Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αιγιαλός και παραλία


Recommended Posts

@Pavlos33 Δεν το γνωρίζω 100% αλλά νομίζω πως είναι κύριος δρόμος που ενώνει οικισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουμε το ότι έχει επαρκές πρόσωπο σε δρόμο, διαφορετικά θα ήταν μη οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Pavlos33 Προφανώς δεν μπορώ να το προσπεράσω. Όμως, σε αυτή τη φάση, το βασικό μου θέμα είναι σχετικά με το πως η παλαιά ζώνη παραλίας, που μάλλον θεωρείται αυτοδικαίως ανακληθείσα, επηρεάζει την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα του γηπέδου και αν υπάρχει κάποια σχετική υποχρεώση από πλευράς ιδιοκτήτη. Επιπλέον, αν έχει την αρτιότητα (4 στρ) και εφόσον το πρόσωπο είναι όντως σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο δρόμο, αν μπορεί να οικοδομήσει ή αν πρέπει να καθορισθεί νέα ζώνης παραλίας.

Link to comment
Share on other sites

1. Για να αποκτήσει ισχύ κάθε γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη Διοίκηση μέσω σχετικής εγκυκλίου. Για την περίπτωση αυτή υπάρχει η 6125/9/04, η οποία αναφέρει ότι ".. εφόσον ο ενδιαφερόμενος ζητεί χορήγηση αδειας επικαλούμενος την αυτοδίκαια ανάκληση ...., η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία θα πρέπει να κάνει κατ' αρχήν δεκκτή τη σχετική αίτησή του"

2. Έρχονται όμως οι εγκύκλιοι 5468/1/09 και 17525/5/11 οι οποίες διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χορηγηθεί οικοδομική άδεια, εάν δεν έχει καθοριστεί γραμμή παραλίας. Άλλωστε, στο άρθρο 8 παρ. 1 του Ν 2971/01 αναφέρεται σαφώς η αναγκαιότητα επανακαθορισμού γραμμής παραλίας στην περίπτωση αυτοδίκαιας ανάκλησης

Συνεπώς, πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσεις από αυτό (επανακαθορισμό)

Link to comment
Share on other sites

Η ζώνη παραλίας πρέπει να έχει καθοριστεί για να είναι το γήπεδο οικοδομησιμο. Αν ανακληθεί η ισχύουσα τότε θα πρέπει να καθοριστεί νέα. (Η ανάκληση γίνεται μόνο κατόπιν ενεργειών του ενδιαφερομενου αλλά και πάλι καθορίζεται νέα.)

Η ζώνη παραλίας είναι τμήμα του γηπέδου το οποιο ειναι προς απαλλοτρίωση, δηλαδή ανήκει στον ιδιοκτήτη μέχρι να απαλλοτριωθει αλλά δεν προσμετράται για την αρτιότητα. 

Edited by sdtopo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@tetris @sdtopo Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Άρα, φαντάζομαι πως δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίστει η κατά κανόνα αρτιότητα του γηπέδου και ο μόνος τρόπος μελλοντικά για τυχόν έκδοση οικοδομικής άδειας θα γινόταν είτε μέσω κατά παρέκκλιση αρτιότητας είτε κατόπιν συνένωσης με όμορο άρτιο-οικοδομήσιμο γήπεδο και δημιουργία άρτιου - οικοδομήσιμου κατά κανόνα.

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, P_G_B said:

... είτε κατόπιν συνένωσης με όμορο άρτιο-οικοδομήσιμο γήπεδο και δημιουργία άρτιου - οικοδομήσιμου κατά κανόνα.

Ναι, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσεις (πέραν των ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κλπ) τη νομιμότητα του δρόμου, συν τον  επανακαθορισμό της γραμμής παραλίας

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

https://ecopress.gr/egkyklios-poia-akinita-pano-sto-kyma/

Βάσει και του καινούργιου νόμου, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος "με πιο απλά λόγια" τι σημαίνει και η αντίστοιχη εγκύκλιος; Κάπου το χάνω...

Τι εννοεί δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα για παλιά συμβόλαια;

Δηλαδή μπορώ να πάνω να ζητήσω επαναχάραξη με παλιό τίτλο και τοπογραφικό μέχρι την ακτογραμμή και να μου το δεχτούν έτσι;;; Κάτι δεν έχω καταλάβει καλά φαντάζομαι...

Link to comment
Share on other sites

Όπως το καταλαβαίνω η εκγύκλιος αφορά τα τμήματα μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, τα οποία μέχρι το 2024 ήταν δημόσια κτήματα.

Η γραμμή αιγιαλού απεικονίζει φυσικό φαινόμενο, οπότε οποιαδήποτε επαναχάραξή του πάλι φυσιμό φαινόμενο θα απεικονίζει, δεν λαμβάνεται υπ' όψιν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.  Αν από την επαναχάραξη προκύψει ζώνη μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, αυτή η ζώνη πριν ανήκε στο δημόσιο ως κτήμα.

Edited by sdtopo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.