Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν.3843/10 - Υπολογισμός προστίμου


Spiderman

Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς τιμή ζώνης για Καλλιθέα Χαλκιδικής;

 

Όλος ο δήμος Κασσάνδρας είναι εκτός ΑΠΑΑ από όσο βλέπω. Κατά συνέπεια πας με την ελάχιστη Τ.Ζ. της πρωτεύουσας του Νομού δηλαδή του Πολύγυρου. Αν δεν κάνω λάθος η ελάχιστη T.Z. του Πολύγυρου από μια πρόχειρη ματιά που έριξα, είναι 600Ε.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι σφάλμα της εγκυκλίου το γεγονός ότι αναφέρει τις αρχιτεκτονικές προεξοχές. Οι αρχιτεκτονικές προεξοχές είναι κατασκευές στις όψεις του κτιρίου, δεν προσμετρώνται πουθενά, και μπορεί να είναι και εκτός οικοδομικής γραμμής = εκτός ιδεατού στερεού. Αναφέρθηκαν μία φορά μόνο στην πρώτη εγκύκλιο όπως ορθά επισημαίνει ο jbosdas ενώ στην αρχή της εγκυκλίου όπου και πάλι παρατίθενται οι χώροι που ρυθμίζονται δεν αναφέρονται. Ομοίως δεν αναφέρονται οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (και ουσιαστικά εξαιρούνται) στην παρ. 4 της εγκ.8/10 και φυσικά δεν αναφέρονταν ούτε στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου (η οποία αποτελεί την κύρια πηγή των κειμένων των εγκυκλίων που εκδόθηκαν).

 

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να γινει δεκτή από πολεοδομίες ρύθμιση αρχιτεκτονικής προεξοχής, ωστόσο επισημαίνω και πάλι ότι δεν προκύπτει από τον Νόμο αυτό.

Επιπλέον ακόμα και αν βαση της εγκυκλίου δεχθούμε ότι ρυθμίζονται, τότε ρυθμίζεται μόνο ότι είναι "συμπαγές" (γιατί αυτό είναι αρχ. προεξοχή) και όχι "κενό" (δηλαδή αν έχω δύο οριζόντιες ή κατακόρυφες λεπτές προεξοχές ο "αέρας" που βρίσκεται ανάμεσά τους, από πάνω ή από κάτω τους δεν αποτελεί αρχ. προεξοχή και δεν ρυθμίζετα. ομοίως αν έχω μια "σχάρα" ή ενα "πετασμα" αναρτημένο στην όψη του κτιρίου και σε απόσταση από αυτή, θεωρώ ότι το μεταξύ τους κενό δεν ρυθμίζεται).

Link to comment
Share on other sites

Σωστή και τεκμηριωμένη τοποθέτηση. Ίσως και να έχεις δίκιο, αλλά από την στιγμή που η διευκρινιστική εγκύκλιος το αναφέρει ρητά, δεν σηκώνει αντίρρηση. Όσο για το θέμα των κενών μεταξύ των αρχιτεκτονικών προεξοχών αυτό δεν πρόκειται να διευκρινιστεί ποτέ. Ο έχων το συμφέρον θα θέλει να το τακτοποιήσει ή άλλη πλευρά όχι.

Ποιος είναι όμως από την πλευρά του συμφέροντος? Ο νομοθέτης που θέλει να μαζέψει χρήμα καταστρατηγώντας τα νομοθετήματα που ο ίδιος επέβαλε ή ο ιδιοκτήτης που χρησιμοποιεί χρηματοδοτικούς ελιγμούς για να τον αφήσουν στην ησυχία του?

 

Πάντως, εάν επρόκειτο για Νόμο που δεν θα οριζόταν από καταληκτική ημερομηνία τότε θα ήταν ένα ερώτημα προς τα ανώτερα κλιμάκια, αφού η αρμοδιότητα της κάθε πολεοδομικής υπηρεσίας είναι να ελέγχει την εφαρμογή της πολ/κης νομοθεσίας από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο και όχι να την κρίνει.

Γιατί εάν είχε αυτή την δυνατότητα δεν θα ρύθμιζε καμιά αίτηση του Ν. Σουφλιά που φαινόταν από μακριά ότι ήταν εσφαλμένη. Ας μη ξεχνάμε και το σχετικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις πολεοδομίες αναφορικά με την ερμηνεία της ημερομηνίας της 28/4/10.

Και ποιος ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστούν τα νομο-τζιμάνια μας.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όλα μαζί σου με μία μόνο μικρή παρατήρηση: το πρόβλημα δεν δημιούργησαν οι πολεοδομίες, αυτές ορθά ζητούσαν χρόνο προγενέστερο της δημοσίευσης του νόμου. Το ότι τροποποιείται ο νόμος και δεν διευκρινίζεται το θέμα με εγκύκλιο το επιβεβαιώνει.

