Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορεί διπλ. Πολ. Μηχ να υπογράψει θέρμανση και ηλ. εγκαταστάσες


Recommended Posts

Στην υπηρεσία ΝΟΜΟΣ του ΤΕΕ δεν την βρίσκω. Μπορείς να μου πεις τον τίτλο της εγκυκλίου και το ΦΕΚ αν υπάρχει;

 

Υ.Γ.

Σχετικά με το "Δεν νομίζω να έβγαινε τότε καν αυτή η εγκύκλιος αφού δεν αφορά κανέναν. " θα έλεγα ότι αφορά πολλούς που έχουν συμφέρον από την εγκύκλιο.

 

Η εγκύκλιος δεν είναι νόμος, είναι διευκρίνιση για την εφαρμογή του νόμου. Αν μια εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με έναν νόμο τότε υπερισχύει ο νόμος, το γνωρίζω από δικαστή.

Link to comment
Share on other sites

Sdim, αν και δεν έχω και ούτε πρόκειται να υπογράψω ποτέ Η/Μ, δες το Β.Δ. 16-3/17-3-50 (ΦΕΚ Α' 82)

'Αρθρο 2 :

 

1. "Αι ως άνω ειδικότητες του άρθρ. 1 των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, προκειμένου περί εκπονήσεως μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, χαρακτηρίζονται ως απλαί εις τας ακολούθους περιπτώσεις:

 

α) Εφ' όσον δεν διαθέτουσι συνολικήν κινητήριον ισχύν μείζονα των 50 ΗΡ, μη συνυπολογιζομένης υπαρχούσης εφεδρικής τοιαύτης.

β) Εφ' όσον δεν διαθέτουσιν ατμολέβητα μείζονα της συμφώνως προς τας διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ/τος "περί ατμολεβήτων" Γ' κατηγορίας.

γ) Εφ' όσον η αξία της μηχανολογικής εγκαταστάσεως πλην των κτιρίων, δεν είναι μεγαλυτέρα των (300.000) δραχμών (Το ανωτέρω εντός () ποσόν αυξήθηκε σε 1.000.000 δραχμές, από την παρ. 1 του άρθρου μόνου Π.Δ. 902 της 8-12/22-12-75, ΦΕΚ Α' 287).

δ) Εφ' όσον η ποσότης των εναποθηκευομένων υγρών καυσίμων δεν είναι μείζον των 10 τόννων.

ε) Εφ' όσον το μέγεθος της εγκαταστάσεως κεντρικής θερμάνσεως δεν είναι μείζον των 40.000 θερμομονάδων. ς) Εφ' όσον πρόκειται περί κοινών καμίνων διακοπτομένης λειτουργίας (ασβεστοκάμινοι, κάμινοι ξηράνσεως ή αποστάξεως ξύλων, εψήσεως δομικών υλικών κλπ.), ως και κλιβάνων αρτοποιίας.

2. Αι κατά την προηγουμένην παρ. 1 απλαί μηχανολογικαί εγκαταστάσεις υποδιαιρούνται εις δύο βαθμίδας:

 

Α'. Εις την δευτέραν βαθμίδα υπάγονται αι απλαί εγκαταστάσεις, αι περιλαμβανόμεναι εις μίαν των κάτωθι περιπτώσεων:

 

α) Εφ' όσον η συνολική ισχύς των κινητήρων των είναι μκροτέρα των 25 ΗΡ μη συνυπολογιζομένης υπαρχούσης εφεδρικής τοιαύτης.

β) Εφ' όσον δεν διαθέτουσιν ατμολέβητα.

γ) Εφ' όσον η αξία της μηχανολογικής εγκαταστάσεως είναι μικροτέρα των (150.000) δραχμών (το ανωτέρω εντός () ποσόν αυξήθηκε σε 500.000 δραχμάς από την παρ. 2 του άρθρου μόνου Π.Δ. 902 της 8-12/22-12-75, ΦΕΚ Α' 287).

δ) Εφ' όσον η εγκατάστασις δεν διαθέτει αποθήκην υγρών καυσίμων.

ε) Εφ' όσον η εγκατάστασις δεν διαθέτει κεντρικήν θέρμανσιν. ς) Εφ' όσον πρόκειται περί κλιβάνου αρτοποιίας αμέσου θερμάνσεως.

