Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρησικτησία σε κληροτεμάχιο


Recommended Posts

Η χρησικτησία αφορά όλο το κληροτεμάχιο.

Η απορία μου ξεκίνησε διότι στην τοπογραφική υπάρχει ακόμα το όνομα του αρχικού κληρούχου. Αλλά φαντάζομαι πως δεν ενημερώνονται τα αρχεία της.

Θα περιμένω και την επιστροφή του δικηγόρου για περισσότερο νομικό ψάξιμο.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Πρώτον στην τοπογραφική θα πρέπει να δείτε αν πρόκειται για κληροτεμαχιο ή ιδιοκτησία. Αν πρόκειται για ιδιοκτησία τότε είναι δεκτικό χρησικτησίας. Αν πρόκειται για κληροτεμάχιο τότε η χρησικτησία είναι δυνατή μόνον εφόσον έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο ο τίτλος από τον αρχικό κληρούχο (ή σε περίπτωση θανάτου απο τους κληρονόμους του) και έχει παρέλθει ο χρόνος της χρησικτησίας (20 ετία). Άλλως αν δεν έχει μεταγραφεί ο τίτλος δεν μπορεί να υπάρξει κτήση κυριότητας με χρησικτησία, παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι την μεταγραφή. Επομένως θα πρέπει να γίνει έλεγχος απο δικηγόρο στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχει γίνει μεταγραφή του τίτλου και εν συνεχεία να κάνει τον σχετικό έλεγχο (δικαιοπαρόχων) για να δει εάν όντως συντρέχει στο πρόσωπο αυτού που επικαλείται η κυριότητα λόγω χρησικτησίας. Η χρόνος της χρησικτησίας σε κληροτεμάχιο ξεκινά να μετρά απο την μεταγραφή του τίτλου.

 

Παρακαλώ γράψτε την ειδικότητα σας στην μητρική μας γλώσσα. Ευχαριστώ.

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπερα! Αντιμετωπίζω το εξής.Πελάτης εχει στην κατοχη του ενα αγροτεμαχιο 4 στρ.(εμβαδον αποτυπωσης )το οποιο θελει να μεταβιβασει. Του ζητησα τιτλο ιδιοκτησιας και το μονο που ειχε ηταν μια διαθηκη του πατερα του (δεν εχω την ημερομηνια το μονο που θυμαμαι ειναι οτι εχει πεθανει πριν απο τουλαχιστον 20 χρονια).Στη διαθηκη αναφερει οτι αφηνει στον ταδε εναν αγρο 3,5 στρ. στην ταδε θεση. Κανοντας ερευνα ανακαλυψα οτι στη συγκεκριμενη περιοχη υπαρχει διανομη απο το 1930 και οτι το εν λογω τεμαχιο αποτελει μερος ενος μεγαλυτερου με συνολικο εμβαδον 7.030 τ.μ. Επικοινωνησα λοιπον με τον πελατη ο οποιος με επιβεβαιωσε οτι οντως ο πατερας του ειχε αγορασει το μισο  χωρις τιτλους βεβαια. Για να μεταβιβασθει θα πρεπει να προηγηθει συμβολαιογραφικα η κατατμηση? Υπαρχει περιπτωση να θεωρηθει αρτιο και οικοδομησιμο το τεμαχιο??? Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν υπάρχει τίτλος, γιατί μιλάς με σιγουριά για κατάτμηση ενώ θα μπορούσε ο πατέρας του να είναι συνιοδοκτήτης εξ αδιαιρέτου.

 

Κατά την άποψή μου, χρειάζεται δερεύνιση το θέμα και, κυρίως, στην πλευρά του συνιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Ο πελατης μου ειπε οτι ο πατερας αγορασε μονο το μισο κομματι. Τον ιδιοκτητη του αλλου μισου δεν τον γνωριζουν καν.Απο οτι καταλαβαινω ο αρχικος ιδιοκτητης πουλησε το μισο κομματι αυθαιρετα χωριε κατατμηση και χωρις συμβολαια....αυτα γνωριζω..

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία για τα κληροτεμάχια είναι αρκετά πολύπλοκη και λίγα από αυτήν έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη σελίδα.

Μία από τις απαγορεύσεις είναι η κατάτμηση κληροτεμαχίου χωρίς σχετική άδεια.

 

Προσωπικά, αμφιβάλλω για την εγκυρότητα της αρχικής πράξης, πέρα από το γεγονός ότι δεν αναφέρεται σε συμ/φική πράξη.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΜΑΚΑΡ

Τα κληροτεμάχια αντιμετωπίζονται πλέον σαν αγροτεμάχια βάσει του Ν4061/2012 ΦΕΚ Α' 66 και ιδιαίτερα της εγκυκλιου 1204/51539/02-05-2012

αφού δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη δεν γίνεται καν λόγος για τίτλο κυριότητας ούτε η συνιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου αποδεικνύεται

απομένει η δικαστική αναγνώριση.

Απαιτείται επίσης έρευνα στο υποθηκοφυλάκειο, απο τον αρχικό ιδιοκτήτη με διαδοχικές πράξεις πρέπει να βρεθούν αυτοί που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σήμερα στο γεωτεμάχιο

η διαφορά στο εμβαδόν που αναγράφεται στην διαθήκη και όπως προκύπτει απο την σημερινή αποτύπωση-εμβαδομέτρηση είναι 12.5%>10% που ορίζει ως αποδεκτή απόκλιση ο Ν.4178/13

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

http://www.notarius.gr/uploads/files/farmogh__4061.pdf

 

καλο διαβασμα

 

υγ

βεβαια ο 4061 εχει αρκετες αλλαγες με τον  4235/14 ΦΕΚ Α 32/14

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.