Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Έλληνες έχασαν τουλάχιστον τη μισή περιουσία που είχαν επενδύσει σε ακίνητα


Engineer

Recommended Posts

Δε βασίζεται μόνο σε συμβόλαια και εκτιμήσεις, αλλά και σε εκταμιεύσεις και πληρωμές. Οι τράπεζες σε μία αγοραπωλησία γνωρίζουν το πραγματικό ποσό των πληρωμών και χρησιμοποιούνται και αυτά τα στοιχεία από την ΤτΕ.

 

Ακόμη, η αύξηση των τιμών στα ακίνητα δεν μετριέται στον πληθωρισμό αλλά στην ανάπτυξη, έννοιες αντίθετες μεταξύ τους και κακώς τις συγχέεις, γιατί το ακίνητο εκτός από προϊόν είναι και περιουσιακό στοιχείο (asset, που λένε και στην Εσπερία).

 

Οι υποτιμήσεις το '83 και το '85, και οι συναλλαγματικές διολησθήσεις πόνεσαν αρκετά τους ραντιέρηδες. Άλλωστε ο πληθωρισμός τους έτρωγε αρκετό από το 25+%. Το πραγματικό κέρδος πρέπει να ήταν γύρω στο 3 - 4%.

 

Πρέπει να φρεσκάρεις και λίγο τη μνήμη σου με το ύψος του πληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  ήθελα κ ν΄αξερα, πόσο αληταράς είσαι , ποιους καλύφεις κ για ποια νου τα συμφέροντα δουλεύεις ;  

Εξηγήσου.

Και να φανταστείς ότι ΔΕΝ έβαλα αρνητική ψήφο. Το σκέφτηκα λίγο, για την ορθογραφία και το συντακτικό, είπα να κάνω και ένα σχολιάκι ότι δεν γράφουμε στο forum μετά το 5ο ουίσκι, αλλά... :mrgreen:

Τελοσπάντων, απ' όσο θυμάμαι δεν έχω βάλει αρνητική ψήφο ποτέ στο forum.

 

Αντε να δούμε λίγο την ουσία.

 

Αργότερα το δεύτερο μέρος.

 

Αναμένω σχόλια γιά την εποχή εκείνη.

Για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, δεν θα διαφωνήσω, αυτά έχουμε, αυτά είναι. Και τώρα αν κάποιος βγάλει στατιστικά μετά τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, μ@λ@κίες θα λέει. Και ό,τι υπάρχει σαν πληθυσμιακό δεδομένο τα τελευταία 20 χρόνια είναι στο αέρα, εδώ μιλάμε για εκατομμύριο πληθυσμού στην Αθήνα που δεν φαίνεται πουθενά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι έσκασε φούσκα και στο λέω από τώρα, στο τέλος θα στηρίξω την θέση μου με αριθμούς κενών κατοικιών. Γιατί η κάθε φούσκα έχει να κάνει με προσφορά & ζήτηση. Μέχρι στιγμής περιγράφεις μία εποχή όπου η ζήτηση κάμπτεται μετά τον υδροκεφαλισμό (τς τς) των '60 και '70. Περιμένω το 2ο μέρος.

 

Νομίζω ότι δικαιολογούμαι.

Αδικαιολογήτως απών. Στην αναφορά.

Έχεις 10 απουσίες για τον έλεγχο του τριμήνου.

 

Το απότομο σταμάτημα της ανατροφοδότησης του χρέους του Ελληνικού Κράτους από την Ε.Κ.Τ. σταμάτησε όλη τη δανειστική δραστηριότητα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και την οικοδομή.

Διαφωνώ. Μα εντελώς. Το πράγμα στράβωσε όταν από το 2008 (2 χρόνια πριν το Καστελόριζο) η Eurobank σταματάει τα στεγαστικά μαχαίρι, και μαζί της και οι υπόλοιποι. Βλέπεις:

1ον, η τραπεζική κρίση (μία από τις πολλές κρίσεις που σκάσανε στο κεφάλι μας συγχρόνως) έχει συμβεί νωρίτερα, απλά αυτό που ακολούθησε τα κάλυψε. Θυμίσου τις ακάλυπτες επιταγές και το κραχ στο εμπόριο (μας έφταιγαν οι κινέζοι τότε...), θυμίσου και Κωστάκη-Αλογοσκούφη που έτρεξαν με εγγυήσεις.

