Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγη απο Χορτα-θαμνους-ριζες σε οικοπεδο


gio

Recommended Posts

Προσοχή τα σχοίνα αποτελούν δασική βλάστηση για το δασαρχείο. Θέλει μελέτη το ζήτημα αν το έχουν αφήσει και έχει γίνει λόγγος το κτήμα και αυτό γιατί όταν θα πάει για πράξη χαρακτηρισμού πέρα από την αυτοψία που θα κάνουν θα τσεκάρουν και παλιές αερ/φίες.

Ευχ για άμεση απόκριση

συμφωνω για τα σχοινα, αλλά είναι κληροτεμάχιο εκ διανομής, όπως και τα όμορά του. Για αντίστοιχα κληροτεμάχια , απ΄' ότι βλέπω σε πρόσφατα ΦΕΚ κύρωσης δασικών χαρτών ανά την Ελλάδα υπάρχει ρητά αναφορά ότι εξαιρούνται γιατί είχαν δοθεί για καλλιέργεια , ακόμη κι αν προκύπτει δάσωση πρόσφατη.... 

Καταλαβαίνω κάτι λάθος από τα ΦΕΚ???

Ωστόσο , το ερώτημα για τη διαδικασία νόμιμου καθαρισμού ( μέ ή χωρίς σχοίνα ) παραμένει  (Τρόπος απομάκρυνσης προιόντων κοπής) 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν ξέρω τι αναγράφει το ΦΕΚ και αν τα αγροτεμάχια με τα οποία ασχολείσαι, εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας.

Αν εξαιρούνται έχει καλώς. Αν όχι, όπως προείπα, θέλει προσοχή.

Αυτό με την άδεια ποιος να σου απαντήσει;

Λες ότι έχουν καταπατήσει οι όμοροι εκτάσεις του δημοσίου (υποθέτω). Το θέμα δεν είναι πολεοδομικό. Προφανώς στη γενική περίπτωση που μπεις σε ξένη ιδιοκτησία, ο άλλος μπορεί ι να καλέσει την αστυνομία και να τους πάει αυτόφωρο όλους μαζί. 

Τόσα χρόνια ο πελάτης σου πως μπαίνει στο αγροτεμάχιο του?

Μήπως το έχει παρατήσει και έχει γίνει λόγγος ?

Link to comment
Share on other sites

Έχει χρόνια να πάει, λόγω υγείας, το κληροτ. (Ε= 1900 μ2)  ήταν περιφραγμένο , του χάλασαν τμηματικά την περίφραξη (φυσικά και δεν ξέρει ποιός και πότε) και τώρα που ανέλαβε ο γυιός θέλει να τα αποκαταστήσει , να το καθαρίσει, να βγάλει ΕΕΜΚ για περίφραξη κλπ. 

έχει και διάσπαρτες εληες .

ΤΠ , θα ρωτήσω και Δασαρχείο και Δ/νση Γεωργίας και θα δώ πως θα πράξω. Σκεφτόμουν μήπως είχε αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοια περίπτωση ....

Ευχ πάντως

Link to comment
Share on other sites

Οι ελιές εφόσον δεν είναι αγριελιές είναι ένα σημαντικό στοιχείο και λαμβάνεται υπόψη συνδυαστικά με άλλα στοιχεία από το δασαρχείο σε αιτήσεις πράξεων χαρακτηρισμού. Ο τίτλος του κληροτεμαχίου από πότε είναι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι αναγράφει το ΦΕΚ και αν τα αγροτεμάχια με τα οποία ασχολείσαι, εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας.

Αν εξαιρούνται έχει καλώς. Αν όχι, όπως προείπα, θέλει προσοχή.

Αυτό με την άδεια ποιος να σου απαντήσει;

Λες ότι έχουν καταπατήσει οι όμοροι εκτάσεις του δημοσίου (υποθέτω). Το θέμα δεν είναι πολεοδομικό. Προφανώς στη γενική περίπτωση που μπεις σε ξένη ιδιοκτησία, ο άλλος μπορεί ι να καλέσει την αστυνομία και να τους πάει αυτόφωρο όλους μαζί. 

