Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνένωση αρτίων κατά παρέκκλιση οικοπέδων


Recommended Posts

Καλημέρα συνέδελφοι

Ζητώ την βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα .

Ενώνουμε δύο οικόπεδα άρτια και ικοδομήσιμα κατά παρέκλιση ( και τα δύο ), Το οικόπεδο που προκύπτει είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εάν παρά την συνένωση δεν πληρεί τα όρια αρτιότητας που ισχύουν σήμερα ?

Έχω διαβάσει σχετικά θέματα και συμπεραίνω ότι θα είναι άρτιο αλλά δεν βρήκα κάποια συγκεκριμένη νομοθεσία που να το αναφέρει ρητά ώστε να μπορέσω να το αποδείξω στην Πολεοδομία η οποία ισχυρίζεται το αντίθετο γιατί θεωρεί ότι λαμβάνεται σαν χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου η σημερινή οπότε δεν πληρούνται και οι όροι για χορήγηση αρτιότητας .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζομαι συγκεκριμένο έγραφο εγκύκλιο κλπ που να το αποδυκνείει .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συνάδελφε tppe67

δες την εγκύκλιο που αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος dgt

ουσιατικά έχεις βελτίωση της κατα παρέκκλιση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας

η απαίτηση για τον κανόνα αφορά οικόπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα (στα οποία δεν υπάρχει - ισχύει καν η παρέκκλιση)

εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα και ευχαριστώ για την βοήθεια

 

Την παραπάνω εγκύκλιο όπως και σημαντικό αριθμό άλλων εγγράφων που αναφέρονται σε ΄΄γήπεδα΄΄τα έχω μελετήσει αλλά όπως ανέφερα και παραπάνω χρειάζομαι κάτι που να το αναφέρει ρητά γιατί δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την αντίθετη πλευρά .

Οπότε έχοντας πάρει και την προφορική απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του ΤΕΕ και της ΔΥΠΕΧΩ ( που συμφωνούν με την άποψη του ΘΕΟΧΑΡΗΣ ) θα καταφύγω στη έσχατη λύση της υποβολής ερωτήματος και μόλις έχω την απάντηση εγγράφως θα την καταθέσω εδώ για να διευκολυνθεί όποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

αν σε βοηθήσει σε κάτι.. έχω βρει ένα ΓΟΚ 2000 με προσαρτημένες διάφορες πληροφορίες από νεότερες διατάξεις και γράφει:

Άρθρο 6.

2. Οικόπεδο που βρίσκεται μέσα σε ρυμοτομικό σχέδιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο:

 

α) Όταν πρόκειται για οικόπεδο που έχει δημιουργηθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση που ισχύουν στην περιοχή.

Παρ.2α

Οικόπεδο που βρίσκεται σε εγκεκριμένο πριν από τη δημοσίευση του ΓΟΚ/85 σχέδιο πόλης και προϋπάρχει με τις διαστάσεις που έχει από τη δημοσίευσή του: θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον έχει τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου και εμβαδού, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, του διατάγματος των όρων δόμησης της περιοχής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρτιότητες που έθετε ο ΓΟΚ/73. Βεβαίως η κατά παρέκκλιση αρτιότητα ισχύει για όσα οικόπεδα υπάγονται στην παρέκκλιση, όπως ορίζεται στην παρ.9 του αρθρ.24.

 

β) Όταν πρόκειται για οικόπεδο που δημιουργείται μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου που ισχύουν κατά τον κανόνα στην περιοχή ή εκείνα που αναφέρει το ν.δ.8/1973, αν αυτά είναι μεγαλύτερα και συγχρόνως εάν μπορεί να εγγράφεται στο οικοδομήσιμο τμήμα του, κάτοψη του κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 τ.μ. και ελάχιστη πλευρά 5μ. με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 25 του ν.1337/1983.

Παρ.2β

α) Οικόπεδο όπως παραπάνω, που δημιουργείται, μετά τη δημοσίευση του ΓΟΚ/85 από κατάτμηση ή συνένωση αρτίου με μη άρτιο τεμάχιο, θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο, εφόσον:

Έχει τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου και εμβαδού που ισχύουν στην περιοχή ή εκείνες που ορίζονται από τον ΓΟΚ/73 αν είναι μεγαλύτερες και ταυτόχρονα εφόσον μέσα στο οικοδομήσιμο τμήμα του δημιουργούμενου οικοπέδου, να μπορεί να κατασκευαστεί κτίσμα ελάχιστης επιφάνειας 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5μ. Αν σε εγκεκριμένο προ του ΓΟΚ/85 σχέδιο δημιουργείται οικόπεδο με συνένωση αρτίων κατά την παρ.2α του αρθρ. 6 οικοπέδων ή με συνένωση άρτιου οικοπέδου και μη άρτιου τεμαχίου άλλου οικοπέδου δεν απαιτείται η συνθήκη της εγγραφής κτίσματος, γιατί πρόκειται για βελτίωση ήδη αρτίου οικοπέδου (Έγκρ. 12/86).

Link to comment
Share on other sites

Δε νομιζω οτι του κανει, ειναι η κλασικη περιπτωση βελτιωσης παρεκκλισης με την ενωση μη αρτιου με αρτιο. Ο συναδελφος μιλα για ενωση δυο κατα παρεκκλιση αρτιων. και το ερωτημα ειναι αν πανε ή οχι υποχρεωτικα στον κανονα.

Ομολογω πως με εχει προβληματισει .

Θελω λιγο χρονο....

Link to comment
Share on other sites

.....Αν σε εγκεκριμένο προ του ΓΟΚ/85 σχέδιο δημιουργείται οικόπεδο με συνένωση αρτίων......

 

αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που λέει για ΓΟΚ/85, για τις παρεκκλίσεις αρθ. 24 κλπ κλπ γιατί να μην πάει με τον κανόνα? το μόνο θέμα είναι μήπως οι όροι της συγκεκριμένης περιοχής λένε κάτι διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

...γιατι τα δυο κατα παρεκκλιση αρτια μπορει να μην ''πιανουν'' τον κανονα.

Το ερωτημα ειναι: μπορουν δυο κατα παρεκκλιση αρτια να δωσουν κατα παρεκκλιση αρτιο;

Μεχρι προχτες θα ελεγα , ναι. Τωρα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος αφου η παρεκκλιση αφορα στο χρονο δημιουργιας. Και με τη συνενωση εχουμε νεο οικοπεδο...

Γι αυτο λεω θελει λιγο ψαξιμο...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Ζητάω τη γνώμη σας για ακριβώς ίδια περίπτωση. Συνένωση αρτίων κατά παρέκκλιση, που όμως το τελικό οικόπεδο που προκύπτει δεν καλύπτει την αρτιότητα του κανόνα. Το μόνο που βρήκα είναι στην 71775 κατά την οποία ''...μάλιστα το αν το οικόπεδο αποκτήθηκε από τον ίδιο ιδιοκτήτη με ένα ή περισσότερους τίτλους, δεν διαφοροποιεί την από πολεοδομικής απόψεως κατάσταση αυτού...''

 

Υπάρχει κάτι άλλο που να αναφέρει ρητά ότι συνένωση 2 αρτίων κατά παρέκκλιση ουσιαστικά αποτελεί βελτίωση αρτιότητας?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.