Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση για το "Σχέδιο νόμου για Αυθαίρετες Υπερβάσεις Δόμησης" του ΥΠΕΚΑ


Alsterwasser

Recommended Posts

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/03/2010_330930

 

Άντε να δούμε τι θα προβλέπει και για τις αμοιβές των μηχανικών...Πάντως υποτίθεται οτι θα εξομοιωθούν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες όπως ακούστηκε πριν λίγο καιρό, οπότε το ολο κόστος θα εκτοξευτεί για τους πολίτες.

 

Υπομονή λίγες μέρες και θα δούμε τι θα βγεί απ το καπέλο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 178
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο 1337 δηλαδή που πάει?

Αν θυμάμαι καλά το κλειδί της προηγούμενης διάταξης για την τακτοποίηση, ήταν πως δεν μπορούσαν να κάνουν νομιμοποίηση διότι δεν είναι επιτρεπτή από τον 1337.

Τώρα δηλαδή πως θα είναι επιτρεπτή?

Με τα αντισταθμιστικά οφέλη για το περιβάλλον προσπερνάνε αυτόν τον σκόπελο?

Ή θα νομιμοποιούνται αυτά που υπάχει περίσσεια δόμησης? (δηλαδή κανένα)

Για να δούμε τι θα δούμε πάλι....

Link to comment
Share on other sites

αυτό που άκουσα χθές είναι πως αντί για τη λέξη "τακτοποίηση" θα χρησιμοποιείται η λέξη "ρυθμιση"

 

σχετικές παροιμίες:

Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς

Link to comment
Share on other sites

Από imerisia.gr

 

Μεταξύ 8% και 14% της αντικειμενικής αξίας θα κυμανθεί το κόστος για τη νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και της αλλαγής χρήσης υπόγειων χώρων. Αυτό θα προβλέπει, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη που αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά το Πάσχα, πιθανόν και την Τετάρτη 7 Απριλίου. Ετσι, περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.

 

Με απλά λόγια, το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ το κόστος θα κυμανθεί από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με το ποιο σενάριο τελικώς θα εφαρμοστεί.

 

Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%.

 

Εντός οικοδομής

Η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής. Θα εξαιρούνται φυσικά όλα τα αυθαίρετα κτίσματα. Στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους, ενδεχομένως και οι επεκτάσεις των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτηρίου. Εκτός απροόπτου δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για κλειστούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε καταστήματα κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση (και φυσικά από τα πρόστιμα διατήρησης) και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.

 

Ο ημιυπαίθριος θα προσμετράται και τυπικά πλέον στην έκδοση δανείων, καθώς και στο ΕΤΑΚ και στις εισφορές σε ΔΕΗ και δημοτικά τέλη. Στο λογιστικό σκέλος το σχέδιο είναι πάνω - κάτω ίδιο με τη ρύθμιση Σουφλιά, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας. Τότε η πρόβλεψη έκανε λόγο για είσπραξη εσόδων που μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ, σίγουρα, ωστόσο, πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η αλλαγή με το νέο σχέδιο έγκειται στην κατάληξη των χρημάτων.

 

Το ταμείο

Στη ρύθμιση Μπιρμπίλη τα χρήματα θα προβλέπεται ότι θα καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου στη βάση της λογικής «όσα μέτρα κλείστηκαν τόσα πρέπει να ανοίξουν».

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ημιυπαιθρίου 10 τ.μ. για παράδειγμα στο Χαλάνδρι θα πληρώσει και με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ελευθερώσει 10 τ.μ. δημοσίου-κοινόχρηστου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου, έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη νομιμοποίηση του ημιυπαίθριου ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Με όλο το σεβασμό στην υπουργό και στο επίπεδο του φόρουμ, αυτά όλα είναι μπαρούφες...

 

Ας μου εξηγήσει κάποιος τη λογική... την ώρα που στα φορολογικά ο πρωθυπουργός μας παρακαλάει στη κυριολεξία να σεβαστούμε τους νόμους... στα ασφαλιστικά ο υπουργός μόνο τα κλάματα δεν έβαλε... στα ζητήματα πολεοδόμησης και περιβάλλοντος όλα να γίνονται με βάση την άφεση αμαρτιών στους παραβάτες και τους απατεώνες και με γνώμονα την είσπραξη χρημάτων... Εγώ πώς θα σεβαστώ τους νόμους από τώρα και μπρος; Από τη μία να επιβεβαιώνεται το πόσο μ#$$ είμαι τόσα χρόνια και από την άλλη να μου λένε να συνεχίσω να είμαι...

