Jump to content

kan62

Core Members
 • Content Count

  3,478
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  105

Posts posted by kan62

 1. 19 ώρες πριν, kan62 said:

  Η σχέση που είχα γράψει ήταν : Χ = Xβ + ( Χγ - Χ80%ή60% )

  Δηλαδή :

  στην πρώτη περίπτωση είναι Χ = (170+20) + (80-120) = 150 < 200 -> κατηγορία 4 και

  στη δεύτερη περίπτωση είναι Χ = (170+20) + (210-120) = 280 = 1,4*200 -> κατηγορία 4 (40% γιατί οι αυθαίρετες κατασκευές είναι 210 < 250 τμ ή 1000 τμ ανάλογα με τη χρήση).

  Εννοώ αυτό ... ότι με μια πράξη καταλήγεις.

 2. Ξεχνάς ότι ερμηνεύεις έννοιες το 2020 για την εφαρμογή νόμου του ΝΟΚ(2012) με ορισμούς που "συνάγεις" από διατάξεις του 1989 ...

  Η εξωτερική θερμομόνωση από την αρχή της εφαρμογής της είναι "εξωτερική του κτηρίου" θερμομόνωση το οποίο "κτήριο" ορίζεται όπως ο ΝΟΚ ορίζει.

   

  υγ. και ένα αντιπαράδειγμα αν ερμηνεύσεις τις έννοιες με αυτό τον τρόπο :

  Αν βάλεις εξωτερική μόνωση μετά τον αρμό παρά το όριο του οικοπέδου, τότε έχεις ανάμεσα στο κτήριο (όπως ορίζεται στις Τ.Ο. του άρθρου 2, παρ. 42) και το όριο απόσταση ίση με το πάχος της μόνωσης, δηλαδή έχεις παραβιάσει το άρθρο 14 για την τοποθέτηση του κτηρίου που λέει "κολλάς ή δ".

 3. 1 ώρα πριν, melissa said:

  Όχι, η θερμομόνωση δεν μπορεί να μπει στον αρμό. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασα (με μεγάλη απογοήτευση)  διαβάζοντας τον κτηριοδομικό το άρθρο 5§3.6.η

  image.png.f86eb9a05baa8b57e1d89d7f2d71d042.png

  Και αυτό που διάβασες γιατί σε οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν μπαίνει ;

  Απεναντίας, όπως έχουμε συζητήσει ξανά στο παρελθόν με ολόκληρη την τεκμηρίωση, η θερμομόνωση μπαίνει μια χαρά στον αρμό και εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη του Κτιριοδομικού.

 4. 4 ώρες πριν, kan62 said:

  Εννοώ αυτό που λέει ο νόμος : ότι είναι παραπάνω από το δώρο του 60%*ΠΜ των ΗΧ μπαίνει σαν υπέρβαση δόμησης στο μέτρημα για την κατηγορία.

  Αν το άθροισμα των υπερβάσεων είναι πάνω από 40%*ΠΜ πάει κατ.5, αλλιώς είναι κατ.4. Αν πάλι οι υπερβάσεις αυτές περνάνε τα 250 τμ. και είναι χρήση κατοικίας τότε συγκρίνονται με το 20%*ΠΜ.

  Διόρθωσα και παραπάνω ... οπότε ξαναδιατύπωσε το παράδειγμά σου.

 5. Εννοώ αυτό που λέει ο νόμος : ότι είναι παραπάνω από το δώρο του 60%*ΠΜ των ΗΧ μπαίνει σαν υπέρβαση δόμησης στο μέτρημα για την κατηγορία.

  Αν το άθροισμα των υπερβάσεων είναι πάνω από 40%*ΠΜ πάει κατ.5, αλλιώς είναι κατ.4. Αν πάλι οι υπερβάσεις αυτές περνάνε τα 250 τμ. και είναι χρήση κατοικίας τότε συγκρίνονται με το 20%*ΠΜ.

  Όπου ΠΜ το Πολεοδομικό Μέγεθος δόμησης ή κάλυψης.

  • Thanks 1
 6. Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το "δίνει 150<200, ευμενέστερο αποτέλεσμα" ...

  Για να ξεμπερδευτείς, σε κάθε περίπτωση : επιφάνεια 60%*ΠΜ των αυθαίρετων ΗΧ είναι δώρο που δεν πειράζει το ποσοστό δόμησης ή κάλυψης για την εξαγωγή κατηγορίας.

  Όπου ΠΜ το Πολεοδομικό Μέγεθος δόμησης ή κάλυψης.

  • Thanks 1
 7. Η σχέση που είχα γράψει ήταν : Χ = Xβ + ( Χγ - Χ80%ή60% )

  Δηλαδή :

  στην πρώτη περίπτωση είναι Χ = (170+20) + (80-120) = 150 < 200 -> κατηγορία 4 και

  στη δεύτερη περίπτωση είναι Χ = (170+20) + (210-120) = 280 = 1,4*200 -> κατηγορία 4 (40% γιατί οι αυθαίρετες κατασκευές είναι 210 < 250 τμ ή 1000 τμ ανάλογα με τη χρήση).

