Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προεξοχή τζακιού και δόμηση


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, να ρωτήσω κάτι...

 

Στο παρακάτω σχήμα έχω τοποθετήσει την καμινάδα του τζκιού εκτός του κτηριου να προεξέχει...Οπότε πρέπει να ληφθεί υπ' όψην στην δόμηση και στην κάλυψη, ή αν είναι <0.40μ θεωρείται αρχιτεκροτική προεξοχή;

 

Σε την μόνωση (ΚΕΝΑΚ) σε αυτό το σημείο θα έχω πρόβλημα;

 

Κάθε βοήθεια δεκτή!

post-826-131887273858_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

προφανώς είσαι μέσα από την ρυμ & οικ γραμμή

ΓΟΚ/85

Άρθρο 11

«6. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπονται αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία μέγιστου πλάτους 0,40 μ. καθώς και σκίαστρα του ίδιου πλάτους ελαφράς κατασκευής, σταθερά ή κινητά (οριζόντια, κατακόρυφα ή κεκλιμένα) που έχουν προορισμό τη σκίαση κλειστών ή ανοικτών χώρων χωρίς να μειώνουν τον απαιτούμενο φυσικό φωτισμό του χώρου, τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26. Πλάτος μεγαλύτερο από 0,40 μ. και έως το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος εξώστη μπορεί να επιτραπεί μόνο ύστερα από γνώμη της Ε.Π.Α.Ε

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θεωρείται αρχ προεξοχή αλλά λειτουργική (καλύπτει την λειτουργία τζακιού) και προσμετρείται στη δόμηση κάλυψη και αυτή ή ίδια και τυχόν συμπαρασυρόμενα (αριστερά και δεξιά στοιχεία)

Αν δεν το δείξεις γραφικά έτσι (σχεδιάζοντας το τζάκι πιο μέσα ) και το εμφανίσεις ως συμπαγή τοιχ/ία 40 εκ δεν προσμετρείται

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι ενημερωτικά:

Υπάρχει η απόφαση ΣτΕ 1355/2010 που αφορούσε κατασκευή καπνοδόχων τζακιών εξωτερικά σε πολυκατοικία. Σύμφωνα με αυτή :

 

"......5. Επειδή με το άρθρο 2 του Ν. 1577/1985 «Γενικός Οικοδομικός Κανο­νισμός» (ΦΕΚ 210 Α') ορίζεται ότι «17. Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελεί­ται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για : α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος, β) ... γ) ... 18. Κατασκευή είναι κάθε τεχνικό έργο. 19. Εγκατάσταση είναι η κατασκευή που χρησιμοποιεί­ται για την άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση των κτιρίων ή της λειτουργικότητάς τους, όπως οι ανελκυστήρες, τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιμα­τισμού, δροσισμού, διανομής ύδατος, θέρμανσης, φωταερίου, τα θερμικά ηλια­κά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καπναγωγοί, οι επιγραφές, οι κεραίες» (όπως η περ. 19 αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2831/2000, ΦΕΚ 140 Α'). 20 ... 37. Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι τα φέροντα ή μη στοιχεία του κτιρίου που σκοπό έχουν την αρχιτεκτονική διαμόρφωση των όψεων του», ενώ με το άρθρο 11 ότι «1. ... 6. Στις όψεις του κτιρίου επιτρέπονται αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχι­τεκτονικά στοιχεία μεγίστου πλάτους 0,40 μ..... Επίσης στις όψεις των υφιστά­μενων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος κτιρίων επιτρέπονται παθητικά ηλια­κά συστήματα πάχους μέχρι 0,40 μ....... ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ε.Π.Α.Ε. ...».

