Μετάβαση στο περιεχόμενο

jon85

Members
  • Περιεχόμενα

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by jon85

  1. Χαιρετε! Με βαση τα (όσα) νεότερα δεδομένα και τη νομολογία, υπάρχει κάποιος περιορισμός στο Δικαίωμα Πάρκινγκ στην Πιλοτή, στην περίπτωση Ιδιοκτήτη Διαμερίσματος + Αποκλειστικη Χρήση Παρκινγκ Πιλοτης (κανονικα συμβολαιο ως παρακολουθημα χωρις χιλιοστα) ο οποίος όμως δεν μένει-κατοικεί στην πολυκατοικια και είτε το έχει κενο είτε το μισθώνει/παραχωρεί χωρίς ο ένοικος να χρησιμοποιεί τη θέση στάθμευσης? Αυτό που συνάγεται είναι πως προφανώς και μπορεί να παρκάρει ως Ιδιοκτήτης, έτσι δεν είναι?
  2. ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ 2004 Σε ΟΑ του 2004, εχει χαθεί/δεν βρίσκεται απο τον φακελο αρχείου πολεοδομιας το Διαγραμμα Καλυψης, ενώ οι κατόψεις των Αρχιτεκτονικων Υπογείου και Pilotis επισης δεν βρίσκονται -βρίσκονται όμως οι αντίστοιχες κατόψεις άλλων μελετών (πχ Πυροπροστασίας κλπ) για τις στάθμες αυτές. Για επικείμενο πολεοδομικό έλεγχο και τυχόν ρυθμίσεις 4495 κλπ, υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται σύνταξη και Υποβολή του Διαγράμματος Κάλυψης με σφραγίδα/υπογραφή Μηχανικού με σημερινή ημερομηνία (ας πουμε σαν μερική ανασύσταση-συμπλήρωση του φακέλου)? Υπάρχει κάποια σχετική οδηγία ή αρκεί η αναφορά στην Τεχνική Έκθεση περί μη εύρεσης ΔΚ με σχετική βεβαίωση από Πολεοδομία? Σχετικά με κατόψεις εκ του φακέλου της ΟΑ μελετών εκτός των Αρχιτεκτονικών, νομίζω πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σημείο αναφοράς πολεοδομικής νομιμότητας, σωστά? H ίδια δημοσίευση σε διαφορετικά θέματα και ενότητες του φόρουμ δεν επιτρέπεται. Παραμένει σε ισχύ μόνο η παρούσα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos 33
  3. εχεις δικιο, το αναφερει διευκρινιστικα και στην εγκυκλιο 2/2019 οτι η περιπτωση της Κατηγοριας 3 δεν αφορα σε λεβητοστασια κλπ, οποτε η σωστη δηλωση ειναι η ενταξη του ξεμπαζωμενου υπογειου κοινοχρηστου λεβητοστασιου σε [Αρθρο 100 παρ. 5] ρυθμιση με αναλυτικο και 1 λοιπη παραβαση, ειδικα απο την στιγμη που δεν προσμετρα και δεν προσμετρουσε στην δομηση/καλυψη.
  4. Ως προς τον τρόπο υπαγωγής, είμαι ανάμεσα στα: α) αρθρο 100 παρ. 5 ρυθμιση με αναλυτικο και 1 λοιπη παραβαση ως υπαγομενο στις "εγκαταστασεις οπως οριζονται στην παρ. 19 αρθρο 2 ν.4067/2012", οπου αναφερεται σε "κατασκευή ή υποδομή που προορίζεται ή απαιτείται για τη λειτουργία, εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κτιρίων, όπως οι ανελκυστήρες, τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής και εκροής ύδατος, θέρμανσης, φυσικού αερίου" β) αρθρο 96 κατηγορια 3 περιπτωση γιβ) αποθηκες <15τμ και υψους<2,50μ Υπαρχει σε καποιο αλλο σημειο του Νομου ή εγκυκλίων ή Ε/Α το πως αντιμετωπίζεται αυθαίρετο λεβητοστάσιο σε υπόγειο με ξεμπάζωμα?
