Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανατροπή όρων δόμησης εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Συνάδελφοι και φίλοι....

Αυτό είναι ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με όλη τη σημασία της. !!!

 

Στο εξής θα αναπτύσσονται ΜΟΝΟ πράσινα φυτά, πράσινα δενδρα, πράσινοι ήλιοι και πράσινα άλογα!!!

 

Φυσικά θα αναπτύσσονται και πράσινα φυτά στα γραφεία μας ... στους τάφους μας και το δημόσιο ας έρθει να εισπράξει τα πράσινα @@ μας!

 

Μήπως πρέπει να κοιτάμε πλέον την αποδήμηση σε άλλες χώρες???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 180
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρέπει να "προθερμαίνεται" ο λαός Ηλία......

Έτσι και με τα οικονομικά μέτρα......

Πρώτα "διαρρέουν" τα χείριστα και μετά μας πασάρουν τα χειρότερα για να πούμε "ούφ τη γλιτώσαμε"!!

Κι αν γίνει αυτό που ψιθυρίζεται σε πολιτικούς διαδρόμους ...δηλ Εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές για "ανανέωση" της "λαϊκής εντολής" ..... (για ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τη σωτηρία μας) ..... φαντάσου τι θα γίνει μετά !!!!!

Θα περάσουν ΌΤΙ ΘΕΛΟΥΝ!!!

Link to comment
Share on other sites

Όταν διάβασα αυτή την είδηση χθες, παράλληλα με την κατάργηση του "ανενεργού" εδώ και χρόνια, θεσμού της ΜΣΔ, σκέφτηκα ότι ήταν προβοκατόρικη σκέψη του συγκεκριμένου συντάκτη. Η επανάληψη της είδησης, πλέον, αποδεικνύει ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή του αρμόδιου υπουργείου για να το ... χωνέψουμε πριν ανακοινωθεί επίσημα.

Link to comment
Share on other sites

Την κατάργηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων.

 

Οποιος δηλαδή έχτιζε αυθαίρετα επειδή το αγροτεμάχιό του ήταν κάτω από 4 στρέματα τώρα που η αρτιότητα θα μεγαλώσει θα πάψει να χτίζει; Με έχει πειράξει η ζέστη και κάτι δεν καταλαβαίνω ή ...

Link to comment
Share on other sites

@dgt, θεωρητικά δεν διαφωνεί κανείς με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αλλά πρακτικά είναι αδύνατον, όταν έχει διαμορφωθεί εθνική κουλτούρα με βάση τα εκτός σχεδίου. Χώρια που για να καταργηθεί η εκτός σχεδίου πρέπει να τρέξουν με απίστευτους ρυθμούς οι επεκτάσεις / εντάξεις, να απελευθερωθούν τα ιδιωτικά ρυμοτομικά κλπ κλπ... Εννοείται ότι κανείς από αυτούς που κάνουν χοντρά παιχνίδια με το "real estate" δεν θέλει τέτοια πράγματα... το σχέδιο πρέπει να επεκτείνεται αργά, βασανιστικά και ελεγχόμενα.

Τέλος, για τους πολιτικούς μας, είναι άπιαστη έννοια και για την πιο αχαλίνωτη φαντασία η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Η δε επόμενη γενιά αυθαιρέτων είναι ήδη στα σκαριά...

Link to comment
Share on other sites

dgt, δεν είσαι (ο) μόνος.

 

Δηλαδή, για να καταλάβω: Αν η αρτιότητα ανέβει στα 10,20,40 στρ, θα αποτρέψει τον Ελληνάρα απ' την αυθαιρεσία; Πόσο ακόμα θέλουν για να μας τρελάνουν;;

Ας γεμίσουν όλα τα εκτός σχεδίου με φωτοβολταϊκά (sic), να μην υπάρχει χώρος για αυθαίρετα..

Link to comment
Share on other sites

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ένα από τα τρία καθεστώτα δόμησης του ελλαδικού χώρου. Το καθεστώς αυτό άρχισε να εφαρμόζεται συστηματικά από τη δεκαετία του '60, κυρίως, λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις βασικές της υποχρεώσεις, όπως ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

 

Το να εξορκίζουμε σήμερα το καθεστώς αυτό, όταν έχει χρησιμοποιηθεί νόμιμα ή αυθαίρετα σε όλο τον ελλαδικό χώρο και έχει διαμορφώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της επιφάνειας της μη πολεοδομημένης γης, είναι σαν να τουφεκάμε στον αέρα για εντυπωσιασμό. Συμφωνώ ότι, η πολύ "κακή" εικόνα της ελληνικής υπαίθρου δημιουργήθηκε, παράλληλα, με την αυθαίρετη κατάτμηση της γης αλλά η εμπειρία των τελευταίων 30 ετών (πχ αύξηση του εμβαδού κατάτμησης στα 20 στρεμ. στην Αττική) αποδεικνύει ότι ο Έλληνας καταφέρνει και εφευρίσκει τρόπους για να παρακάμψει τους νόμους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον η ηπειρωτική αλλά και η νησιωτική, για την οποία μπήκαν, τα τελευταία χρόνια, μερικοί κανόνες.

 

Συμπερασματικά, το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης δεν είναι καθόλου εύκολο στη λύση του και χρειάζεται ολοκληρωμένο και σοβαρό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του και όχι σπασμωδικά πυροτεχνήματα του τύπου αύξησης του ορίου κατάτμησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...Αν η αρτιότητα ανέβει στα 10,20,40 στρ, θα αποτρέψει τον Ελληνάρα απ' την αυθαιρεσία; ...

 

Απλά θα γεμίσουν τα δικαστήρια ανώμαλες δικαιοπραξίες: Περισσότερα έσοδα για το κράτος και τους κρατικούς λειτουργούς που θα ανοιγοκλείνουν το παράθυρο επί χρήμασι...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.