Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτιμητής ακινήτων


nk

Recommended Posts

7 ώρες πριν, anavatis said:

καλησπέρα. ασχολείται κανείς με εκτιμήσεις για δικαστικούς επιμελητές? όταν σας αναθέτουν μια εκτίμηση και δεν περιγράφεται επαρκώς το ακίνητο πχ. ο τίτλος λέει οικόπεδο χτ.μ. αλλά σήμερα υπάρχει πολυώροφη οικοδομή, τί κάνετε? ο δικαστικός δεν έχει άλλα στοιχεία....

Ότι λέει παραπάνω ο Κώστας. Ο δικαστικός επιμελητής κατά 99% των περιπτώσεων θα σου αναθέσει έγγραφη εντολή εκτίμησης με σκοπό την  αναγκαστική εκτέλεση (λόγω μη πληρωμής δανείου συνήθως με εκτελεστό απόγραφο δικαστικής απόφασης).

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της αυτοψίας να δεις και να περιγράψεις όσο καλύτερα μπορείς την υφιστάμενη κατάσταση στο ακίνητο, της οποίας την εμπορική αξία καλείσαι να προσδιορίσεις με κάθε πρόσφορο μέσο.

Μεγάλη προσοχή. Ο πιστ/νος εκτιμητής δεν παίρνει κανενός το μέρος, δρα ανεξάρτητα, αμερόληπτα και με προσήκοντα επαγγελματισμό και δεν είναι η δουλειά του να υποστηρίξει γι αυτό άλλωστε και ο κώδικας δεοντολογίας τον οποίο υπογράφουμε. Δώσε βάση στο να μην έχεις κάνει ξανά εκτίμηση στο τρέχον έτος του ίδιου ακινήτου  γιατί δημιουργείται πρόβλημα ασυμβίβαστου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 161
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καθότι πρόκειται για μια πολυγωνική οικοδομή καθώς και άλλα κτίσματα μέσα στο οικόπεδο για τα οποία δεν γνωρίζω αν όντως βρίσκονται εντός των ορίων του οικοπέδου,, αν είναι νόμιμα ή αυθαίρετα, θα ήταν εξαιρετικά επίφοβο να κάνω εκτίμηση των επιφανειών που βρίσκονται εντός του οικοπέδου. το μόνο που γνωρίζω είναι η επιφάνεια του οικοπέδου που περιγράφεται στον τίτλο. έστειλα μνμ στον δικαστικό επιμελητή να τον ενημερώσω...νομίζω ότι μέχρι εκεί είναι η δουλειά μας κι ότι δεν θα πρέπει εμείς να τρέχουμε σε κτηματολόγιο και πολεοδομίες για να βρούμε τα στοιχεία....εκτός κι αν προβλέπεται κάτι τέτοιο το οποί μάλλον πρέπει να το κάνει ο δικαστικός...εν πάσει περιπτώσει τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένα....

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα επικοινωνήσεις με την Τράπεζας που είναι η επισπεύδουσα της αναγκαστικής εκτέλεσης για να ρωτήσεις μήπως υπάρχουν επιπλέον στοιχεία. Συμβαίνει κάποιες φορές οι επιμελητές να μην έχουν πλήρη στοιχεία γιατί συνήθως η δική τους εντολή δίνεται μέσα από εταιρίες επιμελητών οπότε θα σου πρότεινα να το ψάξεις. Συμφωνώ στο ότι ενημέρωσες τον Επιμελητή. Αν απαιτηθεί να τρέξεις προς εύρεση στοιχείων θα πρέπει να βάλεις και τα έξοδά σου μέσα στην αμοιβή.

 

Link to comment
Share on other sites

Τυπικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο εκτιμητής δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν από τους διάδικους.

Ο επιμελητής θα πρέπει να αναζητήσει τα επιπλέον στοιχεία από την τράπεζα και να τα παραδώσει στον εκτιμητή.

Σε περίπτωση που θα γίνει αναζήτηση από τον εκτιμητή σε υπηρεσίες, θα πρέπει να αναφερθεί στη σύμβαση και να προσδιοριστεί το επιπλέον κόστος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω την εξής περίπτωση.