  5. @dimitris GM @ELENAMOSH Καλημερα, παρακολουθω τις απαντησεις σας διοτι εχω περιπου την ιδια κατασταση, οπως εγραψα και προχτες σε παραπανω ποστ. Απο τα μεχρι τωρα λοιπον, προκυπτει πως Αυθαιρετες Κατασκευες σε Κοινοχρηστους χωρους (οπως κοινοχρηστο Δωμα, κοινοχρηστος ακαλυπτος) χωρις χιλιοστα και χωρις να τα δηλωνει μεχρι σημερα κανενας στο Ε9 του, υπαρχει η δυνατοτητα να υπαχθουν στο 4495 με κοινη δηλωση συνιδιοκτητων, εφοσον υπαρχει δε συναινεση απο ολους και χρηση απο ολους τα αυθαιρετα τετραγωνικα που δημιουργουν προσθετη δομηση θα συγκριθουν με την συνολικη επιτρεπομενη δομηση στο οικοπεδο που προκυπτει ως [αθροισμα χιλιοστων ολων*ΣΔ*Εοικ]. Επισης, καταλαβαινω πως, τυχον αυθαιρετες αλλαγες στις διαστασεις των εξωτερικων ή/και εσωτερικων περιγραμματων των Οριζοντιων Ιδιοκτησιων που δημιουργουν διαφοροποιησεις (ειτε αυξηση ειτε μειωση διαστασεων κοινοχρηστου ακαλυπτου και κοινοχρηστων κλιμακοστασιων διαδρομων κλπ) δεν υπαρχει υποχρεωση να δηλωθουν με την παραπανω Υπαγωγη Κοινοχρηστων Αυθαιρετων σε Κοινοχρηστους Χωρους, καθώς θα πρεπει να δηλωθουν σε αναλογες Υπαγωγες των αντιστοιχων Οριζοντιων Ιδιοκτησιων διοτι συν τοις αλλοις, αυτές οι υπερβασεις δομησης/καλυψης (ή εκμετάλλευσης) αφορούν σε επεκτάσεις Ορ. Ιδ. και οχι Αυθαίρετες Κατασκευές κοινοχρηστων χωρων. Στην λογικη αυτή επισης, θεωρώ πως σε κάτοψη Δώματος που θα υποβληθεί για να δειχθεί η προς Υπαγωγή Αυθαίρετη Κοινόχρηστη Αποθήκη/Χώρος, δεν θα πρέπει να σημειωθεί ως παραβαση τυχόν μεταβολή (αυξηση / μειωση) εξωτερικής διαστασης πλευράς της οικοδομής, καθώς αυτό αφορά στις διαστάσεις υποκείμενων Οριζοντίων Ιδιοκτησιών. Στην δικη μου περιπτωση, προέκυψε ενα επιπλέον ζήτημα, και παρακαλώ για κάποια γνώμη αντιμετώπισης του: στην στάθμη του Υπογείου, όπου στα σχέδια άδειας-σύστασης προβλέπεται τμημα του να αποτελείται απο διαμέρισμα-ΟΙ Υπογειου και τμημα του να αποτελειται απο κοινοχρηστο κλιμακοστασιο και διαδρομο και το υπολοιπο να ειναι μπαζωμενο/ασκαφτο, στην πραγματικοτητα εχει σκαφτει και υλοποιηθει ενα επιπλέον δωματιο που χρησιμοποιειται σαν Κοινοχρηστο λεβητοστασιο. Πως κρινετε οτι πρέπει να δηλωθει η συγκεκριμενη κατασκευη στην κατα τα ανωτέρω Δηλωση Υπαγωγης Κοινοχρηστων αυθαιρετων σε Κοινοχρηστους χώρους?
  6. @dimitris GM Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Η πολυκατοικια ειναι οικογενειακη και σημερα τουλαχιστον οι Ιδιοκτητες δεν επιθυμουν να κανουν τροποποιηση συστασης ή/και να μεταβιβάσουν, επιθυμούν μόνο να δηλώσουν το εν λόγω δωμάτιο στο δώμα για να μην έχουν πρόβλημα σε τυχόν καταγγελία ή έλεγχο, ειδικά δε από την στιγμή που συναινούν και το χρησιμοποιούν όλοι. Προσπαθώ να καταλάβω εάν υπάρχει κώλυμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (4495/2017) εάν γίνει υπαγωγή που να αφορά αποκλειστικά και μόνο δήλωση αυτοτελών αυθαίρετων κοινόχρηστων κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο, που θεωρώ ότι είναι διαφορετικό από την κατάληψη κοινοχρηστου χωρου από αυθαίρετη επέκταση κάποιας οριζόντιας ιδιοκτησίας (στην τελευταία περίπτωση η υπαγωγή οφείλει να γίνει κατόπιν ελέγχου της ΟΙ).
