Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσομοίωση δοκών Ο.Σ.


nik

Recommended Posts

Να κάνω μία γενική ερώτηση. Όσοι χρησιμοποιείτε προγράμματα όπως Robot, Etabs, Sofistik κ.τ.λ. στο σκυρόδεμα , προσομοιώνετε τις δοκούς σαν πλακοδοκούς με ενεργό πλάτος bef ή απλά σαν ορθογωνικές? Εάν ναι εφαρμόζετε τους τύπους του ΕΚΩΣ φτιάχνοντας μία λίστα με το απιτούμενο bef για κάθε δοκό?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 91
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι, αναγκασικά αν δουλεύεις μόνο με γραμμικά στοιχεία. Αν χρησιμοποιείς και επιφανειακά, τότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν δοκοί ορθογωνικής διατομής, με κατακόρυφο όμως offset.

Link to comment
Share on other sites

Αν χρησιμοποιείς και επιφανειακά, τότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν δοκοί ορθογωνικής διατομής, με κατακόρυφο όμως offset.

 

Ξεχνάς όμως οποιαδήποτε αυτόματη διαστασιολόγηση. Πρέπει να ολοκληρώσεις μόνος σου τα εντατικά μεγέθη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ mkalliou. Εσύ oyabun τι κάνεις ? Δουλεύεις με πλακοδοκούς και δεν βάζεις επιφανειακά?Τότε τις πλάκες πως τις λύνεις? Ξεχωριστά ?

Link to comment
Share on other sites

Αναφερόμουνα στη χρήση SHELL για την προσομοίωση της κρέμασης της δοκού. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ επιφανειακά πεπερασμένα για τις πλάκες και γραμμικά στοιχεία διατομής πλακοδοκού χωρίς offset για τις δοκούς. Η συνεισφορά των SHELL της πλάκας στη δυσκαμψία είναι αρκούντως μικρή ώστε να μην επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα.

 

Πάντως σε συμβουλεύβω για να αποκτήσεις μία ποιοτική αίσθηση, να δοκιμάσεις σε ένα απλό τετράγωνο κτίριο όλες τις πιθανές προσομοιώσεις. Το είχα κάνει στο παρελθόν και έβρισκα διαφορές άνω του 20%. Αυτά περί "ακρίβειας" των στατικών υπολογισμών.

Link to comment
Share on other sites

Εάν βάλεις πλακοδοκούς και πλάκες στο μοντέλο τότε αυξάνεις τα φορτία αρκετά χωρίς λόγο.

 

Σε περιπτώσεις όπου το bef της πλακοδοκού είναι μεγάλο εάν βάλεις και πλάκα τότε είναι σαν να βάζεις δύο φορές το βάρος της πλάκας. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες και στον στατικό και τον αντισεισμικό έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Εάν βάλεις πλακοδοκούς και πλάκες στο μοντέλο τότε αυξάνεις τα φορτία αρκετά χωρίς λόγο.

 

Στο ETABS και στο SAP2000 έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις το βάρος των διατομών/μέτρο μήκους ώστε να μην κάνεις αυτό το λάθος.

 

@Terry

 

Στον ΕΑΚ έχει τις απλές σχέσεις b=bw+8bf για τις Τ και b=bw+3bf για τις Γ. Το υπολογίζω για την κάθε διατομή χωριστά.

Link to comment
Share on other sites

Προγράμματα όπως το NEXT, υπολογίζουν αυτόματα το ενεργό πλάτος πλακοδοκού (στην περίπτωση που δώσεις διατομή πλακοδοκού για τις δοκούς).

Η πλακοδοκός είναι καθαρά θεωρητικό μοντέλο. Στην πράξη έχεις λειτουργία δηλαδή πλακοδοκού. (Στην ουσία δίνει μεγαλύτερες ροπές από ότι η απλή ορθογωνική λόγο ότι έχεις μεγαλύτερη επιφάνεια). Έχεις λειτουργία πλακοδοκού γιατί έχεις μονολιθική σύνδεση (δηλαδή άκαμπτη σύνδεση).

Επίσης όταν θλίβεται στον κορμό τότε συμπεριφέρεται σαν κανονική ορθογωνική δοκός. Ακόμα στην περίπτωση αναστραμμένης πλακοδοκού έχεις άλλη συμπεριφορά. Δηλαδή στην στήριξη έχεις λειτουργία ορθογωνικής δοκού και στο άνοιγμα λειτουργία πλακοδοκού.

Για τον υπολογισμό υπάρχει η προσεγγιστική μέθοδος και η αναλυτική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.