Με τις διατάξεις αυτές αντιδιαστέλλονται οι εγκαταστάσεις από τις αρχιτεκτονικές προεξοχές και στοιχεία, διότι οι μεν πρώτες αποσκοπούν οπωσ­δήποτε και προεχόντως στην επίτευξη καλών όρων διαβιώσεως εντός των κτη­ρίων, ενώ οι δεύτερες στην αισθητική διαμόρφωση των όψεών τους, λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβούν ορισμένες διαστάσεις. Περαιτέρω, στις πρώτες (εγκαταστάσεις) περιλαμβάνονται πάντως αυτές που ο ίδιος ο Ν. 1577/1985 ρητώς χαρακτηρίζει έτσι, όπως οι καπναγωγοί, και οι οποίες, συνεπώς, δεν επιτρέπεται να χαρακτηριστούν αρχιτεκτονικές προεξοχές ή στοιχεία. Υπέρ της απόψεως αυτής συνηγορεί και το ότι κατ' εξαίρεση, με την παρ. 6 του άρ­θρου 11 του ν. 1577/1985, επιτρέπεται ορισμένων μόνο (παθητικών ηλιακών συστημάτων) από τις ρητώς χαρακτηριζόμενες ως εγκαταστάσεις με την περ. 19 του άρθρου 2 του αυτού Ν. 1577/1985 (θερμικά ηλιακά συστήματα) η πα­ρουσία στις όψεις ορισμένων μόνον κτηρίων και ύστερα από ειδική κρίση της Ε.Π.Α.Ε......"

 

Υ.Γ. Τα ανωτέρω βεβαίως αφορούν τον ΓΟΚ αλλά νομίζω ότι και ο ΝΟΚ δεν διαφοροποιείται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι έτσι στο ΝΟΚ ...

Οι εγκαταστάσεις δεν "αντιδιαστέλλονται από τις αρχιτεκτονικές προεξοχές", όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου 16 με τη λέξη "λειτουργικά" και στο κείμενο του άρθρου με τις λέξεις "αρχιτεκτονικά στοιχεία".

Όμως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δε μετράνε στο ΣΔ και στο ποσοστό κάλυψης και διατάσσονται ελεύθερα στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου (άρθρο 17.7.ζ) ... προφανώς όχι αυτοφερόμενες αλλά πάνω στις όψεις του κτιρίου.

Είπαμε εντάξει με το ΣτΕ, αλλά πολλές φορές ξεπερνάνε τα όρια του αντικειμένου τους, εξασκώντας επικίνδυνους ελιγμούς τυπολατρείας ... καταπίνοντες καμήλους σε άλλες περιπτώσεις ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@kan62

Δεν είμαι σίγουρος:

Στο άρθρο 16 νομίζω ότι η λέξη λειτουργικά του τίτλου αναφέρεται μάλλον σε στοιχεία όπως πχ της παρ. 4 (Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων) ή 9 (στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία). Η καπνοδόχος είναι ενεργειακό και δεν αναφέρεται στην παρ. 10 του ιδίου άρθρου.

 

Απορία: Εξωτερική καπνοδόχος τζακιού κτιστή (διαστάσεων 0.60 X 0.60 m) διαμερίσματος πχ 3ου ορόφου που ξεκινά λίγο πιό κάτω από την πλάκα του 4ου και συνεχίζει στους επάνω, μετρά ή όχι στην δόμηση και κάλυψη?.

Link to comment
Share on other sites

Η καπνοδόχος σύμφωνα με τους ορισμούς (τη λογική και το ΣτΕ) είναι εγκατάσταση.

Η διαφωνία μου με τη λογική του ΣτΕ, είναι ότι (θεωρώ) επιτρέπεται στις όψεις του κτιρίου με την έννοια του άρθρου 16.

Για την προσμέτρηση στο ΣΔ ή την κάλυψη, δεν μετράει (όπως όλα τα των 16 και 17 άρθρων), είτε αρχίζει από τον ακάλυπτο είτε από όροφο του κτιρίου. Δεν ορίζει καν χώρο που μπορεί να προσμετρηθεί.

Εξ άλλου, μια συστοιχία καπνοδόχων και τζακιών σε κατακόρυφη στήλη, που ξεκινά από κάποιο δάπεδο ορόφου, τι διαφέρει από έρκερ ;

Link to comment
Share on other sites

Γιά την ευκολία της συζήτησης ας ξεχωρίσουμε τις inox από τις κτιστές.

Inox:

Κατά το ΣτΕ μάλλον δεν καλύπτονται από το άρθρο 16. Σε αυτή την περίπτωση ισως (έαν θεωρήσουμε ότι αποτελούν μηχανολογική εγκατάσταση) εμπίπτουν στην περίπτωση 6.η του άρθρου 11, δεν μετρούν στην δόμηση αλλά μετρούν στην κάλυψη διότι δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της παρ. 4.γ. του άρθρου 12.

Κτιστές (όπως της απορίας του #6):

Νομίζω μονο εάν περάσουν ως αρχιτεκτονικές προεξοχές-στοιχεία του άρθρου 16 δεν μετρούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.