  7. Δηλωση Αυθαιρετων επι Κοινοχρηστου Δωματος και Ακαλυπτου Καλησπερα, θα παρακαλουσα για καποια γνωμη για την παρακατω περιπτωση σχετικα με τον Τροπο Δηλωσης Αυθαιρετων επι Κοινοχρηστου Δωματος και Ακαλυπτου-σε περιπτωση που κατι παρομοιο εχει απαντηθει/συζητηθει, οποιος γνωριζει ας ενημερωσει με σχετικο link. Ειδικοτερα: στο Κοινοχρηστο Δωμα πολυκατοικιας εχουν ανεγερθει αυθαιρετα και χωρις χιλιοστα και χρησιμοποιουνται απο ολους τους ιδιοκτητες: 1)κτισμα Αποθηκης-Λοιπων Χρησεων Ε=13,50τμ και Υ=2,30μ (δηλωνεται με Υπερβ. Δομησης Κατηγορια 4, δεν υπερβαινω το επιτρ. Υψος της Περιοχης), 2) κτισμα χαμηλο υψους 1,00μ με χρηση αποθηκευτικη (δηλωνεται με Λοιπες Παραβασεις-Αναλυτικο) . στον Ακαλυπτο-Γωνιακο Φ/Γ υπαρχει αυθαιρετα μεταλλικη κυκλικη κλιμακα επικοινωνιας των οροφων με το Κοινοχρηστο Δωμα (δηλωνεται με Λοιπες Παραβασεις-Αναλυτικο) Για ολες τις παραπανω επι κοινοχρηστων κατασκευες, εχει δοθει συναινεση απο ολους τους συνιδιοκτητες περι υπαγωγης των στις διαταξεις του ν. 4495/2017, οποτε προφανως εχω το δικαιωμα να συγκρινω με το συνολο της επιτρεπομενης δομησης του οικοπεδου. Κατοπιν ελεγχου περιμετρικων διαστασεων του Κτιριου και Ακαλυπτου, προκυπτουν διαφοροποιησεις διαστασεων των υλοποιημενων περιγραμματων-πλευρων κτιριου/οριζοντιων ιδιοκτησιων των υποκειμενων οροφων, καθως επισης και καποιες διαφοροποιησεις στις διαστασεις του εσωτερικου κλιμακοστασιου. Το ερωτημα μου ειναι εαν εχω το δικαιωμα να μην ασχοληθω με τις παραπανω αλλαγες, και να σημειωθουν αποκλειστικα οι κατασκευες επι κοινοχρηστων χωρις να γινουν αλλαγες και υποβολη νεων σχεδιων (διαγραμμα καλυψης, τοπογραφικο, κλπ) παρα μονο σημειωση της θεσης και των περιγραμματων των παραπανω 1) και 2) αυθαιρετων? Ευχαριστω
  8. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι, το παρακάτω πάνω-κάτω κείμενο, συντάχθηκε από κάποιους από μας στο φόρουμ μηχανικών γκρουπ του FACEBOOK, και έχει αρχίσει η αποστολή του σε mail ανθρώπων της διοίκησης του ΤΕΕ αλλά και αρμόδιων Υπουργείων (πχ. [email protected], [email protected], [email protected]) για την λήψη και ανακοίνωση μέτρων στήριξης Μηχανικών Επιστημόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών που δεν είναι μισθωτοί κατά την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσταλλεί -είτε ως έχει είτε τροποποιημένο ή συμπληρωμένο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από όλα τα μέλη του τεχνικού κόσμου της χώρας είτε ατομικά είτε διασυλλογικά για την έγκαιρη λήψη ανάλογων μέτρων από τους αρμόδιους Φορείς και Υπουργεία. Αξιότιμοι Κύριοι, Αξιότιμε κ. Πρόεδρε ΤΕΕ, Με την παρούσα επιστολή σας διαβιβάζεται το αίτημα χιλιάδων Μηχανικών (ενδεικτικά παρατίθεται σύνδεσμος σχετικής Ομάδας-Φόρουμ: https://www.facebook.com/groups/forummichanikon/permalink/2784859724883469/?hc_location=ufi) που ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα των μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών, για άμεση σύνταξη και προώθηση προτάσεων προς την Πολιτεία για την υλοποίηση εφαρμογής Οικονομικών Μέτρων Ενίσχυσης τουλάχιστον για τους τρέχοντες 2-3 μήνες της πρωτόγνωρης