2ον, ΕΚΤ ή άλλο επίσημο ταμείο δεν αγόρασε ποτέ χρέος πριν το Καστελόριζο, ούτε και ποτέ κάποιος σταμάτησε την ανατροφοδότηση του χρέους μέσα από την αγορά ομολόγων. Δύο τινά: α. τα επιτόκια ήταν πλέον μεγάλα, β. οι αγοραστές των ομολόγων προ Καστελορίζου είχαν φτάσει να είναι, ως επί το πλείστον, οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πως το λέτε αυτό εσείς οι μηχανολόγοι; Κλειστό θερμοδυναμικό σύστημα;

 

Υ. Γ. Συνάδελφε Arche εκείνο που θα έβλεπα εγώ (με το πτωχό μου πάντα μυαλό) ως εναλλακτική πρόταση είναι η μετατόπιση της φορολογίας στις καταθέσεις κυρίως του εξωτερικού και όχι στην κατοικία. Επίσης στο να δοθούν ευνοϊκότεροι όροι δανεισμού για νέες κατοικίες. 

Έλα και πες το αυτό στην Παγκοσμιοποίηση τώρα που έχει "ψοφήσει" λίγο!!! Μιλάμε για το έσχατο ταμπού, μιλάμε για αποδοχή ότι η φάση της Κύπρου είναι υπόδειγμα και μιλάμε για 2-3 βήματα πριν την φράση "Μέρκελ & Σόιμπλε έχετε δίκιο". Βάλτο στην Παγκοσμιοποίηση σε παρακαλώ. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Τεντ έχω πολλούς φίλους τραπεζικούς και οικονομολόγους και συναδέλφους σε πολύ ψηλές θέσεις και ακόμη γνωρίζω από τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία που υπολογίζουν .

 

Απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται . Αλλά ακόμα και αν γνωρίζουν τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων , μέχρι το 2002 , χρηματοδοτούσαν ΜΟΝΟ μέχρι την αντικειμενική αξία και έτσι το τι γινόταν το έβλεπαν από τις αγγελίες , αλλά και τα συμβόλαια .

 

Ακόμα σχεδόν όλοι οι εκτιμητές που έχω δεί είναι νέοι συνάδελφοι , γύρω στα 30 , οπότε είναι λογικό να μην έχουν πείρα .

 

Πέραν αυτών δεν μπορώ να γράψω κάτι άλλο γιά το επίπεδο των εκτιμήσεων και έτσι θα ασχοληθώ με το θέμα βάσει στοιχείων .

 

Γιά τους ραντιέρηδες , το γεγονός ότι κέρδιζαν 3-4 % πάνω από τον πληθωρισμό , ήταν τεράστιο νούμερο σε σχέση με έναν που νοίκιαζε σπίτι και στέναζε κάτω από το ενοικιοστάσιο του παπατζή , γιατί η απόδοση του ήταν 10-15 % ετησίως ΚΑΤΩ από τον πληθωρισμό .

 

Γιά τον πληθωρισμό , εδώ είναι τα στοιχεία και είμαστε και συνομήλικοι με την μελέτη :mrgreen:

 

http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0515/Other/A0515_DKT87_TS_MM_00_1959_00_2013_01_F_GR.xls

 

Εκεί βλέπουμε ότι με δείκτη 100 το 2009 , το 1959 είχαμε μόλις 1,155 . Το 1973 , 14 χρόνια μετά είχαμε μόλις;1,550 δηλαδή μέσα σε 14 χρόνια είχαμε μόλις 34 % αύξηση των τιμών δηλαδή λιγότερο από 2,5 % τον χρόνο , ακριβώς όσο επιθυμεί η ΕΚΤ τώρα .

 

Από το 1973 μέχρι το 1995 που έχω γράψει , ο πληθωρισμός έφτασε στο 59,696 , δηλαδή ανέβηκε 38 φορές επισήμως .

 

Τα ακίνητα στο χρονικό διάστημα αυτό ανέβηκαν από τις 8000 που υπολογίζω γιά το 1973 στην περιοχή των ΒΠ , στις 280000 το 1995 . Δηλαδή 35 φορές , άρα χαμηλότερα από τον συνολικό ΕΠΙΣΗΜΟ πληθωρισμό . Αυτό συνέβη διότι υπήρξε η κρίση του 1990-1994 και έτσι μετά η μείωση του πληθωρισμού κάτω από 10 % και τα δάνεια έγιναν ελκυστικά και είχαμε αύξηση των τιμών πάνω από τον πληθωρισμό .

