Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Eπαγγελματικό αυτοκίνητο για Μηχανικό


astris

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 145
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε ΙΧ, απο τις δαπανες για καυσιμα, εκπιπτει ο ΦΠΑ???? (ρωταω διοτι αυτο μου ειπε ο λογιστης...)

Εμένα ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου που ήταν συνταξιούχος λογιστής το έκανε Του έλεγαν πάντοτε στην εφορία ότι κακώς το έκανε αλλά ήταν διαβασμένος και τους τάπωνε Δυστυχώς επειδή δεν θεωρούμε ποτέ ότι μπορεί να χάσουμε ένα άνθρωπο μας , πέθανε ο πατέρας μου και δεν τον είχα ρωτήσει ποτέ σε τι το στήριζε αυτό Η καινούργια λογίστρια μου δεν το συνέχισε αλλά όμως και δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα με αυτά που είχε ήδη κάνει ο πατέρας μου με το ΦΠΑ των καυσίμων Από ότι κατάλαβα επειδή (και λογικά) δεν ήθελε να πάει κόντρα με τον δ/ντη της εφορίας , αφού δεν είχε μόνο εμένα πελάτη , έκανε ότι της είπε (και που έλεγε στο πατέρα μου παλαιά) Πάντως θυμάμαι ότι ο συχωρεμένος πατέρας μου στο θέμα αυτό ήταν απόλυτος και μου έλεγα να μην ανησυχώ γιατί είχε δίκιο και δεν πρόκειται να μου κάνουν τίποτα γιατί είχε στοιχεία που στήριζε αυτήν την πρακτική του 

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Terry μάλλον δεν το κατάλαβες αυτό που σου είπε.

Καθαρό ποσό + ΦΠΑ αποτελούν δαπάνη για την επιχείρηση και αφαιρείται από τα έσοδά της. Δεν εκπίπτει ο φόρος φορολογικά ως εισροή ΦΠΑ.

 

Η λογική στο άρθρο 22 του ν. 4172/2014, είναι  «έκπτωση όλων των παραγωγικών δαπανών που επιφέρουν, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα, έσοδα στην επιχείρηση ή νομική οντότητα»
Συγκεκριμένα αναφέρει:
α) Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, δηλαδή οι δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες από τον επιχειρηματία ή τη διοίκηση της επιχείρησης για την επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού, την ανάπτυξη των εργασιών, τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά, εφόσον αυτή ενεργείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής αποστολής της και συμβάλλει στη δημιουργία φορολογητέου εισοδήματος, δηλαδή όλες εκείνες οι δαπάνες οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες κέρδους βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα.
β) Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση, δηλαδή δεν πρέπει να είναι εικονικές ή πλασματικές ή υποτιμολογημένες ή υπερτιμολογημένες.
γ) Εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά, δηλαδή οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν καταχωρισθεί στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης είτε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. τιμολόγια κ.λπ.) είτε απολογιστικά (π.χ. αποσβέσεις).

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τα αποδείξουμε σε πιθανό έλεγχο.

Αν λοιπόν έχουμε ένα αυτοκίνητο στην επιχείρηση, που δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της, π.χ. μπορεί να έχουμε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και το οδηγεί κάποιος, που δεν έχει σχέση με την επιχείρηση, καταχωρούμε κανονικά όλα τα έξοδα που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης (τιμολόγια καυσίμων, επισκευές, διόδια κλπ), αλλά τα αναμορφώνουμε φορολογικά στο τέλος της χρονιάς.
Αναφορικά στον ΦΠΑ, το άρθρο 30 του κώδικα ΦΠΑ 2859/2000, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:
ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Αρα όλες οι δαπάνες των ΕΙΧ αυτοκινήτων  δεν εκπίπτουν φορολογικά ως εισροές ΦΠΑ.
Το καθαρό ποσό αλλά και ο ΦΠΑ αποτελούν δαπάνη από την επιχείρηση και αφαιρείται από τα έσοδά της (με την πιθανή αναμόρφωση) ώστε να προκύψει το καθαρό εισόδημα που θα φορολογηθεί.

 

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα το καταλαβα.

Μου ειπε ξεκαθαρα οτι εκπιπτει ο ΦΠΑ.

Και αναμορφωνεται το καθαρο ποσο.

