Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένσταση σε πράξη χαρακτηρισμού


Recommended Posts

Δεν γνωρίζω αν εδώ είναι το κατάλληλο μέρος να κάνω το post αλλά δεν ξέρω και που αλλού να το κάνω. Σε 2 οικόπεδα πελατών μου στην περιοχή μεσαγγάλων λάρισας μου ζητήθηκε πράξη χαρακτηρισμού απο δασαρχείο ως εκτός σχεδίου αν και είναι 20 μ απο το εντός σχεδίου τμήμα.Το δασαρχείο έβγαλε απόφαση οτι η περιοχή ειναι χορτολιβαδική άρα κατα τεκμήριο δασική και δημόσια έκταση. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ και τι χρειάζεται να ένσταση επι της αποφάσεως και που γίνεται αυτή. Όποιος συνάδελφος γνωρίζει την διαδικασία παρακαλώ να ενημερώσει. Σημειωτέον υπάρχουν συμβόλαια αγοράς του αγροτεμαχίου το 1979 απο κάποιον που το έκανε χρησικτησία απο το 192 κατι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 7 months later...

Έχω μια περίπτωση για την οποία έκανα τοπογραφικό το καλοκαίρι και αίτηση για πράξη χαρακτηρισμού στο Δασαρχείο. Πριν λίγες μέρες, ο πελάτης μου έμαθε τηλεφωνικά ότι το γήπεδό του είναι δασικό. Πήγα σήμερα στο Δασαρχείο και μου είπαν το ίδιο, είπαν ότι βάσει φωτοερμηνείας φαίνεται δασικό εκχερσωμένο και ότι δε μπορώ (ή δε με συμφέρει) να πάρω κάποιο χαρτί γιατί υπάρχει οφειλή κήρυξης (ως αναδασωτέας έκτασης)... Πρότεινε η δασολόγος μάλιστα να περιμένουμε την κύρωση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια αν αναρτηθεί ως δασική έκταση να γίνει ένσταση, καθώς για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι (πράξη-βεβαίωση από τον δασάρχη) πάνω στο οποίο μπορεί ο πελάτης να προβάλλει αντιρρήσεις. Πως σας φαίνεται; Τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ο πελάτης μου αν θέλει να το πουλήσει και εφόσον ζητηθεί από το Υποθηκοφυλακείο βεβαίωση (την οποία δε μπορεί να έχει);

 

Υ.Γ. Σημειώνω ότι πρόκειται για έκταση ~300 τ.μ. σε επαφή ακριβώς με το όριο του σχεδίου πόλεως (ακριβώς από κάτω) και οι άλλες 2 όμορες ιδιοκτησίες (στις οποίες όμως υπάρχουν αυθαίρετα), φαίνονται μεν να έχουν εξαιρεθεί της πολεοδομικής μελέτης, πλην όμως δεν αναφέρονται ως "δασικές εκτάσεις" όπως φαίνεται ειδικά και μόνο, του πελάτη μου στα διαγράμματα της μελέτης. Υπάρχουν συμβόλαια από το 1911 όπου αναφέρεται ως αγροτεμάχιο.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο είναι αυτό που σου πρότεινε η Δασολόγος. Ο πελάτης σου μπορεί να το πουλήσει καθώς η έκταση είναι στην κυριότητα του, απλώς το «πρόβλημα» θα μεταφερθεί στον επόμενο ιδιοκτήτη

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτησή μου είναι κυρίως ως προς το κατά πόσο μπορούν να αρνούνται να μου παραδώσουν κάποιο έγγραφο. Φάκελο κατέθεσα και πήρα αριθμό πρωτοκόλλου. Προφορική απάντηση θα λάβω για αυτό; Από μια άποψη βρίσκομαι και εκτεθειμένος ίσως στον πελάτη μου. Από εκεί και πέρα δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι πρέπει ή μπορεί να συνεχίσει σε πώληση ούτως ή άλλως. Το "πρόβλημα" που θα πάει στον επόμενο ιδιοκτήτη δεν αποτελεί πραγματικό ελάττωμα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται); Χώρια ότι ενδέχεται να μη μεταγράφει το συμβόλαιο το Υποθηκοφυλακείο χωρίς βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Για μεταγραφες δεν εχω ξανακουσει να ζητανε παραξη χαρακτηρισμου...Ειδικα για σεν απου ειναι κοντα σε σχεδιο πολης...

 

(αληθεια 300τμ εκτος σχεδιου ειναι??? Και τι θα τα κανει οποιος αγορασει??)

Link to comment
Share on other sites

Ναι έχει μείνει εκτός. Είναι σε επαφή όπως είπα με το όριο στην πολύπαθη εκείνη περιοχή του Πόρτο Ράφτη που ανεβοκατεβαίνει το σχέδιο...