Τόσα χρόνια ο πελάτης σου πως μπαίνει στο αγροτεμάχιο του?

Μήπως το έχει παρατήσει και έχει γίνει λόγγος ?

 

σωστος ο προβληματισμος...

 

ο κληρος  δεν υπερισχυει του δασικου

 

αλλο η ιδιοτητα σαν "κληρος"  και το ιδιοκτησιακο...

 

αλλο η ιδιοτητα σαν λογγωμενος/δασωμενος  κληρος, οπότε "παει" σαν ιδιωτικη δασικη, εκταση

 

 

α) Εποικιστικές εκτάσεις: εάν η εξεταζόμενη έκταση είναι εποικιστική έκταση και αποτελεί κληροτεμάχιο (χαρακτηρισμένο ως αγρός) τότε τα περισσότερα Δασαρχεία, μέχρι πρόσφατα. δεν εξέδιδαν Πράξη Χαρακτηρισμού, αλλά απαντούσαν εγγράφως σχετικά με επίκληση της παρ. 7 του άρθρου 1 ν. 3147/2003.. Το ίδιο ισχύει και για έκταση η οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται στον πίνακα διανομής ως δάσος. Όμως, με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (217166/2763/23-6-2011) ορίζεται ότι για τον χαρακτηρισμό των εποικιστικών εκτάσεων θα πρέπει οπωσδήποτε πλέον να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 14 ν.998/79.

 

η εγκυκλιος

 

 

δασικα..κληρος.pdf

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η διανομή είναι του 1940.

Πρόσφατα σε  περίπτωση άλλης περιοχής που υπήρχε αίτημα εξαγοράς δρόμου διανομής,από τον ιδιοκτήτη όμορου κληροτεμαχίου (διατάξεις παρ. 8γ, άρθρου 22, Ν.4061/12, τροπ παρ 9, αρθρ 37, Ν. 4235/14),  ο αγροτικός δρόμος διανομής ήταν γεμάτος από σχοίνα και βάτα, επειδή δεν χρησιμοποιούνταν.

Το δασαρχείο θέλησε να τον χαρακτηρίσει και άρα να μην επιτρέψει την εξαγορά του , αλλά τελικά λόγω αγροτικής νομοθεσίας (την θεώρησαν πιο ισχυρή), παρόλο που η αγροτική νομοθεσία έχει καταργηθεί,  δέχθηκαν ότι όταν έγινε η διανομή, ο δρόμος ήταν καθαρός  και επομένως ως τέτοιος παραμένει και σήμερα, ασχετα με την κατάσταση(σχοίνα-βάτα)  στην οποία βρίσκεται.

 

Έχετε δίκιο για την εγκύκλιο του 2011, με προβλημάτισε.

 

Τα μόνα κληροτεμάχια που επιδέχονται χαρακτηρισμό δασικού είναι τα χέρσα-κοινά  και όχι αυτά που έχουν παραχωρηθεί σε ακτήμονες.

Link to comment
Share on other sites

σε εκεινη την περιπτωση πηγατε με αυτο...και πολυ σωστα...

 

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εφόσον σήμερα υφίστανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, η αίτηση του κατόχου για την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 23.

β) Οι δρόμοι που διανοίχθηκαν σε θέση διαφορετική από την προβλεπόμενη στην κυρωμένη διανομή του αγροκτήματος, θωρούνται ως δρόμοι της κυρωμένης διανομής και περιέρχονται στην κυριότητα του οικείου Δήμου, εφόσον μετατοπίσθηκαν εντός δημοσίων εκτάσεων και κρίνεται αναγκαία η διατήρησή τους. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για αγροτικούς δρόμους που διανοίχτηκαν για την εξυπηρέτηση τυφλών τεμαχίων κυρωμένης διανομής, εφόσον δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων προσώπων.

