Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός απόστασης Δ και στέγη


Recommended Posts

Συνάδελφε δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σου.

Η απόσταση Δ μετριέται οριζόντια ενώ το ύψος κατακόρυφα, πως λοιπόν να συσχετιστούν?

Αν θέλεις μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος?

Link to comment
Share on other sites

Η ερωτηση αφορα στον υπολογισμο της αποστασης Δ οπως αυτη εξαρταται απο το υψος του κτιριου.. Η στεγη συνηθως οριζεται πλεον του επιτρεπομενου υψους του κτιριου.. Αρα δεν θα την παρεις υποψην για τον υπολογισμο του Δ, εκτος αν για τη συγκεκριμενη περιοχη που σε ενδιαφερει ισχυει κατι διαφορετικο (δεν ξερω αν ισχυει σε καποια περιοχη κατι τετοιο)..

Link to comment
Share on other sites

Σε πολεοδομία μου έχει ζητηθεί να προσμετρήσω το επιπλέον ύψος της στέγης στο υπολογισμό του Δ γιατί ήταν ενοποιημένη με τον εσωτερικό χώρο και όχι διαχωρισμένη με κάποιο τρόπο ( πλάκα ή γυψοσανίδα).

Σε περίπτωση διαχωρισμού οπότε και μή προσβάσιμου χώρου κάτω από τη στέγη δεν το συνυπολογίζουμε το ύψος της στο Δ.

Link to comment
Share on other sites

κακώς , η στέγη είναι κατασκευη πάνω από το κτιριο άρα δεν μετρά στο ύψος του κτιρίου

όπως δείχνει και το σχ. 2 του ΓΟΚ δεν έχει καμμια σημασία αν ο όγκος της στέγης χωρίζεται από τον όγκο του υποκείεμνου ορόφου ή όχι

Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ , άρθρο 16.

 

1. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 9, επιτρέπονται:

.... "γ. στέγες ύψους μέχρι 2,0 μ., εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τους όρους δόμησης της περιοχής,....

 

Άρα δεν μετράει στο Δ.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

θα ηθελα να ρωτησω... :confused:σε στεγη που παταει σε επιπεδη πλακα (δηλ. δεν ειναι εμφανη εσωτερικα) το η για τον υπολογισμο τησ αποστασησ δ μετραει απο το κορφια η απο το περιγραμμα τησ στεγησ....

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένου ότι πάνω από το μέγιστο ύψος περιοχής επιτρέπεται στέγη έως 2 μέτρα και σε συνδυασμό με τον τρόπο υπολογισμού του Δ το συμπέρασμα είναι ότι για τον υπολογισμό του Δ θα χρησιμοποιηθεί το ύψος του κτηρίου, ήτοι το ύψος από το τελικώς διαμορφωμένο έδαφος έως και την τελευταία πλάκα. Πολλοί υπάλληλοι βέβαια ζητούν τον υπολογισμό του Δ βάσει το μέγιστου ύψους περιοχής, ασχέτως εάν το κτήριο δεν εξαντλεί το μέγιστο ύψος, προνοητικά σκεπτόμενοι για την περίπτωση εκείνη που προστεθεί μελλοντικά και άλλος όροφος...

Link to comment
Share on other sites

Ο υπολογισμός με βάση το μέγιστο ύψος ζητείται επειδή έτσι ορίζεται στο άρθρο 9 του ΓΟΚ: "Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ= 3 + 0,10 Η (όπου Η το πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου σε περίπτωση που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης ή το μέγιστο επιτρεπόμενο, σε περίπτωση που δεν εξαντλείται ο συντελεστής αυτός)".

 

Το ύψος της στέγης δεν μετράει στο Η. Σύμφωνα με το άρθρο 16, οι στέγες είναι κατακευές που επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.