αυτής κρίσιμης περιόδου της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρονται εδώ κάποια ανακουφιστικά μέτρα για την ενίσχυση των μη μισθωτών ελεύθερων επαγγελματιών: 1. επίδομα ενίσχυσης σε όλους τους μη μισθωτούς (τους έχοντες ενεργή έναρξη επαγγέλματος εργασιών και ανοιχτά βιβλία-μπλοκάκι και οι οποίοι δεν έχουν επιπλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία-δραστηριότητα) Μηχανικούς, τουλάχιστον στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και για περίοδο τουλάχιστον 2 μηνών και μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και συνέχειας του τόπου, 2. άμεση ένταξη επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, ΕΥΔΑΠ) και συντήρησης ή ανανέωσης εξοπλισμού των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς κριτήρια, 3. έγκαιρη λήψη απόφασης και ανακοίνωση παρατάσεων τουλάχιστον 2-3 μηνών, μέσω Φύλλου Εφημερίδας Κυβέρνησης, όλων των προθεσμιών που αφορούν σε περιπτώσεις ανάγκης συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης στοιχείων και μετρήσεων για την υπαγωγή ακινήτων σε Νόμους περί: α) τακτοποίησης/ρύθμισης αυθαίρετης δόμησης, β) δήλωσης ιδιοκτησίας Εθνικού Κτηματολογίου/Κτηματογράφησης και Δασολογίου (πρόβλεψη και για παράταση προθεσμιών ενστάσεων), γ) δηλώσεων τροποποίησης επιφανειών σε Δήμους κλπ, 4. αναστολή ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής-εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 5. αναστολή ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής-εξόφλησης ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 (Α΄2020) Τα παραπάνω ενδεικτικά προτεινόμενα μέτρα, έχουν ως πρωταρχικό στόχο και σκοπό την στήριξη και προστασία, του κοινωνικού συνόλου και των ευπαθών ομάδων -τόσο επαγγελματιών όσο και ιδιωτών πολιτών, από την υπερέκθεση στον κίνδυνο και την αποφυγή άκρως επικινδύνων για την δημόσια υγεία φαινομένων πανικού και λανθασμένων κινήσεων ή επιλογών -οι οποίες θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα. Θεωρείται αυτονόητο και σε κάθε περίπτωση άμεσα αντιληπτό, πως όσο το δυνατόν νωρίτερα υιοθετηθούν και ανακοινωθούν σχετικά μέτρα στήριξης - τόσο το καλύτερο για όλους (επαγγελματίες και ιδιώτες) αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κοινής συλλογικής και κοινωνικής προσπάθειας για ελαχιστοποίηση της μετάδοσης - διάδοσης του υφιστάμενου προβλήματος. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τις ανάλογες απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας, του τεχνικού κόσμου-στυλοβάτη της καθημερινής μικρο-οικονομίας και της αγοράς, Σας παρακαλούμε για την άμεση υποστήριξη των ανωτέρω, Με εκτίμηση,
  9. Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις και την ενασχόληση σας με το θέμα μου. Για αρχή νομίζω το μόνο σίγουρα απαιτητό είναι η δήλωση διαμέρισματωσης. Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που η αλλαγή χώρου μεταξύ των ομορων διαμερισμάτων περιγράφεται στη σύσταση και: α) δεν επέρχεται μείωση κοινόχρηστων (φωταγωγος), και β) υποβάλλεται κάτοψη στην οποία φαίνεται η υφιστάμενη κατάσταση θεωρώ ότι ο τρόπος υπαγωγής είναι σωστός.