γ) Δρόμοι κυρωμένης διανομής που έχουν απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μπορούν να εξαγοράζονται από τον ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης διαφορών. Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αντικειμενική αξία, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου.

δ) Για τη μεταβίβαση της κυριότητας των δρόμων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία μεταγράφεται στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή καταχωρίζεται στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και κοινοποιείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ενημέρωση της ψηφιακής βάσης, καθώς και στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ.»

 

 

"Χερσο - κοινο" ειναι κτημα  μη αποδοθεν, ανηκον στο Δημοσιο....ας το χαρακτηρισει οπως θελει...

 

την εγκυκλιο...να την ξαναδεις

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από ΦΕΚ 

Κυρώνουμε

Τους δασικούς χάρτες των Τοπικών Κοινοτήτων .......... και ......... των Δήμων ........... αντίστοιχα, του Νομού ............, στο σύνολό τους, όπως απεικονίζονται με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, στα συνημμένα διαγράμματα και στους πίνακες (βάση δεδομένων) που συνοδεύουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος.

Από τις εκτάσεις που απεικονίζονται σε αυτούς

α. Ως δάση και δασικές είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, εξαιρούνται αυτές που έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, εκτός αν αφορούν άλση ή πάρκα και

β. Ως δάση και δασικές στην παλαιότερη αεροφω− τογράφιση, εξαιρούνται αυτές που έχουν περιληφθεί σε εποικιστικές εκτάσεις και χαρακτηρίστηκαν από τις Επιτροπές Απαλλοτριώσεων και τις Επιτροπές Οριστι− κών Διανομών ως μη δάση και μη δασικές.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ο ανωτέρω δασικός χάρτης καθίσταται οριστικός

 

Στην περιοχή μου δεν έχει κυρωθεί ακόμη δασικός χάρτης , αλλά πλέον με το ανωτέρω σκεπτικό βλέπω ότι κυρώνονται οι δασικοί χάρτες (όπου υπάρχει διανομή βέβαια) .

Εικάζω ότι δεν θα χαρακτηρισθεί το κληροτ ενδιαφέροντός μου, ως δασικό, όταν έρθει η ώρα του.

 

Τι λέτε??? Ευσεβείς πόθοι ??

Και μέχρι τότε δεν θα καθαριστεί???  Δεν υπάρχει υποχρεωση του ιδιοκτήτη να διατηρεί τον αγρό του καθαρό ???  (πυρκαγιά). Περιβάλλεται από κατοικίες , εκτός από ένα δύο όμορα χέρσα-κοινά που είναι μερικώς καταπατημένα από τις κατασκευές των ομορων κατοικιών.  

 

Πρέπει να προκαλέσω πράξη χαρακτηρισμού ή θα κάψω τον ιδιοκτήτη???

Link to comment
Share on other sites

$#@@@*&^%$#  *** &6%$##@&  **&^%^^$$#

 

 

περισσοτερα...εδω

 

[η 3η αποφαση αφορα "εντος του αγροκτηματος"...]

 

 

http://dp.ypeka.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

παιδιά έχω το ίδιο πρόβλημα με τα χόρτα,έχω 7,5 στρέμματα χωράφι και λόγο της απόστασης και της δουλειάς μου δεν τα κόβω τα χόρτα. Παλαιότερα ξόδευα την άδεια μου για να τα κόψω και κάθε χρόνο τα ίδια. Τώρα έρχομαι πολύ σπάνια στον τόπο αυτό. Υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι πρέπει να είναι καθαρισμένο το χωράφι από χόρτα?????Μιλάω σε περίπτωση που κάποιος περαστικός πετάξει ένα τσιγάρο μέσα και αν θα είμαι καλυμμένος νομικά απέναντι στους γείτονες μου>>>>>?????
 
 





Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.