Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικά θέματα: Τακτοποίηση κλεισμένης pilotis


melnikof

Recommended Posts

fotoiko1980

συμπληρώνω του προλαλήσαντες,

 

θα κάνεις 2 φακέλους έναν για κάθε συνιδιοκτήτη που ρυθμίζει την πευρά του

 

θα φτιάξεις μια επιπλέον ΥΔ που θα δηλώνει πως ως συνιδιοκτήτης του χώρου της pilotis επιτρέπω τον Ταδε να ρυθμίσει το τμήμα που του αναλογεί

ή κάπως έτσι χωρις πολλά πολλά που να περιγράφουν τον χώρο

Link to comment
Share on other sites

Εναλλακτικά μπορείς να ετοιμάσεις εξουσιοδοτήσεις (όπως το υπόδειγμα) για υπογραφή από όλους τους συν/κτες αλλά με γνήσιο της υπογραφής.

Link to comment
Share on other sites

Οκ. Και απ'ότι κατάλαβα κανείς δεν έχει υποχρέωση να υπογράψει την αίτηση του άλλου, αφού ο καθένας είναι μόνος ιδιοκτήτης του δικού του τμήματος της pilotis,σωστά; Δεν πιστεύω να ζητήσουν υπογραφή και των δύο στις αιτήσεις επειδή ουσιαστικά η pilotis είναι κοινόχρηστη;

Πάντως σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις! Γενικά έχω βοηθηθεί πολύ μέσα από το forum!

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον οι pilotes ειναι μοιρασμένες στα διαμερίσματα και δηλωμένα ποσοστα ιδιοκτησίας με μοιρασμο χιλιοστών ιδιοκτησίας από τον μελετητή με συμβαιολογραφικη πράξη ( μου έτυχε τέτοια περιπτωση από οικοδομή που πολεοδομικά όλα είναι στην εντέλεια (η πρώτη και μοναδική που συναντησα) και δεσμευμένα με συμβαιολογραφική πράξη αγορας τότε δεν εχει κανένα προβλημα ο ιδιοκτήτης, αλλιώς θέλει συναίνεση.

Το έψαξα( με εμπειρο δικηγόρο ) και εγώ και τσουπ το πρώτο μου γραφειάκι!

Pilotis 39τμ!! και όμως είχε αντιστοιχηθεί μόνο μια θέση σταθμευσης

Link to comment
Share on other sites

κάτι ψιλοσχετικό απο την kathimerini.gr

 

Τι ορίζει ο νόμος για τις κλειστές θέσεις

Κωνσταντινος Βλαχακης

 

Το καθεστώς που ισχύει στις πιλοτές ρυθμίζεται με λεπτομέρειες από τη νομοθεσία μας, ενώ πολλές είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων -και των ανωτάτων- που έχουν αποσαφηνίσει κρίσιμα θέματα, δημιουργώντας πλούσια νομολογία. Οι ρυθμίσεις για την πιλοτή, που ορίζεται ως χώρος κοινόχρηστος, περιλαμβάνονται στον νόμο 3741 του 1929. Εξαιρούνται όμως από το κοινόχρηστο στους χώρους της πιλοτής οι θέσεις σταθμεύσεως οι οποίες είναι κλειστές και έχουν προσμετρηθεί στον συντελεστή δόμησης και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής κυριότητας. Αυτές οι κλειστές θέσεις σταθμεύσεως μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο, να ανήκουν είτε σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είτε σε τρίτους, αν έχουν μεταβιβαστεί. Μάλιστα με πρόσφατο νόμο, που ψηφίστηκε το 2010, πρόκειται για τον νόμο 3843, οι ιδιοκτήτες των κλειστών θέσεων σταθμεύσεως, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τη μεταβολή της χρήσης των χώρων αυτών από βοηθητικούς σε κύριους. Εκτός όμως από τις κλειστές θέσεις στάθμευσης που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής κυριότητας, οι υπόλοιποι χώροι της πιλοτής, που είναι κοινόχρηστοι, μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μόνο από ιδιοκτήτες συγκεκριμένων ιδιοκτησιών, δηλαδή διαμερισμάτων ή καταστημάτων. Η αποκλειστική χρήση τους είναι δυνατόν να έχει σχέση με τη στάθμευση, αλλά και με τη χρήση κήπου ή για λόγους αναψυχής.

 

Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Αθήνας.

 

 

Κοινόχρηστο το πάρκινγκ στις πιλοτές. Σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου.

 

..."Χρήση θέσεων

 

Κι ενώ για τη θέση στάθμευσης στην πιλοτή δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θεμελιωθεί δικαίωμα ιδιοκτησίας, -καθώς είναι και παραμένει κοινόχρηστος χώρος- μπορούν ωστόσο να υπάρξουν ρυθμίσεις που να αφορούν μόνο τη χρήση της.

 

Οπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση του Αρείου Πάγου, τη χρήση θέσεων στάθμευσης μπορούν να έχουν μόνον ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων της πολυκατοικίας όχι όμως και ιδιοκτήτες αποθηκών.

 

Το δικαίωμά τους αυτό πρέπει να ορίζεται ρητά στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, το σχετικό συμβόλαιο δηλαδή ή σε μεταγενέστερη τροποποίηση αυτού.

 

Το δικαίωμα που έχει κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος να σταθμεύει στην πιλοτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να το μεταβιβάσει σε τρίτο. Δεν μπορεί δηλαδή να πωλήσει τη θέση σε άλλον εκτός πολυκατοικίας γιατί το συμβόλαιο, είναι απολύτως άκυρο.