 8. 41 λεπτά πριν, Billy_Huge said:

  36 εκατομμύρια;!

  47,6 είναι.

  Και δεν θα φτάσουν παρά μόνον για αρχή ... αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το φυσικό αντικείμενο.

  Το χρονοδιάγραμμα δε, ξεπερνάει την παρούσα γενιά μηχανικών ...

 9. Οι πρόσφατες διατάξεις για τη λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι μια ώθηση ακόμη προς τις ΥΔΟΜ Περιφερειακών ενοτήτων/πολυενοτήτων ...

  Ταυτόχρονα με τους ιδιώτες που δείχνει ο ΚΑΝΑ (καλησπέρα), και που δεν έχουν κάποια σχέση με ΥΔΟΜ, εξωθούνται οι δήμαρχοι να κρατήσουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες όλους τους τοπικούς δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς σαν αντίπαλο δέος στους ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν θα θέλει ΥΔΟΜ Δήμου και θα οδηγηθούν έτσι σε ΥΔΟΜ ανά Π.Ε. ... έχει γίνει και στο παρελθόν το ίδιο ...

 10. Καλησπέρα.

  Και τα 1α, 1β, 1δ και 1ζ υποχρεώσεις είναι ...

  Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος δεν στερεί στον πολίτη το δικαίωμα της ανέγερσης ενός "ελάχιστα βιώσιμου" κτιρίου με πλευρά 9 μέτρων.

  Κατισχύει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η 1στ.

   

  υγ. Χώρια που όλες αυτές οι περιπτώσεις γίνονται τώρα περιπτώσεις προ 1985. Στη γενική περίπτωση που δημιουργείται τώρα, για τα μετά το 1985 ενταγμένα, πάλι κατισχύει η περίπτωση της 9μετρης.

 11. Εγώ πάλι στην απάντηση της ΥΔΟΜ διαβάζω ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση σύμφωνα με την παρ. 1ε.

  Επίσης εκφράζει αυτό που αφήνει ο νόμος να ερμηνευτεί : ότι αν δεν κολλήσεις βάσει της παρ.1ε μπορείς να απέχεις σύμφωνα με την εφαρμογή της 9μετρης.

  Θα μπορούσε βέβαια να το γράψει καλύτερα : " ... . Σε κάθε περίπτωση έχει εφαρμογή η παρ. 1στ του άρθρου 14."

   

  Επί της ουσίας, σύμφωνα με το νόμο κολλάς ή εφαρμόζεις την 9μετρη λωρίδα ή απόσταση δ ή μεγαλύτερη απόσταση.

   

  υγ. Τα δικαιώματα και οι υποχρεωτικότητες εφαρμογής των πρώην συστημάτων δόμησης καταργήθηκαν μαζί με αυτά από το 1986. Μένουν μόνο οι υποχρεώσεις (δουλείες) που αυτά έχουν εγκαταστήσει κατά την περίοδο της εφαρμογής τους.

 12. Θα μπορούσε ορθότερα να γράφει "Σε οικόπεδα όπου κατασκευάζονται περισσότερα του ενός απέχοντα κτίρια...".

  Υπάρχει και η συνήθεια στο ίδιο οικόπεδο τα κτίρια που ενώνονται με αρμό να θεωρούνται ένα κτίριο ...

 13. Ευτυχώς κάποιοι κατάλαβαν και διόρθωσαν το άρθρο 14 προς το καλύτερο με αυτή την πρόταση στην τελευταία διαβούλευση :

  1Α.   To κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν.1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ.

  Στην απόφαση του ΣτΕ όμως, που δείχνει ο Δημήτρης παραπάνω, φαίνεται και μια διόρθωση ακόμη που πρέπει να γίνει στο άρθρο 14 σε σχέση με το πίσω όριο στις περιοχές όπου μπήκαν στο σχέδιο πριν το 1985 με το σύστημα των πτερύγων (συνήθως επεκτάσεις επαρχιακών πόλεων προ του 1923).

  Με αυτές τις δύο διορθώσεις, το άρθρο 14 θα μπορούσε ορθότερα να άρχιζε έτσι :

  1.   Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται στα όρια απέχει, από τα πίσω όρια τουλάχιστον Δ και από τα πλάγια όρια τουλάχιστον δ, όπως οι αποστάσεις αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος.

  2.   Σε περιοχές που εντάχθηκαν σε σχέδιο πριν την εφαρμογή των διατάξεων του ν.1577/1985 υπάρχει υποχρέωση αποχής του κτιρίου, σε απόσταση Δ ή δ, από το τμήμα κοινού, με όμορη ιδιοκτησία, πίσω ή πλάγιου ορίου του οικοπέδου αντίστοιχα και μόνον όταν ταυτόχρονα :

  α) δεν εφάπτεται ήδη γειτονικό κτίριο και

  β) υπάρχει κτίριο με ανοίγματα προς το κοινό όριο, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου (1 μ.) αλλά μικρότερη αυτής του άρθρου 14.2 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, κατασκευασμένο μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και αν στο πρώην σύστημα δόμησης δεν προβλεπόταν η τοποθέτηση κτιρίου σε επαφή με το όριο.

