Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Άνοιγμα νέου παραθύρου


Recommended Posts

Η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας συνάδελφοι αναφέρεται σε σχέδια .

Αρα αυτή ακριβώς η συναίνεση των ιδιοκτητών και η επισύναψη του νέου σχεδίου αναφέρεται στην τροποποίηση της σύστασης , την οποία θα συνυπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες .

 

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικά τυπικό , αλλά θεωρητικά απαιτείται , όπως και η αλλαγές στην θερμομόνωση και στις θερμικές απώλειες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η προσθήκη ανοίγματος αυξάνει τις απώλειες θέρμανσης.

Άρα έχουμε καινούργια μελέτη θερμομόνωσης και θέρμανσης γιατί ίσως τα υπάρχοντα σώματα στον χώρο δεν θα επαρκούν.

Επείσης χρειάζεται και νέος πίνακας κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Άρα αλλάγή και του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Αυτά τα λίγα..

 

Υ.Γ. BAS, ούτε συνενοημένοι να ήμασταν

Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία των παραπάνω σχολίων για τις πιλωτές, να διευκρινίσουμε κάτι που πολλοί το έχουν παρανοήσει.

Οποιαδήποτε κατασκευή έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί σωστά είναι ασφαλής.

Η ύπαρξη πιλωτής επιβαρύνει την σεισμική καταπόνηση ενός κτιρίου αλλά εφόσον μελετηθεί και κατασκευαστεί σωστά είναι το ίδιο ασφαλής με οποιοδήποτε κτίριο.

Αυξημένη καταπόνηση δεν σημαίνει μικρότερη ασφάλεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως το γεγονός ότι ένας από τους μηχανικούς μένει στο εν λόγω κτίριο είναι καθησυχαστικός, σωστά :D ?

 

Πέρα από το αστείο πάντως, επειδή ψάχνω καιρό για σπίτι, οι περισσότεροι μηχανικοί που έχω μιλήσει δείχνουν να ξέρουν καλά τη δουλειά τους... Το παράπονό μου είναι μόνο με αυτούς που ΔΕΝ έχουν αρχιτέκτονα και "σκοτώνουν" το σπίτι ("τυφλά" μπάνια, πολύ μικρά δωμάτια, τεράστια σαλόνια, έλλειψη φωτισμού, δωμάτια με γωνίες) ενώ τα τετραγωνικά είναι πολλά, που σημαίνει έλλειψη μελέτης και σωστού σχεδιασμού! Επίσης να μην αναφέρω καν αυτούς που πάνε να μου πουλήσουν σπίτι με τα μισά τετραγωνικά παράνομα... Sorry αλλά ανήκω στη μειονότητα των Ελλήνων που δεν το δέχομαι...

Link to comment
Share on other sites

("τυφλά" μπάνια, πολύ μικρά δωμάτια, τεράστια σαλόνια, έλλειψη φωτισμού, δωμάτια με γωνίες) ενώ τα τετραγωνικά είναι πολλά, που σημαίνει έλλειψη μελέτης και σωστού σχεδιασμού!

Δεν είναι αποραίτητο να είναι έλλειψη μελέτης . Μπορεί να είναι περίεργο οικόπεδο με κακό προσανατολισμό , μεγάλος Συντελεστής Δόμησης και πολλά άλλα προβληματικά δεδομένα . Επίσης οι γωνίες στα δωμάτια προκύπτουν από την διαφορά πάχους τοίχων και υποστυλωμάτων - δοκών . Μπορούν να κλείσουν με γυψοσανίδες αλλά είναι και χαμένος χώρος .

Δεν μπορείς να τα έχεις όλα .

 

Επίσης να μην αναφέρω καν αυτούς που πάνε να μου πουλήσουν σπίτι με τα μισά τετραγωνικά παράνομα... Sorry αλλά ανήκω στη μειονότητα των Ελλήνων που δεν το δέχομαι...

Θα πλήρωνες την διαφορά της αξίας του οικοπέδου , αν τα είχες όλα νόμιμα ?

Ρίξε μιά ματιά πόσο κάνουν τα οικόπεδα στις περιοχές που ψάχνεις και τα ξαναλέμε .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Χαίρετε αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να μάθω τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ανοίξει ένα μικρό παράθυρο στο μπάνιο του. Θα γίνω πιο σαφής. Πρόκειται για μία κατοικία (1ος όροφος) 15 ετών. Εδώ και χρόνια στο μπάνιο υπάρχει μόνο γυαλότουβλο (για να υπάρχει φως) και δεν υπάρχει καθόλου παράθυρο για να αεριζεται. Υπάρχει μονο ανεμιστηράκι. Ο γείτονας (μονοκατοικια) δεν συμφωνει να ανοιχτει ενα μικρο παραθυρο. Εγώ απ' ότι ξερω στις πολυκατοικιες βάζουν ειδικα παραθυρακια με μικρα ανοιγματα για να μην υπαρχει προβλημα απο τους γειτονες αλλα να μπορει να αεριζεται και το μπανιο. Στη δική μας περιπτωση τι γινεται? Πρεπει να γινει αυτο που θελει ο γειτονας ή υπάρχει καποια άλλη λύση?

