Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικές άδειες μέσα σε μια μέρα


xaniared

Recommended Posts

Η απλοποίηση της δοσοληψίας των μηχανικών με τα πολεοδομικά γραφεία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αν δεν αλλάξουν οι νόμοι που διέπουν την έκδοση αδειών. Η πολυνομία και η περίπλοκη και ασαφής νομοθεσία που αντιμετωπίζει επιλεκτικά την κάθε περίπτωση, αν δεν αλλάξει ριζικά προς το απλούστερο, ότι μέτρο και να ληφθεί, δεν πρόκειται η κατάσταση να αλλάξει προς το καλύτερο. Αντίθετα θα προσθέσει περισσότερες ευθύνες στον μηχανικό (σκεφθείτε τους νέους), ο οποίος θα φέρεται ως αποκλειστικά υπεύθυνος γιά κρυμένες διατάξεις και ερμηνείες, στην φάση που θα έχει είδη υλοποιηθεί μιά κατασκευή.

Όσον αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, σκεφθείτε την περίπτωση της υλοποίησης των διατάξεων του αερίου. Πως εκεί υλοποιούνται οι μελέτες ακριβώς όπως προβλέπετε; Όχι ότι και εκεί δεν γίνονται παρανομες δοσοληψίες, αυτό ποτέ και πουθενά δεν θα πάψει να συμβαίνει. Όμως σε γενικές γραμμές και σε πρωτότυπο γιά τα ελληνικά δεδομένα σημείο, οι κανονισμοί εφαρμόζονται. Η παρανομες κατασκευές δεν μπορούν να αντιματωπισθούν χωρις αυτοψίες. Στην Ελλάδα γενικώς είμαστε όλοι εναντίον των ελέγχων και ενδεχομένως όχι άδικα, γνωρίζοντας τον τρόπο που γίνονται. Όμως φαντασθείτε ο έλεγχος να είναι διπλός και ο ελεγχτής να ελέγχεται σε δεύτερο επίπεδο με συμπληρωματική αυτοψία, με δρακόντιες επιπτώσεις και γιά τον ελεγχτή και γιά τον ελεγχόμενο; Το περίφημο σώμα των ορκωτών μηχανικών δεν θα πρέπει να ελέγχει τους υποκείμενους σε έλεγχο αλλά εκείνους οι οποίοι ελέγχουν. Και γιατί να μην βάλουν και δικαστικούς μέσα ή κάποιους οι οποίοι να μην έχουν συμφέρον από την κάλυψη της παρανομίας;

Τέλος, όσον αφορά το γραφειοκρατικό μέρος της ιστορίας, θεωρώ ότι αργά η γρήγορα, λύνεται με την εφαρμογή των συγχρόνων ηλεκτρονικών μοντέλων στις δημόσιες υπηρεσίες. Όμως έχουμε καθυστερήσει πολύ και η οικονομική συγκυρία είναι η χειρότρη δυνατή. Άν και η κεντρική εξουσία δεν δείξει με έργα και πράξεις τις σαφείς προθέσεις της να εκσυγχρονίσει την χώρα, ο θεός βοηθός. Αλλά τι να σου πρωτοκάνει και αυτός...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όσον αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, σκεφθείτε την περίπτωση της υλοποίησης των διατάξεων του αερίου. Πως εκεί υλοποιούνται οι μελέτες ακριβώς όπως προβλέπετε; Όχι ότι και εκεί δεν γίνονται παρανομες δοσοληψίες, αυτό ποτέ και πουθενά δεν θα πάψει να συμβαίνει. Όμως σε γενικές γραμμές και σε πρωτότυπο γιά τα ελληνικά δεδομένα σημείο, οι κανονισμοί εφαρμόζονται. Οι παρανομες κατασκευές δεν μπορούν να αντιματωπισθούν χωρις αυτοψίες.

 

'Ετσι ακριβώς είναι συνάδελφε. Μόνο με τις αυτοψίες και την αναπόφευκτα αυξημένη ευθύνη του επιβλέποντα μηχανικού θα ανακτήσουμε το κύρος μας. Ως τότε θα είμαστε έρμαιο των ιδιοκτητών και κατασκευαστών που θέλουν να βγάλουν απο την μύγα ξύγκι, και των πολιτικών που τάζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς... (άδεια σε μία μέρα!)

Link to comment
Share on other sites

"Χαρακτηριστική περίπτωση λένε, αποτελεί ο ΕΟΤ ο οποίος διαθέτει οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες για τον έλεγχο των μελετών που στο μέλλον, θα επιφορτιστούν και με την έκδοση αδειών δόμησης."

 

Εδώ γελάμε. Κατάθεση τον Νοέμβριο, θα ελεγχθεί τον Ιούνιο με Ιούλιο για έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης....