  3.   Σε γωνιακά οικόπεδα αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος δ Χ δ, στην απέναντι της γωνίας θέση του οικοπέδου ή σε θέση ώστε η επιφάνεια να συνέχεται με ακάλυπτους όμορων ιδιοκτησιών.

  4.   Αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από εφαρμογή οικοδομικών γραμμών και υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς εννέα μέτρων (9 μ.) τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση της διάστασης αυτής και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου (1 μ.), το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στο αντίστοιχο όριο.

 14. Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ 4584 Β/17.10.2020 και ισχύει από Δευτέρα 19.10.2020 :

  Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από τα τηρούμενα βιβλία στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο - Τροποποίηση της υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β’ 1390).

  ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο.pdf

  • Upvote 1
 15. Μη δημιουργείς λογικά ψευδοαδιέξοδα ...

  - Τα υπάρχοντα αναβαθμιζόμενα κτήρια που περιλαμβάνουν και αλλαγή κουφωμάτων είναι σαν τα νέα, οι περισσότερες συρόμενες μπαλκονόπορτες γίνονται ωραία ανοιγόμενες ... σιγά το σχεδιασμό.

  - Αν υπάρξει σωστά ο ρόλος του μελετητή στο νέο κτήριο, θα απαγορεύσει αυτός στον πελάτη του τα χωνευτά, δεν χρειάζεται να του το πούνε.

  - Δεν είναι τα Άνω Πατήσια, με το 2.70 μικτό, κριτήριο για target group προγράμματος εξοικονόμησης, στη χώρα γενικά είναι 3+.

  Δεν μιλάμε για τη φασαρία και τα μερεμέτια που θα δημιουργήσει η εξωτερική σε σχέση με την εσωτερική. Τη σκοπιμότητα της καθεμιάς συζητάμε ...

 16. Είναι πιο κομψό να σου λέει δέχομαι μόνο εσωτερική μόνωση, γιατί αν σου πει ότι δεν θέλω να πληρώσω συρόμενο αλουμίνιο με εξωτερική θα επαναστατήσεις ...

  @pirsogiannis,

  για το θέμα των συρομένων δεν πιστεύω να επαναξετασθεί ... και το εύχομαι.

 17. Συμπληρωματικά, για το μέλλον γενικά των συρομένων σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση, μερικοί ενδεικτικοί αριθμοί :

  Για ένα σύνηθες (πάνω από το 80% των περιπτώσεων με διαστάσεις 3+ Χ 4+) ελληνικό υπνοδωμάτιο, ο τοίχος ανοιγόμενου κουφώματος δίνει 5% μεγαλύτερη επιφάνεια δωματίου σε σχέση με του συρόμενου, δηλαδή όση δίνει και το κίνητρο ενεργειακής αναβάθμισης που δίνει ο ΝΟΚ.

 18. Δεν μιλάμε για απλή θερμογέφυρα στα συρόμενα.

  Αν το φύλο ή τα φύλα του αλουμινίου κουνηθούν πάνω από 2 εκ. από τη θέση κλεισίματός τους, όλος ο αέρας μέσα στα κενά του συρομένου γίνεται πλέον εξωτερικός και η θερμομόνωση ακυρώνεται πλήρως αφού βρίσκεται πίσω από τον εχθρό ...

  • Upvote 1
 19. nik, δεν μιλάω για θερμοδιαφυγές από χαραμάδες ...

  Βάλε κάτω και δες, στην ίδια όψη δωματίου :

  α) ένα super αλουμίνιο με πανάκριβες θερμοδιακοπές, μέσα σε ένα κενό συρομένου που υπολογιστικά είναι μια τρύπα ίσου εμβαδού στην εξωτερική θερμομόνωση και υπέθεσε ότι για μεσαίο δωμάτιο το κούφωμα με το κενό του και το δοκάρι είναι όλη η όψη του,

  β) ένα συνθετικό ανοιγόμενο με καλή υάλωση και πλήρες γέμισμα με μονωτικό του κενού συρομένου και χωρίς να βάλεις εξωτερική θερμομόνωση

  και πες μου ποιο από τα δύο έχει φόντα να σε βοηθήσει να ανέβεις 3 κατηγορίες και ποιο είναι λογικότερο να επιδοτηθεί όταν δεν σου τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια ...

 20. 22 λεπτά πριν, nik said:

  Πάντως οι 3 ΕΚ τα αλλάζουν όλα πλέον στο εξοικονομώ. Βγαίνει η μεγάλη μάζα εκτός που νόμιζε ότι το εξοικονομώ είναι για να αλλάζεις κουφώματα.

  Ή ότι μπορεί να κάνει επιδοτούμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με συρόμενα αλουμίνια και θερμοδιακοπή ...

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.