 

Ετσι από 280000 το 1995 , πήγαμε στις 320000 το 1996 , στις 400000 το 1997 , 500000 το 1998 , 600000 το 1999 , 700000 το 2000 , 750000 το 2001 η 2200 € . Στην πενταετία αυτή είχαμε πληθωρισμό 78,155 δηλαδή 31 % , ενώ οι τιμές των κατοικιών ανέβηκαν 267 % .

 

Εδώ φαίνεται η πρώτη φούσκα , αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι . Πρέπει να σκεφτούμε ότι υπήρξε η ευμάρεια του χρηματιστηρίου που ανέβασε τις τιμές , ο εύκολος και φτηνός δανεισμός , αλλά κυρίως η πίεση της προηγούμενης περιόδου που μείωσε πολύ την προσφορά ακινήτων το 1995 - 96 , ενώ ανέβασε την ζήτηση .

 

Κανονικά λοιπόν το 1995 οι τιμές των σπιτιών θα έπρεπε να είναι στις 400000 και τότε η αύξηση , αφού ο πραγματικός πληθωρισμός ήταν πάνω από 30 % τον χρόνο και τα επιτόκια δανεισμού από τους τοκογλύφους ξεκίναγαν από 36 % , η τουλάχιστον 3 % τον μήνα .

 

Αρα λοιπόν από το 1995 μέχρι το 2001 , είχαμε μιά μεγάλη αύξηση των τιμών των κατοικιών , η οποία οφείλεται σε πολλούς ευνοικούς παράγοντες που ήταν καθαρά συγκυριακοί .

 

Είχαμε λοιπόν την εκτίναξη του ελατηρίου που είχε συμπιεστεί το 1990-1995 , την μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων δανεισμού , την δυναμικότερη εμπλοκή των τραπεζών στον χώρο , το φαινόμενο του χρηματιστηρίου , την μειωμένη προσφορά και την αυξημένη ζήτηση .

 

Ανάλογα φαινόμενα θα συμβούν , αν ποτέ ανοίξει η αγορά , αφού εδώ και 5-6 χρόνια , από το 2008 δηλαδή που κόπηκαν τα τραπεζικά δάνεια , πρακτικά δεν χτίζονται οικοδομές και το πραγματικό απόθεμα , σε λογική μέσου όρου πωλήσεων 30ετίας που ήταν 70000 τον χρόνο , καλύπτουν δεν καλύπτουν 1,5 χρόνο .

 

Αν λοιπόν δεχθούμε ότι οι τιμές  το 1995 θα ήταν λογικά στις 400000 τότε η αύξηση από το 1973 μέχρι το 1995 θα ήταν 50 φορές , έναντι 38 φορές του επίσημου πληθωρισμού και από το 1995 έως το 2001 η αύξηση στα σπίτια θα ήταν 87 % , έναντι 31 % του επίσημου πληθωρισμού .

 

Βέβαια στο χρονικό διάστημα αυτό των προολυμπιακών έργων , είχαμε και μεγάλη ανάπτυξη του ΑΕΠ και έτσι μέρος της αύξησης πρέπει να δοθεί και εκεί . Δηλαδή η αξία των ακινήτων ανέβηκε και ως περιουσιακό στοιχείο , λόγω της αύξησης της εθνικής περιουσίας .

 

Από το 2001 μέχρι το 2008 , η αύξηση των σπιτιών πήγε από τις 2200 στις 4000 , δηλαδή 82 % με αύξηση του πληθωρισμού 26 % και αύξηση του ΑΕΠ 3-4 % ετησίως .

 

Αν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία , βλέπουμε ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένη φούσκα στα ακίνητα , αλλά σε αυτά αποτυπώθηκε η οικονομική συγκυρία και η πολιτικο-οικονομική ιστορία .

