Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνωρίζεται ως έξοδο η αγορά αυτοκινήτου;


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους/όλες.

 

Παρακολούθησα το θέμα και έχω μια απορία σχετικά με την αγορά αυτοκινήτου μέχρι 1600cc. Όπως διάβασα για ΙΧ επιβατικό ισχύει το

 

70% για αυτοκίνητο κάτω των 1600cc

35% για αυτοκίνητο άνω των 1600cc που μπορεί να περάσει στα πάγια και να αποσβεστεί σταδιακά μέχρι 15% τα επόμενα έτη.

 

Η απορία μου είναι η εξής. Για ένα τέτοιο αυτοκίνητο τι παραστατικό εκδίδουμε ?

 

Για την ακρίβεια το αυτοκίνητο έχει αγοραστεί και έχει κοπεί απόδειξη λιανικής.

Ο αντιπρόσωπος της εταιρίας αυτοκινήτων μου είπε ότι τιμολόγια κόβουν για επαγγελματικά οχήματα, πχ ταξί, φορτηγά κτλ. και επομένως είμαι καλυμμένος με την απόδειξη λιανικής. Ένας γνωστός μου λογιστής λέει ότι δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση ως πάγιο με απόδειξη λιανικής.

 

Το ΙΧ είναι επιβατικό και χρησιμοποιείται και για μη επαγγελματική χρήση--> ως εκ τούτου πάμε και στο συντελεστή 70%. Σωστά?

 

Τελικά έπρεπε να είχα κόψει τιμολόγιο ή είμαι ΟΚ με την απόδειξη λιανικής ?

 

Απ' όσο είδα στο post υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν περάσει στα πάγια μεταχειρισμένα οχήματα για τα οποία δεν έχουν κανένα παραστατικό, ούτε καν απόδειξη.

 

Μήπως μια βόλτα στην εφορία θα βοηθούσε ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον το διαβάσει και όποιον απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 267
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο αντιπρόσωπος μου είπε ότι τιμολόγια κόβουν μόνο για επαγγελματικά οχήματα, και μου το κόψανε απόδειξη λιανικής ενώ είχαμε πει για τιμολόγιο και μου το παρουσιάσανε έτοιμο κομμένο. Το θέμα είναι τώρα περνάει στα πάγια με απόδειξη λιανικής ή όχι ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@r_enforce,

 

Είναι υποχρεωμένος να σου κόψει τιμολόγιο, εάν το έχεις ζητήσει οπως λέει και ο SOTHRIS. Το τι θα κάνεις με το τιμολόγιο και εάν έχεις δικαίωμα να το περάσεις ή όχι, δεν είναι δικό του θέμα.

 

Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν γίνεται να πάρει την απόδειξη λιανικής πίσω, να την ακυρώσει και να σου κόψει ένα τιμολόγιο. Αυτό θα με ενδιέφερε και εμένα καθότι το σκεφτόμουν τις προάλλες όταν σε ένα βενζινάδικο μου είχαν κόψει ΑΛΠ πριν καν τους ζητήσω τιμολόγιο :-x. SOTHRIS, τι γνώμη σου?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό θα με ενδιέφερε και εμένα καθότι το σκεφτόμουν τις προάλλες όταν σε ένα βενζινάδικο μου είχαν κόψει ΑΛΠ πριν καν τους ζητήσω τιμολόγιο :-x. SOTHRIS, τι γνώμη σου?

 

Ασφαλώς και μπορούν. Έχω συγκεκριμένο βενζινάδικο στη Μεταμόρφωση που πηγαίνω, το οποίο όχι απλά το κάνει, αλλά είναι πάγια τακτική του. Δηλαδή εκδίδεται σε κάθε περίπτωση ΑΛΠ από τη μηχανή έξω στην αντλία και όποιος θέλει τιμολόγιο, μπαίνει μέσα και του κόβουν τιμολόγιο σε αντικατάσταση της ΑΛΠ.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τα καύσιμα η ΑΛΠ σε καλύπτει γιατί επέχει θέση τιμολογίου (υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του ΥΠ. ΟΙΚ. )

Για το αυτοκίνητο τώρα μπορεί να γίνει αλλαγή της ΑΛΠ σε ΤΔΑ. Αν όμως έχει περάσει η λήξη της διαχειριστικής περιόδου ?

Πέραν αυτού τώρα. Με την καταχώρηση στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ της αγοράς του αυτοκινήτου (έχοντας και το κατάλληλο παραστατικό ) μπορείς να εκπέσες φορολογικά την απόσβεση για το ΙΧ. Ωστόσο όταν θα το μεταβιβάσεις θα πληρώσεις και φόρο υπεραξίας. Επομένως για να αποφασίσεις θα πρέπει να κάνεις και τη σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους.

Link to comment
Share on other sites

Γεια και πάλι σε όλους. Τελικά μετά από επικοινωνία με το λογιστήριο της αντιπροσωπίας ακυρώσανε την απόδεξη λιανικής και κόψανε τιμολόγιο σε ημερομηνία που δεν δημιουργούσε σε κανέναν κάποιο πρόβλημα. Καταλάβανε ότι έκανε μπαρούφα ο πωλητής και το μαζέψανε. Οπότε όλα καλά τελικά. Με τον πωλητή δε σκοπεύω να μιλήσω γιατί θα τον καρυδώσω ! Ευχαριστώ όλους εδώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ειπα να συνεχισω λιγο το θεμα εδω, επεκτεινοντας τη συζητηση απο τα Ε.Ι.Χ. στα Φ.Ι.Χ.

 

Ειμαι Πολιτικος Μηχανικος και κατοχος Ε.Ι.Χ. 1400cc

Επειδη τα εξοδα του αυτοκινητου ειναι πολλα και ΔΕΝ περνανε ολα, παρα μονο το 70% αυτων, ΔΕΝ εκπιπτει ο Φ.Π.Α. απο τα εξοδα, ενω πρεπει ανα πασα ωρα και στιγμη να δικαιολογεις τα εξοδα σου με συγκεκριμενα εσοδα περιοδου (για να μη σου κοψουν μερος των δαπανων) σκεφτηκα αγορα επαγγελματικου Ι.Χ.

 

Συγκεκριμενα ενα μικρο φορτηγακι ή station wagon (με κλειστα τζαμια πισω και χωρις καθισματα πισω, ολο κλειστη καροτσα)...

 

Τι φοροελαφρυνσεις θα εχω εκει?

Εκπιπτει ολος ο Φ.Π.Α. απο εξοδα συντηρησης και κινησης αυτου? Και το υπολοιπο του ποσου αναγνωριζεται ΟΛΟ ως επαγγελματικη δαπανη, χωρις συντελεστη?

 

Η παλι παιζουμε με συντελεστες?

Ευχαριστω εκ των προτερων...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.