Link to comment
Share on other sites

JTB , δεν είναι περίεργο και τα τρία που ανέφερες πριν ( φορολογικό,ασφαλιστικό,πολεοδόμηση) στηρίζονται στο να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Τα έσοδα τους ενδιαφέρουν και όχι η νομιμότητα ή η δικαιοσύνη.

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ημιυπαιθρίου 10 τ.μ. για παράδειγμα στο Χαλάνδρι θα πληρώσει και με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ελευθερώσει 10 τ.μ. δημοσίου-κοινόχρηστου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου, έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη νομιμοποίηση του ημιυπαίθριου ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

 

Ουάου..αναγωγή του συντελεστή δόμησης σε γενική και όχι ειδική κλίμακα. Φοβερό!

 

Μπορούμε να κάνουμε και το άλλο...να το γενικεύσουμε ακόμη περισσότερο: να νομιμοποιήσουμε τους Η/Χ της Αττικής και να γκρεμίσουμε κάποια επαρχιακή πόλη. Έτσι θα διατηρήσουμε τον ίδιο ''Σ.Δ.'' πανελλαδικά πλέον.

 

Ή οι συμβουλάτορες της Μπιρμπίλη έχουν τρύπες στο κεφάλι (επιπλέον των απαραίτητων) ή οι δημοσιογράφοι της Ημερισίας πληρώνονται άδικα και αναπαράγουν ΤΑ άσχετα!

Link to comment
Share on other sites

Αν πραγματικά ήθελαν να νομιμοποιήσουν τους Η/Υ χωρίς να ανοίξει ρουθούνι τότε δεν θα είχαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να καταργήσουν τον Σ.Δ. και να ελέγχονταν τα κτήρια βάσει του Σ.Ο. (Μέγιστο ύψος περιοχής Χ μέγιστη κάλυψη οικοπέδου). Μόνο που τότε θα νομιμοποιούνταν όλα μονομιάς (οι Η/Υ προσμετρώνται στον όγκο) με μια απλή ενημέρωση του διαγράμματος κάλυψης (για να αφαιρεθεί ο έλεγχος του Σ.Δ.), το οποίο σημαίνει ότι στην καλύτερη θα εισέπρατταν τον ΦΕΜ και τον ΦΠΑ της ελάχιστης αμοιβής.

Link to comment
Share on other sites

1. Noμιμοποίηση των Η/Χ δεν πρέπει να γίνει... αν γίνει όμως, πρέπει να πληρώσουν οι παραβάτες... Αλλιώς να καταργηθεί και η κλεπταποδοχή, να είναι "λάθος" και "παράλειψη" και "αφέλεια".

2. Εφόσον το κράτος θέλει λεφτά, καλά κάνει και τα ζητά από παραβάτες.

3. Οι Η/Χ είναι σημαντικό τμήμα της ελληνικής και εν γένει της μεσογειακής αρχιτεκτονικής και από την αρχή δεν έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό είδος επιφάνειας... έχω κάποια σχέδια, δεν τηρούνται, μπαίνει πρόστιμο... Τί θα πεί έκλεισα Η/Χ, έκλεισα εξώστη, κλπ... Αφού δεν υπάρχει έλεγχος και τον ακάλυπτο να κλείσεις το ίδιο είναι... Το να κατηγοριοποιείς τη παρανομία ανάλογα με τον αριθμό των παραβατών είναι και το πρώτο στάδιο της ανομίας... δείτε το, το ίδιο συμβαίνει με το παράνομο παρκάρισμα ή το παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο... Αν με το παραμικρό έτρωγες κλήση, σε όλους θα φαινόταν σοβαρή η παράβαση... τώρα που ο καθένας όχι μόνο παρκάρει στο πεζοδρόμιο αλλά και ράμπα κάνει και ντενεκέδες βάζει, μας φαίνεται ένα τόσο δά παραπτωματάκι...

Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα, ότι οι έλληνες είναι αμόρφωτοι και λατρεύουν τη παρανομία... Εχουν συμμοριτικά κατάλοιπα από τη τουρκοκρατία και τον εμφύλιο και αυτό φαίνεται και στη πολιτική ζωή... Γιαυτό και ο ρατσισμός, ο ωχαδερφισμός, οι κλίκες και οι κουμπάροι... είμαστε σε μεγάλο ποσοστό ανεπαρκείς για το όνομα που φέρουμε και την ιστορία μας...

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μου ήρθε στο μυαλό μια ρήση, αλλά δεν θυμάμαι από ποιον.

"Τι Κράτος θα είναι αυτό που γίνεται από αρματωλούς και κλέφτες ? "

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.