 

Β'. Εις την πρώτην βαθμίδα υπάγονται πάσαι αι λοιπαί απλαί εγκαταστάσεις της άνω παρ.

 

1.

3. Πάσαι αι λοιπαί εγκαταστάσεις, ως και αι εγκαταστάσεις της ειδικότητος ΣΤ' θεωρούνται ως μη απλαί εγκαταστάσεις, προκειμένου περί εκπονήσεως μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων".

 

 

 

'Αρθρο 3 : Περί εκπονήσεως μελετών Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και επιβλέψεως της εκτελέσεως αυτών

 

1. "Εις τους ασκούντας ελευθέρως το επάγγελμα του Μηχανολόγου ή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ναυπηγού, συμφώνως προς το άρθρο 1 του Ν. 6422, επιτρέπεται αυτοδικαίως και άνευ ουδενός περιορισμού η εκπόνησις μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων όλων των ειδικοτήτων, απλών και μη.

2. Η εκπόνησις μελετών των απλών εγκαταστάσεων πρώτης και δευτέρας βαθμίδος, ως αύται χαρακτηρίζονται εν τω άνω άρθρ. 2, επιτρέπεται και εις τους κεκτημένους δίπλωμα ανωτάτης τεχνικής Σχολής άλλης ειδικότητος, ως και εις τους κατόχους των κατά το κατωτέρω άρθρ. 16 διαλαμβανομένων αδειών ασκήσεως επαγγέλματος Υπομηχανικού - Μηχανολόγου αντιστοίχου ειδικότητος.

3. Η εκπόνησις μελετών των απλών εγκαταστάσεων δευτέρας βαθμίδος επιτρέπεται και εις τους κάτωθι:

 

α) Εις τους πτυχιούχους της Σχολής Υπομηχανικών Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ειδικότητος ΜηχανολόγουΗλεκτρολόγου και τους τούτοις εξομοιουμένους, άμα τη κτήσει του πτυχίου των και β) Εις τους κατόχους των εν τω κατωτέρω άρθρ. 16 διαλαμβανομένων αδειών Σχεδιαστών Μηχανουργών.

 

4. Προκειμένου περί των Χημικών Εγκαταστάσεων, εφαρμόζονται αι διατάξεις του άρθρ. 4 του Ν. 6422/34".

 

'Αρθρον 5:

 

1. "Αι αυταί εν άρθρω 1 ειδικότητες των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, προκειμένου περί επιβλέψεως της εκτελέσεως αυτών, χαρακτηρίζονται ως απλαί εις τας κάτωθι περιπτώσεις:

 

α) Εφ' όσον δεν διαθέτουσι συνολικώς κινητηρίους μηχανάς ισχύος μείζονος των 200 ΗΡ μη συνυπολογιζομένης υπαρχούσης εφεδρικής τοιαύτης.

β) Εφ' όσον δεν διαθέτουσιν ατμολέβητας Α' κατηγορίας, συμφώνως προς τας διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ/τος "περί ατμολεβήτων".

γ) Εφ' όσον διαθέτουσιν ομού ατμολέβητας Β' κατηγορίας, συμφώνως προς τας διατάξεις του από 20.11.1911 Β.Δ/τος "περί ατμολεβήτων" και κινητηρίους μηχανάς ισχύος ελάσσονας των 100 ΗΡ.

δ) Εφ' όσον η αξία της μηχανολογικής εγκαταστάσεως είναι μικροτέρα των (600.000) δραχμών. (Το εντός () ποσόν αυξήθηκε σε 2.000.000 δραχμές, από την παρ. 4 του άρθρου μόνου Π.Δ. 902 της 8- 12/22-12-75, ΦΕΚ Α' 287).

ε) Εφ' όσον η ποσότης των αποθηκευμένων υγρών καυσίμων είναι μικροτέρα των 100 τόννων. ς) Εφ' όσον το μέγεθος της εγκαταστάσεως κεντρικής θερμάνσεως είναι μικρότερον των 80.000 θερμομονάδων.

ζ) Εφ' όσον πρόκειται περί κλιβάνων και καμίνων λειτουργουσών είτε μέσω βοηθητικών συσκευών είτε τοιούτων εμμέσου θερμάνσεως.

 

2. Πάσαι αι λοιπαί εγκαταστάσεις, ως και εγκαταστάσεις ειδικότητος ΣΤ' θεωρούνται ως μη απλαί εγκαταστάσεις προκειμένου περί επιβλέψεως της εκτελέσεως αυτών".

