Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο και συντελεστής δόμησης


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω πως υπολογίζεται ο χώρος ο οποίος νοείται ως υπόγειος σε μια περίπτωση όπως η παρακάτω. Σε κάτοψη, η υψομετρική διαφορά στο οικόπεδο υφίσταται μόνο στην μία πλευρά του κτιρίου (οι άλλες 3 είναι ελεύθερες).

 

33157507.png

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε αcnt

Η περίπτωση που περιγράφεις είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ίσως θα ήταν καλύτερο να δημοσιεύσεις και την κάτοψη καθώς και την γραμμή φυσικού εδάφους.

Πάντως κατά τη γνώμη μου εφόσον η μία πλευρά είναι εξ ολοκλήρου εκτός εδάφους, όλος ο χώρος που στην κάτοψη δεν διαχωρίζεται λειτουργικά από τον χώρο που η μία πλευρά του είναι εκτός εδάφους αποτελεί το ισόγειο.

Υ. Γ. Βλέπω ότι τα διατυπώνω λίγο μπερδεμένα. Δώσε μας κάτοψη και φυσικό έδαφος για να διατυπώσουμε πιό σαφείς απόψεις.

Link to comment
Share on other sites

arcgeo σε ευχαριστώ πολύ! Κατάλαβα πολύ καλά τι λες -βρήκα και ένα ενημερωτικό του ΤΕΕ από το 92 επί του θέματος.

 

Αν ο χώρος είναι ενιαίος λειτουργικά τότε μετράει εξ ολοκλήρου στην δόμηση.

Όχι, δεν είναι.

Link to comment
Share on other sites

Το κυρίαρχο στο συγκεκριμένο κτήριο είναι πως οι 3 πλευρές είναι εκτός εδάφους.

Μάλλον για να μετράει στην δόμηση κανονικά το βλέπω.

Αν αριστερά και δεξιά είχες έδαφος, τότε θα μετρούσε στην δόμηση μόνο το εμβαδό που η οροφή του είναι πάνω από το +1,50 από αυτό.

Link to comment
Share on other sites

acnt, μην μπερδεύεσαι με τις πλευρές. Τα ύψη θα τα μετράς πάντα από την χαμηλότερη στάθμη του φυσικού/ ή διαμορφωμένου εδάφους (αν έχεις διαμόρφωση).

 

Στην δική σου περίπτωση, αν φέρεις μια νοητή γραμμή φυσικού εδάφους (από το 0.00 μέχρι το +2,80 - το σχετικό 0 της άλλης δηλαδή) τότε το τμήμα του ισογείου που βρίσκεται άνωθεν μέχρι και +0.80 (για τα εκτός σχεδίου) ή +1,50 (για τα εντός σχεδίου) από τη νοητή αυτή γραμμή Φ.Ε. μπορεί να μην μετρήσει στην δόμηση, αν πρόκειται για ξεχωριστό και όχι ενιαίο χώρο με το υπόλοιπο τμήμα του ισογείου.

Link to comment
Share on other sites

αν φέρεις μια νοητή γραμμή φυσικού εδάφους (από το 0.00 μέχρι το +2,80 - το σχετικό 0 της άλλης δηλαδή) τότε το τμήμα του ισογείου που βρίσκεται άνωθεν μέχρι και +0.80 (για τα εκτός σχεδίου) ή +1,50 (για τα εντός σχεδίου) από τη νοητή αυτή γραμμή Φ.Ε. μπορεί να μην μετρήσει στην δόμηση, αν πρόκειται για ξεχωριστό και όχι ενιαίο χώρο με το υπόλοιπο τμήμα του ισογείου.

Aυτό ακριβλως λέω κι εγώ... Μόνο, η νοητή αυτή γραμμή τί... κλίση θα έχει; Λογικά στην τομή που δείχνω, δεν θα πρέπει να πηγαίνει από την αρχή έως το τέλος όπως δείχνω κάτω;

77357200.png

Link to comment
Share on other sites

Για να θεωρηθεί υπόγειο το πίσω μέρος θα πρέπει να διαχωρίζεται πλήρως με τοίχο απο το μπροστινό μέρος που θεωρείτε ισόγειο και μετρά στη δόμηση.

Και ο τοίχος να μην έχει πόρτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.