Ζευγάρι απο κοινού και χωρίς σύσταση ΟΙ ανέγειραν απο κοινού 50% και 50% και σεχρονικό διάστημα απο το 1974 έως και το 1987 τα εξής ακίνητα:

ισόγεια κατοικία 115,00τμ και ισόγειο κατάστημα 154,00τμ και αντίστοιχα στον πρώτο όροφο 115,00τμ διαμέρισμα και 100,00τμ ένα άλλο διαμέρισμα.

Δηλ. Αν υπήρχε σύσταση , θα είχαμε 4 ιδιοκτησίες. Μια το κατάστημα και τρείς για τα διαμερίσματα.

Τώρα επιθυμούν για δικούς τους λόγους ( χώρισαν και δεν υπάρχει καλή σχέση) , την διανομή του περιουσιακού στοιχείου , που αποτελείται όπως περιέγραψα πιό επάνω απο:

Το οικόπεδο 1000,00τμ και ένα διώροφο κτήριο με ισόγεια κατοικία και κατάστημα και δύο κατοικίες στον όροφο.

Συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν στην περιοχή.

Σκέφτομαι να εξετάσω το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και να βρώ την εμπορική του αξία με την συγκριτική μέθοδο.

Απο εκεί και πέρα ας σκεφτούν με τους δικηγόρους τους , πως μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός.

 

Έχει τύχει σε κάποιον κάτι παρόμοιο;

Πρέπει να προσέξω κάτι που ίσως δεν βλέπω;

Με απασχολεί κυρίως το ότι δεν υπάρχει ΣΟΙ.

Link to comment
Share on other sites

Μια πρώτη ιδέα έιναι ότι μπορείς να το κάνεις, δίνοντας αγοραία (εμπορική) αξία με παραδοχές.

Η αγοραία αξία δίνεται ως να ήταν ανεξάρτητες, διηρημένες ιδιοκτησίες και με την προυπόθεση ότι μπορούν να πωληθούν ξεχωριστά και επιπλέον στην αγοραία αξία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν φόροι  και συμβολαιογραφικά έξοδα που απαιτούνται από την ανωτέρω παραδοχή.

Η παραδοχή θα αναγράφεται και στην έγγραφη εντολή εκτίμησης και φυσικά στις εκθέσεις εκτίμησης.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα σε πρώτη φάση συμφωνούμε για εκτίμηση , σαν να ήταν ξεχωριστές.

Να ρωτήσω κάτι που ισως φανεί και χαζό!!

Θα την παρέδιδες την εκτίμηση σε ένα τεύχος , όπου θα φαινόταν διακριτά η αξία της κάθε μίας, η σε τέσσερα ξεχωριστά ένα για κάθε ιδιοκτησία;

 

Link to comment
Share on other sites

Πάντοτε όμως με την παραδοχή που αναφέρω. Μην το ξεχάσεις να την αναγράψεις στους όρους ανάθεσης και στην έκθεση. Υποτίθεται ότι θα κάνεις 4 εκτιμήσεις ως να ήταν (βλ. παραδοχή) 4 ξεχωριστές ιδιοκτησίες. Λογικά 4 διαφορετικά τεύχη.

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι το τεύχος πρέπει να είναι ένα, αφού ένα ακίνητο εκτιμάς.

Θα δώσεις και τις επιμέρους αξίες υπό την παραδοχή ότι θα μπορούσαν να αποτελούν ανεξάρτητες οριζόντιες, αλλά η αξία του ακινήτου είναι μία!

 

Link to comment
Share on other sites

Μια γενικότερη ερώτηση .

Πλέον είναι κοινά διαπιστωμένο ότι στις περιοχές που δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα ασφάλειας έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των σπιτιών που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ . Αλλά και σε υποβαθμισμένες έχουμε κάποιες αυξήσεις .

Ακόμα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των οικοπέδων σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλά τέτοια .

Το πρόβλημα του ΦΠΑ δεν επηρεάζει καθόλου τις παραθαλάσσιες περιοχές , όπου γίνονται πολλές πράξεις .

Αυτά πως τα βλέπουν οι τράπεζες ?  Σας δίνουν εντολές να βάζετε κάποιες αξίες παραπάνω , από τα ερείπια που εκτιμούσατε μέχρι τώρα , ή ακόμα πιέζουν για πολύ χαμηλές τιμές ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.