 

Μετά το 2011 υπήρξε η συγκεκριμένη στοχοποίηση τους με τα παπαγαλάκια τους ΑΡΔ , ότι τάχα η οικοδομή δεν είναι παραγωγική επένδυση , αλλά η ανεργία του 30 % , η μάλλον αν βγάλουμε έξω τους ΔΥ , τότε η ανεργία φτάνει στο 50 % και οι κλειστές χαλυβουργίες , τσιμεντάδικα , ξυλουργικά εργοστάσια , αλουμινάδικα , μαρμαράδικα , λατομεία , καμίνια , πλακοποιίες , χαλκουργίες , εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού , πλαστικών και πολλές άλλες , αλλά και οι χαμένες ασφαλιστικές εισφορές , αλλά και η εγκληματικότητα , που αυξάνεται από τους πεινασμένους πρώην οικοδόμους , ντόπιους και ξένους , διαψεύδει οικτρά , λαμόγια , άσχετους και πληρωμένους .

 

Αυτά σε γενικές γραμμές γιά το παρελθόν .

 

Σήμερα η πτώση των τιμών τουλάχιστον 30 % από το 2008 , μας έχει οδηγήσει πίσω στο 2004 ονομαστικά , αλλά αν υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό , μάλλον προς το 2001 μας βλέπω .

 

Θεωρητικά πρόκειται περί μεγάλης ευκαιρίας η αγορά ακινήτου σήμερα , αλλά ο αποπληθωρισμός , η υποτιμητική προσδοκία και η ψηλή φορολογία , μαζί με την καθημερινή πλύση εγκεφάλου από τα παπαγαλάκια , διαλύει τον δεύτερο σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας .

 

Προφανώς βάσει συγκεκριμένου σχεδίου .

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, κάθε χρόνο αποχωρεί μια κομόπολη εκτός χώρας (χωρίς να συνυπολογισουμε τη γήρανση του πληθυσμού) κυρίως νεαρών υλικιών , εσείς ακόμη ελπίζετε ότι θα δημιουργηθεί ζήτηση σε κατοικίες? 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

BAS, για αρχή θα πρέπει να πεις στους φίλους σου τους τραπεζικούς να κόψουν το δούλεμα, γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν επίσημα τουλάχιστον το 70 - 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και με κάτι συμπληρωματικά δάνεια "επισκευών" σε νεόδμητα, πολλές φορές έφταναν να χρηματοδοτούν το 120% της εμπορικής αξίας. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και δεν έχουμε και μνήμη χρυσόψαρου.

Επιπλέον, αυτό που έχει πρακτικά σημασία, για αυτό που αποκαλούμε φούσκα της κτηματαγοράς, είναι το τι γινόταν την τελευταία δεκαετία και όχι το '70, το '80 και το '90. Χρήσιμα είναι ως ιστορικά στοιχεία, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε χοντρικά από το 2000 και μετά.

 

Επιπλέον, υπάρχουν τα αρχεία των συναλλαγών και φαίνονται τα πραγματικά ποσά που διακινήθηκαν στις αγοραπωλησίες και όλα αυτά καταγράφονταν. Άλλο, αν αγοραστής και πωλητής δεν το έπαιρναν χαμπάρι (το θέμα της καταγραφής της συνολικής συναλλαγής) και η εφορία και το κράτος έκαναν το κορόιδο.

 

Για τη σχέση πληθωρισμού και τιμών ακινήτων, νομίζω και μόνος σου το εντόπισες ότι υπάρχει αναντιστοιχία. Γι αυτό και σου λέω ότι κακώς τα συγχέεις, γιατί για τις τιμές των ακινήτων, υπήρξαν άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες, που τις διαμόρφωσαν.

 

Τώρα για την απόδοση της επένδυσης σε ακίνητα στο παρελθόν, στην πραγματικότητα είχε πολύ καλύτερη απόδοση από το 3 - 4%. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει, ιδιαίτερα στα αστικά ακίνητα, είναι όχι η τιμή ενοικίου αλλά η κατασκευή και πώληση. Ο κατασκευαστής, που επενδύει τα χρήματα, θέλει κατά κύριο λόγο να πουλήσει και όχι να κρατήσει το διαμέρισμα για να το νοικιάσει. Οπότε, οι τιμές ενοικίου μας είναι αδιάφορες και δεν βλέπω το λόγο, που κάνεις σύγκριση απόδοσης εντόκων γραμματίων και ενοικίου. Αυτό που έχει σημασία είναι η σύγκριση των αποδόσεων σε σχέση με τις τιμές πώλησης, όπου και το κέρδος ήταν πολύ μεγαλύτερο.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας το δούμε ένα-ένα γιατί μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε .

 

Είπα και εγώ ότι μετά το 2002 οι τράπεζες έδιναν μέχρι και το 120 % της αξίας του ακινήτου .

Αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε μιά αγορά δεκαετιών με στοιχεία από το 2002-2008 , δηλαδή μόλις 6 χρόνια που είχαμε ταυτόχρονα σκληρό νόμισμα , χαμηλά επιτόκια , χαμηλό πληθωρισμό , μεγάλη ανάπτυξη λόγω των έργων , εύκολο κρατικό δανεισμό και τους Ολυμπιακούς αγώνες , ενώ είχαν βγάλει και λεφτά κάποιοι από το χρηματιστήριο .

 

Ακόμα εκείνη την περίοδο είχαμε τεράστια αύξηση στους ναύλους της ναυτιλίας και επειδή έχουμε πολλούς εφοπλιστές , επενδύθηκαν πολλά τέτοια υπερκέρδη σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας .

 

Τα στοιχεία των συναλλαγών μπορεί να καταγράφονταν , αλλά μόνο μερικώς , αφού υπήρχαν πολλές τράπεζες και δεν γινόταν μιά και έξω η συναλλαγή . Ετσι προφανώς δεν μπορείς να έχεις αξιόπιστα στοιχεία .

 

Γιά την σχέση πληθωρισμού και ακινήτων προφανώς υπάρχει μερική αντιστοιχία και το αναφέρω και εγώ .

 

Γιά την απόδοση του ενοικίου προφανώς δεν αφορά τον κατασκευαστή , αλλά αφορά τον αγοραστή , αν αυτός  δεν θέλει το ακίνητο γιά ιδιόχρηση .

 

Οσο γιά τις αποδόσεις , το πρόβλημα την εποχή της ανόδου 1995-2008 , ήταν ότι η υπεραξία που κέρδιζες σε κάθε κατασκευή , την πλήρωνες στο επόμενο με την αυξημένη αντιπαροχή και το αυξημένο κόστος κατασκευής .

 

Προφανώς λοιπόν η περίοδος αυτή των 5 ετών δημιούργησε μιά φούσκα , η γιά την ακρίβεια μιά υπερθέρμανση της αγοράς που γέμισε ασχέτους με το αντικείμενο , που νόμισαν ότι μπορούσαν να κονομήσουν , αλλά τελικά οι μόνοι πραγματικά ευνοημένοι , είναι όσοι έδωσαν τα οικόπεδα τους αντιπαροχή την συγκεκριμένη 5ετία και πρόλαβαν όμως να τελειώσουν και να πάρουν τα διαμερίσματα . 

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ. Μα εντελώς. Το πράγμα στράβωσε όταν από το 2008...

Ναι. Γράψε λάθος. Η κρίση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το 2007 από την Αμερική. Τον Ιούλιο του 2008 ο αλησμόνητος κος Προβόπουλος ενημέρωσε δημοσίως (μη χάσει κι αυτός) την κυβέρνηση ότι το έλλειμμα του Ελληνικού Δημοσίου έτρεχε με 2% το μήνα, η Lehman Brothers πτώχευσε το φθινόπωρο του 2008, ο Οικονομέας και ο Καμπουράκης κάθε - μα κάθε - πρωί μας κατάβρεχαν με την κρίση που θα ερχόταν στην Ελλάδα, ο κόσμος άρχισε να πανικοβάλεται αλλά δεν ήξερε προς τα που να τρέξει και τέλος (το κερασάκι) τα σχόλια του ξένου τύπου για την τότε δήθεν επικίνδυνη κατάσταση των 4-5 μεγάλων Ελληνικών τραπεζών. Από τότε και μετά αρχίζει η διακοπή πιστώσεων προς όλους τους επιχειρηματίες και καταναλωτές. Η κυβέρνηση του "λεφτά υπάρχουν" και του μνημονίου είναι μεταγενέστερη. Εύγε, σωστή παρατήρηση.

 

...Μιλάμε για το έσχατο ταμπού, μιλάμε για αποδοχή ότι η φάση της Κύπρου είναι υπόδειγμα και μιλάμε για 2-3 βήματα πριν την φράση "Μέρκελ & Σόιμπλε έχετε δίκιο"...

Δηλαδή; Δε σε πιάνω με την πρώτη...Έχω χάσει επεισόδια; Τι έγινε στην Κύπρο; Μέρκελ, Σόιμπλε "έχετε δίκιο";

 

Όσο για του Κρητικού την αρνητική είπα να του τη σβήσω σήμερα (αγανακτισμένος είναι, λάθος έκανε) αλλά μόλις μπήκα είδα και τη δεύτερη. Δεν τον βλέπω καλά...