 

Γενικά όμως το πρόβλημά μας είναι ότι αυτοί που νομοθετούν δεν μπορούν να μεταφέρουν ορθά τις προθέσεις τους στους νόμους, αυτοί που δίνουν οδηγίες τις δίνουν συχνά με βάση τις προθέσεις (οι οποίες δεν αποτυπώθηκαν με σαφήνεια) και όχι πάντα με το γράμμα του νόμου, αυτοί που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου (με όλα τα προβλήματα, τις αδυναμίες και συχνά την άγνοιά τους) είναι λογικό να είναι "συντηριτικοί" και να εφαρμόζουν με αυστηρότητα προς την πλευρά τις δικής τους "ασφάλειας" τους νόμους και τις εγκυκλίους και όλοι εμείς μας να είμαστε οι αποδέκτες των προβλημάτων του στρεβλού αυτού συστήματος και ταυτόχρονα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους πελάτες μας.

Link to comment
Share on other sites

γεια

εχω ενα προβλημά με την τιμή ζώνης.στην εφορία μου λένε οτι η τ.ζ είναι 350 και στην πολεοδομία οτι παίρνει την ελάχιστη του οτα που είναι 600.ειναι σε ένα βιοτεχνικό παρκο.

πιστεύω οτι το σωστό είναι της εφορίας αλλά η πολεοδομία που υπολογίζει το προστιμο μου λένε οτι θα το υπολογίσουν με τ.ζ 600.

εντωμεταξύ ο πελάτης μου λέει οτι οι διπλανοί του βρήκαν ένα μηχανικό ο οποίος εβαλε τις φωνές οπως υποστηρίζει στην πολεοδομία και του είπαν οτι θα το ύπολογίσουν με 350.

εγω ξαναπήγα πάντως σημερα και μου φωναζαν οτι εμεις θα το βαλουμε 600.

ο πελατης μου με ρωτάει τι γίνεται και εμένα μου έχουν σπάσει τα νεύρα.

έχει κανείς καμιά ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Τιμή ζώνης 350Ε δεν υπάρχει από όσο ξέρω. Το γνωστό μπέρδεμα με την τιμή εκκίνησης έχει γίνει. Σωστά σου λένε στην Πολεοδομία. Αν η ελάχιστη τιμή ζώνης είναι 600, με 600 θα πάει. Τα υπόλοιπα "παζάρια" των διπλανών και τα περί "φωνών" του μηχανικού τους ας μην τα σχολιάσω καλύτερα. Ακόμα και έτσι να έγινε (που αμφιβάλλω-απλά κουτοπονηριά είναι μάλλον τα περί "διπλανών"), το πρόστιμο υπολογίζεται όπως σου είπαν στην Πολεοδομία και οτιδήποτε άλλο (παρ'ελπίδα γίνει) θα το βρουν μπροστά τους οι πελάτες σου.

Link to comment
Share on other sites

Κατεβάζεις από το http://www.gsis.gr τις σελίδες του Δήμου που ανήκει το ακίνητο, κατεβάζεις και το νόμο που λέει ότι σε περίπτωση που είναι εκτός αντικειμενικών πηγαίνεις με το ελάχιστο του Δήμου ή αν δεν υπάρχει καθόλου στο Δήμο με του Νομού και τους αφήνεις να μαλώνουν μεταξύ τους.

Άμα θέλεις πες μας περιοχή κτλ να το ρίξει και μια ματιά κάποιος ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

ειναι στο βιοτεχνικό πάρκο νομού χανίων.περιοχή τσικαλαριά,δημος σουδας.δεν υπάρχει στις τ.ζ.

αρά πηγαίνω με την ελάχιστη τ.ζ του δήμου σουδας, όπως λέει ο νόμος, που είναι 600?

στην εφορία που το βρήκαν το 360, που μου λένε?

Link to comment
Share on other sites

στην εφορία που το βρήκαν το 360, που μου λένε?

 

Είπες 350 αρχικά και άφησες ένα μικρό ενδεχόμενο ανοιχτό.

Εφόσον είναι 360 τελικά, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τιμή εκκίνησης. Είναι εκτός Α.Π.Α.Α (Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων) το συγκεκριμένο και η τιμή εκκίνησης είναι γνωστή στην εφορία (την αναφέρει εξάλλου ακόμα και το σημείωμα ΕΤΑΚ). Απλά ο Ν. 3843 λέει ξεκάθαρα ότι στις εκτός Α.Π.Α.Α. περιοχές χρησιμοποιείται η ελάχιστη τιμή ζώνης του Δήμου που υπάγεται το ακίνητο (και αν δεν υπάρχει του Νομού) και δεν γίνεται καμία αναφορά για τιμή εκκίνησης.

Link to comment
Share on other sites

Ο Δήμος Σούδας έχει τιμές ζώνης 600€, 750€ και 900€.

Άρα εσύ που είσαι εκτός αντικειμενικών θα πας με το 600€ που σου λέει η πολεοδομία.

 

Άμα είναι πες να πάρουμε το τηλέφωνο του μηχανικού που κατάφερε να το περάσει με 360€ να μας πει και εμάς το κόλπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.