  10. Καλησπέρα, θα ήθελα την άποψή σας για την αντιμετώπιση της εξής περίπτωσης: Σε διαμέρισμα στο οποίο κλήθηκα να κάνω τακτοποίηση/βεβαίωση για συμβόλαιο, κατόπιν αυτοψίας, παρατηρήθηκαν οι εξής δύο (2) διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το σχέδιο της οικοδομικής αδείας: α) μετατόπιση τοίχου μεταξύ του διαμερίσματος και ομόρου διαμερίσματος, [αλλαγή η οποία εμφαίνεται ορθά όπως είναι σήμερα στο σχέδιο της σύστασης οριζ. ιδιοκτησιών] --> θεωρώ ότι πρέπει να γίνει υπαγωγή ως Διαμερισμάτωση, β) αύξηση διάστασης πλευράς διαμερίσματος (όμορη-όριο με τον κοινόχρηστο διάδρομο εσωτερικά της πολυκατοικίας) κατά 30cm (από 6,35μ έγινε 6,65μ, αλλαγή στο μήκος >2% διάστασης αλλά <5% της αρχικής πλευράς του διαμερίσματος με αύξηση εμβαδού <2% αυτού που αναγράφεται στη σύσταση), η οποία πλευρά καταλήγει σε εσωτερικό φωταγωγό της πολυκατοικίας, η οποία επιφέρει μετατόπιση του φωταγωγού κατά 30cm χωρίς όμως διαφοροποίηση των διαστάσεων αυτού (οι διαστάσεις του φωταγωγού δηλαδή παραμένουν ίδιες με την οικοδ. άδεια όσο και με το σχέδιο της σύστασης-έχω δηλ. ομοιόμορφη μετατόπιση). Η διαφοροποίηση αυτή υπάρχει τόσο ως προς το σχέδιο οικοδ. αδείας όσο και ως προς το σχέδιο της σύστασης. Βάσει του Ν. 4495 άρθρ. 81+82, θεωρώ ότι προκύπτει ότι: οι παραβάσεις της Κατηγορίας 3 θεωρούνται πολεοδομικές παραβάσεις και οι οποίες ανήκουν στις εξαιρέσεις απαγόρευσης μεταβίβασης, δηλ. μπορούν να καταρτισθούν συμβόλαια χωρίς υπαγωγή των παραβάσεων Κατηγ.3 αλλά με αναφορά και περιγραφή αυτών στην Τεχνική Έκθεση Μηχανικού (βάσει και της εγκ.2/2019). Θα ήθελα την γνώμη σας, για το αν μπορώ-αν μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, να κάνω υπαγωγή για την Διαμερισμάτωση και όχι για την αύξηση του μήκους της πλευράς (<5% μήκους κλπ κλπ) με ομοιόμορφη μετατόπιση φωταγωγού (χωρίς μείωση επιφανείας του), την οποία να περιγράψω βέβαια στην τεχνική έκθεση. Ο σκοπός είναι να αποφύγω πιθανή απαίτηση τροποποίησης σύστασης, χωρίς όμως να γίνει ψευδής δήλωση ή δήλωση εκτός πρόβλεψης του 4495. Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια ή γνώμη.
  11. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν ξέρω αν το έγραψα σωστά παραπάνω, η διαφορά στο μήκος της πλευράς είναι μεγαλύτερη >5% της αντίστοιχης διάστασης της Ο.Α. και σαν μήκος μικρότερο από της Ο.Α., γι αυτο το λόγο θεώρησα ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί. Θεωρείτε λοιπόν, ότι μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση με απλή σημείωση - παρατήρηση?
  12. "Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ" για προσωπικά στοιχεία και στοιχεία ακινήτου. Έχει κάποιος σχετική ενημέρωση?
  13. Καλησπέρα, Σε σχέση με τον παραπάνω τύπο που έχει αναφερθεί για τον υπολογισμό της μαζικής ροπής αδράνειας " Jm=Izz*m / (4*A) " , μήπως πρέπει να παραλείψουμε το 4 στον παρονομαστή ? Επίσης γνωρίζετε εάν αναφέρεται σε κάποιο σύγγραμμα ή βιβλιογραφία σχετική ?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.