Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός θερμοσίφωνας και απόσβεση κόστους


harristheo

Recommended Posts

@mechatr0n

Γενικά συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου, τον τρόπο χρήσης και την επιμονή σου σε πιστοποιημένα προϊόντα.

Μια παρατήρηση μόνο. Θεωρείς θερμοκρασία νερού δικτύου (μέση ετήσια υποθέτω) 10oC και νομίζω πολλοί από εμάς κάπως έτσι την θεωρούμε. Μόνο που η ΤΟΤΕΕ 20701-3/2010 δεν δίνει τέτοια τιμή για καμία κλιματική ζώνη στην Ελλάδα.

Και κάτι ακόμα όσον αφορά τα post 19 και 21 "Οπότε ο καθένας μπορεί να ξέρει σε ημερήσια βάση / μήνα στην Αθήνα με το συγκεκριμένο προϊόν, πόσο ζεστό νερό μπορεί να πάρει.." Πως μπορεί δηλαδή ο καθένας που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα να έχει αυτές τις εργαστηριακές μετρήσεις;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

panos-vicious

 

Η θερμοκρασία νερού ύδρευσης προκύπτει με βάση το ΕΝ 12976 (εκτός και αν έχεις πειραματικά δεδομένα) ή με βάση το ΕΛΟΤ 1291. Οι 10 βαθμοί κελσίου είναι εικονικό και χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα.

Στην Αθήνα συγκεκριμένα η θερμοκρασία μεταβάλλεται από 10 βαθμούς - 25 βαθμούς περίπου τον Αύγουστο. Μέση θερμοκρασία προκύπτει 17 βαθμοί περίπου.

Στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετά πιο χαμηλότερα ή σε περιοχές ορεινές είναι άλλη.

Εξάλλου αν κάποιος ήθελε να βρει την θερμοκρασία των πειραματικών μετρήσεων θα μπορούσε χοντρικά να κάνει το εξής:

 

Με έναν ηλιακό HELIONAL HFPS200/4 για κάθε μέρα ΖΝΧ 250 Λίτρα κατανάλωση στους 45 βαθμούς κελσίου, σου παράγω από τον ήλιο στην Αθήνα το 75,6% ετησίως από τον ήλιο..Ή αλλιώς 189Λίτρα ΖΝΧ. Σε ενέργεια είναι 2.180 kWh..

 

(365*1,16*189*(45-Χ))=2.180.000 Wh

 

Χ=17,6 βαθμοί Κελσίου.

 

Πως μπορεί δηλαδή ο καθένας που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα να έχει αυτές τις εργαστηριακές μετρήσεις;

 

πχ.

http://www.dincertco.de/logos/011-7s1372%20a.pdf

 

Για πιο αναλυτικά, στείλε μου pm να σου πω που να μπεις να δεις αναλυτικά αποτελέσματα..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μα ducatista και ο επίτοιχος λέβητας (ατομική μονάδα) και ο λέβητας κεντρικής θέρμανσης καύσιμο καίνε. Και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα ξύλα και ό,τι άλλο, καύσιμα είναι που τα πληρώνεις (και βεβαίως ρυπαίνεις). Η άφθονη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο. Είναι νομίζω άσκοπο να συζητάμε για το αν συμφέρει ή όχι η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε μεσογειακές χώρες.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση του/της Ducatista έχει νόημα.

 

Το λεβητάκι αερίου δουλεύει ως αναλογικός ταχυθερμαντήρας και έτσι παράγει μόνο όσο ΖΝΧ χρειάζεται με μικρές απώλειες λόγω αδράνειας. Επίσης έχουν αναλογικό καυστήρα. Άρα τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό του καυσίμου που καίμε πάει σε ωφέλιμο έργο (ΖΝΧ).

 

Αντίθετα σε ένα λέβητα πετρελαίου βλέπουμε πολλές φορές να ζεσταίνεται ένας λέβητας 30 -100 kW για να ζεστάνει με την σειρά του ένα μπόιλερ 100 λίτρων για να μπορέσει ο χρήστης να έχει 10 λίτρα ζεστό νερό για να πλύνει τα πιάτα. Στους λέβητες πετρελαίου σε "τυπικές" εγκαταστάσεις πολλές φορές η πραγματική απόδοση είναι 10-25% αν δούμε τι κάψαμε με το τι κερδίσαμε.

 

Αν μάλιστα το λεβητάκι εξυπηρετεί ένα διαμέρισμα με 1-2 άτομα μπορεί η απόσβεση του ηλιακού να αργήσει αρκετά αν το βλέπουμε από την οικονομική άποψη.

 

Το πρόβλημα είναι στις πολυκατοικίες αυτό ακριβώς αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να επενδύσουν στις Α.Π.Ε. και έτσι έχουμε πλέον ολόκληρα τμήματα πόλεων να καίνε Φ.Α. ακόμα και καλοκαιριάτικα για να ζεστάνουν νερό... Είναι άλλο ένα δείγμα γραφής του πόσο καλά σχεδιάζονται τα πάντα σε αυτή την χώρα... Μάλλον πρέπει να παράγουμε Φ.Α. και δεν μας το έχουν πει...