Ένα κομμάτι από διανομή η οποία συνεχίζει και ακόμα ψηλότερα πεντακάθαρα μέσα στη ζώνη Α (πρασίνου) του ΓΠΣ Μαρκοπούλου (εγώ είμαι πεντακάθαρα εκτός αυτής)...

Λόγο να το αγοράσουν έχουν οι γείτονες στη χειρότερη περίπτωση για να μεγαλώσουν την αυλή τους. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι ότι αν δε βγει δασικό θα γίνει ένσταση για να συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Μου εδωσε πελατης απαντηση απο το δασαρχειο που γραφει το εξης..

 

"Απαντωντας στο παραπανω σχετικο αιτημα, σας κανουμε γνωστο οτι, η έκταση που φαινεται.....μπλα μπλα ..

εχει κηρυχτει αναδασωτέα συμφωνα με την 3139/26-4-1983 απόφαση νομαρχη Χανιων

Συμφωνα με την 838/2002 του Στε η αποία εγινε αποδεχτη απο τον Υπ. Γεωργιας με το 105204/2793/31-7-2002 έγγραφο, δεν μπορει να εκδοθει πραξη Χαρακτηρισμου για τ παπανω περιγραφομενο τμημα της εκτασης"

 

Σε επαφη με το αγροτεμαχιο αυτο εχει αλλο ενα στο οποιο εχει εκδοσει κανονικα ΟΑ και εχει χτισει (παιρνοντας κανονικα πραξη χαρακτηρισμου)..Τωρα αγορασε και το διπλα και πηρε αυτη την απαντηση απο το Δασαρχειο..

 

Τι μπορει να γινει????Μπρει να κανει ενσταση??

Η εκταση ελιες εχει και κατι πουρναρια...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να έχει παρέλθει χρονικά το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης του Νομάρχη, αλλά ας συμβουλευτεί και δικηγόρο.

Δεν έχει σημασία τι είδους βλάστηση έχει σήμερα αλλά παλαιότερα.

Διάβασε και την περίληψη της απόφασης ΣτΕ 838/02

Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαϊά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό τον χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό. Η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, ως στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος έχει αναγορευθεί σε υποχρέωση του Κράτους, δεσμεύεται συνεπώς ο νομοθέτης να θεσπίσει πρόσφορα για τον σκοπό αυτό μέσα, τα οποία είναι βεβαίως δυνατόν να μεταβάλλονται μόνον όμως υπό την έννοιαν ότι με την εισαγομένη νέα ρύθμιση η προστασία των δασών δεν θα καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική. Εάν ο δασάρχης, ασκών την κατ' άρθρο 14 του Ν.998/79 αρμοδιότητά του, ήθελε διαπιστώσει ότι μία έκταση, η οποία είχε κατά το παρελθόν δασικό χαρακτήρα έχει απωλέσει τούτον διά τινα των εις

το άρθρο 117 παρ.3 του Συντάγματος και άρθρο 38 του Ν.998/79

αναφερομένων λόγων, οφείλει να απόσχει του χαρακτηρισμού,

προκειμένου όπως επιληφθεί της υποθέσεως το αρμόδιο διά την

κήρυξη αυτής ως αναδασωτέας όργανο, δηλαδή ο νομάρχης.

Αντιστρόφως, εάν έχει προηγηθεί η κήρυξη εκτάσεως τινός

ως αναδασωτέας, δηλαδή ως καταστραφέντος δασικού οικοσυστήματος, το οποίο χρήζει αποκαταστάσεως, δεν υπάρχει πλέον έδαφος χαρακτηρισμού αυτής ως δασικής ή μη. Εάν δε έχει περαιωθεί η διαδικασία κατ' άρθρο 14 επ. του Ν.998/79 απολήξασα στην διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει τον χαρακτήρα δάσους ή δασικής εκτάσεως, τότε δεν υπάρχει δυνατότης κηρύξεως υπό του νομάρχου της εκτάσεως αυτής ως αναδασωτέας κατ' άρθρο 38 επ. του Ν.998/79, εκτός εάν υπάρξουν νεώτερα στοιχεία, δηλαδή πραγματικά δεδομένα,

τα οποία δεν είχαν τεθεί υπόψη της Διοικήσεως όταν προέβαινε στο κατ' άρθρο 14 Ν.998/79 ως άνω χαρακτηρισμό.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρέπει να έχει παρέλθει χρονικά το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης του Νομάρχη, αλλά ας συμβουλευτεί και δικηγόρο.

 

 

Το ακριβως εννοεις???

Το ομορο αγροτεμαχιο πως πηρε πραξη χαρακτηρισμου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.