Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2000 κατ. (Εγκ-1/2010)


Recommended Posts

Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό με τη νέα εγκύκλιο 1/28-01-2010 του (πρώην) ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά θέματα δημιουργίας δρόμων ( για τυφλά οικόπεδα ) εντός οικισμών κάτω των 2000 κατ. ;

Επί της ουσίας, αποτελεί συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ 1828/2008 που έκρινε οτι οι διατάξεις του ΠΔ/24-4-85 σχετικά με την παραχώρηση εδάφους για φημιουργία ΚΧ δεν ήταν σύνομη, κλπ, κλπ...

Θα γίνονται "τμηματικές πολεοδομικές μελέτες...", δηλαδή;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

την διάβασα χτές και αυτό που μας ενδαφέρει άμεσα είναι οτι αναφέρει μέσες άκρες πως απαγορευεται η εκδοση οικοδομικών αδειών σε οικόπεδα τα οποία είχαν παραχωρήσει γή σε κοινή χρήση πρόσφατα.

Αν αυτή είναι η πρώτη εγκύκλιος του νέου έτους, φανταζόμαστε όλοι την συνέχεια...

Επίσης πετάει το μπαλάκι στους δήμους για τμηματικές πολεοδομικές μελέτες βάσει των οποίων θα γίνονται οι διανοίξεις οδών. Αυτό πρακτικά σημαίνει-τουλάχιστον αυτό γίνεται στο μέρος που δραστηριοποιούμαι- οτι οι δήμοι θα αναθέτουn τις δουλειές σε ιδιώτες λόγω έλειψης προσωπικού, κατα συνέπεια για να αποκτήσει ένας ιδιώτης οικόπεδο με πρόσωπο προκειμένου να οικοδομήσιμει θα πληρώσει ενα σκασμό λεφτά για δουλειά που μέχρι τώρα (2008) γινόταν ΣΧΕΔΟΝ δωρεάν...

 

επίσης αυτή την εγκύκλιο την θεωρώ κατάφορα άδικη ως προς χιλιαδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που αγόρασαν οικόπεδα προ του 2008 κινούμενοι ΝΟΜΙΜΑ σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, και τώρα έχουν μείνει με περιουσίες αναξιοποίητες...

 

το θέμα ειναι μεγάλο και αναμένω να ακούσω απόψεις...

Link to comment
Share on other sites

Δεν πάει άλλο η κατάσταση με αυτό το κράτος μου φαίνεται. Έλεος πια.

Και όλοι αυτοί οι κακομοίρηδες που αγόρασαν οικόπεδο μαυτόν τον τρόπο τι θα κάνουν?

Ήθελα και ναξερα όταν καταρτιζόταν το εν λόγω Π.Δ., το άρθρο που αφορά τις παραχωρήσεις δεν εξετάστηκε ως προς την συνταγματικότητα του ?

Link to comment
Share on other sites

Οπωσδήποτε, στο βασικό θέμα δηλαδή τις "τμηματικές" πολεοδομικές μελέτες θα δοθούν, λέει, οδηγίες. ( Το θέμα της μή έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν το συζητώ, είναι τουλάχιστον γελοίο, και δείγμα της έλλειψης γνώσεων, απειρίας και ανικανότητας των υπαλλήλων του Υπουργείου που εκδίδουν τέτοιες εγκυκλίους...).

Απ' αυτά που αναφέρονται, πιστεύω πως το γενικότερο πνεύμα ( άν υπάρχει... ) είναι η κατά κάποιο τρόπο τροποποίηση του ΠΔ/24-4-85, όπως εξ' άλλου είχε υποχρέωση να κάμει το Υπουργείο μετά την απόφαση του ΣτΕ ( 1828/08 ), ώστε οι παραχωρήσεις δρόμων για απόκτηση προσώπου σε τυφλό οικόπεδο να μην είναι εντελώς αυθαίρετη στην κρίση του κάθε ιδιώτη, αλλά να "δένει" κάπως με το υπόλοιπο δίκτυο του οικισμού.

Αυτό φυσικά προβλεπόταν, εν μέρει, στο ΠΔ/24-4-85 ( άρ. 6 ) αλλά, από προσωπική τουλάχιστον πείρα, ποτέ δεν εφαρμοζόταν με αποτέλεσμα το γνωστό μπάχαλο που έχει καταστρέψει τους οικισμούς και έχει ακυρώσει κάθε δυνατότητα μελλοντικής ορθολογικής πολεοδόμησης.

Τώρα, ως προς το κόστος που λέει ο συνάδελφος, φυσικά θα υπάρχει. Αλλά πρέπει και να καταλάβουμε κάποτε οτι η ποιότητα ζωής έχει κόστος. Δεν είναι δωρεάν.

Ο φόβος μου όμως, είναι οτι δεν πρόκειται για θετικό βήμα, αλλά για άλλη μιά γραφειοκρατική διαδικασία που θα την πληρώσουμε κι' όλας !

Ακόμη, πιστεύω πως θα οδηγηθούμε σε μία ακόμη δικαστική περιπέτεια, γιατί δεν νομίζω οτι ο ν.1337/83 αφήνει περιθώρια για άλλους είδους πολεοδομικές μελέτες πλήν αυτών που προβλέπονται από τον ίδιο.

Αυτό βλέπω ως σημαντικότερο. Κάποια ιδικότερη γνώμη ;

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία πολεοδόμησης των οικισμών <2000 κατ. προβλεπόταν με πδ που εκδόθηκε 3 μήνες, μετά την έκδοση του πδ 24.4/3.5.85 και την ακολούθησαν αρκετοί δήμοι.

 

Αυτό που καθορίζεται με την εγκύκλιο 1/2010 είναι μία νέα διαδικασία τμηματικών μελετών για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά θεωρώ, βασικά, πολύ μεγάλη την καθυστέρηση του υπουργείου, όχι απαραίτητα της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, να αντιδράσει στην απόφαση του ΣτΕ, με αποτέλεσμα να φαίνεται η διαδικασία της εγκ. 1/2010, ως μεταφορά της μπάλας στους ιδιώτες, με δεδομένο ότι το υπουργείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, γνωρίζει κανένας τι θα γίνει με τις οικοδομικές άδειες που είναι σε ισχύ. Καθώς και για τις οικοδομές που είναι σε εξέλιξη. Είναι αυθαίρετες?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα.

 

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης ενός υπογείου σε κατάστημα σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Η καινούργια εγκύκλιος με δεσμεύει, ή μπορώ να προχωρήσω κανονικά;

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.