 

Στο εξωτερικό ήδη καταργούνται σταδιακά τα λεβητάκια ακριβώς λόγω της ανάγκης χρήσης Α.Π.Ε. στην θέρμανση και στο ΖΝΧ. Η τάση είναι να ξηλώνονται τα λεβητάκια και οι πολυκατοικίες να γυρνάνε σε κεντρική θέρμανση στην οποία μπορεί κανείς να εφαρμόσει πολύ πιο εύκολα διάφορα συστήματα Α.Π.Ε. (ηλιακά, λέβητες βιομάζας, κλπ.). Άλλο ένα σοβαρό κίνητρο βέβαια είναι το θέμα ασφάλειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα σε όλους. Ηθελα να ξέρω τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα τεράστιο μπαλκόνι σε μία πολυκατοικία (πχ μένει στο ρετιρε) και θέλει να βάλει εκεί έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ας υποθέσουμε ότι βλέπει νότο και ότι το μπαλκόνι έχει πολύ καλό ηλιασμό.

1) Επιτρέπεται;

2) Αξίζει;

Link to comment
Share on other sites

Ανεξάρτητα από το αν επιτρέπεται ή όχι, θεωρώ πως είναι ριψοκίνδυνο να βάλεις ηλιακό στο μπαλκόνι.

Θα επιβαρύνεις πολύ το μπαλκόνι σε τυχόν σεισμό.

 

 

 

Σχετικά με την απόσβεση, παίζει μεγάλο ρόλο και το τι καταναλώσεις έχει κάποιος στο σπίτι του.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις που χρειάζεσαι ζεστό νερό. Σε περιπτώσεις που απλά δεν ασχολείσαι αν έχεις ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή boiler.

 

Π.χ. αν το πλυντήριο ρούχων έχει 2 εισόδους (χωριστά ζεστό και κρύο νερό), εξοικονομείται τεράστια ενέργεια με την χρήση ηλιακού. Άλλο είναι να ζεσταίνει το πλυντήριο ρούχων το νερό από τους 20 στην θερμοκρασία πλύσης (40°C ~ 90°C ανάλογα με τα ρούχα και το πρόγραμμα) και άλλο να παίρνει έτοιμο νεράκι στους 70°C.

 

Το ίδιο ισχύει και για πλυντήριο πιάτων με 2 εισόδους αλλά δεν έχω δει στην Ελλάδα κανένα μοντέλο με αυτή την δυνατότητα. Σίγουρα όμως θα υπάρχει.

 

Μεγάλη οικονομία γίνεται και στην λάντζα. Έχω παρατηρήσει πως αν κάνω λάντζα με ζεστό νερό, σε 10 λεπτά έχω τελειώσει με το πλύσιμο των καθημερινών πιατικών και σκευών. Τον χειμώνα, όταν δεν έχει ηλιοφάνεια, μπορεί να χρειαστώ και μισή ώρα για να πλύνω αν έχω φτιάξει κάποιο λιπαρό φαγητό.

 

 

Στο μαγείρεμα επίσης γίνεται μεγάλη οικονομία αν γεμίσεις την κατσαρόλα με ζεστό νερό από τον θερμοσίφωνα σε σχέση με το κρύο νερό. Χώρια που είναι και πιο υγιεινό το νερό του θερμοσίφωνα τις μέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια καθώς σε υψηλή θερμοκρασία σκοτώνονται και πολλά βακτηρίδια και μικρόβια. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως το νερό βράζει στο 1/3 του χρόνου, και η μακαρονάδα είναι έτοιμη πολύ πιο γρήγορα.

 

Αν υπολογίσει κάποιος συνολικά την οικονομία που μπορεί να έχει με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, θα δει ότι η απόσβεση του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 2~7 χρόνια (2 χρόνια για 5μελή οικογένεια με χρήση του ηλιακού στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο ρούχων, 7 χρόνια για ένα άτομο που δεν μαγειρεύει )

Link to comment
Share on other sites

ακομα και το πλυντηριο να εχει δυνατοτητα 2 εισοδων (ζεστου-κρυου), υπαρχουν πολλες κατοικιες να εχουν υδροληψιες πλυντηριου με ζεστο/κρυο? Και δεν ειναι τοσο ευκολο να περασεις νεα γραμμη σε μια ηδη κατασκευασμενη κατοικια (ειδικα με το ακτινικο συστημα).

 

Στη λαντζα η σπαταλη ειναι μαλλον στο απρυπαντικο παρα στο νερο. Η οικονομια νερου θα γινει στο ξεβγαλμα οπου εκει εχουν φυγει ολες οι βρωμιες και η θερμοκρασια νερου δεν παιζει ιδιαιτερο ρολο.

 

Στο μαγειρεμα. Ας υποθεσουμε μια μεγαλη κατσαρολα στην οποια ριχνουμε 2λτ νερο για να βρασουμε το φαγητο μας. Ας υποθεσουμε οτι το νερο δικτυου θα ηταν 10C ενω του ηλιακου 70C και οτι εχουμε βραστο φαγητο 230 ημερες το χρονο. (δεδομενα αρκετα υπερ του ηλιακου). Εχουμε εξοικονομηση

 

2 * (70-10) * 230 = 27500kcal ή 31kwh

 

η οποια κοστιζει περιπου 5,5€ /ετος (αρκετα λιγοτερο με νυχτερινο τιμολογιο)........

Αν το νερο ηταν πιο υγιεινο απο το θερμοσιφωνα θα το πιναμε απο εκει. Στο μαγειρεμα βεβαια ουτως ή αλλως δεν εχει νοημα.

 

Τελος οι χρονοι αποσβεσης που αναφερεις μου φαινονται υπερβολικα αισιοδοξοι. Ισως ανταποκρινονται σε ιδανικες συνθηκες εκμεταλευσης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.