Σορρυ αν σας κουρασα. Περιμενω απαντηση αν κάποιος συναδελφος γνωριζει. Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Παραπάνω δεν συζητήθηκε η περίπτωση που για την εν λόγω οικοδομή η άδεια είναι σε ισχύ οπότε και μπορεί να αναθεωρηθεί.

Δυστυχώς συνάδελφε mermand αυτά έχουν οι συνιδιοκτησίες. Δεν μπορείς να το κάνεις νόμιμα αν δεν έχεις την συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών. Εκ του Ν3741/1929 σύμφωνα με τον οποίο συντάσσονται οι οροφοκτησίες όλοι οι πρωτότοιχοι (όψεις) είναι κοινόχρηστα μέρη του οικοδομήματος τουτέστιν για την τροποποίηση τους απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών.

Σ' αυτή την περίπτωση θεωρώ παράλογο να απαιτείται και η τροποποίηση της σύσταση καθότι όλοι οι συνιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει σε κινητό έντυπο.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ nzerman . Ήξερα ότι είναι λίγο δύσκολη η περίπτωση που ανέφερα αλλά είπα μήπως επειδή δεν πρόκειται για πολυκατοικία αλλά για δύο διαφορετικά σπίτια σε δύο διαφορετικά οικόπεδα τα οποία δυστυχώς τυχαίνει να γειτονεύουν, είπα μήπως υπάρχει κάποια λύση που δεν γνωρίζω. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

mermand η απάντησή μου είναι προϊόν σύγχυσης J. Εφόσον είναι έτσι όπως τα περιγράφεις είναι αφορά διαφορετική περίπτωση. Είχα καταλάβει πως πρόκειται για γείτονα της πολυκατοικίας (δεν είχα διαβάσει σωστά). Λοιπόν σ’ αυτή την περίπτωση μάλλον η δική σου οικοδομή έχει αναγερθεί παρά το όριο με το όμορο οικόπεδο. Αν είναι έτσι επίσης δεν μπορείς να κάνεις κάτι και αυτό επίσης προκύπτει εκ του αστικού κώδικα (ασχέτως με ποιο οικοδομικό κανονισμό ανεγέρθηκε η οικοδομή) καθότι το άνοιγμα παρά το όριο μπορεί να σου δώσει δικαίωμα δουλείας φωτισμού επί του όμορου ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα σε όλους. 

Συνεχίζω αυτό το νήμα με την εξής ερώτηση:

Σχεδιάζω ανακαίνιση σε διαμέρισμα μου 4ου ορόφου κατασκευής 1983. Τα κατασκευαστικά σχέδια του διαμερίσματος περιελάμβαναν ένα παράθυρο στην πρόσοψη το οποίο τελικά δεν ανοίχτηκε και έμεινε μόνο στα σχέδια. Το ίδιο ισχύει και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του 1ου-2ου-3ου ορόφου. Έχω σκεφτεί να ανοίξω αυτό το παράθυρο με την ευκαιρία της ανακαίνισης. Το σκεπτικό μου είναι το παρακάτω:

- Η μη ύπαρξη του παραθύρου είναι σε αντίθεση με τα νόμιμα σχέδια του διαμερίσματος, έτσι ανοίγοντας το λύνεται μια αυθαιρεσία η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να σταθεί εμπόδιο σε μια μεταβίβαση/αγοραπωλησία του ακινήτου. 

- Μια τέτοια εργασία θεωρείται επέμβαση στην πρόσοψη του κτιρίου; Πρόσοψη του κτιρίου τελικά τι θεωρείται; Τα νόμιμα κατασκευαστικά σχέδια (κατόψη κτλ) που περιλαμβάνουν το εν λόγω άνοιγμα ή η πραγματική πρόσοψη που σε κανένα διαμέρισμα δεν υπάρχει αυτό το παράθυρο. 

- Υποθέτω ότι από την στιγμή που το άνοιγμα περιελαμβανόταν στα αρχικά σχέδια της οικοδομής, η επιβάρυνση του στην στατικότητα του κτιρίου έχει υπολογιστεί. Ωστόσο επειδή το άνοιγμα είναι δίπλα σε κολώνα το φοβάμαι λίγο.

Χαιρετώ.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.