Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όμορα εκτός σχεδίου ενός ιδιοκτήτη συνενούνται αυτόματα;


Recommended Posts

Σύμφωνα με άποψη συμβολαιογράφου: "όταν είναι όμορα γήπεδα εκτός σχεδίου τα οποία ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, τότε αυτόματα θεωρούνται ώς ένα και το αυτό γήπεδο. Δεν χρειάζεται καν συμβολαιογραφική πράξη".

 

Ξέρει κανείς με βάση ποια διάταξη ισχύει (αν ισχύει) κάτι τέτοιο;

 

Λογική απόροια του παραπάνω:

Αν κάποιος έχει δύο "4άρια" εκτός σχεδίου όμορα δεν μπορεί να κτίσει 200+200 = 400μ2 αλλά 200+4000*0,02=280μ2...

Δεν είναι και μικρή η διαφορά, ε;

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη... κόψε κάτι 200+200=800;

 

trax001.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

στο πιο πάνω αναφέρει για εντός σχεδίου και εντός οικισμών τώρα για εκτός;;;

 

υγ 1. Θεοχάρη σε πρόλαβα γιατί είμαι πολύ κοντά στην Χαλκίδα!

υγ 2, Γιάννη είναι φανερό ότι οι συμβολαιογράφοι των Αθηνών συμβουλεύονται το michanikos.gr!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Γιάννης

έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα στο φόρουμ

Εγγ 31828/1340/25-6-90

''Η παρ. 12 του αρθρ.2 του Ν.1577-85 περί Γ.Ο.Κ. ορίζει οτι γήπεδο είναι η συνεχόμενη έκταση γης που αποτελει ενιαίο και αυτοτελες ακίνητο το οποίο ανήκει σε ένα ή περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου. Κατά δε την επόμενη παράγραφο του ιδίου άρθρου οικόπεδο είναι το γήπεδο που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα σε όρια οικισμού χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.

Από τον συνδιασμό των πιο πάνω διατάξεων και τη σχετική με το θέμα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 4895/88 και ΣτΕ 46/90) προκύπτει οτι συνεχόμενες εκτάσεις γης όταν περιέλθουν στον ίδιο ιδιοκτήτη χάνουν την αυτοτέλειά τους και αποτελούν όλες μαζί πλέον μια ενιαία και αυτοτελή ιδιοκτησία έστω και αν περιγράφονται στα συμβόλαια ως ξεχωριστά οικόπεδα.¨

Ύστερα από τα παραπάνω, δεν έχει ισχύ πλέον η Γνωμ. 904/78''

στο παράδειγμα που αναφέρεις για να μην χάσει ο πελάτης μας δόμηση τον προτρέπουμε να προχωρήσει σε αγορά ομόρου με ένα πολύ μικρό ποσοστό εξ αδιαιρέτου να ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο

τα ξαναλέμε

 

Υ.Γ έγραφα ταυτόχρονα με τον συνάδελφο georg coco

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ώπα παιδιά! 200+200 (θα ήθελα να) κάνει 800.... Τυ(ο)πογραφικό λάθος :)

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις... Πολύ σημαντική εγκύκλιος!! Μετά από πολλές περιπτώσεις και πολλές συναλλαγές με παρόμοιο θέμα με συμβολαιογράφους-πολεοδομίες-συναδέλφους, πρώτη φορά μου το είπε αυτό συμβολαιογράφος από Αθήνα (και αφού είχε προηγηθεί μεγάααλη κουβέντα για το πως θα δείξουμε στα συμβόλαια τα γήπεδα...)

 

(Το 800 προφανώς διορθώθηκε στο σωστό 400!)

Link to comment
Share on other sites

Εάν κάποιος έχει συνεχόμενες εκτάσεις εκτός η εντός σχεδίου, με διαφορετικά συμβόλαια τότε πάλι θεωρούνται ως ένα ενιαίο γήπεδο; Αυτή η αντιμετώπιση είναι υποχρεωτική ή επαφίεται στην βούληση του κατόχου;

Link to comment
Share on other sites

Εάν κάποιος έχει συνεχόμενες εκτάσεις εκτός η εντός σχεδίου, με διαφορετικά συμβόλαια τότε πάλι θεωρούνται ως ένα ενιαίο γήπεδο; Αυτή η αντιμετώπιση είναι υποχρεωτική ή επαφίεται στην βούληση του κατόχου;

 

Απ' ότι φαίνεται Νίκο είναι υποχρεωτική! Αυτό διαπίστωσα κι εγώ...

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος 71775/3573/34/18-7-91 "Συνεχόμενα άρτια οικόπεδα ή γήπεδα σε περιοχές εντός (σχεδίου) ή εκτός (σχεδίου) ρυμοτομικού σχεδίου"

 

Σας στέλνουμε για ενημέρωσή σας την υπ' αρ.Γνωμ-430/91 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους της οποίας την άποψη της πλειοψηφίας αποδεχόμαστε.

Σύμφωνα με την παραπάνω κρατήσασα γνώμη, σε περίπτωση κτήσεως συνεχομένων άρτιων οικόπεδων από τον αυτόν κύριο, με διαφορετικά συμβόλαια, τα οικόπεδα αυτά διατηρούν την αυτοτέλειά τους και ως αυτοτελή και άρτια οικόπεδα δύνανται να μεταβιβασθούν περαιτέρω, από απόψεως εφαρμογής των περί αρτιότητας των οικοπέδων διατάξεων και λοιπών πολεοδομικών τοιούτων.

Περαιτέρω ο κύριος των συνεχομένων αυτοτελών οικοπέδων δικαιούται να ζητήσει τη δόμηση του καθενός χωριστά ή και τη δόμηση περισσότερων συνεχόμενων οικοπέδων, εκλαμβανομένων στην περίπτωση αυτή ως ενιαίων. Τα ανωτέρω εκτιθέμενα περί των

συνεχομένων οικοπέδων ισχύουν, αναλόγως εφαρμοζόμενα και ως προς τα γήπεδα, με την ως άνω έννοιά τους, για τα οποία ωσαύτως ορίζονται όρια αρτιότητας με διοικητικές πράξεις γενικής ή ειδικής ισχύος.

Προκειμένου δε περί ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) κηρυσσομένων με ΠΔ, κατ'εφαρμογή του Αρθ-29 του Ν-1337/83, εφόσον σε αυτές προβλέπεται η κατάτμηση της γης, το όριο αυτό δεν αφορά συνεχόμενα γήπεδα, κτηθέντα από τον αυτόν κύριο με

χωριστούς τίτλους, γιατί τα γήπεδα αυτά διατηρούν την αυτοτέλειά τους, σε τρόπο ώστε η χωριστή μεταβίβαση του καθενός απ'αυτά σε τρίτο πρόσωπο δεν αποτελεί απαγορευμένη από το νόμο κατάτμηση".

Γνωμoδότηση ΝΣΚ 430_91.txt

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μα αυτή η τελευταία ανατρέπει την Εγγ 31828/1340/25-6-90 που παρέθεσε παραπάνω ο Θεοχάρης! Θα τρελλαθώ σήμερα μα τον Τουτάτι!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.