 

Επειδη ειναι λογιστης σε ΑΕ με επαγγελματια και μη, οχηματα, ενω αντεδρασα, μου ειπε οτι το εχει ψαξει διεξοδικα.

 

Τι να πω..

Δεν φταινε και αυτοι με το μπου###λο το φορολογικο συστημα.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα που ξαναδιαβάζω τον κώδικα ΦΠΑ 2859/2000, σε αυτό που έγραψα πιο πριν μήπως να με αναιρέσω 8-) και να επιβεβαιώσω το λογιστή ... ??

 

Το λέω γιατί βλέπω (εκ των υστέρων και συγνώμη αν παραπλάνησα με τη θέση μου) η διατύπωση ότι έχει περιοριστικό χαρακτήρα και αναφέρεται αποκλειστικά στην εμπορία των ΙΧΕ, καθώς και στην μίσθωσή τους, ή στην εκμετάλλευσή τους σε επιχείρηση μεταφοράς προσώπων.

 

Οπότε ... αναμονή από τον Σωτήρη για το ερώτημά σου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ας περιμενουμε και το Σωτηρη.

 

Γνωριζεις Γιωργο, αν υπαρχει διαταξη που να υποχρεωνει , η ΑΛΠ να ειναι σφραγισμενη και να εχει και το αριθμο κυκλοφοριας πανω?

(αναφερομαι σε ποσα εως 50-70Ε)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ξέρω είναι το παρακάτω.

 

ΠΟΛ.1078/2014

"[...]

3.3. Διάφορες περιπτώσεις καταχωρήσεων

...

Πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, από πρατήρια υγρών καυσίμων.

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων, για τις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, προς άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, το δημόσιο, τους δήμους κ.λπ., αξίας μέχρι τριακόσια (300) ευρώ, μπορεί να εκδίδουν αποδείξεις (με αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος του αντισυμβαλλόμενου) οι οποίες καταχωρούνται, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, τόσο από τον εκδότη όσο και τον λήπτη, συγκεντρωτικά με τις λοιπές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

[...]"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η παρ. 4 του άρ. 30 Ν 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αναφέρει:

 

"4. Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

...

ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο."

(από http://www.forin.gr/laws/law/2706/kurwsh-kwdika-forou-prostithemenhs-aksias#!/?article=13609 )

 

Ο τυπικός μηχανικός

- δεν πουλάει αυτοκίνητα,

- δε μισθώνει αυτοκίνητα,

- δε μεταφέρει πρόσωπα με κόμιστρο.

 

Άρα δεν εκπίπτει τον ΦΠΑ των καυσίμων ΕΙΧ.

 

Terry αν ξαναδείς το λογιστή που στο είπε, σε παρακαλώ δείξε του το άρθρο 30 παρ. 4 και ρώτα τον πώς θα αιτιολογήσει (με βάση ποια διάταξη δηλαδή), σε ενδεχόμενο έλεγχο, γιατί δεν εφάρμοσε αυτό που γράφει μέσα ο νόμος.

George Micheal λυπάμαι που δε θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε και την απάντηση του πατέρα σου στο θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δίχως να εχω τη νομική ανάλυση του θέματος και ο δικος μου λογιστής, όταν περνούσε τα εξοδα του ΙΧ μου (ήταν 1600κ.ε. οπότε καποιο μικρο ποσοστό αν θυμάμαι καλά) δεν ασχολιόταν με το ΦΠΑ.

 

Αντιθέτως, τώρα που αγόρασα επαγγελματικό και οχι ΙΧ, εκπίπτει κανονικά ο ΦΠΑ, τα πάντα μπαίνουν στο ακέραιο στα εξοδα, ητοι σερβις,λαδια,φιλτρα,υαλοκαθαριστήρες,βιολογικοί καθαρισμοι,λάστιχα, πετρέλαια κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Θα φανει αστειο σε μερικους, αλλα δικαιολογειται αγορα και άλλες δαπάνες μοτοσυκλετας που προοριζεται για επαγγλαμτικη χρηση ? Ειλικρινα , εχω ηδη μοτοσυκλετα και στην πραγματικοτητα κατα 95% την χρησιμοποιω για την μεταβαση σε υπηρεσιες και πελατες εντος και εκτος πολης που εννοειται οτι με αυτ/το θα ηταν 5 φορες πιο χρονοβόρο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.