Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συστέγαση μηχανικών


antigoni

Recommended Posts

Θα ήθελα να σας θέσω μια ερώτηση για ένα πρόβλημα που προέκυψε στον αδελφό μου

 

Είναι μηχανικός (μηχανολόγος) και θέλει να συστεγαστεί με ένα φίλο του (πολιτικό) ώστε να συνεργάζονται. Και οι δύο δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν δηλ τις δικές τους προσωπικές εταιρείες. Ο λογιστής τους όμως (έχουν κοινό) τους λέει πως ο χώρος που ψάχνουν να νοικιάσουν για επαγγελματική στέγη δεν μπορεί να είναι κοινός, πρέπει δηλ να έχουν διαφορετικές πόρτες (απαίτηση της εφορίας). Αυτό βέβαια σημαίνει δύο διαμερίσματα (έστω και γκαρσονιέρες), δυσκολία στην ανεύρεση και περισσότερο ενοίκιο. Εμένα μου φαίνεται λιγάκι κουφό και γι'αυτό σας θέτω το πρόβλημα, αν και οι δυο φίλοι το πίστεψαν και δεν το ψάχνουν γιατί νομίζουν το λογιστή τους Θεό.

 

Τι γνωρίζετε για το θέμα; Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθούν (πολλαπλώς) αν πρόκειται για ανικανότητα του λογιστή τους....

 

Ξέχασα να προσθέσω ότι έχουν στήσει οι δυο φίλοι και μια ΕΠΕ και σύμφωνα με το λογιστή πρέπει να έχει κι αυτή διαφορετική πόρτα (δηλ τρία διαμερίσματα). Μήπως μόνο για την εταιρεία χρειάζεται ανεξάρτητος χώρος ή ούτε και αυτό στέκει και θα μπορούσαν να βολευτούν τα πάντα σε ένα χώρο;

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο είχα συστέγαση μαζί με άλλο συνάδελφο.

Μια πόρτα είχαμε, ένα συμβόλαιο ενοικιαστήριο είχαμε, έναν λογαριασμό ΔΕΗ και ΔΕΥΑ είχαμε.

Link to comment
Share on other sites

Ηρθε στο μυαλό περίπτωση γνωστών μου μηχανικών, οι οποίοι είχαν διαφορετικά συμβόλαια (από 1 δωμάτιο ο καθένας) και κοινό λουτρό, κουζίνα και προθάλαμο!!!!! στο ίδιο διαμέρισμα βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ συστεγάζομαι με συνάδελφο και έχουμε έναν κοινό χώρο, ένα γραφείο,μια πόρτα, ένα παραθυρο,ένα air condition κτλ.:P

Το μόνο που σπάσαμε ήταν το μισθοτήριο, από μισό στον καθένα αλλά υπήρχε λογος που το κάναμε. Θα μπορούσε και αυτό να είναι ένα..

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Συστεγάζομαι με άλλους 2, 1 συμβόλαιο που αναφέρει και τους 3. Και οι 3 έχουμε το έχουμε δηλώσει έιτε έδρα ή υποκατάστημα. Η εφορία δεν έκανε αυτοψία. Υπάρχει ένα τυπικό θέμα όχι διαφορετικής πρόσβασης αλλά ατομικού χώρου ανά δηλωθέν ατομικό ελευθέριο επάγγελμα. Προσοχή ελευθέριο διαφορετικό από προσωπική εταιρεία. Εταιρεία προϋποθέτει τουλάχιστον 2 άτομα, το προσωπική σημαίνει ΟΕ ή ΕΕ (ατομική εταιρεία δεν υπάρχει, ατομική επιχείρηση λέγεται). Επίσης προσοχή άλλο το ελευθέριο επάγγελμα που υποχρεωτικά ασκούν και άλλο οι εταιρείες που έχουν. Για έδρες εταιρειών ισχύουν τελείως διαφορετικά πράγματα από ελευθέρια επαγγέλματα. Πάντως σίγουρα για συτέγαση ελευθερίων επαγγελμάτων δεν απαιτείται ξεχωριστή πρόσβαση, όλο το κέντρο της Αθήνας είναι έτσι νομιμότατα και μάλιστα με τελείως διαφορετικά επαγγέλματα.

Link to comment
Share on other sites

Εγω οταν ειχα κανει εναρξη ( πανε καποια χρονια ) η εφορια μου ειχε ζητησει να ειναι διακριτος ο χωρος που δηλωνα σαν εδρα δηλ. το ενα δωματιο απο τα δυο χωρις να τεθει θεμα ξεχωριστων εισοδων. Μηπως ρε παιδια ειναι σαν τις πολεοδομιες οπου η καθε μια ερμηνευει διαφορετικα τα πραγματα ?

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον για τα γραφεία μας δεν ισχύουν κάποιες συγκεκριμμένες προδιαγραφές βάσει ποιού σκεπτικού θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές πόρτες κλπ; Πού είναι γραμμένο;

Στη θέση του αδελφού σου και του φίλου του θα ρωτούσα απευθείας στην εφορία. Τώρα τελευταία έχω ακούσει διάφορα μαργαριτάρια από λογιστές και είμαι επιφυλακτικός.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα.

 

Έστω ένα εξ αδιαιρέτου ακίνητο που θέλουν να δηλώσουν ως έδρα και οι δύο συνιδιοκτήτες (συστέγαση). (το ακίνητο δεν αποτελεί κατοικία των συνιδιοκτητών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως επαγγελματική έδρα).

 

Στην εφορία είπαν οτι πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να κάνει υπεύθυνη δήλωση οτι παραχωρεί στον άλλο το ποσοστό του και οτι θα εισπράττει γι' αυτό τεκμαρτό ενοίκιο 50ευρώ.

Δηλαδή ο Α θα παραχωρήσει το εξ αδιαιρέτου ποσοστό του στον Β και ο Β το δικό του εξ αδιαιρέτου ποσοστό στον Α.

Και ο ένας θα πληρώνει στον άλλο 50 ευρώ (τεκμαρτά) τα οποία θα πρέπει να τα δηλώνουν και στη δήλωσή τους ως τεκμαρτό εισόδημα από μίσθια.

 

Συγγνώμη, αλλά δεν είναι παράλογο όλο αυτό;

 

α) Γιατί πρέπει να παραχωρήσει ο ένας στον άλλο το ποσοστό του; Δε μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί ως έδρα μόνο το ποσοστό του;

β) Αφού είναι εξ αδιαιρέτου και θα χρησιμοποιείται και από τους δύο, θα ανταλλάζουν μεταξύ τους 50ευρά;;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.