 

3. "Προκειμένου ειδικώς περί εκτελέσεως οξυγονοκολλήσεως ή ηλεκτροσυγκολλήσεως εις Μηχανολογικάς Εγκαταστάσεις ή στοιχεία ταύτης ή μεταλλικάς κατασκευάς εν γένει, πάσαι αι εν τω ως άνω άρθρ. 1 Μηχανολογικαί Εγκαταστάσεις, θεωρούνται ως απλαί τοιαύται"(προσθ. της παρ. 3 από το Β.Δ. της 2-8/8-8-58). "Επίσης προκειμένου περί εκτελέσεως του μηχανολογικού μέρους των ανελκυστήρων, θεωρείται τούτο ως απλή εγκατάστασις, ανεξαρτήτως ισχύος και αξίας αυτού"(προσθ. του εντός ""εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 5 από την παρ. 1 του άρθρου 1 Β.Δ. 792/1960).

 

κλπ

Link to comment
Share on other sites

Για την εγκύκλιο είχα απορία.

 

Ενδιαφέρον το Β.Δ. που ανάφερες.

1) Σήμερα όμως ελάχιστες Η/Μ εγκαταστάσεις κοστίζουν κάτω από 1.000.000 (λίγο πάνω από 2.900€) χωρίς το κόστος του κτιρίου, άρα δεν πληρείται το (γ). Ο συγκεκριμένος νόμος δεν προβλέπει επαναπροσαρμογή των τιμών (όπως π.χ. προβλέπει ο νόμος για την τιμή της κιλοβατώρας στα Φ.Β.).

2) Δεν βλέπω να αναφέρει στις εξαιρέσεις τα πιεστικά δοχεία, πλην των ατμολέβητων. Τότε που βγήκε ο νόμος δεν ήταν διαδεδομένα τα σημερινά συστήματα κεντρικής θέρμανσης με φούσκες για παραλαβή της πίεσης του δικτύου. Είχαν σόμπες ξύλων, σόμπες πετρελαίου, τζάκια, κτλ.

Σήμερα έχει καθιερωθεί στις εγκαταστάσεις θέρμανσης η "φούσκα" για την απορρόφηση της διαστολής-συστολής του νερού, η οποία είναι δοχείο υπό πίεση.

3) Ομοίως στις εγκαταστάσεις ύδρευσης αν απαιτείται πιεστικό το οποίο συνοδεύεται από φούσκα δεν βλέπω να θεωρείται απλή εγκατάσταση.

4) Δεν βλέπω να περιλαμβάνει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στις απλές μελέτες.

 

Να δω πάντως Διπλωματούχο Προγραμματιστή να υπογράφει θέρμανση και θα πιστέψω ότι τα πάντα γίνονται στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

να ρωτήσω οι Π/Μ έχουν τούς περιορισμούς πού αναφέρονται παραπάνω στην μελέτη. Εφόσον την μελέτη τών Η/Μ την κάνει Μ/Μ ή Η/Μ μπορεί την επίβλεψη στην άδεια να την έχει ο Π/Μ ?

Link to comment
Share on other sites

αυτο είναι αναμφισβήτητο, το θέμα είναι δεν θέλω να φορτωθώ και την επίβλέψη αφού εγώ είμαι στην Αθήνα και το έργο και ο Π/Μ στήν Ηλεία. Αν κάνουν παρατυπίες να είναι υπεύθυνοι. Γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μία ερώτηση αν γνωρίζετε:

Σε ποιον προϋπολογισμό βρίσκουμε το ποσό των 3.000€; Στο "Ελάχιστο Κόστος" που βγάζει το πρόγραμμα ή κάπου αλλού; Εάν ναι, τη θέρμανση και τον κλιματισμό που δεν μου τα βγάζει στο ελάχιστο κόστος πως θα τα αποδείξω;

Link to comment
Share on other sites

3000 ευρώ δεν κοστίζει πλέων ούτε η κατασκευή για κοτέτσι στο χωρίο της γιαγιάς μου οπότε τζάμπα ασχολείστε με το θέμα.Ο καθένας να κάνει αυτό που ξέρει και έχει σπουδάσει και ας αφήσει τα ΒΔ γιατί τα έχει πάρει ο Βασιλιάς μαζί του. :smile:

Edited by hektor
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.