Είναι τόσο άρτια στελεχωμένες οι τεχνικές υπηρεσίες....

 

Που τα βρίσκουν, που τα σκέφτονται...

 

Ας μην ανοίξουμε το θέμα που έθεσε άλλος φίλος... Άμα σε ένα οικόπεδο φτιάξω π.χ. βιοτεχνία και γραφεία κτλ κτλ κτλ...

Link to comment
Share on other sites

και πριν το 1985 οι αδειες εκδιδονταν με ευθυνη μηχανικου (εγραφαν "υπόκειτε εις μελοντικο ελεγχο" πραγμα βεβαια που δεν γινοταν ποτε)

τι λες, πως δεν γίνεται έλεγχος

αν πας να βγάλεις άδεια λειτουργίας μια χαρά γίνεται έλεγχος

εκεί να δεις πανηγύρι!!!! τα μισα απορρίπτονται

Link to comment
Share on other sites

ενοούσα στις αδειες που εβγαιναν με την νομοθεσια προ του 85.το εντυπο της αδειας ηταν μονοσέλιδο.(και εγω βεβαια δεν προφτασα αυτου του ειδους τις αδειες-απλα τις βλεπω καμηα φορα που γραφουν επανω "υποκειτε εις μελοντικον ελεγχον"

εβγαιναν με ευθυνη του μηχανικου-αλλα οι συναδελφοι τοτε δεν το ηθελαν.και πολυ σωστα εκανα.γιατί αν παραλειψεις κατι φερνεις εσυ ολοκληρη την ευθύνη

Link to comment
Share on other sites

ναι, αυτές τις άδειες λέω :(

---------

terry και οι 2 έχουν ευθύνη

με τον σημερινό τρόπο ελέγχου υπάρχει το εξής καλό

όταν ο πελάτης ζητά αρλούμπες του το ξεκόβεις πως δεν περνά τον έλεγχο

αν ο μηχανικός της πολεοδμίας σφραγίζει χωρίς έλεγχο ο πελάτης μπορεί να πιέζει τον μηχανικό

Link to comment
Share on other sites

ενοούσα στις αδειες που εβγαιναν με την νομοθεσια προ του 85.το εντυπο της αδειας ηταν μονοσέλιδο.(και εγω βεβαια δεν προφτασα αυτου του ειδους τις αδειες-απλα τις βλεπω καμηα φορα που γραφουν επανω "υποκειτε εις μελοντικον ελεγχον"

εβγαιναν με ευθυνη του μηχανικου-αλλα οι συναδελφοι τοτε δεν το ηθελαν.και πολυ σωστα εκανα.γιατί αν παραλειψεις κατι φερνεις εσυ ολοκληρη την ευθύνη

 

Αυτές οι άδειες από όσα ξέρω εκδίδονταν μόνο όταν είχαμε δικτακτορία και ήταν ένα μπόνους των χουντικών προς τους πολίτες όπως ήταν τότε και οι άδειες που εκδίδονταν από τη Χωροφυλακή για κατασκευή λυομένων στις εκτός σχεδίου περιοχές για επιφάνεια ως 50,00τ.μ. . Για κάνε όμως προσθήκη ή αλλαγή χρήσης σε μια τέτοια άδεια ...τουλάχιστον οι μισές απορρίπτονται γιατί δεν είχαν ακολουθήσει τις τότε ισχύουσες διατάξεις .

Link to comment
Share on other sites

οχι μονο επι Χουντας.και επι των πρώτων χρονων της μεταπολιτευσης.εχω την εντυπωση μεχρι τον νόμο του Τριτση.

δεν ηταν θεμα χουντας.και πριν την χουντα σε οικισμους απλα δεν ηθελε αδεια.

και μεχρι το 87? οι κοινότητες εδιναν αδειες για προσθηκες .

ας μην χρησιμοποιουμε την Χουντα σαν αλοθι για οτι κακο υπαρχει σαυτη τη χώρα.

ΥΓ ολες οι οικοδομες εχουν προβλημα.αφου δεν υπαρχει και καμια οικοδομη που να μην εχει αυθαιρεσια.

Link to comment
Share on other sites

Πως μπορεί ο ελεγκτής μηχανικός να έχει ευθύνη για τη στατική μελέτη? ή για ατ μηχανολογικά?

Αφού για να σε ελεγχξει θα πρέπει να κάνει τη μελέτη απο την αρχή.

Γιαυτό και η σφραγίδα γράφει εθεωρήθη και όχι ελέγχθη.

Τώρα γιατί μερικοί μας τυραννάνε αυτό πιστεύω το κάνουν για να δικαιολογήσουν το μισθό τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.