απο τη στιγμή που ηταν αδυνατο να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης καλα εκανες και ουσιαστικά το αγνόησες. Εάν οχι κάνε ανάκληση με ΥΔ (να παραδέχεται ότι έχει κάνει αλλαγή του συστήματος θέρμανσης μετά την έκδοση του ΠΕΑ) του ιδιοκτήτη , βάλε τα σωστά στοιχεία στο πεα και ξανακανε την αιτηση (επισήμανε του τι συνεπάγεται αυτό : καθυστέρηση ανάκλησης.., buildingcert που σέρνεται κτλ ) ΥΓ : Εάν δεν τον εμπιστεύεσαι οτι θα κάνει την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης κάνε κατευθείαν το 2ο
 24. Παραταση ως 15/2/2022 !! https://ypen.gov.gr/parateinetai-kata-15-imeres-i-kataliktiki-imerominia-ypovolis-aitiseon-tou-exoikonomo-2021/
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.