 

Σημαντικό είναι και το σκέλος της απόφασης που ορίζει ότι σε τρίτο δεν μπορεί ούτε να παραχωρηθεί η χρήση θέσεως σταθμεύσεως σε πιλοτή πολυκατοικίας μιας και το δικαίωμα αυτό -της χρήσης- μόνο ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή καταστημάτων μπορούν να έχουν ή οι ενοικιαστές τους αν τα ακίνητά τους τα μισθώνουν."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, τα φώτα σας :

 

Σε περίπτωση που μου έτυχε, βλέπω να αναγράφεται στο τοπογραφικό ότι " ... απαιτείται (1) θέση γκαράζ που εξασφαλίζεται εις pilotis". Πράγματι, στο σχέδιο εμφανίζει έναν γραμμοσκιασμένο χώρο εντός της pilotis (περίπου 4 x 5μ). Υπάρχει πρόβλημα με την τακτοποίηση μικρού δωματίου που έχει φτιαχτεί εντός αυτής (της pilotis δηλ.) ; (ο υπό τακτοποίηση χώρος είναι πίσω από τη θέση στάθμευσης)

 

Επίσης, η άδεια που πήρα από την Πολεοδομία, είναι για την "ανέγερση ισογείου μετά Pilotis" (με μελλοντική πρόβλεψη για άλλους 2 ορόφους). Υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσουν και τις άλλες δύο άδειες των παραπάνω ορόφων που κατασκευάστηκαν (μεταγενέστερα) ; Ο πελάτης που ζητάει την τακτοποίηση, είναι αυτός που αναγράφεται και στο στέλεχος της οικοδ. άδειας που έχω στα χέρια μου (τις συναινετικές υπεύθυνες δηλώσεις των άλλων δύο ιδιοκτητών, δηλ. του 1ου και 2ου ορόφου, τις έχω ήδη).

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, η θέση στάθμευσης που αναφέρεις είναι άσχετη με τον χώρο τακτοποίησης, σωστά? Έχεις ενα ισόγειο, με τμήμα pilotis, στην οποία υπάρχει η θέση στάθμευσης και ο κλεισμένος προς τακτοποίηση χώρος (ελπίζω να το έχω καταλάβει σωστά). Κατά τη γνώμη μου, εφόσον ο κλειστός χώρος είναι εντός όγκου της pilotis τακτοποιείται κανονικά. Ωστόσο, νομίζω ότι θα χρειαστείς την τελευταία άδεια που εχει βγει για το κτίριο, η οποία λογικά θα δείχνει και το ισόγειο, παρόλο που δεν το επηρεάζει. Και αυτό στο λέω επειδή εμένα σε περιπτώσεις που είχα για τακτοποίηση σε κτίρια που χτίστηκαν τμηματικά μου ζήτησαν από την πολεοδομία τα σχέδια της τελευταίας άδειας. Τώρα, όσον αφορά στον ιδιοκτήτη και το όνομα εκείνου στον οποίο έχει εκδοθεί η άδεια, δεν ταυτίζονται απαραίτητα. Εσένα σε ενδιαφέρει ποιός είναι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω χώρου, και σε αυτού το όνομα θα γίνουν οι αιτήσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις, κτλ. Οι ιδιοκτήτες των επάνω ορόφων (στων οποίων το όνομα έχουν εκδοθεί οι άδειες των επάνω ορόφων) εάν δεν είναι συνιδιοκτήτες του προς τακτοποήση χώρου δεν σε αφορούν, και δεν θα φτιάξεις κανένα χαρτί στο όνομά τους.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ (ναι, σωστά τα κατάλαβες - απλά εντός του γενικότερου χώρου της pilotis και άσχετα με τον κλειστό χώρο, υπάρχει και μία θέση στάθμευσης, ακριβώς έτσι -). Θα προσπαθήσω να το περάσω έτσι (κάνοντας τον μ@λ@κ@) με τα σχέδια που έχω. Όταν έρθει η ώρα να τα ζητήσουν, θα κάνω αίτηση κ για την τελευταία άδεια. Ευχαριστώ και πάλι !

 

Edit : Ως προς την συνιδιοκτησία, άκουσα ότι με απόφαση του Αρείου Πάγου (προχθεσινά νέα αυτά) η pilotis θεωρείται κοινόχρηστος χώρος, επομένως οι συναινετικές υπευθ. δηλώσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι λογική η απόφαση του Αρείου Πάγου, απλώς κλασσικά άργησαν πολύ... Έχω τύχει στην πολεοδομία Αγίας Παρασκευής που μπήκε μία δικηγόρος μαινόμενη, γιατί ένας ιδιοκτήτης είχε κλείσει από μόνος του (χωρίς να συμφωνούν οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας) τμήμα της pilotis, τον τακτοποίησε, και κατά κάποιο τρόπο τον "κατοχύρωσε", και γινόταν χαμός. Από τη στιγμή που δεν απαιτείτο ο έλεγχος τίτλος θα προκύψουν τέρατα....

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή κατά την τακτοποίηση μέρους της πιλοτής, πρέπει να το ψάχνουμε για το ποιός είναι ο ιδιοκτήτης και αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες?

θα έχει κάποιο πρόβλημα ο μηχανικός σε τέτοια περίπτωση?Δεν είναι καθαρά πρόβλημα-παρανομία του ιδιοκτήτη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.