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε, mea culpa, από βιασύνη νόμισα ότι πρότεινες την φορολόγηση (όλων) των καταθέσεων. Με την 2η ανάγνωση βλέπω ότι (μάλλον) αναφέρεσαι σε φορολόγηση καταθέσεων ελλήνων στο εξωτερικό. Οπότε, άκυρο το σχόλιο.

BAS. Διαβάζω ξανά & ξανά τα σχόλια, αλλά νομίζω ότι η διαφορά μας είναι δομική. Βλέπουμε το ίδιο πράγμα, τα ίδια συμπτώματα, εγώ δίνω διάγνωση φούσκας, εσύ δίνεις διάγνωση "η αγορά προσαρμόζεται στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο".

Έτσι για την κουβέντα, τι θα έπρεπε να συμβαίνει για να βλέπεις φούσκα στην κτηματαγορά;

Link to comment
Share on other sites

τελικα BAS θα σε παρακαλουσα σε συνοπτικη απαντηση των παρακατω

 

1 μια και από εκει ξεκινησε ..."ο πινακας είναι για μπαζα" εννοεις ότι τα στοιχεια είναι ψευτικα/μαγειρεμενα????

2 αν ναι στο 1 εχεις να μας πεις τα αληθινα στοιχεια (σε ξαναρωτησα για την δεκαετια 1997-2007)??

3 εν τελει, όπως πολύ ευστοχα ρωτάει ο συνάδελφος dsworks , " τι θα έπρεπε να συμβαίνει για να βλέπεις φούσκα στην κτηματαγορά;"

 

4 δεν είναι προφανες ότι αυτό που περιγραφει αν οχι ακριβως αλλα σε μικρη αποκλιση την αγορα ακινητων είναι το φαινομενο της φουσκας???? το προφανες συνηθως είναι και η αληθεια.... (παρακαλω μην μου πειτε για θεωριες συνομωσίας κλπ στο ζητημα πανω......)

 

5 μηπως οι φιλοι σου οι τραπεζικοι αρνουνται την φουσκα γιατι αναμφίβολα ο ρολος τους (οχι προσωπικα αλλα του πιστωτικου ιδρυματος) ηταν της τρομπας ????

Edited by MoonLooP
Link to comment
Share on other sites

Γιά την φορολόγηση των καταθέσεων ως περιουσία , όπως συμβαίνει με τα ακίνητα , εγώ είμαι απολύτως σύμφωνος .

 

Τώρα τι εννοούμε φούσκα είναι το πρόβλημα .

 

Φούσκα ήταν το 1999 το χρηματιστήριο , που σε διάστημα μηνών ο γενικός δείκτης πολλαπλασιάστηκε .χωρίς να υπάρχει αλλαγή στην οικονομία .

 

Εδώ είχαμε υπερθέρμανση . Και το αναφέρω αυτό γιατί ο χρόνος ήταν λίγος γιά το είδος της επένδυσης .

 

Οταν μιά επένδυση κατοικίας , από την στιγμή που θα ξεκινήσεις να ψάχνεις οικόπεδο , μέχρι την παράδοση του ακινήτου , θέλεις 30-36 μήνες , τότε οι 72 μήνες πάρτυ , ήταν μικρός χρόνος γιά να δημιουργήσει φούσκα .

 

Ακόμα αν ανοίξεις την χρυσή ευκαιρία και κάνεις μιά στατιστική , πόσες αγγελίες έχει το ίδιο ακίνητο από τους μεσίτες , τότε θα δείς πόσα πραγματικά είναι τα απούλητα ακίνητα .

 

Από την άλλη , όταν είχαμε κατά μέσο όρο στα 30 χρόνια 60-70000 πωλήσεις τον χρόνο και 200.000 το 2006 , καταλαβαίνεις ότι το απόθεμα των 100.000 απούλητων δεν είναι τραγικό ώστε να θεωρηθεί φούσκα .

 

Αλλά όταν η κυβέρνηση και οι τράπεζες απαγόρευσαν τις πωλήσεις με τις πρακτικές τους , τότε και 10000 να ήταν το απόθεμα , πάλι θα υπήρχε πρόβλημα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.